IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej
rouse
post nie, 06 maj 2012 - 16:01
Post #81

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 241

W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana

http://www.zaglebie.info.pl/informacje/dab...losku,1,4,21160
Go to the top of the page

+Quote Post
Master
post nie, 06 maj 2012 - 17:32
Post #82

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

CYTAT(rouse @ nie, 06 maj 2012 - 16:01) *
W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana

http://www.zaglebie.info.pl/informacje/dab...losku,1,4,21160

Na Majewskiego prace trwaja juz PONAD ROK i konca nie widac. Na Korzencu (Limanowskiego, Sliwinskiego, Robotnicza) i Dziewiątym drogi rozgrzebane i zostawione samym sobie.

+Quote Post
BeFrost
post śro, 16 maj 2012 - 15:34
Post #83

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,638
GG: 6299829 status gadu-gadu

Właśnie kurde co jest? Na limanowskiego zaczeli robic chodniki, nagle z dnia na dzień przestali pojawiać się robotnicy pozostawiając w połowie nieskończony podjazd pod bloki i drogę zamkniętą! ok 3 tyg. kompletnie nic się nie dzieje. Słyszałem jakies plotki, że przez następne 2 lata juz nic sie nie poprawi z powodu braku pieniędzy. Czy ktoś cos wie na ten temat i może jasno odpowiedziec dlaczego robota stoi?

Ten post edytował BeFrost śro, 16 maj 2012 - 15:36

+Quote Post
muzzy
post czw, 17 maj 2012 - 12:15
Post #84

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

CYTAT(BeFrost @ śro, 16 maj 2012 - 15:34) *
Właśnie kurde co jest? Na limanowskiego zaczeli robic chodniki, nagle z dnia na dzień przestali pojawiać się robotnicy pozostawiając w połowie nieskończony podjazd pod bloki i drogę zamkniętą! ok 3 tyg. kompletnie nic się nie dzieje. Słyszałem jakies plotki, że przez następne 2 lata juz nic sie nie poprawi z powodu braku pieniędzy. Czy ktoś cos wie na ten temat i może jasno odpowiedziec dlaczego robota stoi?

Oby to była plotka, o zamkniętym wjeździe nie musisz mi mówić, teraz wszyscy jadą bezpośrednio pod moimi oknami, przez ten cały kurz auto umyte tydzień wcześniej wygląda jak by stało od lat nie myte sad.gif

+Quote Post
Guest_pan spekulant_*
post czw, 17 maj 2012 - 14:44
Post #85

Guests

Witajcie, śledzę forum od kilku lat, jednak dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować, bo wydaje mi się, że znam odpowiedź na problemy postawione w tym temacie.

Generalnym wykonawcą kontraktów W1 (Strzemieszyce) i W3 (Łęknice, Dziewiąty, Trzydziesty, Korzeniec, Wzgóre Gołonoskie) jest konsorcjum firm należących do grupy PBG tj. Hydrobudowa Polska S.A., Hydrobudowa 9 S.A. i KWG S.A.
Z opublikowanych w dniu 15.05.2012 roku raportów za I kwartał 2012 roku wynika, że grupa PBG osiągnęła wynik w wysokości 60 mln PLN straty netto w tym sama Hydrobudowa Polska 25 mln PLN straty netto. Trzeba dodać, że sama Hydrobudowa na dzień 31.03.2012 posiadała 1 mld 169 mln PLN zobowiązań krótkoterminowych, czyli długu, którego termin spłaty jest nie dłuższy niż 12 miesięcy.

Konkluzja jest raczej jednoznaczna. Generalny wykonawca Dąbrowskiej inwestycji jest bankrutem i nie ma środków na prowadzenie prac. W związku z tym nie zatrudnia podwykonawców, którzy to na jego zlecenie wykonywali roboty przy wykopach. Robota stoi i nie zanosi się na szybką poprawę.

To tylko są moje domysły ale poparte na danych finansowych publikowanych przez spółki, więc każdy kto czyta raporty finansowe może to zweryfikować.

Źródła:
http://www.kanalizacja.idabrowa.pl/strona-...+podpisane.html
http://hbp-sa.pl/relacje-inwestorskie/raporty-okresowe.html
http://www.pbg-sa.pl/relacje-inwestorskie/...y-okresowe.html

+Quote Post
pozdrawiam
post czw, 17 maj 2012 - 17:03
Post #86

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

CYTAT
Gigantyczna inwestycja wisiała na włosku
Agnieszka Stefaniak-Zubko / sosnowiec.info.pl

W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana.

Podczas marcowego posiedzenia komisji rozwoju i promocji Rady Miejskiej zastępca prezydenta, Henryk Zaguła tłumaczył: - Są poważane problemy. Każda płatność, która przechodzi przez centralę naszego wykonawcy jest od razu zajmowana na poczet innych zobowiązań. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie cesja płatności. Zamiast płacić do głównego wykonawcy, który potem rozlicza się z podwykonawcami, będziemy mogli regulować kwestie finansowe bezpośrednio z nimi.
reklama
W przeciwnym wypadku grożą nam podwójne płatności. Oznacza to, że nawet jeśli uregulujemy sprawy z główną firmą, a ta nie rozliczy się z innymi przedsiębiorcami, którzy pracują na placu budowy, zgodnie z prawem mogą się oni zwrócić do nas po pieniądze.

Jak się okazało zaległości wobec podwykonawców sięgnęły już 20 mln zł. Odpowiedzialny za uporządkowanie gospodarki wodno – ściekowej prezydent Zaguła nie krył, że budowy na poszczególnych odcinkach prac zaczynają powoli stawać. Zagrożona więc była także terminowa realizacja całego zadania.

Informacje te zaniepokoiły radnych, którzy zaczęli się obawiać o los pozostałych inwestycji toczących się w mieście, na czele ze Specjalistycznym Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym.

Pod koniec kwietnia władze miasta zapewniały, że sytuacja jest już opanowana. - Obecnie praktycznie na bieżąco udaje się realizować płatności dla podwykonawców. Myślę, że to widać, bo roboty na poszczególnych odcinkach ruszyły – mówił Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

Okazało się, że jak dotąd do gminy wpłynęło niespełna 30 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej. Przypomnijmy, że inwestycja ma otrzymać łącznie 282 mln zł z Funduszu Spójności. - Czasem na wypłatę środków musimy czekać nawet 1,5 roku. Można wręcz powiedzieć, że nie jest łatwo wyciągnąć te pieniądze. W związku z tym środki mamy zagwarantowane w budżecie miasta. Musimy się asekurować i mieć rezerwę. W przeciwnym razie płacilibyśmy odsetki wykonawcom. Myślę, że wywiązujemy się z tego należycie - uważa prezydent Podraza.

Odpowiedz na wasze pytania która znajduje się 3 posty wyżej w linku zamieszczonym przez ROUSE

+Quote Post
Guest_pan spekulant_*
post czw, 17 maj 2012 - 17:35
Post #87

Guests

@pozdrawiam: dzięki za wstawkę, nie zauważyłem tego artykułu, moje domysły okazały się tylko potwierdzeniem stanu obecnego.
Mam nadzieję, że to "obejście" generalnego wykonawcy uda się skutecznie wdrożyć i wrócić do pracy. Codziennie muszę jeździć przez Limanowskiego i Robotniczą, to co tam się dzieje jest skandaliczne, współczuje mieszkańcom życia w tym bałaganie.

+Quote Post
kopiko
post pią, 18 maj 2012 - 09:01
Post #88

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,815

CYTAT(pozdrawiam @ czw, 17 maj 2012 - 16:03) *
CYTAT

W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana.

Odpowiedz na wasze pytania która znajduje się 3 posty wyżej w linku zamieszczonym przez ROUSE

Czytając artykuł można odnieść wrażenie, że sytuacja została opanowana, jednak ja nie zauważyłem, żeby coś się ruszyło. Czy w jakiejś części Dąbrowy prace ruszyły? Bo na Korzeńcu cisza, ponadto odnoszę wrażenie, że sprzęt ciężki, który kursował z bazy/do bazy zlokalizowanej w okolicy wodociągów, przestał się przemieszczać.

+Quote Post
BeFrost
post pon, 21 maj 2012 - 11:31
Post #89

UZYTKOWNIK

CYTAT(kopiko @ pią, 18 maj 2012 - 09:01) *
CYTAT(pozdrawiam @ czw, 17 maj 2012 - 16:03) *
CYTAT

Czytając artykuł można odnieść wrażenie, że sytuacja została opanowana, jednak ja nie zauważyłem, żeby coś się ruszyło. Czy w jakiejś części Dąbrowy prace ruszyły? Bo na Korzeńcu cisza, ponadto odnoszę wrażenie, że sprzęt ciężki, który kursował z bazy/do bazy zlokalizowanej w okolicy wodociągów, przestał się przemieszczać.

Ja też odnosze takie wrazenie, zauważyłem nawet, że sprzęt z tego zaplecza zaczął powoli znikać. Teraz zostało tam kilkanaście rur na palecie i budka ciecia. Pytanie tylko po jaką cholere było zrywać asfalt z 3/4 długości ul. Limanowskiego kiedy można było to podzielic na połowę tzn. do skrzyżowania z robotniczą, a drgą połowę po zakończeniu pierwszej, teraz są mi winni urwany łącznik stabilizatora i wymianę amorków tylniego zawieszenia.

+Quote Post
kopiko
post pon, 21 maj 2012 - 11:58
Post #90

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,815

CYTAT(BeFrost @ pon, 21 maj 2012 - 10:31) *
Ja też odnosze takie wrazenie, zauważyłem nawet, że sprzęt z tego zaplecza zaczął powoli znikać. Teraz zostało tam kilkanaście rur na palecie i budka ciecia. Pytanie tylko po jaką cholere było zrywać asfalt z 3/4 długości ul. Limanowskiego kiedy można było to podzielic na połowę tzn. do skrzyżowania z robotniczą, a drgą połowę po zakończeniu pierwszej, teraz są mi winni urwany łącznik stabilizatora i wymianę amorków tylniego zawieszenia.

Jeśli chodzi o zerwanie asfaltu, to od pracownika z którym podpisywaliśmy umowę na prace kanalizacyjne w innej części Dąbrowy, dowiedziałem się, że zerwano go przez pomyłkę. Ciekawe czy ktoś za tę pomyłkę odpowie?
Najgorsze jest to, że przez ten remont nikt nic nie robi nawet z odcinkiem na którym asfalt pozostał. Kratery powiększają się z każdym dniem, nie ma już jak ich omijać. Inne ulice załatane, a ta straszy.

+Quote Post
Guest_pan spekulant_*
post pon, 21 maj 2012 - 18:17
Post #91

Guests

Coś się ruszyło.
Jedna ekipa walczy z krawężnikami i chodnikami na Korzeńcu, druga pracuje w wykopie na Robotniczej. Widziałem ich ok. 9 i drugi raz kilka minut przed 18.

+Quote Post
BeFrost
post wto, 22 maj 2012 - 13:57
Post #92

UZYTKOWNIK

Na Limanowskiego też przybyła ekipa paru gości ale odkąd wróciłem z pracy (o 16:20) do ok 18 siedzieli i ani jednej kostki nie ułozyli tylko sobie namiętnie gawędzili, a wiem to bo widze ich z balkonu.

+Quote Post
muzzy
post śro, 23 maj 2012 - 18:31
Post #93

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

druga ekipa grzebiąca na rogu limanowskiego i pękalskich też się dzisiaj nie przemęczała. Gdy popatrzyłem ok 12 zobaczyłem, że jedli śniadanie, z obserwacji żony wiem, że śniadanie przeciągnęło się przynajmniej do 16 - słoneczko pięknie świeciło, więc pracować się nie chciało - zdecydowanie lepiej siedzieć sobie na rurze biggrin.gif

+Quote Post
johnydg
post wto, 29 maj 2012 - 23:00
Post #94

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,646

CYTAT
Dziennik Zachodni, Piotr Sobierajski
Tak zapowiadali w lutym br, na łamach DZ przedstawiciele Jednostki Realizującej Projekt w UM oraz wykonawcy z Hydrobudowy. Sprawdziliśmy, ale w sobotę po godz. 13 większość ul. Majewskiego nadal przypominała pobojowisko, a i próżno było szukać robotników, którzy nadrabialiby stracony czas. Co się stało?

Bo było za zimno...

Okazało się, że cała inwestycja za zgodą miasta przedłużona została o trzy miesiące, a ostateczny termin zakończenia prac to teraz 18 sierpnia. - To niepoważne. Przez kilka miesięcy glina, błoto i tak co dzień. Nie ma jak bezpiecznie dojechać do domu. Teraz kurz, rozwalona nadal nawierzchnia, a końca nie widać - denerwują się strzemieszyczanie. I trudno im się dziwić. - Rozumiemy rozgoryczenie mieszkańców i zdajemy sobie sprawę, że trudno to wszystko wytrzymać, ale na przedłużenie prac złożyło się wiele czynników, niezależnych od nas - tłumaczy Dariusz Bajor, przedstawiciel Hydrobudowy. Jakie to czynniki? Tego dowiedzieliśmy się w UM, a miały nimi być m.in. duże mrozy, które uniemożliwiły przeprowadzanie prac ziemnych, kłopoty z innymi sieciami (np. gazową), które kolidowały z planami, czy podniesienie wód gruntowych, czego nie przewidziały opracowania z lat 2005-2007. Do tego doszły kłopoty z podwykonawcami. - Staramy się jak najszybciej zakończyć inwestycję. Pracowaliśmy nawet 3 maja, w ostatnią sobotę też, ale już od godziny 6 rano. Do końca lipca chcemy położyć asfalt. Najpierw na odcinku do ulicy Akacjowej, a potem od Kazimierzowskiej do zjazdu na DK 94. Na koniec zostanie nam środkowy fragment jezdni - mówi Dariusz Bajor.

Teraz będzie już koniec

- Zgodziliśmy się na przedłużenie terminu wykonania prac przy ul. Majewskiego, ponieważ wykonawcy natrafili na obiektywne przeszkody. Nie zawsze da się wszystko przewidzieć, ale widzimy, że teraz ekipy pracują już ostro, więc kolejny termin powinien być ostatecznym - przyznaje Rafał Zwoliński, kierownik Jednostki Realizującej Projekt. Za tydzień przeczytacie w Tygodniku Dąbrowskim DZ o tym, jak wyglądają prace wodno-kanalizacyjne w innych rejonach miasta.

+Quote Post
aston
post wto, 29 maj 2012 - 23:51
Post #95

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(johnydg @ śro, 30 maj 2012 - 00:00) *
Tego dowiedzieliśmy się w UM, a miały nimi być m.in. duże mrozy, które uniemożliwiły przeprowadzanie prac ziemnych, kłopoty z innymi sieciami (np. gazową), które kolidowały z planami, czy podniesienie wód gruntowych, czego nie przewidziały opracowania z lat 2005-2007.

Ktoś nie przewidział w Polsce zimy
Ktoś nie przygotował planów remontu.

Oczywiście to nie było do przewidzenia ........ aż żal to czytać

+Quote Post
BeFrost
post śro, 30 maj 2012 - 15:46
Post #96

UZYTKOWNIK

Co za brednie, prawdziwa zima w tym roku trwała raptem miesiąc czasu. Od połowy sycznia do połowy lutego. Było pare mroźnych dni w marcu i kwietniu ale bez przesady!

+Quote Post
johnydg
post nie, 03 cze 2012 - 15:24
Post #97

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,646

Na Majewskiego widoczne są kolejne znaczące postępy tj. na prawie całym odcinku ( o prócz miejsca w którym będzie przepompownia ) od skrzyżowania z Kazimierzowską do zjazdu z DK 94 położona została warstwy podbudowy i wiążąca. Natomiast na odcinku od Akacjowej do przejazdu kolejowego studzienki znajdujące się w jezdni zostały podniesione i oblane betonem ( nie wiem jak to się fachowo nazywa ). Myślę że od przejazdu kolejowego do Grabowskiej też za niedługo może się pojawić asfalt. Natomiast na środkowym odcinku pracy jest jest wiele do zrobienia, i oczywiście cała Akacjowa do zrobienia i jeszcze kawałek Orkana ( od oczyszczalni do Transportowej ). Mam nadzieje że do końca lipca rzeczywiście się uwiną, bo jazda na objazdem na DK94 już mi dawno zbrzydła, chociaż ostatnio wyremontowanie te wertepy koło przychodni i przejazdu.

+Quote Post
aston
post nie, 03 cze 2012 - 20:17
Post #98

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

@johnydg

Ja tam byłem ledwie dziś i powiem, że Twoje słowa to jest jakaś nadinterpretacja.

Pomiędzy akacjową a przejazdem kolejowym jest wylana pierwsza warstwa asfaltu, dlatego studzienki wystają
Reszta drogi jest de facto jak była, czyli fatalna, choć rzeczywiście jest trochę mniej mniej dziur między Grabocińską a zjazdem na DK94.

+Quote Post
vacu
post pon, 04 cze 2012 - 19:11
Post #99

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Coś przed chwilą słyszałem w TV o zgłoszeniu upadłości Hydrobudowy budującej stadion narodowy i autostrady - to ta sama co u nas?

+Quote Post
Guest_pan spekulant_*
post pon, 04 cze 2012 - 19:39
Post #100

Guests

Tak, to ta sama Hydrobudowa. Pisałem wyżej, że to bankrut.

Ma to być upadłość układowa, czyli taka, w której Hydrobudowa będzie chciała, spłacić część długów zgodnie z zaproponowanym przez siebie planem spłaty.

Szczegóły w oficjalnym komunikacie spółki: http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/repo...spi/view/200914

+Quote Post

15 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:16
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza