![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
dyskusja staje się czysto "akademicka". Ja przestrzegam przepisów PoRD, ale jeśli "stróże prawa" dają zły przykład to... Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. 1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni. 2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę. 3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się: 1. jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu; 2. jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach; 3. czepiania się pojazdów. 4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się: 1. wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd; 2. zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny. 5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy: 1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub 2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów. 6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. 7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10. co prawda większość tych przepisów jest bzdurna, cóż takie mamy prawo ![]() Człowieku, litości. To był patrol policji. Zacytuj przepisy obowiązujące rowerowy patrol policyjny i każdy inny policyjny patrol. Nie wklejaj paragrafów. Zacytuj je, obudzony o czwartej nad ranem. Zajmij się bracie słupkami, to Ci wychodzi najlepiej. PS. Które z tych przepisów są bzdurne. Pamiętaj, że napisałeś "większość"......... Ten post edytował olo pią, 03 kwi 2009 - 00:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PS. Które z tych przepisów są bzdurne. Pamiętaj, że napisałeś "większość"......... poczytaj przepisy innych krajów UE i sam zdecyduj ![]() a patrol Policji i SM na rowerach nie jest pojazdem uprzywilejowanym (tu też poczytaj..) -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
poczytaj przepisy innych krajów UE i sam zdecyduj ![]() a patrol Policji i SM na rowerach nie jest pojazdem uprzywilejowanym (tu też poczytaj..) Uczepiłeś się tego patrolu z uporem godnym lepszej sprawy (słupki, crossowcy w lesie). Najważniejsze, żeby był obecny i żeby był skuteczny. A co do przepisów w UE. Przeczytałem, teraz kolej na Ciebie. Zaczynamy od Wielkiej Brytanii. http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTrans...ycode/DG_069837. Które z obowiązujących w UK przepisów uznasz za bzdurne? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Uczepiłeś się tego patrolu z uporem godnym lepszej ... ja się uczepiłem? dałem tylko przykład łamania przepisów PoRD przez "stróżów" prawa. Temat nie dotyczy przestrzegania przepisów PoRD więc dalszą dyskusję uważam za zbędną ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: sob, 17 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,130 Płeć: Mężczyzna GG: KS6841974 Skype: brak Tlen: ks ![]() |
jasne Mistrzu. ![]() Ja odnośnie strużów prawa w naszym mieście ,nie ma ich na patrolach, ja ich nie widzę ,nic nie robią ,sam widziałem jak służbowym samochodem podwożą swoje dzieci i w czasie służby odwiedzają na chwilę swije rodziny. A tam gdzie trzeba to ich nie ma na moim osiedlu somochody stoja na boisku do kosza i nikogo to nie rusza . |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ...W minionych latach, w pierwszym etapie, oznaczone zostały okolice Pogorii II oraz PogoriI III i Parku Zielona. Oznaczenia tamte wykonane zostały metalowymi tabliczkami, które jednak zostały skradzione przez złomiarzy, a do dzisiaj zachowały się tylko nieliczne, najbardziej zakamuflowane w terenie. Stąd też właśnie pomysł na oznakowanie szlaków białymi słupkami z piktogramem i herbem. Z upoważnienia Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza Zbigniewa Podrazy -- Bartosz Matylewicz Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej... ![]() "złomiarze" zrozumieli, że czynią źle i zwrócili tabliczkę a UM wspaniałomyślnie ją osadził powracając do pierwotnej koncepcji znakowania, nie rezygnując, o nie, z plastikowych słupków - "wizytówki Naszego Grodu" Ten post edytował mawwm nie, 05 kwi 2009 - 19:00 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Mawwm, a czy do plastikowych tabliczek też mogą być (mógłbyś mieć) zastrzeżenia? Z tego raczej marny pożytek. Nie ma w tym pytaniu złośliwości, cóż bowiem innego pozostaje, jeżeli metalowe kradną, a słupki faktycznie są wątpliwą ozdobą.
PS. Pytam jako "OLO", nie zauważyłem logowania. Ten post edytował gregol pon, 06 kwi 2009 - 12:00 |
|
|
![]()
|
|
@olo
przeczytaj cały temat, a uzyskasz odpowiedź ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Zostaw słupki, a naciskaj by z centrum dało się na Pogorię dojechać.
Mam dzieci w wieku 5 7 9 i chciałbym z nimi pojeździć, ale nie będą prowadzić roweru 3km, a nie puszczę ich za sobę po ulicach Dąbrowy. Te ścieżki na Pogorii dla normalnych ludzi to jak dom bez schodów wejściowych. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Zostaw słupki, a naciskaj by z centrum dało się na Pogorię dojechać. Mam dzieci w wieku 5 7 9 i chciałbym z nimi pojeździć, ale nie będą prowadzić roweru 3km, a nie puszczę ich za sobę po ulicach Dąbrowy. Te ścieżki na Pogorii dla normalnych ludzi to jak dom bez schodów wejściowych. Pozdrawiam Problem zaczyna się już przy Pogorii IV. O to właśnie pokłóciłem się z pewną panią, której przeszkadzał nic nie przeszkadający matiz, wjeżdżający polną drogą na Piekle i parkujący tuż przy tablicach. Pani, jadąca z nastoletnią córką nakrzyczała na kierowcę, informując głośno, że tu jest ścieżka rowerowa a nie droga. Dojechałem do nich i poprosiłem o skierowanie pretensji do organizatora tego bałaganu, który nie potrafi zrobić dojazdów i parkingów. Nie dała się przekonać. Poczekałem na damy przy śluzie i kiedy córcia wjechała rowerem zapytałem, dlaczego panie dopominają się o przestrzeganie przepisów, które im pasują a nie przestrzegają tych, które im nie pasują. Wszak, jak byk, widać znak "zakaz ruchu rowerów" i tablicę "przejście służbowe". Nastąpiła konsternacja a ja otrzymałem odpowiedź: "A jak mamy przejechać?". Zapytałem o to samo " a jak my mamy dojechać, żeby pojeździć na rolkach czy na rowerach z dziećmi". Nie muszę mówić, że nie uzyskałem odpowiedzi. W tym roku wyasfaltowano kawałek drogi na Piekle, ten od ul. Jasnej (?) Po jakie licho postawiono tam zakaz ruchu. Dlaczego nie umożliwiono zmotoryzowanym wjazdu i parkowania na poboczach. Przynajmniej do tablic. I tak wszyscy wjeżdżają i tak, więc po co te szopki? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
... W tym roku wyasfaltowano kawałek drogi na Piekle, ten od ul. Jasnej (?) Po jakie licho postawiono tam zakaz ruchu. Dlaczego nie umożliwiono zmotoryzowanym wjazdu i parkowania na poboczach. Przynajmniej do tablic. I tak wszyscy wjeżdżają i tak, więc po co te szopki? ja wiem dlaczego położono ten asfalt i jeszcze kilka innych odcinków, wyjaśniam: aby Półmaraton Dąbrowski uzyskał odpowiedni certyfikat (nie orientuję się dokładnie ale trasa maratonu musi przebiegać w iluś % po utwardzonej nawierzchni). Trasa dla biegaczy, która jest wykorzystana raz w roku jest ważniejsza przecież od dróg rowerowych. -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Wczoraj przjechałem się ścieżką rowerową ul. Kościuszki.
To jest tragedia. Skąd pieszy ma wiedzieć, że to dla rowerów. Ile się musiałem nagimnastykować, by ten kawałek przejechać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Człowiek Legenda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 28 kwi 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 141 Płeć: Mężczyzna GG: 2594367 ![]() |
Ja nie dałem rady przyjechać z powodu pracy, ale byłem na masie w sosnowcu, było chyba ponad 1000 bikerów, oczywiście w takim tłumie ciężko o dyscypline i rozwage czego efektem był jeden dość groźnie wyglądający wypadek na ulicznym zjeździe, gdzie jakaś dziewczyna upadła i dosyć mocno się poobijała, ale szczegółów nie znam. Jesli chodzi o zabezpieczenie to w sosnowcu ograniczyli się tylko do zmiany sygnalizacji na niektórych skrzyżowaniach, w Dąbrowie był tylko jeden wóż Straży Miejskiej, który chyba znalazł się przypadkowo na trasie. Będzin jeszcze gorzej bo tam to kompletnie zlekcewazyli to, natomiast pochwały należą się Czeladzi, tam naprawde była i Policja i Straż Miejska, którzy całkiem sprawnie zabezpieczyli trase przejazdu.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
o masie jest specjalny temat
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej corocznie organizuje Rajd Rowerowy w tym roku rozpoczynamy 26 kwietnia o godz. 10:00 i już dziś zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w naszym rajdzie. He, he tylu było chętnych i nikt nie pojechał. ![]() Pogoda fantastyczna. Zabawa przednia. Frekwencja ogromna. Dużo więcej ludzi niż w zeszłym roku. Nawet z innych miast - Psary, Katowice, Będzin, Sosnowiec. Byłem zaskoczony, zważywszy na tradycyjnie katastrofalną promocję rajdu. ![]() Punkty kontrolne były wyznaczone na plaży Pogorii III i na Pogorii IV przy zjeździe na ulicę Ujejską. Wymuszało to objazd Pogorii bo w zeszłym roku część zawodników popędziła przez miasto. Choć lepiej byłoby chyba ustawić punkty przy Pogorii IV i w np. Tucznawie. Po co zbierać pieczątki 1km od mety ? W Eurocampingu kiełbaski, woda, losowanie nagród - drobiazgów rowerowych. Pojawił się sponsor - sieć sklepów rowerowych, który ufundował nagrody. Generalnie widać, że CSiR nie ma żadnego pomysłu co zrobić z uczestnikami rajdu w Błędowie. W tym roku to było chyba gorzej niż w zeszłym. ![]() Nie było nagłośnienia przy losowaniu nagród i przemowach organizatorów. Firmowemu fotografowi nie chciało się nawet zrobić zdjęcia grupowego wszystkich uczestników. Żadnych występów, pokazów, targów... Ino zjeść, posiedzieć z pół godziny i wyp.....ć. ![]() Na przyszły rok sugerowałbym zwiększenie limitu czasu. 3 godz to za mało dla dzieciaków. No i punkty kontrolne niech będą zaopatrzone w wodę. Sporo ludzi pytało czemu nie ma wody. Spora radość sprawiłaby sprzedaż piwa w Eurocampingu. Ja wiem, że przepisy, zezwolenia itd. itp ale masa ludzi z Eurocampingu pędziła właśnie do najbliższego sklepu/baru na kufelek z pianką. ![]() Ten post edytował bzenek czw, 30 kwi 2009 - 08:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Rajd rowerowy 3.10.2009 REGULAMIN „RAJDU ROWEROWEGO” 1. Organizatorzy: Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej 2. Cel: Promocja zdrowego i aktywnego stylu życia, popularyzacja rajdów rowerowych jako najprostszej formy ruchu, działania ekologiczne na rzecz ochrony środowiska. 3. Termin i miejsce zawodów: 03.10.2009r. Godz. 11:00 Start i Meta: Baza Biwakowo- Campingowo- Rekreacyjna „Eurocamping” w Błędowie ul. Żołnierska 130 Biuro zawodów czynne od 10:00 do 10:50 (wydawanie numerów startowych, mapek, wody, podpisywanie oświadczeń) 4. Warunki uczestnictwa: – uczestnictwo w rajdzie jest bezpłatne, – każdy uczestnik bierze udział w rajdzie na własną odpowiedzialnośćć – posiadanie karty rowerowej (*) oraz sprawnego technicznie roweru – prawo startu w rajdzie mają wszystkie chętne osoby. Osoby, które nie ukończyły 18 lat, mogą uczestniczyć tylko na podstawie pisemnej zgody rodziców lub prawnych opiekunów, – każdy z uczestników zobowiązany jest do bezwzględnego zachowania trzeźwości, – zobowiązuje się by każdy uczestnik rajdu w miarę możliwości posiadał kask – organizator ma prawo zdyskwalifikowania zawodnika w przypadku nie przestrzegania przez zawodnika regulaminu rajdu oraz za nie kulturalne zachowanie, 5. Zgłoszenia: Zgłoszenia przyjmujemy do 24.09.2009r. na adres mailowy: sport@csir.pl. W zgłoszeniu prosimy podać: imię, nazwisko, adres zamieszkania Biuro zawodów czynne od 10:00 do 10:50 (wydawanie numerów startowych, mapek) Każdy z uczestników rajdu, który nie przesłał oświadczenia, podpisuje je w biurze zawodów 6. Postanowienia końcowe: - rajd odbywać się będzie niezależnie od warunków pogodowych - organizatorzy zapewniają opiekę medyczną - organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za rzeczy osobiste pozostawione bez nadzoru, kradzieże i zniszczony sprzęt - organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie 7. Kontakt: Dział Sportu- Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej ul. M. Konopnickiej 29, tel./fax. 032 261 21 05, e- mail: sport@csir.pl (*) 0-10lat – tylko z opiekunem prawnym 10-18 lat- musi posiadać kartę rowerową 18 i więcej- karta rowerowa nie jest wymagana więcej na ![]() Czyli takie zakończenie sezonu rowerowego ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Rajd Rowerowy Redakcja: Wojciech Juroff Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej zaprasza wszystkich chętnych do udziału w „Rajdzie Rowerowym”. Impreza odbędzie się 3 października br. o godz. 11.00.Start oraz meta rajdu będzie usytuowana na terenie „Eurocampingu” w Błędowie, przy ul. Żołnierskiej 130.Trasa liczy ok. 20 km i biegnie malowniczymi terenami wokół Błędowa, Lasek, Krzykawy i Krzykawki. Rowerzyści będą mieli okazję spróbowania swoich sił pokonując leśne dukty „Błędowskich Lasów”, wiejskie drogi gminy Bolesław oraz podmokłe ścieżki. Do szczególnych atrakcji podczas tej edycji rajdu z pewnością będzie należeć możliwość zwiedzenia szlacheckiego „Dworku Staropolskiego” z I poł. XVIII w. w Krzykawce. To właśnie na jego terenie zorganizowany będzie punkt kontrolny, podczas którego uczestnicy imprezy będą mogli odetchnąć na łonie natury oraz zapoznać się z warsztatem ceramicznym znajdującym się na terenie dworku.Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy! Kolejne informacje o tej imprezie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Człowiek Legenda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 28 kwi 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 141 Płeć: Mężczyzna GG: 2594367 ![]() |
chętnie bym przyjechał, ale szykują mi się w tym samym czasie ostatnie zawody MTB w tym roku w Polanicy Zdrój
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Rajd Rowerowy 2010
Zaproszenie na „Rajd Rowerowy” Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej pragnie zaprosić wszystkich chętnych, do wzięcia udziału w „Rajdzie Rowerowym”. Impreza odbędzie się 17 kwietnia br. o godz. 11:00. Start oraz meta rajdu będzie usytuowana na terenie Centrum Sportów Letnich – Park „Zielona”, przy ul. Letniej 9. Trasa liczy ok. 23 km, i będzie przebiegać wokół jezior: Pogoria III i IV. Dla wszystkich uczestników będzie przygotowany poczęstunek. Rozlosujemy również atrakcyjne nagrody. http://www.csir.pl/index.php?option=com_co...30&Itemid=1 http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,..._kwietnia_.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20 |