![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja mam taką prośbę, ma ktoś może jakieś zdjęcia ze sztolni, ze środka? Albo jakieś plany? Bo szukam, szukam i nic znaleźć nie mogę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Wydaje mi się, ze na stronie p. Nowaka były jakieś, ale głowy nie dam (a szukać mi się teraz nie chce). Ładne zdjęcia ze sztolni były w filmiku reklamowym muzeum, ale na ich stronie niestety go nie widzę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie strona Pana Nowaka była pierwszą jaką przeszukałem. Niestety nic nie znalazłem. Poszukam tego filmiku o którym mówisz. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w poszukiwaniach
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Poszukam tego filmiku o którym mówisz. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w poszukiwaniach ![]() Ja go widziałem w kinie, nie wiem, czy jest gdzieś w sieci... Tu masz : http://plfoto.com/1706428/zdjecie.html http://plfoto.com/1690914/zdjecie.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Leszku - pierwsze zdjęcie to podziemia będzińskie, w drugim też nie do końca wiadomo, że Sztygarka - to nie jedyna sztolnia ćwiczebna w tej części Polski....
|
|
|
![]()
|
|
Leszku - pierwsze zdjęcie to podziemia będzińskie, w drugim też nie do końca wiadomo, że Sztygarka - to nie jedyna sztolnia ćwiczebna w tej części Polski.... Sorry, pierwszy link (nie do końca łapię system adresów na pl.foto, zdjęcie ze Sztygarki jest tuż przed zdjęciem z Będzina, link skopiowałem mając otwarte zdjęcie z kopalni) powinien być taki: http://plfoto.com/1705986/zdjecie.html# - a w komentarzach do niego autor napisał, że drugie zdjęcie też jest z Dąbrowy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
witam,
poniżej załączam bezpośredni link do strony www muzeum, na której znajdują się zdjęcia Kopalni Ćwiczebnej: www.muzeum-dabrowa.pl przeglądarka IExplorer! pozdrawiam, Bea Ten post edytował bea1120 wto, 14 lip 2009 - 10:32 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
witam,
znacznie powiększyliśmy galerię zdjęć Kopalni Ćwiczebnej; zdjęcia pogrupowane są tematycznie. Dodane są również plany i mapy: Zapraszamy do odwiedzenia Kopalni Ćwiczebnej już od 2 stycznia 2010 roku. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() ![]() Kopalnia otwiera drzwi dla turystów Piotr Sobierajski Dzisiaj 08:14:02 Dzisiaj o godz. 10 po raz pierwszy w swojej 80-letniej historii otworzy swe podwoje dla zwiedzających kopalnia ćwiczebna Sztygarka, która obecnie znajduje się pod kuratelą Muzeum Miejskiego, o tej samej nazwie. To jedyna w całym regionie zagłębiowskim sztolnia, wewnątrz której zachowały się oryginalne obudowy, maszyny i urządzenia, służące do urobku i transportu węgla. Cała trasa wycieczkowa po kopalni liczy ponad 600 metrów. Prowadzi dwoma pokładami węgla kamiennego. - Węgiel zalega tu dość płytko pod powierzchnią, a wyrobisko to odkryte zostało około dwustu lat temu. Pomimo upływu lat wciąż zachowały się w dobrym stanie szyny, wagoniki do przewozu węgla i górników, przenośniki, a nawet wciąż sprawny kombajn - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka. - To prawdziwe, naturalne wyrobisko. W naszym regionie taka sztolnia to prawdziwy unikat, najbliższe zabytki i sprzęt związany z górnictwem prezentowane są dopiero w Tarnowskich Górach i Zabrzu - dodaje. W nowym roku obiekt wraz z przewodnikami będzie można zwiedzać regularnie przez trzy dni w tygodniu. We wtorki od godz. 10 do 14, w czwartki od 13 do 16 oraz w soboty od 10 do 14. Wejścia zaplanowane zostały o pełnych godzinach. Grupa może liczyć maksymalnie 15 osób, ale jeśli chętnych będzie mniej, także będą mieli okazję poznać tajemnice dąbrowskiej kopalni. Przejście całej trasy zajmuje ok. 45 minut. Na pierwszy poziom poza osobami dorosłymi będą mogły wejść dzieci w wieku co najmniej od 6 do 9 lat, aby zwiedzić drugi, trzeba mieć co najmniej 10 lat. Ceny biletów wynoszą 8 zł i 5 zł ulgowy, m.in. dla uczniów, studentów, emerytów. - W kopalni nigdy nie byłam, więc z chęcią wybiorę się do sztolni. Jeszcze bardziej ucieszą się z wycieczki i oglądania górniczych sprzętów moje pociechy - mówi pani Jolanta, mieszkanka Mydlic. Przygotowanie do otwarcia sztolni, zamkniętej w 1994 r., trwało dwa lata. Nie było łatwe, bo najniższe pokłady zalewała woda. Gmina przekazała 130 tys. zł, m.in. na modernizację systemu odwadniania. - Wymieniona została także przestarzała instalacja elektryczna i wybudowane nowe przyłącze energetyczne - mówi Arkadiusz Rybak. W całym przedsięwzięciu pomogli specjaliści z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz KWK Kazimierz Juliusz w Sosnowcu. Dąbrowscy muzealnicy mają już plany uatrakcyjnienia trasy i wydłużenia jej do ponad kilometra. By było to możliwe, konieczna będzie budowa drugiego wejścia do kopalni. Szyb ma stanąć tuż przy budynku Muzeum. Wtedy można od razu zwiedzać także muzealne ekspozycje. Całość prac będzie jednak kosztować ok. 4-5 mln zł. W tym roku Muzeum zamierza ubiegać się o unijną dotację na rozwój obiektów kultury, co pozwoliłoby pozyskać nawet 85 procent dofinansowania. Otwarcie sztolni ma także niebagatelne znaczenie dla pobliskiego Zespołu Szkół Zawodowych Sztygarka, gdzie w II klasie 17 uczniów zdobywa wiedzę na kierunku technik górnictwa podziemnego. W nowym roku będą mieli okazję zejść do ćwiczebnego obiektu, by zapoznać się ze specyfiką pracy pod ziemią. Dopiero potem zjadą w dół do kopalni KWK Wujek. Sztolnia liczy sobie już 80 lat Budowę kopalni ćwiczebnej rozpoczęto w 1927 roku, a pierwszy etap prac zakończył się dwa lata później. Ta zminiaturyzowana kopalnia służyła wówczas do zaznajamiania uczniów Państwowej Szkoły Górniczej i Hutniczej z urządzeniami i specyfiką urobku pod ziemią. W latach 1958-61 wydrążone zostały kolejne wyrobiska pochyłe i poziome. Powstały też nowe chodniki: ścianowy, podścianowy, wodny. Wszystko jak w prawdziwej kopalni. Oprócz prac typowo górniczych uczniowie wykonywali także szereg pomiarów z zakresu wentylacji, miernictwa podziemnego oraz przeprowadzali zdjęcia geologiczne. Ćwiczebną sztolnię ostatnie roczniki przyszłych adeptów górnictwa opuściły w 1994 roku. Stała się nikomu niepotrzebna, ale na szczęście nie została zasypana, tak jak stało się to z innymi kopalniami na terenie Zagłębia. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miło mi nieoficjalnie powiadomić iż wszystko na to wskazuje że muzeum "Sztygarka" wraz ze sztolnią ćwiczebną już wkrótce zostanie obiektem wpisanym na "Szlak zabytków techniki województwa Śląskiego"
![]() Z tych obiektów o które walczyło regionalne FdZD (razem ze starostwem w Będzinie i paroma innymi stowarzyszeniami) na listę trafi także galeria "Elektrownia", czyli fragment d. kopalni Saturn w Czeladzi. Myślę że to będzie wspólny sukces zarówno gospodarzy obiektów jak i nas (myślę tu o wszystkich w tym temacie działających) którzy w tej sprawie odbyliśmy szereg zarówno oficjalnych jak i mniej oficjalnych spotkań ![]() http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...edzie,id,t.html |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miło mi nieoficjalnie powiadomić iż wszystko na to wskazuje że muzeum "Sztygarka" wraz ze sztolnią ćwiczebną już wkrótce zostanie obiektem wpisanym na "Szlak zabytków techniki województwa Śląskiego" ![]() Z tych obiektów o które walczyło regionalne FdZD (razem ze starostwem w Będzinie i paroma innymi stowarzyszeniami) na listę trafi także galeria "Elektrownia", czyli fragment d. kopalni Saturn w Czeladzi. Myślę że to będzie wspólny sukces zarówno gospodarzy obiektów jak i nas (myślę tu o wszystkich w tym temacie działających) którzy w tej sprawie odbyliśmy szereg zarówno oficjalnych jak i mniej oficjalnych spotkań ![]() http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...edzie,id,t.html CYTAT "Sztygarka" na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego 4 listopada Kopalnia Ćwiczebna Muzeum Miejskiego „Sztygarka” otrzymała oficjalny dokument potwierdzający przyjęcie jej (od 26 października 2010 r. ) do Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego. Certyfikat przynależności odebrał dyrektor placówki Arkadiusz Rybak. Ze strony władz wojewódzkich dokument zatwierdził wicemarszałek województwa śląskiego - Zbyszek Zaborowski. Podpisana została także deklaracja o współpracy pomiędzy instytucjami. Spośród aplikujących do umieszczenia na Szlaku 26 obiektów, przyjętych zostało sześć. Nowymi punkatami na szlaku, poza Kopalnią Ćwiczebną z Dąbrowy Górniczej, zostały: Huta Szkła Zawiercie, Muzeum Drukarstwa w Cieszynie, Galeria „Saturn”, Elektrociepłownia „Szombierki” w Bytomiu, Wieża Wyciągowa „Prezydent” kompleksu „Sztygarka” w Chorzowie. http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...+Slaskiego.html Gratulacje -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 178 Dołączył: śro, 03 wrz 08 Nr użytkownika: 1,439 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Doczekaliśmy się i zaproszenia:
CYTAT " Barbóra 2010 w Kopalni Ćwiczebnej"
W czasie zbliżającej sie barbórki Muzeum Miejskie "Sztygarka" zaplanowało: * 1. Otwarcie do zwiedzania Kopalni Ćwiczebnej w godzinach od 10 do 18 - cena biletu normalnego - 4 zł - cena biletu ulgowego - 2,5 zł - cena biletu łączonego- 5 zł - cena biletu łączonego - 3,5 zł W czasie zwiedzania Kopalni Ćwiczebnej spotkać będzie można legendarnego skarbnika oraz obejrzeć demonstracje ustawiania obudowy wyrobiska górniczego. * 2. Otwarcie do zwiedzania Muzeum Miejskiego "Sztygarka" w godzinach od 10 do 18, W Muzeum udostępnione zostaną wystawy poświęcone historii przemysłu oraz wystawy geologiczne przedstawiająca geologie regionu oraz omawiające proces tworzenia się pokładów węgla kamiennego. - cena bilet normalnego - 5 zł - cena bilet ulgowy - 2,5 zł -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 37 Dołączył: czw, 23 wrz 10 Nr użytkownika: 4,115 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja mam takie pytanko (nie chciałem właściwie zakładać nowego tematu). Wie ktoś może na ile szacowane są jeszcze pokłady węgla w Dąbrowie Górniczej Czy może już to wszystko wykopano. Podobno w chwili zamknięcia KWK Paryż szacowano pokłady tej kopalni na jakieś 2 mln ton. A jak jest z całym miastem, ma ktoś takie informacje?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tego co pamiętam z opowieści to kopalnia dziś dalej by wydobywała - miała złoża chyba do 2012 i to dobrego gatunkowo węgla. No i oni brali złoża chyba pod całą Dąbrową. Jak Cię to bardzo interesuje to dopytam u źródła
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
A ja mam takie pytanko (nie chciałem właściwie zakładać nowego tematu). Wie ktoś może na ile szacowane są jeszcze pokłady węgla w Dąbrowie Górniczej Czy może już to wszystko wykopano. Podobno w chwili zamknięcia KWK Paryż szacowano pokłady tej kopalni na jakieś 2 mln ton. A jak jest z całym miastem, ma ktoś takie informacje? 2mln ton to nie jest dużo. Tyle obecnie wydobywa spora polska kopalnia w niecały rok. Pokłady węgla są/były od Będzina do Redenu. Ostatni pokład wychodzi na powierzchnię koło skrzyżowania z Piłsudskiego z Alejami. Wszystko jest płytkie i wyeksploatowane - w końcu górnictwo kopało tutaj ponad 100lat. Od strony Kazimierza są pokłady KWK Kazimierz-Juliusz. Sięgają gdzieś do skrzyżowania S1/DK94. Ale już wiadomo, że kopalnia w ciągu kilku lat zostanie zamknięta z powodu wyeksploatowania złoża. Z tego co pamiętam z opowieści to kopalnia dziś dalej by wydobywała - miała złoża chyba do 2012 i to dobrego gatunkowo węgla. No i oni brali złoża chyba pod całą Dąbrową.. KWK Paryż fedrował pod Będzinem i w stronę Łagiszy. Mówiło się, że węgla może starczyć do 2010-2012. Węgiel był dobry ale to już trudne wąskie pokłady o dużym koszcie wydobycia. Generalnie górnictwo w DG się skończyło i nigdy nie wróci. Podobno do wydobycia nadają się jeszcze złoża KWK Niwka-Modrzejów. Na granicy Mysłowic, Sosnowca i Jaworzna. Jakiś czas temu była koncepcja aby przebijać się tam z wyrobisk KWK Mysłowice. Ale władze Jaworzna oficjalnie mówią "NIE" - nie życzą sobie eksploatacji pod miastem. Ten post edytował bzenek pią, 03 gru 2010 - 09:23 |
|
|
![]()
|
|
W zasadzie pokłady KWK Paryż = pokłady pod Dąbrową (po wojnie kopalnia przejęła pola górnicze pozostałych dąbrowskich kopalń, w tym największej z reszty czyli Flory) + pokłady pod połową Będzina, więc zapewne pod całą Dąbrową będzie może połowa z tej liczby - a może mniej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
[ Generalnie górnictwo w DG się skończyło i nigdy nie wróci. Podobno do wydobycia nadają się jeszcze złoża KWK Niwka-Modrzejów. Na granicy Mysłowic, Sosnowca i Jaworzna. Jakiś czas temu była koncepcja aby przebijać się tam z wyrobisk KWK Mysłowice. Ale władze Jaworzna oficjalnie mówią "NIE" - nie życzą sobie eksploatacji pod miastem. Czytałem o probie ponownego uruchomienia tej kopalni szacowano ze zatrudnienie mogłoby znaleźć od 600 do 1000 osób, tak na marginesie to nawet takie miasta jak Jaworzno i Mysłowice ostatnio staja nam kością w gardle. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Od strony Kazimierza są pokłady KWK Kazimierz-Juliusz. Sięgają gdzieś do skrzyżowania S1/DK94. Nie aż tak daleko - to już tereny dawnej Flory czyli później dawnego Paryża (był tam szyb Albert, na południe od drogi do autoterminala). Pole Kazimierza kończy się mniej więcej na wysokości zbiornika w parku. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |