![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Kościół na Staszicu w czasie budowy (1957 rok) - zdjęcie z allegro.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
yaku - niesamowita historia! Czyli pan Sław (Mirosław), mąż córki prezydenta Cieplaka, trzymał 'od czasu do czasu' dzikie zwierzęta w domu na Staszicu?
Sprawdziłem historię chorzowskiego ZOO i żaden z dyrektorów nie miał na imię Mirosław...? Możesz ulokować te dane w jakimś okresie czasu? Mogę spytać skąd te informacje? Za fotkę lwiątek na Staszicu oddałbym wszystko ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kto z nas za 30 lat będzie pamiętał o TIP-TOPie? ;-) Albo o Kaskadzie i Świcie ... lokalach kultowych kiedyś ![]() Ja będę pamiętał - jeśli dożyję ![]() "Świt" to historia najnowsza. Przedtem był bar "Popularny". O, ten to był kultowy ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Mam tylko skan z opisu aukcji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
Ok będzie i fotka bo widziałam taką . Pan Sław mi ją kiedyś pokazał więc wiem , że jest.
Co do umiejscowienia tej historii w czasie widzisz będę miała trochę kłopotu bo niestety nie został już tutaj nikt z rodziny. Popytam sąsiadów [ starsze roczniki ] i dowiem się dokładnie bo to było chyba zanim się urodziłam. Myślę , że czasowo był to gdzieś lata 50- może 70 hehe wiem ,ze dość duży rozrzut czasowy ale obiecuję zrobić wywiad po wsi:-) Naprawdę się cieszę , że Cię to zainteresowało bo niesamowici ludzie...mimo podeszłego wieku opowiadali mi piękne historie, pięknie żyli i to wszystko praktycznie zabrali do grobu.... -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 05 maj 11 Nr użytkownika: 4,612 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może trafiłem do dobrego tematu
Zagłębiacy Pamiętają! Dla kiboli Zagłębia Sosnowiec z Gołonoga, pamieć o bohaterach narodowych to nie tylko pusty slogan. Po raz kolejny kibole posprzątali groby powstańców na cmentarzach w Dąbrowie Górniczej. Zapaliliśmy również znicze w barwach naszego ukochanego klubu. ![]() Zdjęcia jak i cały opis znajdziecie u Nas na stronie http://www.fanatycznygolonog.pl/news/cze/ |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Chłopaki - poklikałem na Waszej stronie. Jeśli malujecie graffiti tylko za pozwoleniem właścicieli ścian to skąd zamazane twarze i odwracanie się od aparatu fot.??
CYTAT Dzielnice możesz wspierać również finansowo!Dzielnica im większe ma konto tym więcej może działać! Wpłaty można dokonywać na konto: 23 1160 2202 0000 0001 2014 4008. - macie jakąś formę prawną działalności? ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 05 maj 11 Nr użytkownika: 4,612 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie każdy musi pozować do zdjęć a nawet Cię może zaskocze są ludzie którzy robią coś bezinteresowanie i za własną kase.
Chyba że sugerujesz coś? Nie nie mamy formy prawnej. Ten post edytował DużoWIe pon, 23 sty 2012 - 22:12 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Optymista z ciebie, oj optymista
|
|
![]()
|
|
Dyrektor Muzeum Miejskiego klika po portalach aukcyjnych (jedno z tzw. tablo w jego gabinecie jest właśnie z aukcji). Kilka aukcji razem licytowaliśmy ;-). Bardziej problemem chyba jest finansowanie zakupów niż sam fakt poszukiwania archiwaliów...
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
No tak, zapomniałem o Sztygarce
![]() Co nie zmienia mojego stanowiska, że na UM sam w sobie bym nie liczył... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
W bliźniaczym wątku z fotografiami z Dąbrowy (przy okazji - kto jest moderatorem Historii? można by połączyć te dwa wątki) padło zapytanie o czas budowy poczty i wieży zegarowej w centrum. Fotograf uchwycił budowę tych budynków:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/historyc...rnicza_781.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ciekawe jak będzie z asortymentem - bo jak na razie ten w spaleńcu ma zdecydowanie ciekawsze zaopatrzenie niż ten na Tysiąclecia. To z dyskusji o sklepie FRAC (były Plus) na Kasprzaka. Przypomniało mi się o tym pożarze sklepu ale nie wiem kiedy to było. Pytałem mamy ale nie pamięta. Przypominam sobie neon "Nasz dom" na ścianie od strony Piłsudskiego ale samego pożaru nie kojarzę. Ten post edytował bzenek nie, 05 lut 2012 - 09:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Zakład Tworzyw Sztucznych ERG w Ząbkowicach to nasza historia
![]() Początki dąbrowskiego zakładu sięgają 1896 roku. Produkowano tam sodę kaustyczną i wapno chlorowane ![]() Zakład Tworzyw Sztucznych ERG w Ząbkowicach, był w czasach PRL-u obok Huty Szkła Gospodarczego i Huty Szkła Okiennego największym przedsiębiorstwem i pracodawcą w tej dzielnicy Dąbrowy Górniczej. Wokół ERG-u wyrosło osiedle mieszkaniowe, był też jednym z inicjatorów budowy Międzyzakładowego Domu Kultury przy ul. Chemicznej (dziś Dom Kultury PKZ), stadionu sportowego, muszli koncertowej, ośrodka zdrowia i szkoły. A jakie były początki zakładu? Sięgają 1896 roku, kiedy to powołana została spółka Akcyjne Towarzystwo Elektryczność. Miała siedzibę w Warszawie, ale fabrykę postanowiono wybudować właśnie w Ząbkowicach. Produkowała na początek wapno chlorowane, sodę kaustyczną, sztuczne węgle. Jej wyroby znane były w całej Europie, firma odnosiła sukcesy i przynosiła znaczne zyski. Do wybuchu II wojny światowej zakład nie był rozbudowywany, a w jej trakcie uległ zniszczeniu. Już 10 lutego 1945 roku wznowiono jednak produkcję. Zakład upaństwowiono i otrzymał nazwę Zakłady Elektrochemiczne Ząbkowice. W 1972 roku po włączeniu zakładu do Zjednoczenia Przemysłu Tworzyw Sztucznych jest to już Zakład Tworzyw Sztucznych "Ząbkowice-ERG". Wtedy zmianie uległ również profil produkcji. W miejsce likwidowanej produkcji nieorganicznej pojawiły się wyroby z tworzyw sztucznych (m.in. wiadra, obudowy akumulatorów). W latach 1960 - 1975 ERG prowadził własną Zasadniczą Szkołę Zawodową i Technikum Chemiczne dla Pracujących. Firma rozwijała się, była modernizowana, dzięki czemu w latach 80. ub. wieku stała się jednym z większych przetwórców tworzyw sztucznych w kraju. W 1994 r. ZTS "Ząbkowice-Erg" został przekształcony w spółkę Skarbu Państwa, a osiem lat później wykupiony przez prywatnego inwestora. Od 2008 r. nazwa zakładu, to ERG Spółka Akcyjna. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Okazało się, po piątkowej wizji lokalnej, że jedno ze zdjęć od ArtGii jest lustrzanym odbiciem negatywu.
Oryginał zdjęcia: ![]() W rzeczywistości rozkład budynków wyglądał tak: ![]() Po prawej stronie widać minimalny fragment dachu budynku przy ul Konopnickiej 13, stojącego do dziś: ![]() Ten post edytował Slyzaba sob, 11 lut 2012 - 22:01 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
No i pięknie
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:29 |