![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Akurat jeśli o Mnie chodzi to nie mam takie potrzeby wyodrębnienia specjalnie Dąbrowy ze Śląska i sam często mówię, tak jestem z województwa Śląskiego albo ze Śląska pomimo że tutaj się urodziłem i stąd mama pochodzi. I potem jest jak jest ;-) Ale co potem jest jak jest?, Przecież tożsamość Zagłębia to przede wszystkim napływowi ludzie z całej Polski a najczęściej z województwa kieleckiego, nie znam osoby która nie ma tam rodziny, powstała HK to wszyscy zjeżdżali tu za pracą, prawie całe Zagórze to ludzie nie stąd tylko z innych części kraju. I to tak naprawdę jest tożsamość Zagłębia, Zagłębie nie ma innej tożsamości, nie ma gwary, nie ma czegoś innego czego gdzie indziej nie ma, kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej. |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej. Bardzo ciekawa teoria, trawestując - USA to tylko $ i nic więcej. Na szczęście wielu mieszkańców (w tym ja) utożsamia się z Zagłębiem i Zachodnią Małopolską. Co do gwary zagłębiowskiej (za Wikipedią): Cechy przetrwałe do dziś: - twarde zakończenie tematu czasowników, np.: kąpe, kłame, rąbe, chrape, - różny od ogólnopolskiego rodzaj rzeczowników, np.: krawat – krawatka, parasol – parasolka, kluska – klusek, taboret – tabor(et)ka, puf – pufa, por – pora - twarda wymowa litery "ń" - słonce, wkoncu Jeśli tak mówisz, to chcesz czy nie JESTEŚ ZAGŁĘBIAKIEM ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 106 Dołączył: pon, 26 gru 11 Nr użytkownika: 4,888 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera ![]() to napisz, co wyroznia nas na tle reszty Polski? czym chcesz udowodnic innosc, odrebnosc? jest tu jakis wyrob tradycyjny? jezyk? ubior? moze chociaz jakies potrawy? zapewne tez nie potrafisz na to pytanie odpowiedziec. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Akurat jeśli o Mnie chodzi to nie mam takie potrzeby wyodrębnienia specjalnie Dąbrowy ze Śląska i sam często mówię, tak jestem z województwa Śląskiego albo ze Śląska pomimo że tutaj się urodziłem i stąd mama pochodzi. I potem jest jak jest ;-) Ale co potem jest jak jest?, Przecież tożsamość Zagłębia to przede wszystkim napływowi ludzie z całej Polski a najczęściej z województwa kieleckiego, nie znam osoby która nie ma tam rodziny, powstała HK to wszyscy zjeżdżali tu za pracą, prawie całe Zagórze to ludzie nie stąd tylko z innych części kraju. I to tak naprawdę jest tożsamość Zagłębia, Zagłębie nie ma innej tożsamości, nie ma gwary, nie ma czegoś innego czego gdzie indziej nie ma, kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej. Nie rozumiem dlaczego tożsamość Zagłębia odnosisz tylko do okresu po II Wojnie Światowej. No i skoro zjeżdżali ludzie to oni przywozili swoje zwyczaje, zachowania - często nie uświadomione i owszem. To wszystko miksowało się, przenikało, też wykorzeniało ale tworzyło nową specyfikę i identyfikację. Mam wrażenie, że większość negujących tożsamość, odmienność zagłębiowską nie uważa za godne identyfikowanie się z tradycją młodszą niż Chiny i najlepiej żeby jeszcze region opływał w bogactwo ![]() PS. Ja nie mam rodziny w kieleckim i nie urodziłem się w Zagłębiu co jak widać pewnie w moim przypadku nie jest determinantą w poczuciu przynależności do ZD. Ten post edytował Bathurst pon, 10 lis 2014 - 08:31 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 76 Dołączył: sob, 29 mar 14 Skąd: Łęknica Nr użytkownika: 5,378 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wychodzi na to że zanim zaczęto budować kopalnie czy HK,
nikt tu w regonie nie mieszkał. Przed wojną DG było w woj. kieleckim Pamiętam ze Sztygarki coś wspominała polonistka o gwarze olkusko-krakowskiej http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/index.ph...6&Itemid=69 http://wikizaglebie.pl/wiki/Marian_Kantor-Mirski polecam się zapoznać http://pl.wikipedia.org/wiki/Zag%C5%82%C4%...D%C4%85browskie Tak tylko dla przypomnienia ZD to nie tylko D, S-ec czy B-n. Trochę nie rozumiem można być dumnym że się mieszka pod drugiej strony Brynicy ale po tej pierwszej to już nie. Jak mogę powiedzieć że jestem Ślązakiem jak nie znam gwary śląskiej, nikt z mojej rodziny nie brał udziału w Powstaniach Śląskich, ani nie podpisywał żadnych zobowiązań podczas IIWŚ że nie jest Polakiem. Mój dziadek ze strony ojca pracował w kopalni , dziadek ze strony mamy od września 1939r z literą "P" był na przymusowych robotach w Rzeszy. czy ludzie mieszkający w Częstochowie też się czują Ślązakami mieszkając w woj. śląskim? te osoby które znam w pracy (z Częstochowy) absolutnie nie. Pamiętam końcówkę lat 80 początek 90 jak jechałem do Katowic PKP z bratem to mnie przestrzegał "za dużo to nie mów" . Wychowałem się w Wojkowicach Komornych nie daleko były Piekary Śląskie i rzeka Brynica więc "urazy" były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Znajomy z Bytomia dokonał podziału który mu przekazał dziadek uczestnik IWŚ odznaczony żelaznym krzyżem a także uczestnik Powstań Śląskich (nie został rozstrzelany podczas okupacji tylko dlatego że był odznaczony w/w krzyżem): podział - szło to mniej więcej tak- są: ptoki - ludność napływowa, krzoki - Ci którzy się tu urodzili, pnioki - osiedleni z dziada pradziada w regionie. Ten post edytował BogorJan pon, 10 lis 2014 - 09:22 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera ![]() to napisz, co wyroznia nas na tle reszty Polski? czym chcesz udowodnic innosc, odrebnosc? jest tu jakis wyrob tradycyjny? jezyk? ubior? moze chociaz jakies potrawy? zapewne tez nie potrafisz na to pytanie odpowiedziec. Ahaa to czyli żeby mieć tożsamość trzeba się wyróżniać na tle reszty Polski ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 106 Dołączył: pon, 26 gru 11 Nr użytkownika: 4,888 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera ![]() to napisz, co wyroznia nas na tle reszty Polski? czym chcesz udowodnic innosc, odrebnosc? jest tu jakis wyrob tradycyjny? jezyk? ubior? moze chociaz jakies potrawy? zapewne tez nie potrafisz na to pytanie odpowiedziec. Ahaa to czyli żeby mieć tożsamość trzeba się wyróżniać na tle reszty Polski ![]() no to cos jednak jest, po co sie naburmuszasz? mieszkam tu 42 lata i o tych rzeczach nie slyszalem. Nie slyszalem tez, aby mieszkancy Siewierza czy Poreby czuli sie zaglebiakami ![]() Troche to wiec naciagane, szczegolnie w odniesieniu do Dabrowy Gorniczej czy Sosnowca, stolicy tegoz Zaglebia. Ten post edytował JanekS. pon, 10 lis 2014 - 09:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
no to cos jednak jest, po co sie naburmuszasz? mieszkam tu 42 lata i o tych rzeczach nie slyszalem. Nie slyszalem tez, aby mieszkancy Siewierza czy Poreby czuli sie zaglebiakami ![]() Troche to wiec naciagane, szczegolnie w odniesieniu do Dabrowy Gorniczej czy Sosnowca, stolicy tegoz Zaglebia. Kurde, ja troche nie rozumiem tej dyskusji nad wyzszoscia Swiat Wielkiej Nocy nad Bozym Narodzeniem. Janek - jak sie czujesz §læzakiem to twoja sprawa, a czemu odmawiasz mnie czy danielowi prawa do czucia sie Zagłebiakiem? My sie czujemy rozni od Slazakow, ty nie i wszystko gra, kazdy ma prawo czuc sie tym kim chce. Niemniej jednak chyba nie znalem dotad osoby, ktora urodzila sie w DG, Sosnowcu czy Bedzinie, ktora powie bez ogrodek "jestem Slazakiem" (oczywiscie znam Slazakow z DG ale oni przyjechali tu faktycznie ze Slaska). BTW - polowa mojej rodziny pochodzi rdzennie z DG ale polowa z zachodniej Malopolski wiec mialem wiele razy okazje ich odwiedzac, powiem tak, ze patrzac na zwyczaje, jedzenie, sposob mowienia, blizej Zaglebiu do tych wlasnie okolic niz do Slaska. Natomiast nie wiem czy ty oczekujesz ze ludzie beda chodzic po ulicach w strojach ludowych z talerzem zalewajki? No nie beda tak samo jak przecietny Slazak dzis to nie gornik w stroju galowym z piorami na glowie, dzis te roznice trudniej dostrzec, trzeba poodwiedzac ludzi, najlepiej jeszcze podczas wydarzen typu swieta, urodziny, wesele, wtedy te roznice widac najlepiej. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera ![]() to napisz, co wyroznia nas na tle reszty Polski? czym chcesz udowodnic innosc, odrebnosc? jest tu jakis wyrob tradycyjny? jezyk? ubior? moze chociaz jakies potrawy? zapewne tez nie potrafisz na to pytanie odpowiedziec. Ahaa to czyli żeby mieć tożsamość trzeba się wyróżniać na tle reszty Polski ![]() no to cos jednak jest, po co sie naburmuszasz? mieszkam tu 42 lata i o tych rzeczach nie slyszalem. Nie slyszalem tez, aby mieszkancy Siewierza czy Poreby czuli sie zaglebiakami ![]() Troche to wiec naciagane, szczegolnie w odniesieniu do Dabrowy Gorniczej czy Sosnowca, stolicy tegoz Zaglebia. Naciągane to są granice Autonomii Śląskiej czy tam Narodu Śląskiego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Po co te nerwy, ja tylko chcialbym wiedziec czym Zaglebie zasluzylo sobie na odrebnosc
![]() nazwa woj slaskie to kpina sama w sobie, tak na marginesie P.S. w ktorym momencie okreslilem sie jako Slazak? Z czystej ciekawosci, chcialbym wiedziec o co z tym Zaglebiem chodzi, skoro tyle szumu w tej sprawie. (przypominam , ze pierwszy raz okreslenie Zaglebie padlo jakies 100 lat temu, wiec historia dosyc mloda ) Ten post edytował JanekS. pon, 10 lis 2014 - 11:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Historia dosyć młoda ale to jednak ze 160 lat nie 100
![]() Natomiast wydaje mi się, że Zagłębie Dąbrowskie ma prawo w poszukiwaniach swojej tożsamości sięgać dalej aż do spuścizny Księstwa Siewierskiego może i średniowiecznych tradycji górniczych ze Sławkowa i okolic. Nie sposób mówić dzisiaj o Zagłębiu pomijając te kwestie. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Historia dosyć młoda ale to jednak ze 160 lat nie 100 ![]() Tylko pamiętaj, że tyle to ma wprowadzony przez Cieszkowskiego geologiczny termin "zagłębie", a nie Zagłębie Dąbrowskie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nad tożsamością Dąbrowy można się zastanawiać jak się na konto bankowe zagląda co pół roku a nie co miesiąc i nie ma się co ze sobą zrobić, naprawdę myślicie że ludzi obchodzi jakaś tam tożsamość DG, ludzie chcą pracy, w miarę godnej płacy, sprawnej komunikacji, chodników i dróg mniej dziurawych, żaden kandydat nie będzie gadał ani pisał o tożsamości Dąbrowy bo go wyśmieją, ludzie potrzebują konkretów a nie cofania się 100 lat wstecz.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@rokko31
wiele, wiele lat temu moja nauczycielka historii mawiała: "historię Polski poznawajmy, z historii świata uczmy się" po Twoim ostatnim poście te słowa w końcu do mnie przemówiły choć w trochę wypaczonym kontekście ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
@rokko31 wiele, wiele lat temu moja nauczycielka historii mawiała: "historię Polski poznawajmy, z historii świata uczmy się" po Twoim ostatnim poście te słowa w końcu do mnie przemówiły choć w trochę wypaczonym kontekście ![]() Pamiętaj że ta rozmowa obecna o tożsamości Zagłębia była motywowana wyborami samorządowymi i kandydatami na Prezydenta a nie ogólnie historią miasta. |
|
|
![]()
|
|
Nad tożsamością Dąbrowy można się zastanawiać jak się na konto bankowe zagląda co pół roku a nie co miesiąc i nie ma się co ze sobą zrobić, naprawdę myślicie że ludzi obchodzi jakaś tam tożsamość DG, ludzie chcą pracy, w miarę godnej płacy, sprawnej komunikacji, chodników i dróg mniej dziurawych, żaden kandydat nie będzie gadał ani pisał o tożsamości Dąbrowy bo go wyśmieją, ludzie potrzebują konkretów a nie cofania się 100 lat wstecz. A co ma piernik do wiatraka ? To może od razu zostańmy landem niemieckim to na pewno od tego przybędzie nam pracy, chodników i innych cudów na kiju ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
mam propozycje: zrobcie ankiete, popytajcie ludzi w wieku 35-60 lat. Nie gowniarzy!! ciekaw jestem odpowiedzi ![]() To jest, jak ja to nazywam, druga emigracja kielecka. I nie będę się jej pytał o moją tożsamość. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Przecież tożsamość Zagłębia to przede wszystkim napływowi ludzie z całej Polski a najczęściej z województwa kieleckiego, nie znam osoby która nie ma tam rodziny, powstała HK to wszyscy zjeżdżali tu za pracą, prawie całe Zagórze to ludzie nie stąd tylko z innych części kraju. I to tak naprawdę jest tożsamość Zagłębia, Zagłębie nie ma innej tożsamości, nie ma gwary, nie ma czegoś innego czego gdzie indziej nie ma, kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej. Mnie w liceum tez uczyli o gwarze zagłębiowskiej i o daniach. To co napisałeś to bardziej dotyczy blokowisk. W moich okolicach było odwrotnie. Od kilku pokoleń związani z DG. Trochę się to zmienia, bo starszych rodowitych jest coraz mniej, młodzi rozjechali się po świecie, a nowi sąsiedzi (tzn. przybyli w ciągu max. ostatnich kilkunastu lat) to nie wiadomo skąd bo nie ma z nimi kontaktu. Dawniej wszyscy się znali. Idąc 1 listopada przez cmentarz na "alejach" co kilka kroków spotykało się znajomego, i znajomych znajomych, od pokoleń z DG. Teraz praktycznie nikogo. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
To fakt że dawniej czyli w latach 80-tych bo te pamiętam wszyscy w klatce się znali a teraz praktycznie garstka osób została starych mieszkańców, mnóstwo nowych młodych osób, którzy nawet dzień dobry nie potrafią powiedzieć.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera ![]() to napisz, co wyroznia nas na tle reszty Polski? czym chcesz udowodnic innosc, odrebnosc? jest tu jakis wyrob tradycyjny? jezyk? ubior? moze chociaz jakies potrawy? zapewne tez nie potrafisz na to pytanie odpowiedziec. Napisałem na ten temat pracę dyplomową na Uniwersytecie Śląskim i obroniłem ją, więc coś nas musi jednak wyróżniać ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 05:17 |