IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Rowerowa Dąbrowa, ... o turystyce i sportach rowerowych
piootrek
post wto, 20 mar 2012 - 09:11
Post #161

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 64

Czyli to znaczy, że planuje organizować wyjazdy na Skandię, czy mowa tylko o MP w DG ?
Go to the top of the page

+Quote Post
mawwm
post wto, 20 mar 2012 - 09:50
Post #162

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

CYTAT(piootrek @ wto, 20 mar 2012 - 09:11) *
Czyli to znaczy, że planuje organizować wyjazdy na Skandię, czy mowa tylko o MP w DG ?

na całą edycję Skandia Maraton Lang Team 2012, trwają rozmowy z UM o dofinansowanie startów (wpisowe, transport, noclegi itd.)

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
piootrek
post wto, 20 mar 2012 - 10:27
Post #163

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 64

To trzymam kciuki aby się udało.

+Quote Post
mawwm
post nie, 25 mar 2012 - 20:03
Post #164

kocham Moje Miasto

Wiosna, słoneczko, rowerzyści wyjechali na szlaki - aż miło popatrzeć, niestety Offroad'owcy również poczuli chęć przygody - tylko dlaczego na ścieżkach rowerowych, na plażach Pogorii IV, na Obszarze Natura 2000

Uploaded with ImageShack.us

STOP QUADOM

Ten post edytował mawwm nie, 25 mar 2012 - 21:05

--------------------

+Quote Post
Zibar
post wto, 03 kwi 2012 - 07:26
Post #165

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

CYTAT
Dąbrowa Górnicza została gospodarzem tegorocznych Mistrzostw Polski w maratonie rowerowym MTB. Impreza będąca częścią cyklu Skandia Maraton Lang Team zorganizowana zostanie 16 września tego roku. Oprócz mistrzostw, w naszym mieście odbędą się również trzy amatorskie wyścigi o długości 40, 74 i 108 km, w których udział może wziąć każdy.
czytaj więcej...

PS
Scalanie wątków RD idzie jak po grudzie, sam nie mam uprawnień do przenoszenia z różnych działów spoza SD, a prv wysłane do dwóch adminów pozostały bez odpowiedzi. unsure.gif

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Zibar
post czw, 12 kwi 2012 - 06:25
Post #166

Sportowa Dąbrowa

[quote]Piąta edycja Zagłębiowskiej MASY Krytycznej odbędzie się 3 Maja 2012r. w czwartek. Startujemy o godzinie 15.00 spod Dworca Głównego w Sosnowcu. W tym roku trasa ma długość około 13 kilometrów i biegnie przez Zagórze do Dąbrowy Górniczej. Meta zaplanowana jest przy Pogorii 3 – molo.[/quote]czytaj więcej...

Strasznie dziwna trasa jak na zagłebiowską masę? Dlaczego impreza omija Czeladź i Będzin? Czy powodem jest termin w środku tygodnia?

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
Kamil_
post czw, 12 kwi 2012 - 07:38
Post #167

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Będzin z Czeladzią nie chcą pomóc, sypnąć groszem to trasa jest taka a nie inna... Niestety...

+Quote Post
koxygen
post nie, 15 kwi 2012 - 20:50
Post #168

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,991

Wiadomo już coś w ramach reprezentacji Dąbrowy Górniczej ?
Czym szybciej zostanie powołana tym więcej czasu pozostanie na przygotowanie jej do wyścigu. wink.gif

+Quote Post
mawwm
post pon, 16 kwi 2012 - 08:45
Post #169

kocham Moje Miasto

Zawodnicy są, trenerzy są, brakuje pieniędzy (startowe, dojazdy, noclegi itd.). Nasze Miasto - jak zwykle, cytuję maila od Naczelnika Wydziału Promocji, Kultury i Sportu: "Popieramy inicjatywę utworzenia grupy kolarskiej MTB w Dąbrowie Górniczej, szczególnie w obliczu czekających nas w tym roku imprez rowerowych. W tym miejscu pragnę poinformować, iż w kwietniu roku bieżącego ogłoszony zostanie konkurs na dotacje w zakresie sportu w Wydziale Promocji, Kultury i Sportu, w którym zachęcam gorąco wystartować. W celu informacyjnym proponuję śledzić stronę Biuletynu Informacji Publicznej, gdzie w zakładce ogłoszenia pojawiają się aktualne informacje na temat dotacji w poszczególnych Wydziałach oraz w chwili wypełniania wniosków korzystać z konsultacjach dąbrowskiego Inkubatora Społecznej Przedsiębiorczości. Na chwilę obecną nie możliwe jest podjęcie decyzji o kompletnym finansowaniu kolarzy, nie mniej jednak w związku z Mistrzostwami MTB organizowanymi przez Lang Team 16 września 2012r. rozważamy możliwość doposażenia reprezentacji kolarskiej Dąbrowy Górniczej w stroje kolarskie."
Cóż, szukamy sponsorów, piszemy aplikacje do w/w konkursu na dotacje...
Stowarzyszenie ROWEROWA DĄBROWA ma już osobowość prawną, liczymy, że uda się wystawić reprezentację Dąbrowy Górniczej jeśli nie na całą edycję Skandia MTB Maraton, to na Mistrzostwa Polski - z pomocą Miasta, czy też bez, ważne, że "z poparciem".

Ten post edytował mawwm pon, 16 kwi 2012 - 09:41

--------------------

+Quote Post
koxygen
post pon, 16 kwi 2012 - 11:51
Post #170

UZYTKOWNIK

Jestem trochę zaskoczony faktem, że zawodnicy są już wybrani.
W jaki sposób zawodnicy zostali wybierani? W jakim terminie się to odbyło?
Również składałem moją kandydaturę i trochę jestem zawiedziony że nie miałem szansy spróbowac swoich sił? wink.gif

+Quote Post
mawwm
post pon, 16 kwi 2012 - 14:33
Post #171

kocham Moje Miasto

CYTAT(koxygen @ pon, 16 kwi 2012 - 11:51) *
Jestem trochę zaskoczony faktem, że zawodnicy są już wybrani.
W jaki sposób zawodnicy zostali wybierani? W jakim terminie się to odbyło?
Również składałem moją kandydaturę i trochę jestem zawiedziony że nie miałem szansy spróbowac swoich sił? wink.gif

napisałem: "zawodnicy są" a nie - została wybrana reprezentacja, niestety biurokracja (rejestracja stowarzyszenia, powołanie Klubu Sportów Rowerowych itd.) opóźnia nasze działania.

--------------------

+Quote Post
koxygen
post pon, 30 kwi 2012 - 23:31
Post #172

UZYTKOWNIK

Jakieś newsy odnoście Rowerowej Dąbrowy?
Pojawili się jacyś sponsorzy? Przypuszczam, że z tymi wyjazdami na Skandię się nie udało, zważywszy na to że pierwszy etap już w tym tygodniu.

+Quote Post
mawwm
post wto, 01 maj 2012 - 07:47
Post #173

kocham Moje Miasto

CYTAT(koxygen @ pon, 30 kwi 2012 - 23:31) *
Przypuszczam, że z tymi wyjazdami na Skandię się nie udało, zważywszy na to że pierwszy etap już w tym tygodniu.

patrz wyżej, oraz: Walne Zebranie uchwaliło powołanie Klubu Sportów Rowerowych "Dąbrowiak", czekamy na opinię prawnika NGO.
CYTAT
Pojawili się jacyś sponsorzy?

TAK, rozmowy trwają, do chwili sfinalizowania umowy obowiązuje nas tajemnica handlowa.

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pią, 25 maj 2012 - 07:11
Post #174

Sportowa Dąbrowa

CYTAT
Dąbrowa Rowerowa- konsultacje społeczne
Rower spełnia wymagania ekologii i ochrony środowiska. Nie potrzebuje paliwa, nie emituje zanieczyszczeń ani hałasu. Jest dostępny prawie wszystkim - dzieciom, młodzieży, dorosłym a nawet ludziom z pewnymi rodzajami niepełnosprawności.
czytaj więcej...

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
mawwm
post pią, 25 maj 2012 - 08:40
Post #175

kocham Moje Miasto

CYTAT
O Studium słów kilka
Z myślą o wszystkich sympatykach roweru oddajemy w Państwa ręce do konsultacji bardzo ważny dokument w dziejach naszego miasta – Studium Rozwoju Głównych Tras Rowerowych w Gminie Dąbrowa Górnicza, którego autorem jest Tobiasz Nykamowicz we współpracy z dr. Tadeuszem Koptą, głównym specjalistą ds. ścieżek rowerowych w Departamencie Studiów GDDKiA.

"Studium" jest jak wirus atakujący Linux'a - wszyscy o nim słyszeli ale na własne oczy nikt go nie widział.
Jak można konsultować projekt, który zalega zapewne w kasach pancernych UM? Może Miasto w końcu uchyli rąbka tajemnicy i odtajni najtajniejszy z dokumentów - wszyscy jesteśmy ciekawi, bo jak wyglądają dąbrowskie drogi rowerowe (te oznaczone znakiem drogowym C-13) doskonale wiemy. Znamy ich imponującą długość, zgodne z logiką komunikacji i bezpieczeństwa ciągi, ilość śluz rowerowych itd. itd...

ps.
rozszyfrowałem skrót GDDKiA - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, teraz rozumiem przebieg dróg rowerowych w D.G. - są kopią autostrad... czekamy na bramki z opłatami.

pojawiły się właśnie na na stronie UM pdf'y ze Studium, zagłębiam się w lekturze

ps. 1
"Koncepcja" piękna, czekamy na realizacje, a tak na marginesie (znowu wychodzi ze mnie malkontent):
"Tabela 2.13 Istniejące trasy rowerowe. Ich lokalizacje, typy, długość, rodzaj nawierzchni, funkcję oraz opis (wady)" - żadna z istniejących "tras rowerowych" nie została oceniona pozytywnie, a przecież "ktoś" te trasy zaprojektował, "ktoś" owe projekty zatwierdził, "ktoś" wreszcie wykonał. Każdy z tajemniczych "ktosiów" za swoją "pracę" otrzymał wynagrodzenie. Reszta jest milczeniem... - jak długo?

Ten post edytował mawwm pią, 25 maj 2012 - 10:52

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pią, 25 maj 2012 - 09:05
Post #176

Sportowa Dąbrowa

@mawwm mam pytanie: Rowerowa Dąbrowa to nie to samo co ta w newsie Dąbrowa Rowerowa?

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
mawwm
post pią, 25 maj 2012 - 09:18
Post #177

kocham Moje Miasto

CYTAT(Zibar @ pią, 25 maj 2012 - 09:05) *
@mawwm mam pytanie: Rowerowa Dąbrowa to nie to samo co ta w newsie Dąbrowa Rowerowa?

Stowarzyszenie ROWEROWA DĄBROWA zarejestrowane jest w KRS pod nr 0000415364.
DĄBROWA ROWEROWA to zapewne odpowiedź Naszego Miasta na oddolną inicjatywę społeczną.

--------------------

+Quote Post
mawwm
post pią, 01 cze 2012 - 08:04
Post #178

kocham Moje Miasto

CYTAT(mawwm @ pią, 25 maj 2012 - 09:18) *
CYTAT(Zibar @ pią, 25 maj 2012 - 09:05) *

Stowarzyszenie ROWEROWA DĄBROWA zarejestrowane jest w KRS pod nr 0000415364.
DĄBROWA ROWEROWA to zapewne odpowiedź Naszego Miasta na oddolną inicjatywę społeczną.

Strona www projektu Dąbrowa Rowerowa
Stowarzyszenie Rowerowa Dąbrowa jako pierwsze zostało zaproszone do konsultacji projektu. 31 maja br. w siedzibie Inkubatora Społecznej Przedsiębiorczości autor Studium Głównych Tras Rowerowych miasta Dąbrowa Górnicza Tobiasz Nykamowicz przedstawił projekt. Odbyła się dyskusja i konsultacje.
Zapraszamy dąbrowskich rowerzystów do zapoznania się z koncepcją (link powyżej) i do udziału w konsultacjach projektu Dąbrowa Rowerowa. Od tego zależy przyszłość dróg rowerowych w naszym mieście. Oby projekt został jak najszybciej zatwierdzony i wdrożony do realizacji !!!

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pon, 18 cze 2012 - 12:25
Post #179

Sportowa Dąbrowa

CYTAT
W ramach pierwszego seansu z " cyklu na bicyklu" zapraszamy Państwa bardzo serdecznie na sobotę, 23.06.2012 do Parku Zielona na film Żywot Briana. Rowerzyści będą mieli również możliwość wypełnienia ankiety i zostawienia jej na miejscu w urnie konsultacyjnej.
czytaj więcej...

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
Zibar
post wto, 26 cze 2012 - 08:52
Post #180

Sportowa Dąbrowa

Oj. puszczą nerwy kierowcom, puszczą... próby przeszczepiania rozwiązań z zachodnich miast (chodzi mi o strefy nie o system ścieżek), z rozwiniętą infrastrukturą drogową (obwodnice) i przemyślanym transportem publicznym na nasz teren może być trudne. Już choćby sam układ urbanistyczny podawanego za przykład Grazu bardziej przypomina Wrocław, Kraków, Toruń gdzie strefy ograniczonego ruchu już istnieją i rowery w naturalny sposób zaczynają tam funkcjonować, a DG nijak mi takiego miasta nie przypomina. I gdzie taka strefa miałaby się pojawić? Na Kościuszki, Sobieskiego, Królowej Jadwigi czy Piłsudskiego? W naszym mieście władze nie potrafią wyegzekwować nawet zakazu ruchu na 3-go Maja, a co dopiero w w rozległych strefach.

CYTAT
Nowoczesne pomysły na drogach mają zamienić Dąbrowę Górniczą w raj dla rowerzystów, taki jak w Danii, Holandii i Austrii. Czy to się przyjmie, skoro kierowców już teraz ponoszą nerwy?
czytaj więcej...

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post

15 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:31
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza