![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: wto, 05 sie 08 Skąd: ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE Nr użytkownika: 1,396 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja osobiscie nie popieram zadnych profili fikcyjnych ale jak juz są to niech sobie będą
-------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oj, coś widzę kolega słabiutki z historii i wiedza nie sięga głębiej poza 1918 rok ? ![]() To pewnie będziesz bardzo zaskoczony także tym, że pod zaborem rosyjskim istniało województwo krakowskie, od którego Kraków był oddzielony granicą ? No masz rację jestem zaskoczony Twoimi danymi, bo Dąbrowa Górnicza najdłużej znajdowała się w terenie Guberni Piotrkowskiej 1867-1914 a TY o tym milczysz poza tym: Gubernia Kielecka 1842-1867 departament kaliski 1809-1815 Tak wiem wcześniej tereny zagłębia były w składzie (od 1815) województwa (1837-42 - Guberni) Krakowskiego,. Masz rację, mi głownie chodziło o najbliższe historię czyli lata międzywojenne i nie chciałem sięgać dalej niż do 1921 roku bo to wtedy a nie jak piszesz 1918 Dąbrowa znalazła się w województwie Kieleckim |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Ja tam zawsze uważałem, że to megaobciach być w kieleckim.
Taki mam właśnie stosunek do przedwojennej przynależności administracyjnej DG i okolic. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: sob, 22 gru 07 Nr użytkownika: 982 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Taa, a może stolica w Siewierzu i reaktywowanie Księstwa Siewierskiego. Przecież niewiele brakowało a bylibyśmy dziś czymś jak Andora
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Dąbrowa nie była w Księstwie Siewierskim.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: sob, 22 gru 07 Nr użytkownika: 982 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oj była szanowny forumowiczu, była
![]() polecam lekturę: http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=85 Ten post edytował Radkowitz pią, 05 wrz 2008 - 13:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: pon, 19 lis 07 Nr użytkownika: 886 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dąbrowa Górnicza może i nie ale Ujejsce, Tucznawa już tak
![]() -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
Misaki nawet na stronie UM Dąbrowy jest że była
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sejm Wielki zlikwidował Księstwo Siewierskie, które DG nie obejmowało (poza tymi północnymi skrawkami). Jeśli chodzi o to napoleońskie to faktycznie nie orientuję się w jego granicach. Niemniej nie ten twór miałem na myśli.
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
O! Tej strony jeszcze nie widziałem
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
Z racji tego, ze juz nie poglem czytac tego co wypisuje ponizszy postanowilem skrobnąc im posta na forum (oczywiscie autor artukulow podpisac sie nie mogl, bo po co)
Mysle ze jezeli wiecej osob wyrazi tam swoje zdanie, może cos to pomoze ... bo zapewne nie pierwszy i ostatni raz będą pisac o MKSie http://www.podlaskisport.pl/forum/viewtopi...&p=193#p193 Ten post edytował sarsolot nie, 05 paź 2008 - 20:03 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Z racji tego, ze juz nie poglem czytac tego co wypisuje ponizszy postanowilem skrobnąc im posta na forum (oczywiscie autor artukulow podpisac sie nie mogl, bo po co) Mysle ze jezeli wiecej osob wyrazi tam swoje zdanie, może cos to pomoze ... bo zapewne nie pierwszy i ostatni raz będą pisac o MKSie http://www.podlaskisport.pl/forum/viewtopi...&p=193#p193 Zaczynam przypuszczać, że każdy dziennikarz w Polsce dostaje ekstra gratyfikację za użycie wyrazu "ŚLĄSK" przy każdej nadarzającej się sposobności i we wszystkich możliwych formach gramatycznych. Nigdy przedtem nie było w mediach tak nagminnego wtłaczania Zagłębia Dąbrowskiego do regionu śląskiego. A może dziennikarze teraz jakby mniej wyedukowani? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
Mysle ze to kwstia edukacji, bo w zasadzie to czesto nei sa nawet dziennikarze, tylko ludzie piszacy teksty dla mediow.
Nie wiem czy widziales jego odpowiedz, reszcie tez polecam przecyztac. O co mi chodzi, skoro sam wklejam link ze DG lezy w woj. śląskim! Chyba nawet uznal ze rozmowa z frustratem nie ma sensu. Wydaje mi się , ze w takich przypadkach FdZD powinno oficjalnie zabrac w tej sprawie glos, nie wiem, moze poprzez wystosowanie jakiegos pisma ? Bo jak widac facet ma zamiar dalej tkwic w swoim blednym przekonaniu. Ten post edytował sarsolot nie, 05 paź 2008 - 22:43 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Wiedziałem, że analfabetyzm jest wszechobecny... Ale żeby aż do takiego stopnia?
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
a moze jednak nie jest tak zle, bo tresc artykułu się zmieniła, teraz juz nie ma w nim "druzyna ze Śląska" tylko "druzyna z Dąbrowy"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Niektórzy są reformowalni, prawdziwi idioci to Ci którzy upierają się przy ewidentnym błędzie. Gościu na forum kozaczył bo: nie odróżniał Śląska od województwa; ktoś mu wygarnął gafę i wstyd tak bez walki się przyznać do błędu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT Jaka jest tożsamość Zagłębiaka?
Marcin Łęczek / sosnowiec.info.pl Co decyduje o tym, że jesteśmy Zagłębiakami, czy się nimi czujemy, co nas łączy? z socjologiem, prof. Jackiem Wodzem rozmawia Marcin Łęczek Co to oznacza: być Zagłębiakiem? - To poczucie przynależności związane z jednej strony z tradycją rodzinną, a z drugiej z pewną tożsamością grupy, która dawniej się nie identyfikowała. Ten proces rozpoczął się dwadzieścia, dwadzieścia kilka lat temu, a dzisiaj jest już poważnie obudowany instytucjonalnie Dlaczego dopiero dwadzieścia lat temu? - Ponieważ po wojnie dyskusja na temat przynależności regionalnej nie istniała, a sztucznie tworzona za czasów Gierka tożsamość zagłębiowska nie miała większego przełożenia na poczucie społeczne. To było tworzone przez elity polityczne, a ludzie żyli zupełnie innym torem. Robi się tutejszym mieszkańcom dużą krzywdę utożsamiając Zagłębie tylko z mitem robotniczym i okresem Gierka. Bo Zagłębie ma swoją historię o wiele starszą, o wiele bogatszą i redukowanie tego tylko do jednego jest nieporozumieniem. Co stanowi o byciu Zagłębiakiem? - Trzy rzeczy. Po pierwsze rzecz jasna – miejsce zamieszkania. Drugim filarem jest inteligencja. Trzeci filar jest symboliczny, ale zaczyna odgrywać coraz większą rolę, choć władze poszczególnych miast wydają się tego jeszcze nie rozumieć do końca. To jest filar kultury żydowskiej, która w latach przedwojennych i późniejszych tworzyła kulturę zagłębiowską. Jednak dzisiaj Żydów w Zagłębiu już nie ma... - Dlatego ten filar wraca właśnie w formie symbolicznej i trzeba z niego korzystać, jako z „bazy” Proszę zwrócić uwagę, jak bardzo obecnie ważne jest w Polsce tworzenie mitu założycielskiego, czyli bazy symbolicznej. Jak braciom Kaczyńskim udało się zrobić rzecz, która jest oparta na absolutnej nieprawdzie, czyli wmówić Polakom, że mit powstania warszawskiego jest mitem ogólnopolskim. A przecież nie jest – ja byłem wychowany w Krakowie i wiem, że w tam się nikt powstaniem nie przejmował... Jako pierwszy filar wymienił Pan miejsce zamieszkania. Gdzie geograficznie jest położone Zagłębie? Czy Zawiercie to również Zagłębie? - Dla mnie to nie jest takie istotne, ale generalnie to ziemie dawnego zaboru rosyjskiego, które rozwijały się pod koniec XIX wieku w tym samym rytmie, co ziemie śląskie dzięki złożom węgla, inwestycjom i w dużej mierze dzięki granicznemu charakterowi, bo to powodowało dywersyfikację i tworzyło rynki zbytu. A inteligencja? Przecież Zagłębie było zawsze robotnicze...? Nieprawda, to tylko polityczny mit, którzy stworzyli partyjni sekretarze. Zagłębie jest na pewno przykładem wielokulturowości, bo tu zawsze ze sobą współżyli chłopi albo miejscowi, albo ściągani z kieleczczyzny, w bardzo małym stopniu z małopolski, inteligenci – przecież zagłębiowskie licea przed wojną były na bardzo wysokim poziomie. Wciąż się nie mówi o tym, że tu jest wiele rodzin o tradycjach inteligenckich od trzech, czterech pokoleń – właśnie dzięki temu, że to szkolnictwo było na tak wysokim poziomie. Problemem Zagłębia było zawsze to, że tu było dużo inteligentów, ale rozproszonych. Natomiast dzisiaj powstają centra, które zaczynają tę inteligencję skupiać, a których przykładem jest sosnowiecka szkoła Humanitas, czy szkoła wyższa w Dąbrowie Górniczej. No i w końcu zawsze bardzo silna i ważna tu była warstwa lekarska społeczeństwa. Dzisiaj Zagłębiem również jest w dużej części młoda inteligencja, która została poniekąd stworzona przez antyinteligencki nurt, jaki pojawił się na Śląsku w latach 90. I to tacy ludzie jak Kutz zostali paradoksalnie twórcami tożsamości zagłębiowskiej. Nie sądzi Pan, że dyskusja o Ślązakach i Zagłębiakach nieco się już wyciszyła? - Owszem, jednak taka dyskusja się odrodzi w formie zmienionej. Będzie to wynikało z faktu, że przy dzisiejszej polityce unijnej subregiony będą ze sobą konkurować i wtedy zawsze jakieś elementy zróżnicowania muszą się pojawiać. A każda mobilizacja społeczna do podjęcia jakichkolwiek działań musi mieć u podstaw jakieś poczucie spójności, więc to też jest powód dla którego tożsamość zagłębiowska czy śląska musi istnieć. A mówiąc o subregionach... które miasto jest stolicą Zagłębia? I tu jest pewne nieszczęście, bo Zagłębie takiej stolicy nie posiada. Pretendują do bycia nią dwa miasta – Sosnowiec i Dąbrowa Górnicza. Niestety Sosnowiec nie pokazał, że może być stolicą. Zbyt mało interesuje się losami ościennych gmin i dlatego rola stolicy została podzielona. Dodatkowo ani Dąbrowa ani Sosnowiec nie potrafią wykorzystać tej szansy, jaką daje im funkcjonowanie szkół wyższych. W efekcie te szkoły robią więcej na rzecz miasta niż same urzędy miejskie. Podobnie jest z budowaniem przez władze gmin tożsamości kulturowej. 200 – tysięczne miasto, jakim jest Sosnowiec nie ma jasno zdefiniowanego planu umieszczenia kultury lokalnej, jako elementu samopromocji. A Tychy – miasto o wiele młodsze, mają swój festiwal muzyki gitarowej. A co się kojarzy z Sosnowcem? Niestety niewiele. Dąbrowa ma podobny problem, choć ma przecież znakomitą przeszłość muzyczną.... Jednak to się zmienia, zmienia się podejście do tej tożsamości zagłębiowskiej i ja osobiście jestem tu bardzo dużym optymistą. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak ktoś nie rozumie czym jest tożsamość zagłębiowska to ma okazje się dowiedzieć, a co najwazniejsze zrozumiee dlaczego wcześniej nie wiedział.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: pon, 19 lis 07 Nr użytkownika: 886 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT W ramach akcji nazwanej „Tropieniem Absurdów” wystosowaliśmy list do Polskiej Agencji Prasowej, w którym zwracamy uwagę na problem niepoprawnego nazywania Zagłębia Dąbrowskiego. Jak wiemy, stanowi ono historycznie i kulturowo Małopolskę lecz często jest w mediach przedstawiane jako Śląsk. Do listu dołączono mapę województwa z historycznym podziałem na Śląsk i Małopolskę, z wyszczególnionym Zagłębiem Dąbrowskim. Załączono również przykłady publikacji z zaznaczonymi błędami, a także listę 1150 podpisów pod internetowym apelem do mediów w/s stosowania prawidłowego nazewnictwa regionów więcej tutaj: http://www.zaglebiedabrowskie.org/?q=node/456 -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |