![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana http://www.zaglebie.info.pl/informacje/dab...losku,1,4,21160 |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana http://www.zaglebie.info.pl/informacje/dab...losku,1,4,21160 Na Majewskiego prace trwaja juz PONAD ROK i konca nie widac. Na Korzencu (Limanowskiego, Sliwinskiego, Robotnicza) i Dziewiątym drogi rozgrzebane i zostawione samym sobie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: nie, 03 sty 09 Nr użytkownika: 3,638 Płeć: Mężczyzna GG: 6299829 ![]() |
Właśnie kurde co jest? Na limanowskiego zaczeli robic chodniki, nagle z dnia na dzień przestali pojawiać się robotnicy pozostawiając w połowie nieskończony podjazd pod bloki i drogę zamkniętą! ok 3 tyg. kompletnie nic się nie dzieje. Słyszałem jakies plotki, że przez następne 2 lata juz nic sie nie poprawi z powodu braku pieniędzy. Czy ktoś cos wie na ten temat i może jasno odpowiedziec dlaczego robota stoi?
Ten post edytował BeFrost śro, 16 maj 2012 - 15:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Właśnie kurde co jest? Na limanowskiego zaczeli robic chodniki, nagle z dnia na dzień przestali pojawiać się robotnicy pozostawiając w połowie nieskończony podjazd pod bloki i drogę zamkniętą! ok 3 tyg. kompletnie nic się nie dzieje. Słyszałem jakies plotki, że przez następne 2 lata juz nic sie nie poprawi z powodu braku pieniędzy. Czy ktoś cos wie na ten temat i może jasno odpowiedziec dlaczego robota stoi? Oby to była plotka, o zamkniętym wjeździe nie musisz mi mówić, teraz wszyscy jadą bezpośrednio pod moimi oknami, przez ten cały kurz auto umyte tydzień wcześniej wygląda jak by stało od lat nie myte ![]() |
|
|
Guest_pan spekulant_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Witajcie, śledzę forum od kilku lat, jednak dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować, bo wydaje mi się, że znam odpowiedź na problemy postawione w tym temacie.
Generalnym wykonawcą kontraktów W1 (Strzemieszyce) i W3 (Łęknice, Dziewiąty, Trzydziesty, Korzeniec, Wzgóre Gołonoskie) jest konsorcjum firm należących do grupy PBG tj. Hydrobudowa Polska S.A., Hydrobudowa 9 S.A. i KWG S.A. Z opublikowanych w dniu 15.05.2012 roku raportów za I kwartał 2012 roku wynika, że grupa PBG osiągnęła wynik w wysokości 60 mln PLN straty netto w tym sama Hydrobudowa Polska 25 mln PLN straty netto. Trzeba dodać, że sama Hydrobudowa na dzień 31.03.2012 posiadała 1 mld 169 mln PLN zobowiązań krótkoterminowych, czyli długu, którego termin spłaty jest nie dłuższy niż 12 miesięcy. Konkluzja jest raczej jednoznaczna. Generalny wykonawca Dąbrowskiej inwestycji jest bankrutem i nie ma środków na prowadzenie prac. W związku z tym nie zatrudnia podwykonawców, którzy to na jego zlecenie wykonywali roboty przy wykopach. Robota stoi i nie zanosi się na szybką poprawę. To tylko są moje domysły ale poparte na danych finansowych publikowanych przez spółki, więc każdy kto czyta raporty finansowe może to zweryfikować. Źródła: http://www.kanalizacja.idabrowa.pl/strona-...+podpisane.html http://hbp-sa.pl/relacje-inwestorskie/raporty-okresowe.html http://www.pbg-sa.pl/relacje-inwestorskie/...y-okresowe.html |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
CYTAT Gigantyczna inwestycja wisiała na włosku Agnieszka Stefaniak-Zubko / sosnowiec.info.pl W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana. Podczas marcowego posiedzenia komisji rozwoju i promocji Rady Miejskiej zastępca prezydenta, Henryk Zaguła tłumaczył: - Są poważane problemy. Każda płatność, która przechodzi przez centralę naszego wykonawcy jest od razu zajmowana na poczet innych zobowiązań. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie cesja płatności. Zamiast płacić do głównego wykonawcy, który potem rozlicza się z podwykonawcami, będziemy mogli regulować kwestie finansowe bezpośrednio z nimi. reklama W przeciwnym wypadku grożą nam podwójne płatności. Oznacza to, że nawet jeśli uregulujemy sprawy z główną firmą, a ta nie rozliczy się z innymi przedsiębiorcami, którzy pracują na placu budowy, zgodnie z prawem mogą się oni zwrócić do nas po pieniądze. Jak się okazało zaległości wobec podwykonawców sięgnęły już 20 mln zł. Odpowiedzialny za uporządkowanie gospodarki wodno – ściekowej prezydent Zaguła nie krył, że budowy na poszczególnych odcinkach prac zaczynają powoli stawać. Zagrożona więc była także terminowa realizacja całego zadania. Informacje te zaniepokoiły radnych, którzy zaczęli się obawiać o los pozostałych inwestycji toczących się w mieście, na czele ze Specjalistycznym Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym. Pod koniec kwietnia władze miasta zapewniały, że sytuacja jest już opanowana. - Obecnie praktycznie na bieżąco udaje się realizować płatności dla podwykonawców. Myślę, że to widać, bo roboty na poszczególnych odcinkach ruszyły – mówił Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej. Okazało się, że jak dotąd do gminy wpłynęło niespełna 30 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej. Przypomnijmy, że inwestycja ma otrzymać łącznie 282 mln zł z Funduszu Spójności. - Czasem na wypłatę środków musimy czekać nawet 1,5 roku. Można wręcz powiedzieć, że nie jest łatwo wyciągnąć te pieniądze. W związku z tym środki mamy zagwarantowane w budżecie miasta. Musimy się asekurować i mieć rezerwę. W przeciwnym razie płacilibyśmy odsetki wykonawcom. Myślę, że wywiązujemy się z tego należycie - uważa prezydent Podraza. Odpowiedz na wasze pytania która znajduje się 3 posty wyżej w linku zamieszczonym przez ROUSE |
|
|
Guest_pan spekulant_* |
![]()
|
Guests ![]() |
@pozdrawiam: dzięki za wstawkę, nie zauważyłem tego artykułu, moje domysły okazały się tylko potwierdzeniem stanu obecnego.
Mam nadzieję, że to "obejście" generalnego wykonawcy uda się skutecznie wdrożyć i wrócić do pracy. Codziennie muszę jeździć przez Limanowskiego i Robotniczą, to co tam się dzieje jest skandaliczne, współczuje mieszkańcom życia w tym bałaganie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Gigantyczna inwestycja wisiała na włosku Agnieszka Stefaniak-Zubko / sosnowiec.info.pl W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana. Odpowiedz na wasze pytania która znajduje się 3 posty wyżej w linku zamieszczonym przez ROUSE Czytając artykuł można odnieść wrażenie, że sytuacja została opanowana, jednak ja nie zauważyłem, żeby coś się ruszyło. Czy w jakiejś części Dąbrowy prace ruszyły? Bo na Korzeńcu cisza, ponadto odnoszę wrażenie, że sprzęt ciężki, który kursował z bazy/do bazy zlokalizowanej w okolicy wodociągów, przestał się przemieszczać. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: nie, 03 sty 09 Nr użytkownika: 3,638 Płeć: Mężczyzna GG: 6299829 ![]() |
CYTAT Gigantyczna inwestycja wisiała na włosku Agnieszka Stefaniak-Zubko / sosnowiec.info.pl W ostatnich tygodniach w Dąbrowie Górniczej ważyły się losy realizowanego od kilku lat zadania pn. „Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej”. Pod koniec marca inwestycja przeżywała niemałe kłopoty. Jak tłumaczyły władze miasta, wynikały one przede wszystkim z kiepskiej kondycji finansowej głównych wykonawców. Sytuacja jest już jednak opanowana. Odpowiedz na wasze pytania która znajduje się 3 posty wyżej w linku zamieszczonym przez ROUSE Czytając artykuł można odnieść wrażenie, że sytuacja została opanowana, jednak ja nie zauważyłem, żeby coś się ruszyło. Czy w jakiejś części Dąbrowy prace ruszyły? Bo na Korzeńcu cisza, ponadto odnoszę wrażenie, że sprzęt ciężki, który kursował z bazy/do bazy zlokalizowanej w okolicy wodociągów, przestał się przemieszczać. Ja też odnosze takie wrazenie, zauważyłem nawet, że sprzęt z tego zaplecza zaczął powoli znikać. Teraz zostało tam kilkanaście rur na palecie i budka ciecia. Pytanie tylko po jaką cholere było zrywać asfalt z 3/4 długości ul. Limanowskiego kiedy można było to podzielic na połowę tzn. do skrzyżowania z robotniczą, a drgą połowę po zakończeniu pierwszej, teraz są mi winni urwany łącznik stabilizatora i wymianę amorków tylniego zawieszenia. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja też odnosze takie wrazenie, zauważyłem nawet, że sprzęt z tego zaplecza zaczął powoli znikać. Teraz zostało tam kilkanaście rur na palecie i budka ciecia. Pytanie tylko po jaką cholere było zrywać asfalt z 3/4 długości ul. Limanowskiego kiedy można było to podzielic na połowę tzn. do skrzyżowania z robotniczą, a drgą połowę po zakończeniu pierwszej, teraz są mi winni urwany łącznik stabilizatora i wymianę amorków tylniego zawieszenia. Jeśli chodzi o zerwanie asfaltu, to od pracownika z którym podpisywaliśmy umowę na prace kanalizacyjne w innej części Dąbrowy, dowiedziałem się, że zerwano go przez pomyłkę. Ciekawe czy ktoś za tę pomyłkę odpowie? Najgorsze jest to, że przez ten remont nikt nic nie robi nawet z odcinkiem na którym asfalt pozostał. Kratery powiększają się z każdym dniem, nie ma już jak ich omijać. Inne ulice załatane, a ta straszy. |
|
|
Guest_pan spekulant_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Coś się ruszyło.
Jedna ekipa walczy z krawężnikami i chodnikami na Korzeńcu, druga pracuje w wykopie na Robotniczej. Widziałem ich ok. 9 i drugi raz kilka minut przed 18. |
|
|
![]()
|
|
Na Limanowskiego też przybyła ekipa paru gości ale odkąd wróciłem z pracy (o 16:20) do ok 18 siedzieli i ani jednej kostki nie ułozyli tylko sobie namiętnie gawędzili, a wiem to bo widze ich z balkonu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
druga ekipa grzebiąca na rogu limanowskiego i pękalskich też się dzisiaj nie przemęczała. Gdy popatrzyłem ok 12 zobaczyłem, że jedli śniadanie, z obserwacji żony wiem, że śniadanie przeciągnęło się przynajmniej do 16 - słoneczko pięknie świeciło, więc pracować się nie chciało - zdecydowanie lepiej siedzieć sobie na rurze
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: nie, 22 maj 11 Nr użytkownika: 4,646 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Dziennik Zachodni, Piotr Sobierajski
Tak zapowiadali w lutym br, na łamach DZ przedstawiciele Jednostki Realizującej Projekt w UM oraz wykonawcy z Hydrobudowy. Sprawdziliśmy, ale w sobotę po godz. 13 większość ul. Majewskiego nadal przypominała pobojowisko, a i próżno było szukać robotników, którzy nadrabialiby stracony czas. Co się stało? Bo było za zimno... Okazało się, że cała inwestycja za zgodą miasta przedłużona została o trzy miesiące, a ostateczny termin zakończenia prac to teraz 18 sierpnia. - To niepoważne. Przez kilka miesięcy glina, błoto i tak co dzień. Nie ma jak bezpiecznie dojechać do domu. Teraz kurz, rozwalona nadal nawierzchnia, a końca nie widać - denerwują się strzemieszyczanie. I trudno im się dziwić. - Rozumiemy rozgoryczenie mieszkańców i zdajemy sobie sprawę, że trudno to wszystko wytrzymać, ale na przedłużenie prac złożyło się wiele czynników, niezależnych od nas - tłumaczy Dariusz Bajor, przedstawiciel Hydrobudowy. Jakie to czynniki? Tego dowiedzieliśmy się w UM, a miały nimi być m.in. duże mrozy, które uniemożliwiły przeprowadzanie prac ziemnych, kłopoty z innymi sieciami (np. gazową), które kolidowały z planami, czy podniesienie wód gruntowych, czego nie przewidziały opracowania z lat 2005-2007. Do tego doszły kłopoty z podwykonawcami. - Staramy się jak najszybciej zakończyć inwestycję. Pracowaliśmy nawet 3 maja, w ostatnią sobotę też, ale już od godziny 6 rano. Do końca lipca chcemy położyć asfalt. Najpierw na odcinku do ulicy Akacjowej, a potem od Kazimierzowskiej do zjazdu na DK 94. Na koniec zostanie nam środkowy fragment jezdni - mówi Dariusz Bajor. Teraz będzie już koniec - Zgodziliśmy się na przedłużenie terminu wykonania prac przy ul. Majewskiego, ponieważ wykonawcy natrafili na obiektywne przeszkody. Nie zawsze da się wszystko przewidzieć, ale widzimy, że teraz ekipy pracują już ostro, więc kolejny termin powinien być ostatecznym - przyznaje Rafał Zwoliński, kierownik Jednostki Realizującej Projekt. Za tydzień przeczytacie w Tygodniku Dąbrowskim DZ o tym, jak wyglądają prace wodno-kanalizacyjne w innych rejonach miasta. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tego dowiedzieliśmy się w UM, a miały nimi być m.in. duże mrozy, które uniemożliwiły przeprowadzanie prac ziemnych, kłopoty z innymi sieciami (np. gazową), które kolidowały z planami, czy podniesienie wód gruntowych, czego nie przewidziały opracowania z lat 2005-2007. Ktoś nie przewidział w Polsce zimy Ktoś nie przygotował planów remontu. Oczywiście to nie było do przewidzenia ........ aż żal to czytać |
|
|
![]()
|
|
Co za brednie, prawdziwa zima w tym roku trwała raptem miesiąc czasu. Od połowy sycznia do połowy lutego. Było pare mroźnych dni w marcu i kwietniu ale bez przesady!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: nie, 22 maj 11 Nr użytkownika: 4,646 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na Majewskiego widoczne są kolejne znaczące postępy tj. na prawie całym odcinku ( o prócz miejsca w którym będzie przepompownia ) od skrzyżowania z Kazimierzowską do zjazdu z DK 94 położona została warstwy podbudowy i wiążąca. Natomiast na odcinku od Akacjowej do przejazdu kolejowego studzienki znajdujące się w jezdni zostały podniesione i oblane betonem ( nie wiem jak to się fachowo nazywa ). Myślę że od przejazdu kolejowego do Grabowskiej też za niedługo może się pojawić asfalt. Natomiast na środkowym odcinku pracy jest jest wiele do zrobienia, i oczywiście cała Akacjowa do zrobienia i jeszcze kawałek Orkana ( od oczyszczalni do Transportowej ). Mam nadzieje że do końca lipca rzeczywiście się uwiną, bo jazda na objazdem na DK94 już mi dawno zbrzydła, chociaż ostatnio wyremontowanie te wertepy koło przychodni i przejazdu.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@johnydg
Ja tam byłem ledwie dziś i powiem, że Twoje słowa to jest jakaś nadinterpretacja. Pomiędzy akacjową a przejazdem kolejowym jest wylana pierwsza warstwa asfaltu, dlatego studzienki wystają Reszta drogi jest de facto jak była, czyli fatalna, choć rzeczywiście jest trochę mniej mniej dziur między Grabocińską a zjazdem na DK94. |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Coś przed chwilą słyszałem w TV o zgłoszeniu upadłości Hydrobudowy budującej stadion narodowy i autostrady - to ta sama co u nas?
|
|
|
Guest_pan spekulant_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Tak, to ta sama Hydrobudowa. Pisałem wyżej, że to bankrut.
Ma to być upadłość układowa, czyli taka, w której Hydrobudowa będzie chciała, spłacić część długów zgodnie z zaproponowanym przez siebie planem spłaty. Szczegóły w oficjalnym komunikacie spółki: http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/repo...spi/view/200914 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:16 |