![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: sob, 01 mar 08 Nr użytkownika: 1,129 Płeć: Mężczyzna GG: 3249401 Tlen: sniq ![]() |
Witam,
stworzyłem wyszukiwarkę połączeń dla komunikacji miejskiej. Wyszukiwarka umożliwia znalezienie optymalnych połączeń autobusowych/tramwajowych z jedną i dwiema przesiadkami, podaje dokładne instrukcje co do godzin, nazw przystanków, opis słowny przejść pieszych, całkowity czas podróży, ilość przystanków itd. Strona znajduje się pod adresem www.kzk-go.pure.pl/ PS. życzę miłego używania i proszę o jakieś opinie ![]() Pozdrawiam sniku |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Generalnie fajna rzecz z tym, że mało jeżdżę komunikacją więc trudno mi ocenić wiarygodność otrzymanych wyników. Ale podoba mi się, takie małe tylko uwagi:
- dałem czas na przesiadkę "+10 min." to wyskoczyły mi i 40 minutowe czasy oczekiwania ![]() W "czasie na przesiadkę" imho powinny być większe odstępy i dłuższe czasy (np. 1 min - 5 min - 15 min - 30 min) - czasem warto poczekać nawet 20 minut a dojedzie się mimo to szybciej. - zrobiłem jedno wyszukanie na trasie DG Centrum - Gliwice Pl. Piastów (dziś, g. 7:00) i oto wnioski: * ja bym inaczej posortował wyniki tzn. najwyżej ten o najkrótszym czasie przejazdu * troszkę bym też wyróżnił poszczególne sugestie, bo jakoś się tak zlewają w całość, na pierwszy rzut oka nie mogłem się połapać ![]() Jak widać - pierdółki aczkolwiek najważniejszego a więc jakości wyników nie podejmuję się ocenić, bo za mało korzystam z usług KZK. Ale "+" już za sam pomysł, drugi za to, że łatnie to wygląda i sprawnie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: sob, 01 mar 08 Nr użytkownika: 1,129 Płeć: Mężczyzna GG: 3249401 Tlen: sniq ![]() |
- dałem czas na przesiadkę "+10 min." to wyskoczyły mi i 40 minutowe czasy oczekiwania ten czas oczekiwania to jest czas który jest Ci potrzebny na przesiadkę. (założyłem że starsi ludzie będą sie poruszać wolniej ![]() W "czasie na przesiadkę" imho powinny być większe odstępy i dłuższe czasy (np. 1 min - 5 min - 15 min - 30 min) - czasem warto poczekać nawet 20 minut a dojedzie się mimo to szybciej. Jeśli warto czekać 20minut i pojedzie się szybciej to system znajdzie to bez względu na to ile czasu na przesiadkę wybierzesz ![]() - zrobiłem jedno wyszukanie na trasie DG Centrum - Gliwice Pl. Piastów (dziś, g. 7:00) i oto wnioski: * ja bym inaczej posortował wyniki tzn. najwyżej ten o najkrótszym czasie przejazdu wyniki sortuja sie wg. wspolczynnika optymalnosci na który składa się: - calkowity czas przejazdu + czas oczekiwania na przesiadkę *2 + róznica pomiedzy czasem jaki podalismy a czasem w którym wyjedziemy. ![]() Trudno posortować tak żeby każdemu pasowało, niektórzy nie lubia długo czekać na przesiadkę, wolą dłużej jechać w autobusie(szczegolnie zimą). * troszkę bym też wyróżnił poszczególne sugestie, bo jakoś się tak zlewają w całość, na pierwszy rzut oka nie mogłem się połapać ![]() racja, mogłoby to wyglądać bardziej czytelnie, postaram się wyróżnić poszczególne sugestie. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Fajna sprawa, ale czeka jeszcze masa pracy. To co najwazniejsze a wiec propozycje sa katastrofalne. Chwile potestowalem i koszmar. We wszystkich propozycjach dla wszystkich testowanych tras nie dostalem ani jednej normalnej. Algorytm nie jest prosty. To problem optymalizacyjny. Zeby bylo idealnie chyba kazda mozliwosc trzeba by bylo wprowadzic recznie do systemu
![]() I to nie jest punktualne metro, zeby ufac w tak szybkie przesiadki, i z tym kazdy musi sie liczyc. Najwieksza bzdura sa propozycje takiego typu, ze majac linie X i Y, ktore spotykaja sie w pewnym momencie i dalej wioda ta sama trasa, dostajemy propozycje aby wysiasc z autobusu linii X, zaczekac ponad godzine na Y, aby podjechac jeden przystanek do miejsca docelowego, do ktorego dojechalibysmy od razu autobusem X bez tej przesiadki. Bledy moglbym wyliczac bez konca, bo jak psialem nie znalazlem zadnej optymalnej propozycji. Na chwile obecna ta wyszukiwarka nie nadaje sie wogole do uzytku, a algorytm jest strasznie ulomny. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: pon, 07 maj 07 Skąd: Ząbkowice Nr użytkownika: 672 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dobrym pomysłem było by dodanie możliwości wyboru przystanku przesiadkowego. W moim przypadku system za każdym razem wskazywał miejsce przesiadki w centrum DG a np z jednego autobusu mogę przesiąść się do tramwaju w Gołonogu a w Centrum DG już nie zdąże (autobus jedzie przez aleje).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:18 |