![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: wto, 21 wrz 10 Nr użytkownika: 4,110 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam! Chciałem zapytać czy ktoś wie czy w Dąbrowie można gdzieś wypożyczyć rower? bo słyszałem, że są fajne trasy rowerowe wokół Pogorii.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Urząd Miejski przygotowuje się do opracowania studium pro rowerowego dt. ścieżek rowerowych na terenie miasta. Poniżej artykuł ze strony miasta. Chętnych zachęcam do wypełnienia ANKIETY.
CYTAT Zapraszamy do wypełnienia ankiety, która pomoże w stworzeniu studium pro rowerowego dla Dąbrowy Górniczej.
Dokument jest zbiorem dobrych praktyk w zakresie projektowania i budowy ścieżek rowerowych oraz rozwiązań sprzyjającym poruszaniu się jednośladem. Wszystkich, którzy chcą pomóc w jego powstaniu prosimy o wypełnienie ankiety. Znajdą ją Państwo TUTAJ *** Wzorując się na europejskich trendach w projektowaniu systemów rowerowych w mieście wyznaczone zostaną główne ciągi komunikacyjne i zaprojektowane rozwiązania podwyższające bezpieczeństwo poruszających się na rowerach - kontrapasy, śluzy rowerowe, wydzielone drogi rowerowe, pasy rowerowe w jezdni, strefy uspokojonego ruchu. Powstający dokument jest fundamentem pod dalsze pozytywne zmiany zachodzące w mieście w zakresie promocji ruchu rowerowego i tworzenia infrastruktury rowerowej. Studium będzie opiniowane przez specjalistę na skalę kraju w systemach rowerowych - dr. Tadeusza Koptę - projektanta systemów transportowych, eksperta Polskiego Klubu Ekologicznego i Ministerstwa Środowiska, na co dzień pracownika GDDKiA Departamentu Studiów zespół ds. ścieżek rowerowych w Krakowie. Już z początkiem przyszłego roku z dokumentem będzie można zapoznać się na stronie internetowej miasta. Mamy nadzieję, że zapoczątkuje ono proces długotrwałych zmian mających w rezultacie skomunikować ze sobą główne osiedla mieszkaniowe z dzielnicami zielonymi i terenami atrakcyjnymi rekreacyjnie jak zbiorniki Pogoria, Park Zielona, Góra Bukowa, okolice Błędowa. Powstające studium jest zgodne ze standardami państw, gdzie infrastruktura rowerowa jest wysoce rozwinięta: Holandia, Dania, Niemcy. Źródło: www.dabrowa-gornicza.pl Ten post edytował kwintosz pon, 21 lis 2011 - 20:28 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Człowiek Legenda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 28 kwi 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 141 Płeć: Mężczyzna GG: 2594367 ![]() |
Wypełniona, mam nadzieję, że w czymś pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiem jakim cudem ale w części forum 'Sportowa Dąbrowa' nie znalazłem wydzielonej części o rowerach...
A przyczynkiem do poszukiwań - i założenia nowego wątku - była informacja ze strony UM: http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-3-15...wa_dabrowa.html CYTAT W Dąbrowie powstaje stowarzyszenie skupiające środowisko rowerowe. Celem działalności stowarzyszenia "Rowerowa Dąbrowa" jest nie tylko promowanie rekreacji i turystyki rowerowej czy organizowanie wycieczek i wypraw rowerowych, tak krajowych jak i zagranicznych, lecz również wymiana doświadczeń oraz współpraca na rzecz rozwoju infrastruktury rowerowej w naszym mieście. Wszystkich chętnych do wstąpienia w progi stowarzyszenia zapraszamy na spotkanie założycielskie, które odbędzie się 17 stycznia (wtorek) o godzinie 17.00 w siedzibie Dąbrowskiego Oddziału PTTK przy ul. Adamieckiego 13 (budynek Przychodni). Inicjatorzy „Rowerowej Dąbrowy” zachęcają wszystkich rowerzystów bez względu na wiek czy płeć do przyłączenia się do stowarzyszenia - im nas będzie więcej, tym oczywiście lepiej! - apelują. Info z FB: http://www.facebook.com/pages/Stowarzyszen...245519365513690 CYTAT Nasze stowarzyszenie 7 grudnia 2011 r. powstało w Dąbrowie Górniczej stowarzyszenie o nazwie ROWEROWA DĄBROWA. Jest to pierwsza w tym mieście organizacja pozarządowa, której celem jest całościowe objęcie patronatem ruchu rowerowego wśród jego mieszkańców – począwszy od ułatwień komunikacyjnych dla rowerzystów poruszających się po mieście, poprzez rozwój rowerowego ruchu rekreacyjnego i turystycznego, aż do sportu rowerowego w różnych jego odmianach i kategoriach wiekowych, wraz z tworzeniem infrastruktury do jego uprawiania. Stowarzyszenie zamierza być prężnym animatorem imprez rowerowych w mieście, a także tych o zasięgu krajowym i zagranicznym. Już teraz planuje szereg bardzo ciekawych imprez. Wszystkich zainteresowanych działalnością w tym stowarzyszeniu organizatorzy proszą o kontakt na adres e-mail: rowerowa.dabrowa@gmail.com Trzymam kciuki za nowe Stowarzyszenie!! Mod a i owszem jest ![]() o samym stowarzyszeniu jest również news na stronie ![]() Ten post edytował Zibar czw, 05 sty 2012 - 09:53 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiem jakim cudem ale w części forum 'Sportowa Dąbrowa' nie znalazłem wydzielonej części o rowerach... założyłem onegdaj takowy wątek: http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ic=2773&hl= może pora kontynuować - "w jedności siła" ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mawwm - to może dodatkowo poprosimy aminów/mody o przeniesienie wątku do sportowej części (jest aktualnie w Nasze Sprawy)?
Jestem jak najbardziej za kontynuowaniem Twojego starego tematu. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
więcej o Stowarzyszeniu Rowerowa Dąbrowa
chwilowo mogą nie działać przekierowania domeny: http://www.rowerowadabrowa.pl zapraszamy tu Ten post edytował mawwm pią, 13 sty 2012 - 12:57 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
do września jeszcze 9 miesięcy, czy Dąbrowa Górnicza - organizator mistrzostw będzie miała swoją reprezentację?
Mistrzostwa Polski MTB to zależy od NAS Rowerowa Dąbrowa -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Udało się! Kolejna grupa ludzi ze wspólna pasja się organizuje. Niestety z przyczyn osobistych nie mogłem być na zebraniu, ale mam nadzieję, że im bliżej wiosny będzie więcej okazji do spotkania
![]() CYTAT Powołano stowarzyszenie "Rowerowa Dąbrowa" czytaj więcej...We wtorek w Dąbrowie Górniczej powołano stowarzyszenie "Rowerowa Dąbrowa", które zrzesza fanów jazdy na dwóch kółkach. W trakcie założycielskiego spotkania powołano władze stowarzyszenia i ustalono plan działania na najbliższe miesiące. Może zmienić temat na RD i poprzenosić watki z innych działów? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W dniu 17 stycznia br. odbyło się zebranie założycielskie Stowarzyszenia "Rowerowa Dąbrowa"., ukonstytuował się Zarząd Stowarzyszenia i powołana została Komisja Rewizyjna. Dokumenty rejestracyjne zostały złożone w Sądzie Rejestrowym w Katowicach.
wiecej o Stowarzyszeniu -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
mawwm - czy ustalone są składki członkowskie? Na dzień dzisiejszy ile osób jest w Stowarzyszeniu?
Czy mógłbym Cię prosić o kilka słów komentarza nt. Zarządu: Prezes Zarządu: Jan Brzost e-mail: prezes@rowerowadabrowa.pl tel.: 606 789 884 Wiceprezes Zarządu: Jan Kukuła e-mail: wiceprezes@rowerowadabrowa.pl Sekretarz Zarządu: Paulina Wierzbicka e-mail: sekretarz@rowerowadabrowa.pl Skarbnik: Olga Kukuła e-mail: skarbnik@rowerowadabrowa.pl Członek Zarządu: Marek Wójcik e-mail: info@rowerowadabrowa.pl tel.: 517 446 789 Polecam chociaż jakiś szablon www na początek ;-) pozdrawiam! -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
ufff, przebrnąłem w końcu przez 167 stron Strategii, pięknie: uwarunkowania, analizy (w tym SWOT), wizje i misje - ale już na stronie tytułowej pierwszy zgrzyt: "Dąbowa Górnicza, 2012". Szukam czegoś o rowerach - Rowerowa Dąbrowa w avatarze zobowiązuje... str. 107 - jest pierwsza informacja:
CYTAT Ścieżki rowerowe W Dąbrowie Górniczej ze względu na duże walory turystyczne i przyrodnicze, jest ok 70 km nieutwardzonych ścieżek rowerowych oraz ok. 14 km utwardzonych tras rowerowych, do których zaliczyć można ścieżki: w „Parku Zielona‖ i wałem Czarnej Przemszy, na wschodniej stronie Zbiornika Kuźnica Warężyńska (Pogoria IV) ulice Kostury- Podbagienko – Wojkowice, Pogoria IV - Trzebisławice – Sikorka - Ujejsce- Pogoria IV, Sikorka – Tucznawa – Okradzionów - Rudy, Eurocamping Błędów – Laski – Niegowonice – Chechło, Zbiornik Kuźnica Warężyńska /Pogoria IV/ - Pogoria I- Antoniów – Pogoria IV wokół zbiorników Pogoria I i Pogoria II. OK, szukam dalej str. 120: CYTAT „Dębowy Świat dla aktywnych" obejmuje niezwykłe walory przyrodnicze w postaci tzw. Pojezierza Dąbrowskiego, tj. kompleksu jezior Pogoria I, II, III i IV, Pustyni Błędowskiej (jedynego kompleksu w Europie Środkowej zaliczanego do kategorii pustyni, znajdującej się na liście NATURA 2000) i początku Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz wytyczone wokół kilometrowe szlaki i trasy piesze, rolkowe, rowerowe, nordic walking, spacerowe, biegowe, widokowe, miejsca do uprawiania sportów wodnych i plażowych, żeglarstwo, kajaki, pływanie, siatkówka plażowa, etc. szukam dalej - jest analiza SWOT, w "atutach" (str. 134) ani słowa o infrastrukturze rowerowej i dalej - niestety w "słabościach: CYTAT Mała ilość ścieżek rowerowych i niedorozwój związanej z nimi infrastruktury strona 146: CYTAT Cel operacyjny 2.1 Wspieranie rozwoju turystyki rowerowej Typ turystyki Rowerowa nizinna Rodzaj aktywności Jazda na rowerze po określonych trasach, ścieżkach. Turystyka aktywna. Turystyka połączona z krajoznawstwem Rodzaj turysty Rodziny z dziećmi. Młodzież szkolna oraz studenci. Emeryci i renciści. Rowerzyści uprawiający tę formę turystyki wyczynowo. Grupy przyjaciół i znajomych. Wycieczki szkolne. Turyści zagraniczni zorganizowani i indywidualni. Motywacje Rekreacja, aktywne spędzanie wolnego czasu. Utrzymanie kondycji. Spotkania towarzyskie. Poznanie nowych miejsc/zwiedzanie. Czas pobytu Weekendy. Czas wolny po zajęciach szkolnych, po pracy. Wakacje lipiec - wrzesień. str. 147: CYTAT KIERUNKI DZIAŁAŃ D.2.1.1. Wykreowanie Dąbrowy Górniczej jako „Miasta Rowerowego”. D.2.1.2. Budowa i modernizacja bazy rowerowej w mieście, w tym opracowanie systemu rowerowego. D.2.1.3. Zapewnienie dostępu do uprawiania turystyki rowerowej Trochę mało? Cóż, jest STRATEGIA, czekamy na DZIAŁANIA polecam lekturę dokumentu Ten post edytował mawwm nie, 05 lut 2012 - 15:09 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: śro, 10 mar 04 Nr użytkownika: 64 ![]() |
Super inicjatywa, ja już wstąpiłem w szeregi Stowarzyszenia
![]() ------------------------------------------------------------------------- http://icebiketeamm.blogspot.com/ Ten post edytował piootrek śro, 15 lut 2012 - 23:39 |
|
|
![]()
|
|
Może zmienić temat na RD i poprzenosić watki z innych działów? Myślę, że najwyższy czas wszelkie "rowerowe" posty scalić w jeden temat. Jeśli będzie to "Rowerowa Dąbrowa" będzie nam bardzo miło. -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Stowarzyszenie ROWEROWA DĄBROWA w Dąbrowie Górniczej przystępuje do organizacji Dąbrowskiego Klubu Sportów Rowerowych, ze szczególnym uwzględnieniem sekcji kolarstwa amatorskiego szosowego i górskiego. W sekcjach tych przewiduje się powołanie i przygotowanie drużyn oraz indywidualnych zawodników do uczestnictwa w zawodach kolarskich typu maraton/rajd w sezonie 2012.
Podstawowym celem Klubu będzie wyłonienie i przygotowanie reprezentacji drużynowej Dąbrowy Górniczej do startu w Mistrzostwach Polski Skandia MTB, które odbędą się w Dąbrowie Górniczej we wrześniu br. W związku z tym wszystkich chętnych (osoby pełnoletnie, mile widziane panie) prosimy o zgłaszanie swoich kandydatur do tych przygotowań. Gwarantujemy świetną, sportową zabawę i mile spędzony czas w gronie pasjonatów kolarskich emocji. Zgłoszenia: e-mail: kontakt@rowerowadabrowa.pl lesnyd@poczta.onet telefon: 501-577-101 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Nadal trwa nabór kandydatów do reprezentacji drużynowej Dąbrowy Górniczej do startów w SKANDIA MARATON LANG TEAM 2012, oraz na Mistrzostwa Polski Skandia MTB, które odbędą się w Dąbrowie Górniczej we wrześniu br.
ZAPRASZAMY!!! Zgłoszenia: e-mail: kontakt@rowerowadabrowa.pl sport@rowerowadabrowa.pl telefon: 501-577-101 Mamy jeszcze wolne miejsca na planowany w lipcu 2012 r. wyjazd do HOLANDII Zgłoszenia: e-mail: kontakt@rowerowadabrowa.pl www.rowerowadabrowa.pl Ten post edytował mawwm czw, 15 mar 2012 - 18:05 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |