![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Mam jedno pytanie: czy nalezy uzywać tam prawego kierunkowskazu, w sytuacji gdy chcemy jechać w kierunku psp?
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@kenezz: a mógłbyś przybliżyć jeszcze w którym momencie nastąpiła kolizja? Bo to wiele może zmienić a na razie tylko gdybam. Bo faktycznie - ja jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na te beznadziejne znaki, bo... chyba nigdy nie jechałem z ul. Podlesie na ul. Podlesie
![]() ![]() ![]() więc wiele ludzi wykonuje dziwny manewr - skręca w prawo z prawego a potem od razu z prawego w lewo - no ale tam jest ten nakaz, którego tutaj nie ma. Podsumowując: ja to skrzyżowanie interpretuję tak, że mam taki znak na środkowym pasie: ![]() Ale nie mam drogi na wprost! Bo musiałby być dodatkowy znak wskazujący co oznacza jazda na wprost! My tu wiemy, że to jest ul. Podlesie i tamta też ![]() ![]() to nie jest imho żaden "łuk" ani kontynuacja. [Edycja] heh ciekawa dyskusja się wywiązała o oznakowaniu dąbrowskich dróg, które imho jest fatalne. Weźmy choćby rondo pod Al. Róż. Jadąc od Gołonoga był kiedyś pas do bezkolizyjnego skrętu w kierunku centrum. Teraz jest chaos, bo tego pasa nie ma ale wiele ludzi jeździ "na pamięć" nie patrząc co się dzieje na rondzie natomiast wielu z ronda od razu zjeżdża na prawy pas - co w sumie przy takim braku oznakowania jest chyba zgodne z przepisami. I tu jest parodia, bo w centrum mamy po cztery znaki z każdej strony a tu oznakowanie mizerne ![]() Ten post edytował vacu czw, 26 mar 2009 - 18:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Na al.ZD na lewym pasie jest znak poziomy nakaz skrętu w lewo lub jazda na wprost, potem jest ten dodatkowy do skrętu oznakowany nakazem skrętu w lewo, a na środkowym i prawym jest nakaz skrętu w prawo. Przyjrzyj się dokładnie na oznakowanie na jezdni...
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: pią, 09 mar 07 Skąd: DG-Strzemieszyce Nr użytkownika: 546 Płeć: Mężczyzna GG: 6540816 ![]() |
a ja mam takie pytanko:
kto w kogo przyładował? golf skręcając w lewo w kenezz-a, czy kenezz w skręcającego golfa? skoro już ten golf wyjechał na 1000 lecia, zatrzymał się, przepuścił jakieś samochody, to wydaje mi się, że troszkę czasu to trwało, wiec raczej nie mógł wymusić na kenezz-ie pierwszeństwa, czy jak??? no chyba że kenezz pędził ze 150km/h, możliwe? |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Na al.ZD na lewym pasie jest znak poziomy nakaz skrętu w lewo lub jazda na wprost, potem jest ten dodatkowy do skrętu oznakowany nakazem skrętu w lewo, a na środkowym i prawym jest nakaz skrętu w prawo. Przyjrzyj się dokładnie na oznakowanie na jezdni... Jeżdżę tam prawie codziennie ![]() Jedziesz al. ZD od HK, pod koniec z dwóch pasów robią się trzy. Lewy jest tylko do skrętu w lewo, na prawym nie ma żadnego znaku chyba, na środkowym (czyli wcześniej skrajni lewym) - w miejscu, gdzie zaczyna się dodatkowy pas do skrętu w lewo - jest na 100% znak P8b: ![]() To jest o tyle paranoja, że... ten pas skręca w prawo ![]() Jestem tego na 100% pewny, bo dziwi mnie to za każdym razem i przeraża jak ludzie "tną" z prawego pasa w Konarskiego nie patrząc czy ktoś jest na lewym. |
|
|
![]()
|
|
Nie będę dyskutował, ale jak nie zapomnę to jutro sprawdzę...
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: wto, 17 cze 08 Skąd: kasprzaka Nr użytkownika: 1,341 Płeć: Mężczyzna GG: 771754 Skype: kenezz35 ![]() |
Ja jestem świeżym kierowcą i mnie uczyli tak że jest to skrzyżowanie przesunięte i powinniśmy wyjechać ze środkowego pasa (jazda na wprost) i potem ustawić się na lewym pasie i skręcić, oczywiście ustąpiwszy pierwszeństwa tym jadącym z na przeciwka. Fakt jest to jakieś głupie skrzyżowanie, ale w Polsce takich jest mnóstwo. oczywiscie według mnie to PRAWDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!CO TY NA TEN FILMIK Z ELKA CZY PRAWIDŁOWY PRZEJAZD???????@kenezz: a mógłbyś przybliżyć jeszcze w którym momencie nastąpiła kolizja? Bo to wiele może zmienić a na razie tylko gdybam. Bo faktycznie - ja jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na te beznadziejne znaki, bo... chyba nigdy nie jechałem z ul. Podlesie na ul. Podlesie Ja jestem świeżym kierowcą i mnie uczyli tak że jest to skrzyżowanie przesunięte i powinniśmy wyjechać ze środkowego pasa (jazda na wprost) i potem ustawić się na lewym pasie i skręcić, oczywiście ustąpiwszy pierwszeństwa tym jadącym z na przeciwka. Fakt jest to jakieś głupie skrzyżowanie, ale w Polsce takich jest mnóstwo.CO TY NA TO WYJAŚNIENIE!!!!!!!!![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam jedno pytanie: czy nalezy uzywać tam prawego kierunkowskazu, w sytuacji gdy chcemy jechać w kierunku psp? NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
![]()
|
|
A dlaczego nie włączasz prawego kierunkowskazu? Przecież nie przecinasz ul.1000-lecia na wprost, tylko przez chwilę jedziesz w tym samym kierunku co ci jadący 1000-lecia od DK94 w kierunku WORD. Czyli zmieniasz kierunek jazdy. A jak zmieniasz kierunek to musisz uzyc kierunkowskazu i manewr wykonać przy prawej krawędzi (w tym przypadku oczywiście), ponieważ oznakowanie pasów ruchu wyklucza wykonanie skrętu w prawo z innego pasa!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
do czego służy pas środkowy-jechałem od DK94 w kierunku worda -golf wjechał z prawego na tysiaclecia zatrzymał sie przepuscił pojazdy z prawej a gdy ja dojechalem skrecił w lewo na podlesie ,a powinien ze srodkowego przy środku jezdni sie ustawić bo skreca w lewo -OK-CHYBA ŻE TEZ NIE WIESZ!!! Golf miał włączony lewy kierunkowskaz, kiedy w niego przyładowałeś? Jeżeli tak, jesteś winny/współwinny kolizji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Golf miał włączony lewy kierunkowskaz, kiedy w niego przyładowałeś? Jeżeli tak, jesteś winny/współwinny kolizji. Nie można skręcać z prawego pasa przeznaczonego do prawoskrętu w lewo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Nie można skręcać z prawego pasa przeznaczonego do prawoskrętu w lewo. Ale z tego, co zrozumiałem golf stał już na Tysiąclecia, więc nie był na pasie do prawoskrętu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: wto, 17 cze 08 Skąd: kasprzaka Nr użytkownika: 1,341 Płeć: Mężczyzna GG: 771754 Skype: kenezz35 ![]() |
Ale z tego, co zrozumiałem golf stał już na Tysiąclecia, więc nie był na pasie do prawoskrętu. ale wyjechał z prawego z zamiarem przejechania w lewo,przez co zajechał mi droge-mam juz opinie rzeczoznawcy dziś w sadzie odebrałem ,także winny jest GOLF,JAK ZROBIE KSERO TO WSTAWIE TA OPINIE !!!!!!!!!!przyda sie. ![]() Nie można skręcać z prawego pasa przeznaczonego do prawoskrętu w lewo. taka opinie przedstawił rzeczoznawca biegły-winny GOLF!!!!!!
|
|
|
![]()
|
|
@kenezz - dalej nie wiemy jakie dokładnie były okoliczności samego punkięcia. Bo jeśli było tak jak pisze Leszek to nie ma imho znaczenia z którego pasa Golf skręcił, bo to było WCZEŚNIEJ, przed stłuczką. Równie dobrze mógłbyś się tłumaczyć tym, że w zeszłym tygodniu Golf nie zatrzymał się na stopie. No ale jak nie napiszesz jak to było to jest to wróżenie z fusów.
CYTAT CO TY NA TO WYJAŚNIENIE!!!!!!!! W innym temacie napisałem już, że obecnie większość (a życie pokazuje, że i egzaminatorów - vide afery łapówkowe) z instruktorów nie stanowi dla mnie autorytetu w tej sprawie. CYTAT ale wyjechał z prawego z zamiarem przejechania w lewo,przez co zajechał mi droge-mam juz opinie rzeczoznawcy dziś w sadzie odebrałem ,także winny jest GOLF,JAK ZROBIE KSERO TO WSTAWIE TA OPINIE !!!!!!!!!! I tu jest "gwóźdź programu" - wszystko teraz zależy co ty robiłeś: - jeśli jechałeś za golfem, ten ci zajechał drogę i w niego przybombiłeś to OK - jest to jego wina, bo powinien ci ustąpić pierwszeństwa - jeśli wyprzedzałeś golfa, ten skręcił i wtedy przybombiłeś - jest to ewidentnie twoja wina, bo zabronione jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu. W ogóle fakt, z którego pasa skręcił golf w tysiąclecia ma drugorzędne znaczenie, może za to co najwyżej dostać dodatkowy mandat ale taki manewr sam w sobie nie doprowadził do wypadku jeśli golf nie wymusił na tobie pierwszeństwa. Pomijam już fakt, że dla mnie bez dodatkowego oznakowania nie jest to żadne "przesunięte skrzyżowanie" bo skąd mam niby to wiedzieć? Domyślać się? |
|
|
![]()
|
|
Nie będę dyskutował, ale jak nie zapomnę to jutro sprawdzę... Akurat dziś miałem telefon pod ręką a więc specjalnie dla ciebie ![]() http://www.vimeo.com/4046261 [jakośc filmu tragiczna ale widać pod koniec co i jak] Ten post edytował vacu wto, 07 kwi 2009 - 19:22 |
|
|
![]()
|
|
A ja się konsultowałem ze znajomym egzaminatorem i przyznał mi rację! A skoro sprawa kolizji jest w sądzie to zobaczymy co sąd orzeknie. Wg. mnie orzeknie winę kenezza. Sprawa wygrana -konkluzja rzeczoznawcy mozna skrecac i ze srodkowego i z prawego bezwzglednie musi ustapic pierwszenstwa a nie zrobił tego wiec zostałem uniewinniony -trwało to 10 miesiecy trzeba miec nerwy mocne- by stwierdzic prostą rzecz kto miał pierwszenstwo!!!!!!zaangazowano spore srodki i dwóch rzeczoznawcow by stwierdzic kto ma racje -znak ustap pierwszenstwa czy z pierwszeństwem przejazdu-nie wolno mu wjeżdzac na jezdnie jesli jest zajeta .pozdrawiam wszystkich którzy przyłaczyli sie do dyskusji. Ten post edytował kenezz sob, 24 paź 2009 - 20:39 |
|
|
![]()
|
|
W związku z powyższym mam nadzieję, że niedługo zmieni oznakowanie tak, jak na skrzyzowaniu al. Zagłebia Dąbrowskiego / Graniczna....
Gratuluję wygrania sprawy! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |