IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

16 Stron V  « < 13 14 15 16 >  
Reply to this topicStart new topic
> Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego, Zachodnia Małopolska
danielmdc
post nie, 09 lis 2014 - 12:25
Post #281

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 5,133

Taak tylko że to historia. Żyjemy tu i teraz i niestety po wojnie wciśnięto nas do województwa katowickiego. Z Zagłębiem utożsamiają się ludzie którzy mają tutaj rodziny od pokoleń i dzieci przybyszy za pracą (nie wszyscy bo zaraz zaczniecie wyliczać że tak nie jest).
Go to the top of the page

+Quote Post
Rokko31
post nie, 09 lis 2014 - 12:44
Post #282

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 337

Ja gdziekolwiek jechałem w Polskę i jak ktoś mi się pytał skąd jestem i mówiłem że DG to zawsze słyszałem aaa Ślązak, nikt mi nie powiedział Zagłębiak, po prostu dla Polaków nie ma czegoś takiego jak Zagłębie, oczywiście w TV nieraz powiedzą Zagłębie Dąbrowskie ale bardzo rzadko, zresztą ostatnio były Kuchenne Rewolucję z Dąbrowy i co, chyba nikt nie wspomniał że Dąbrowa to Zagłębie tylko było mówione Śląsk.
Akurat jeśli o Mnie chodzi to nie mam takie potrzeby wyodrębnienia specjalnie Dąbrowy ze Śląska i sam często mówię, tak jestem z województwa Śląskiego albo ze Śląska pomimo że tutaj się urodziłem i stąd mama pochodzi.

+Quote Post
Kamil_
post nie, 09 lis 2014 - 13:00
Post #283

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(Rokko31 @ nie, 09 lis 2014 - 13:44) *
Akurat jeśli o Mnie chodzi to nie mam takie potrzeby wyodrębnienia specjalnie Dąbrowy ze Śląska i sam często mówię, tak jestem z województwa Śląskiego albo ze Śląska pomimo że tutaj się urodziłem i stąd mama pochodzi.

I potem jest jak jest ;-)

+Quote Post
Leszek
post nie, 09 lis 2014 - 13:03
Post #284

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Rokko31 @ nie, 09 lis 2014 - 12:44) *
Akurat jeśli o Mnie chodzi to nie mam takie potrzeby wyodrębnienia specjalnie Dąbrowy ze Śląska

Ani Katowic z Małopolski tongue.gif

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 09 lis 2014 - 13:17
Post #285

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Ja gdziekolwiek jechałem w Polskę i jak ktoś mi się pytał skąd jestem i mówiłem że DG to zawsze słyszałem aaa Ślązak, nikt mi nie powiedział Zagłębiak, po prostu dla Polaków nie ma czegoś takiego jak Zagłębie, oczywiście w TV nieraz powiedzą Zagłębie Dąbrowskie ale bardzo rzadko, zresztą ostatnio były Kuchenne Rewolucję z Dąbrowy i co, chyba nikt nie wspomniał że Dąbrowa to Zagłębie tylko było mówione Śląsk.

No a zapytaj taka osobe kim w jego oczach jest Slazak. Ja pytam. Gornik wychodzacy z dymiaca opona w jednej rece a rolada w drugiej z familoka gadajacy smiesznym slangiem jak to bardzo Polska go okrada i Niemcy to jest to. Mieszkam w Zaglebiu od urodzenia i:
- nie pamietam kiedy ostatnio widzialem kopalnie
- nie znam zadnego gornika
- nie znam nikogo kto umie po slasku wiecej niz dwa slowa zaslyszane w TV
- nie zdarzylo mi sie zjesc nic slaskiego w zaglebiowskich domach (oczywiscie jadlem ale w Piekarach, Tychach itd.)
- nie lubie Niemcow (tych, ktorych znam)
Wiec pewne roznice sa a mnie np. nie pasuje, ze mnie ktos utozsamia z roszczeniowym Slazakiem.

+Quote Post
Leszek
post nie, 09 lis 2014 - 13:38
Post #286

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(vacu @ nie, 09 lis 2014 - 13:17) *
Mieszkam w Zaglebiu od urodzenia i:
- nie pamietam kiedy ostatnio widzialem kopalnie

No to jedź na Kazimierz - ostatnia szansa zobaczyć jeszcze czynną zagłebiowską kopalnię (już niedługo).

CYTAT(vacu @ nie, 09 lis 2014 - 13:17) *
- nie zdarzylo mi sie zjesc nic slaskiego w zaglebiowskich domach

Nawet klusek śląskich?

--------------------

+Quote Post
marder5
post nie, 09 lis 2014 - 13:44
Post #287

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 5,498

Bo kiedyś ten region był faktycznie zagłębiem przemysłowym stąd nazwa Zagłębie. Tu były huty, tu były kopalnie. Tutaj zjeżdżali ludzie z całej Polski za pracą. Teraz nie ma przemysłu, więc region się wyludnia, traci swoją tożsamość i staje się sztucznym tworem, niestety.

Ten post edytował marder5 nie, 09 lis 2014 - 13:46

+Quote Post
Bathurst
post nie, 09 lis 2014 - 13:56
Post #288

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Nie zgodzę się, że ze śmiercią kopalń i hut znika tożsamość. Górale nie pasą już owieczek na halach i jakoś dalej są góralami. Tożsamość się zmienia ale nie ginie. Dosyć już wylewania łez że granice administracyjne, że Śląsk jest be, że Geslerowa powiedziała że jesteśmy na Śląsku. To poszło za daleko i niestety jest jednym z filarów naszej tożsamości. Przestańmy oglądać się na innych a róbmy i czujmy się po swojemu. Czy ktoś z Was potrafi powiedzieć czym Kaszubi różnią się od Kociewiaków? Czym Warmia od Mazur? Może tylko zaglądający tu nie często Krajarek by wiedział. Tożsamość jest dla nas a nie na pokaz przed resztą kraju. Czy my musimy wiecznie przeglądać się w zwierciadle innych żeby istnieć???

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
danielmdc
post nie, 09 lis 2014 - 14:10
Post #289

UZYTKOWNIK

Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera laugh.gif

+Quote Post
marder5
post nie, 09 lis 2014 - 16:45
Post #290

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 5,498

W naszym przypadku jest trochę inaczej. Góry będą zawsze, więc będą i górale. Nie ma Doliny Krzemowej bez firm nowych technologii i nie ma Zagłębia, jeśli nie ma już przemysłu. To sprzeczność. Zagłębie stało się miejscem mało przyjaznym, ludzie stąd uciekają, bo nie ma tu pracy. Niestety, ale nasz region się zwija, a nie rozwija i lata świetności ma już dawno za sobą. Trudno o takim miejscu mówić z dumą i je pielęgnować.

Ten post edytował marder5 nie, 09 lis 2014 - 16:47

+Quote Post
Rokko31
post nie, 09 lis 2014 - 23:35
Post #291

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 337

CYTAT(Kamil_ @ nie, 09 lis 2014 - 13:00) *

Ale co potem jest jak jest?, Przecież tożsamość Zagłębia to przede wszystkim napływowi ludzie z całej Polski a najczęściej z województwa kieleckiego, nie znam osoby która nie ma tam rodziny, powstała HK to wszyscy zjeżdżali tu za pracą, prawie całe Zagórze to ludzie nie stąd tylko z innych części kraju. I to tak naprawdę jest tożsamość Zagłębia, Zagłębie nie ma innej tożsamości, nie ma gwary, nie ma czegoś innego czego gdzie indziej nie ma, kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej.

+Quote Post
mawwm
post pon, 10 lis 2014 - 07:05
Post #292

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

CYTAT(Rokko31 @ pon, 10 lis 2014 - 00:35) *
kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej.

Bardzo ciekawa teoria, trawestując - USA to tylko $ i nic więcej. Na szczęście wielu mieszkańców (w tym ja) utożsamia się z Zagłębiem i Zachodnią Małopolską. Co do gwary zagłębiowskiej (za Wikipedią):
Cechy przetrwałe do dziś:
- twarde zakończenie tematu czasowników, np.: kąpe, kłame, rąbe, chrape,
- różny od ogólnopolskiego rodzaj rzeczowników, np.: krawat – krawatka, parasol – parasolka, kluska – klusek, taboret – tabor(et)ka, puf – pufa, por – pora
- twarda wymowa litery "ń" - słonce, wkoncu
Jeśli tak mówisz, to chcesz czy nie JESTEŚ ZAGŁĘBIAKIEM rolleyes.gif

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
JanekS.
post pon, 10 lis 2014 - 07:06
Post #293

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

CYTAT(danielmdc @ nie, 09 lis 2014 - 14:10) *
Bathurst pięknie to ujął. Jedni się poczuwają do swojej małej ojczyzny inni mają to gdzieś. Takich regionów jak nasz jest w Polsce trochę i nie jeden z nas miałby problem z rozróżnieniem co niektórych mieszkańców. Na koniec jak słyszę kwiatki typu "dla mnie to tylko taki wymuszony anty Slask i nic więcej" lub "nie bardzo rozumiem, po co na sile probowac udowadniac ta odrebnosc" to scyzoryk się w kieszeni otwiera laugh.gif

to napisz, co wyroznia nas na tle reszty Polski?
czym chcesz udowodnic innosc, odrebnosc?

jest tu jakis wyrob tradycyjny? jezyk? ubior? moze chociaz jakies potrawy?

zapewne tez nie potrafisz na to pytanie odpowiedziec.

+Quote Post
Bathurst
post pon, 10 lis 2014 - 08:29
Post #294

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

CYTAT(Rokko31 @ nie, 09 lis 2014 - 23:35) *
CYTAT(Kamil_ @ nie, 09 lis 2014 - 13:00) *

Ale co potem jest jak jest?, Przecież tożsamość Zagłębia to przede wszystkim napływowi ludzie z całej Polski a najczęściej z województwa kieleckiego, nie znam osoby która nie ma tam rodziny, powstała HK to wszyscy zjeżdżali tu za pracą, prawie całe Zagórze to ludzie nie stąd tylko z innych części kraju. I to tak naprawdę jest tożsamość Zagłębia, Zagłębie nie ma innej tożsamości, nie ma gwary, nie ma czegoś innego czego gdzie indziej nie ma, kiedyś tożsamość Zagłębia to były zakłady pracy i nic więcej.

Nie rozumiem dlaczego tożsamość Zagłębia odnosisz tylko do okresu po II Wojnie Światowej. No i skoro zjeżdżali ludzie to oni przywozili swoje zwyczaje, zachowania - często nie uświadomione i owszem. To wszystko miksowało się, przenikało, też wykorzeniało ale tworzyło nową specyfikę i identyfikację. Mam wrażenie, że większość negujących tożsamość, odmienność zagłębiowską nie uważa za godne identyfikowanie się z tradycją młodszą niż Chiny i najlepiej żeby jeszcze region opływał w bogactwo smile.gif To typowe zachowanie dla współczesnych - mieć jak najszybciej tylko to co najlepsze, bez wysiłku i refleksji czy się zasługuje.

PS. Ja nie mam rodziny w kieleckim i nie urodziłem się w Zagłębiu co jak widać pewnie w moim przypadku nie jest determinantą w poczuciu przynależności do ZD.

Ten post edytował Bathurst pon, 10 lis 2014 - 08:31

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
BogorJan
post pon, 10 lis 2014 - 09:20
Post #295

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 5,378

Wychodzi na to że zanim zaczęto budować kopalnie czy HK,
nikt tu w regonie nie mieszkał.
Przed wojną DG było w woj. kieleckim

Pamiętam ze Sztygarki coś wspominała polonistka o gwarze olkusko-krakowskiej
http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/index.ph...6&Itemid=69

http://wikizaglebie.pl/wiki/Marian_Kantor-Mirski polecam się zapoznać
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zag%C5%82%C4%...D%C4%85browskie
Tak tylko dla przypomnienia ZD to nie tylko D, S-ec czy B-n.

Trochę nie rozumiem można być dumnym że się mieszka pod drugiej strony Brynicy ale po tej pierwszej to już nie.
Jak mogę powiedzieć że jestem Ślązakiem jak nie znam gwary śląskiej, nikt z mojej rodziny nie brał udziału w Powstaniach Śląskich, ani nie podpisywał żadnych zobowiązań podczas IIWŚ że nie jest Polakiem.
Mój dziadek ze strony ojca pracował w kopalni , dziadek ze strony mamy od września 1939r z literą "P" był na przymusowych robotach w Rzeszy.

czy ludzie mieszkający w Częstochowie też się czują Ślązakami mieszkając w woj. śląskim?
te osoby które znam w pracy (z Częstochowy) absolutnie nie.
Pamiętam końcówkę lat 80 początek 90 jak jechałem do Katowic PKP z bratem to mnie przestrzegał "za dużo to nie mów" .
Wychowałem się w Wojkowicach Komornych nie daleko były Piekary Śląskie i rzeka Brynica więc "urazy" były przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Znajomy z Bytomia dokonał podziału który mu przekazał dziadek uczestnik IWŚ odznaczony żelaznym krzyżem a także uczestnik Powstań Śląskich (nie został rozstrzelany podczas okupacji tylko dlatego że był odznaczony w/w krzyżem):
podział - szło to mniej więcej tak- są:
ptoki - ludność napływowa,
krzoki - Ci którzy się tu urodzili,
pnioki - osiedleni z dziada pradziada w regionie.

Ten post edytował BogorJan pon, 10 lis 2014 - 09:22

+Quote Post
danielmdc
post pon, 10 lis 2014 - 09:50
Post #296

UZYTKOWNIK

CYTAT(JanekS. @ pon, 10 lis 2014 - 07:06) *

Ahaa to czyli żeby mieć tożsamość trzeba się wyróżniać na tle reszty Polski laugh.gif Może wystarczy że dbasz o swój region, bierzesz udział w wydarzeniach kulturalnych lub upamiętniających ludzi lub wydarzenia które miały miejsce tutaj, szanujesz jego historię i przede wszystkim uświadamiasz ludziom że ten region to nie jest pusta plama na mapie. Wyroby tradycyjne zatwierdzone przez Ministerstwo Rolnictwa: porębskie prażonki, szynka parzona porębska, kiełbasa porębska, zacierka zagłębiowska, makiełki, chleb zwykły sławkowski, bób sławkowski, siemieniatka, kwaśne, kaszanka pieczona i dużo potraw z okolic Siewierza. Jakbyś nie wiedział naszym językiem jest Polski jedyne w czym się różniliśmy to końcówki wyrazów ale o tym to nawet wujek gogle ci powie. Ubiór wzorowany głównie na stroju małopolskim z naleciałościami mazowieckimi i śląskimi. Znasz taki zespół pieśni i tańca Gołowianie ? Oni posiadają stroje przypominające te oryginalne. Potrawy : Fitka, zalewajka, maścipule (duszaki,pieczonki), groch z kapustą.

+Quote Post
JanekS.
post pon, 10 lis 2014 - 09:57
Post #297

UZYTKOWNIK

CYTAT(danielmdc @ pon, 10 lis 2014 - 09:50) *

Ahaa to czyli żeby mieć tożsamość trzeba się wyróżniać na tle reszty Polski laugh.gif Może wystarczy że dbasz o swój region, bierzesz udział w wydarzeniach kulturalnych lub upamiętniających ludzi lub wydarzenia które miały miejsce tutaj, szanujesz jego historię i przede wszystkim uświadamiasz ludziom że ten region to nie jest pusta plama na mapie. Wyroby tradycyjne zatwierdzone przez Ministerstwo Rolnictwa: porębskie prażonki, szynka parzona porębska, kiełbasa porębska, zacierka zagłębiowska, makiełki, chleb zwykły sławkowski, bób sławkowski, siemieniatka, kwaśne, kaszanka pieczona i dużo potraw z okolic Siewierza. Jakbyś nie wiedział naszym językiem jest Polski jedyne w czym się różniliśmy to końcówki wyrazów ale o tym to nawet wujek gogle ci powie. Ubiór wzorowany głównie na stroju małopolskim z naleciałościami mazowieckimi i śląskimi. Znasz taki zespół pieśni i tańca Gołowianie ? Oni posiadają stroje przypominające te oryginalne. Potrawy : Fitka, zalewajka, maścipule (duszaki,pieczonki), groch z kapustą.

no to cos jednak jest, po co sie naburmuszasz? mieszkam tu 42 lata i o tych rzeczach nie slyszalem.
Nie slyszalem tez, aby mieszkancy Siewierza czy Poreby czuli sie zaglebiakami wink.gif Zreszta, tam chyba nie poustawiali tych tabliczek - Witamy w Zaglebiu.

Troche to wiec naciagane, szczegolnie w odniesieniu do Dabrowy Gorniczej czy Sosnowca, stolicy tegoz Zaglebia.

Ten post edytował JanekS. pon, 10 lis 2014 - 09:58

+Quote Post
vacu
post pon, 10 lis 2014 - 10:24
Post #298

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(JanekS. @ pon, 10 lis 2014 - 10:57) *
no to cos jednak jest, po co sie naburmuszasz? mieszkam tu 42 lata i o tych rzeczach nie slyszalem.
Nie slyszalem tez, aby mieszkancy Siewierza czy Poreby czuli sie zaglebiakami wink.gif Zreszta, tam chyba nie poustawiali tych tabliczek - Witamy w Zaglebiu.

Troche to wiec naciagane, szczegolnie w odniesieniu do Dabrowy Gorniczej czy Sosnowca, stolicy tegoz Zaglebia.

Kurde, ja troche nie rozumiem tej dyskusji nad wyzszoscia Swiat Wielkiej Nocy nad Bozym Narodzeniem. Janek - jak sie czujesz §læzakiem to twoja sprawa, a czemu odmawiasz mnie czy danielowi prawa do czucia sie Zagłebiakiem? My sie czujemy rozni od Slazakow, ty nie i wszystko gra, kazdy ma prawo czuc sie tym kim chce. Niemniej jednak chyba nie znalem dotad osoby, ktora urodzila sie w DG, Sosnowcu czy Bedzinie, ktora powie bez ogrodek "jestem Slazakiem" (oczywiscie znam Slazakow z DG ale oni przyjechali tu faktycznie ze Slaska).

BTW - polowa mojej rodziny pochodzi rdzennie z DG ale polowa z zachodniej Malopolski wiec mialem wiele razy okazje ich odwiedzac, powiem tak, ze patrzac na zwyczaje, jedzenie, sposob mowienia, blizej Zaglebiu do tych wlasnie okolic niz do Slaska. Natomiast nie wiem czy ty oczekujesz ze ludzie beda chodzic po ulicach w strojach ludowych z talerzem zalewajki? No nie beda tak samo jak przecietny Slazak dzis to nie gornik w stroju galowym z piorami na glowie, dzis te roznice trudniej dostrzec, trzeba poodwiedzac ludzi, najlepiej jeszcze podczas wydarzen typu swieta, urodziny, wesele, wtedy te roznice widac najlepiej.

+Quote Post
danielmdc
post pon, 10 lis 2014 - 10:34
Post #299

UZYTKOWNIK

CYTAT(JanekS. @ pon, 10 lis 2014 - 09:57) *
CYTAT(danielmdc @ pon, 10 lis 2014 - 09:50) *

Naciągane to są granice Autonomii Śląskiej czy tam Narodu Śląskiego laugh.gif Tak jak część mieszkańców DG, S-ca czy Będzina nie czuje się Zagłębiakami i co z tego ? Ty nie znasz ludzi z Siewierza czy Poręby którzy czują się Zagłębiakami a ja znam ludzi którzy są z Zawiercia, Pilicy czy Kroczyc i twierdzą że bliżej im do Zagłębia niż Śląska. Nie ma co się wykłócać, każdy ma swój rozum i każdy ma swoje podejście do tożsamości. Województwo Śląskie to nie tylko hanysy bo tych prawdziwych to jest pewnie 10 % ale ludzie z Podbeskidzia, Jury czy Zagłębia i każda ta grupa jak się głębiej przyjrzymy ma mało wspólnego ze Śląskiem.

+Quote Post
JanekS.
post pon, 10 lis 2014 - 10:55
Post #300

UZYTKOWNIK

Po co te nerwy, ja tylko chcialbym wiedziec czym Zaglebie zasluzylo sobie na odrebnosc smile2.gif

nazwa woj slaskie to kpina sama w sobie, tak na marginesie

P.S. w ktorym momencie okreslilem sie jako Slazak? Z czystej ciekawosci, chcialbym wiedziec o co z tym Zaglebiem chodzi, skoro tyle szumu w tej sprawie.
(przypominam , ze pierwszy raz okreslenie Zaglebie padlo jakies 100 lat temu, wiec historia dosyc mloda )

Ten post edytował JanekS. pon, 10 lis 2014 - 11:02

+Quote Post

16 Stron V  « < 13 14 15 16 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza