IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

16 Stron V  « < 11 12 13 14 15 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego, Zachodnia Małopolska
sandwich
post pią, 29 lis 2013 - 20:17
Post #231

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

CYTAT(danielmdc @ pią, 29 lis 2013 - 20:49) *
Panowie czego wy oczekujecie ? Czy my mamy jakiegokolwiek znanego artystę muzycznego który wywodzi się z naszego regionu

Kiepurę i Szpilmana biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
danielmdc
post pią, 29 lis 2013 - 20:53
Post #232

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,133

tiaa dodaj końcówkę mojego zdania i robi to kolosalną różnicę wink.gif

+Quote Post
sandwich
post pią, 29 lis 2013 - 21:03
Post #233

UZYTKOWNIK

Dlatego jest usmieszek smile.gif

+Quote Post
olo
post sob, 30 lis 2013 - 14:19
Post #234

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Chłopaki, biorący udział w tym klipie wywalczyli mistrzostwo śląska w piłce nożnej. W tamtych latach (90.) to był nie lada wyczyn. Czy to zaświadcza o zagłębiowskich talentach? Kamil swoich Lipek się nie wstydzi i o nich, kiedy tylko ma okazję, wspomina. A nasze "gwiazdy"?

--------------------

+Quote Post
sandwich
post sob, 30 lis 2013 - 14:51
Post #235

UZYTKOWNIK

Oglądałem to w pracy, więc bez dźwięku.
Jest świetny. Jak nie cierpię Hip-hopu, czy czegoś podobnego, to to mi się bardzo podobało. I nie ma żadnego słowa na k i na c i na j . Miód
Nie rozumiem malkontentów.

Było świetne. Pozdrawiam twórców.

P.S. Moje gusta to muzyka klasyczna. A klasyczna nowomowa muzyczna jest dla mnie torturą.

Ten post edytował sandwich sob, 30 lis 2013 - 14:54

+Quote Post
Bathurst
post sob, 30 lis 2013 - 20:41
Post #236

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Kawałek Basa o ZD podoba mi się nawet, pomimo, że to generalnie nie mój klimat muzyczny. A sam pomysł? Ktoś powiedział, że to co najprostsze jest genialne. Z resztą to nie jest pierwszy jego utwór o przywiązaniu do regionu - Szacuneczek.

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Bathurst
post nie, 01 gru 2013 - 16:45
Post #237

UZYTKOWNIK

CYTAT
Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego
Interesuje Cię tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego? Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Przyjdź w środę do Szkoły Biznesu w Dąbrowie Górniczej. Tam odbędzie się wykład dra Zbigniewa Matuszczyka. To człowiek, który zaprojektował jeden z dwóch istniejących "herbów" Zagłębia Dąbrowskiego.
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego. Wykład Zbigniewa Matuszczyka:

Temat spotkania to ''Tożsamość i symbolika Zagłębia Dąbrowskiego''. Odbędzie się ono w środę, 4 grudnia, o godz. 11.30.

Zbigniew Matuszczyk opowie o symbolach naszego regionu. Będzie mówił o godle, herbie, barwach, chorągwiach i flagach. Wspomni też o roli króla Kazimierza Wielkiego w historii Zagłębia Dąbrowskiego i o historii tego obszaru w ogóle.

Aby wziąć udział w wykładzie, należy napisać mejla na adres: info@absolwentwsb.pl z tematem: "Zgłoszenie na wykład o tożsamości Zagłębia".

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...a534fd8a,1,3,11
szkoda, że pora taka trochę niefortunna

Ten post edytował Bathurst nie, 01 gru 2013 - 16:45

--------------------

+Quote Post
Leszek
post nie, 01 gru 2013 - 17:24
Post #238

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Trochę...
Nie wiem, na jaką publiczność liczą, spęd ze szkół?

--------------------

+Quote Post
Mały77
post nie, 01 gru 2013 - 19:49
Post #239

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(Leszek @ nie, 01 gru 2013 - 16:24) *
Trochę...
Nie wiem, na jaką publiczność liczą, spęd ze szkół?

Wydaje mi się, że jest to to samo spotkanie, o którym pisałem w innym wątku (reklamowanym przez Tomasza Paska) więc nie wiem czy organizatorom zależy na jakiejkolwiek publiczności wink.gif

+Quote Post
Leszek
post nie, 01 gru 2013 - 21:22
Post #240

UZYTKOWNIK

Chyba to samo, bo widziałem ten bilbord, o którym pisałeś - zdaje mi się, że też była na nim mowa o WSB.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pią, 27 gru 2013 - 16:40
Post #241

UZYTKOWNIK

CYTAT
Symbole Zagłębia Dąbrowskiego: list otwarty Zbigniewa Matyszczyka
2013-12-27, Aktualizacja: dzisiaj 11:08

Symbole Zagłębia Dąbrowskiego. Przedstawiamy kolejny głos w dyskusji na temat symboli Zagłębia Dąbrowskiego. To list otwarty dr Zbigniewa Matuszczyka, który oczekuje na odpowiedź w sprawie wykorzystania przez Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego wizerunku orła, jaki znajduje się w herbie powiatu będzińskiego.
Dr Zbigniew Matuszczyk z własną propozycją herbu i flagi Zagłębia Dąbrowskiego
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

Dr Zbigniew Matuszczyk z własną propozycją herbu i flagi Zagłębia Dąbrowskiego
Symbole Zagłębia Dąbrowskiego: list otwarty Zbigniewa Matyszczyka

Starosta Powiatu Będzińskiego Krzysztof Malczewski

dotyczy: tzw. herbu Zagłębia Dąbrowskiego

W nawiązaniu do odbytej w Pana gabinecie w dniu 28 grudnia 2012 roku rozmowy, w obecności osób trzecich, która dotyczyła sprawy przekazania przez władze Powiatu Będzińskiego wizerunku „[...] orła srebrnego z koroną złotą” z oficjalnego herbu Powiatu Będzińskiego, zgodnego z wizerunkiem zamieszczonym w załączniku nr 2 do Statutu Powiatu Będzińskiego z dnia 25 lutego 2003 roku (dalej Statutu Powiatu) do wykorzystania przez Regionalne Stowarzyszenie Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego (FdZD) oraz zgłoszonych przeze mnie wątpliwości co do merytorycznych i prawnych podstaw takiej decyzji.

Informacja o tej sprawie została zamieszczona na oficjalnej stronie internetowej FdZD www.zaglebiedabrowskie.org w rubryce „Aktualności” pod datą 12 grudnia 2012 roku oraz w prasie regionalnej z tego okresu, szeroko rozpisującej się o ustawianiu tzw. witaczy na granicach Zagłębia Dąbrowskiego.

Ośmielam się przypomnieć, że od naszej rozmowy upłynęło już 12 miesięcy, a ja nadal nie otrzymałem żadnej informacji, chociaż Pan Starosta zapewnił mnie, iż odpowie wyczerpująco na nurtujące mnie wątpliwości po skonsultowaniu sprawy z prawnikami.

Brak jednoznacznego stanowiska Pana Starosty wywołał ożywioną dyskusję, która od dłuższego czasu toczy się na łamach lokalnych mediów w sprawie ostatecznego wizerunku społecznego herbu Zagłębia Dąbrowskiego, między mną, jako autorem jednej z propozycji herbu i pozostałych symboli Zagłębia Dąbrowskiego, a autorami alternatywnego projektu przygotowanego przez FdZD.

Istotnym problemem w sprawie jest przekonanie Zarządu FdZD o instytucjonalnym wsparciu zarządzanego przez Pana Starostwa Powiatowego w Będzinie dla propagowania jedynie prawidłowego, opracowanego przez to Stowarzyszenie wizerunku tzw. herbu Zagłębia Dąbrowskiego.

W ten sposób stał się Pan stroną i zarazem arbitrem. Brak Pana stanowiska wyrażonego na piśmie uniemożliwia dalszą merytoryczną dyskusję pomiędzy autorami konkurencyjnych projektów, co w efekcie nie sprzyja powadze wizerunku Zagłębia Dąbrowskiego w pozostałych regionach naszego śląskiego województwa.

Z uwagi na powyższe, ponownie uprzejmie proszę Pana Starostę o udzielenie mi odpowiedzi w ustawowym terminie na poniższe pytania. Proszę potraktować je jako ważne i istotne dla naszej zagłębiowskiej społeczności. Z tego powodu chciałbym, aby moją prośbę przyjął Pan jako list otwarty, którego treść oraz Pana odpowiedź będą dostępne wszystkim zainteresowanym na stronie internetowej www.symbolezaglebia.pl.

Proszę o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania:

Proszę o informację, czy Rada Powiatu Będzińskiego zgodnie ze swoimi wyłącznymi właściwościami zawartymi w § 12, pkt 14 Statutu Powiatu: „14) podejmowanie uchwał w sprawach herbu Powiatu i flagi Powiatu”, podjęła stosowną uchwałę umożliwiającą Zarządowi Powiatu Będzińskiego na wydzielenie z herbu Powiatu zamieszczonego w załączniku nr 2 do Statutu Powiatu, wizerunku „[...] orła srebrnego z koroną złotą [...]” i zezwoliła na jego przekazanie i wykorzystywanie przez FdZD, a w szczególności, czy zostało wykonane postanowienie Statutu Powiatu § 4, pkt 2: „2. Użycie herbu przez inne podmioty niż jednostki organizacyjne Powiatu wymaga zgody Zarządu”, i w związku z tym, czy Zarząd Powiatu wydał w tej sprawie decyzję?

2. W razie negatywnej odpowiedzi na pierwsze pytanie, proszę o przytoczenie treści jakiegokolwiek aktu prawnego, na którego podstawie orzeł z herbu Powiatu Będzińskiego znalazł się w tzw. społecznym herbie Zagłębia Dąbrowskiego, opracowanym i rozpowszechnianym przez FdZD?

3. Proszę o przytoczenie opinii Komisji Heraldycznej w sprawie opinii projektu herbu Powiatu Będzińskiego przyjętego uchwałą Rady Powiatu Będzińskiego, którego wizerunek został zamieszczony w załączniku nr 2 do Statutu Powiatu?

4. Proszę o podanie autora – osoby fizycznej lub firmy – graficznego opracowania wizerunku herbu Powiatu Będzińskiego zamieszczonego w załączniku nr 2 do Statutu Powiatu? Proszę również o podanie podstawy prawnej do dysponowania autorskimi prawami majątkowymi do tegoż herbu?

5. Proszę o podanie imienia i nazwiska osoby, która posiada autorskie prawa osobiste do herbu Powiatu Będzińskiego, zamieszczonego w załączniku nr 2 do Statutu Powiatu, a w szczególności do rysunku orła?

6. Proszę o wykładnię prawną dotyczącą praw autorskich do wizerunku „[...] orła srebrnego z koroną złotą [...]” zamieszczonego w załączniku nr 2 do Statutu Powiatu, umieszczonego przez FdZD w tzw. społecznym herbie Zagłębia Dąbrowskiego i określonych na stronie internetowej FdZD – HERB ZAGŁĘBIA DĄBROWSKIEGO (adres: herbzaglebia.pl, w zakładce „Zasady użytkowania”? Ponieważ w dniu, kiedy piszę ten list strona jest niedostępna, przesyłam jej wcześniejszy wydruk, jako załącznik nr 1.

Uwaga

Inne materiały internetowe są na dzień dzisiejszy dostępne, część z nich jako wydruki przekazałem Panu Staroście podczas naszego ostatniego spotkania w dniu 28 grudnia 2012 roku. W razie gdyby materiały te przez FdZD zostały usunięte lub zmienione, służę swoimi wydrukami.

PS.

Szanowny Panie Starosto, nie uważam się za wyrocznię w sprawach heraldyki. Jestem gotów zawsze i wszędzie podjąć debatę nad opracowanym przeze mnie i każdym innym projektem symboli Zagłębia Dąbrowskiego, pod warunkiem, że będzie to dyskusja merytoryczna, w której nie będą kwestionowane podstawowe zasady heraldyki. Nie uważam swojego projektu za doskonały, ale na dzień dzisiejszy nie widzę innego, który w sposób jasny i przejrzysty mógłby symbolizować tożsamość naszego regionu.

Celem mojego listu do Pana nie jest podgrzewanie tego nikomu niepotrzebnego sporu. Moją intencją jest zaś za pośrednictwem odpowiedzi na postawione pytania, oczywiście jeśli zechce Pan na nie odpowiedzieć, uzmysłowienie Panu i Czytelnikom tego listu, że do naszych wspólnych znaków, pod którymi chcemy występować i z którymi chcemy się utożsamiać, powinniśmy podchodzić transparentnie, z powagą i znajomością rzeczy.

Zatem nie powinniśmy wprowadzać do użytku symboli obarczonych błędami merytorycznymi i prawnymi, które w przyszłości wymuszą ich zmianę. Przykładem tego jest już drugi herb opracowany i używany przez FdZD, od 1 stycznia 2013 roku, który niestety nadal posiada ewidentne błędy heraldyczne i prawne.

Szanowny Panie Starosto, może w przyszłości samorządy naszego regionu dojrzeją do powołania np. Związku Miast i Gmin Zagłębia Dąbrowskiego, który będzie mógł posługiwać się własnymi symbolami. Dlatego uważam, że warto już dziś popracować nad jego poprawnym wizerunkiem.

Z poważaniem dr Zbigniew Matuszczyk

Załącznik 1 na 2 kartach.

Do wiadomości:

1. Wojewoda Śląski

2. Przewodniczący Komisji Heraldycznej

3. Przewodniczący Rady Powiatu Będzińskiego

4. Prezydent Sosnowca

5. Prezydent Dąbrowy Górniczej

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...1408ba61,1,3,11

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 27 gru 2013 - 18:46
Post #242

UZYTKOWNIK

No to spoko, jeszcze rok-dwa i starosta odpowie. Albo z powodu nadchodzących wyborów zostawi to swojemu następcy.
Ze strony FdZD też nie spodziewałbym się jakiejkolwiek reakcji.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pią, 27 gru 2013 - 19:11
Post #243

UZYTKOWNIK

Podejrzewam, że doktor Matuszczyk może czekać na pisemną odpowiedź od starosty do kolejnego zlodowacenia a starosta i tak będzie w porządku. Nie było oficjalnego pisma od dr Matuszczyka z pytaniami nie ma więc odpowiedzi od starosty.
No i po co te nerwy? wink.gif

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 27 gru 2013 - 19:54
Post #244

UZYTKOWNIK

W ślad za listem otwartym powinno iść pismo wysłane poleconym. Ze zwrotką laugh.gif

--------------------

+Quote Post
bzenek
post nie, 29 gru 2013 - 17:03
Post #245

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT
Z uwagi na powyższe, ponownie uprzejmie proszę Pana Starostę o udzielenie mi odpowiedzi w ustawowym terminie na poniższe pytania. Proszę potraktować je jako ważne i istotne dla naszej zagłębiowskiej społeczności.

Tak, tak, codziennie tysiące ludzi nie mogą zasnąć bo nie maja odpowiedniego herbu biggrin.gif

CYTAT
Celem mojego listu do Pana nie jest podgrzewanie tego nikomu niepotrzebnego sporu..

Wiadomo, za rok wybory.

Z jakiej partii i na jakie stanowisko kandyduje dr Zbigniew Matuszczyk ??? wink.gif

+Quote Post
Leszek
post nie, 29 gru 2013 - 17:19
Post #246

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ nie, 29 gru 2013 - 17:03) *
CYTAT
Z uwagi na powyższe, ponownie uprzejmie proszę Pana Starostę o udzielenie mi odpowiedzi w ustawowym terminie na poniższe pytania. Proszę potraktować je jako ważne i istotne dla naszej zagłębiowskiej społeczności.

Tak, tak, codziennie tysiące ludzi nie mogą zasnąć bo nie maja odpowiedniego herbu biggrin.gif

Wyjaśniły się przyczyny mojej bezsenności laugh.gif

--------------------

+Quote Post
szer
post nie, 29 gru 2013 - 17:50
Post #247

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

CYTAT
Przykładem tego jest już drugi herb opracowany i używany przez FdZD, od 1 stycznia 2013 roku, który niestety nadal posiada ewidentne błędy heraldyczne i prawne.

A jakie to błędy prawne posiada symbol graficzny potocznie zwany "herbem Zagłębia Dąbrowskiego"? Przecież jako region sam w sobie prawnie nie ma herbu...

Rozumiem, że jakby nagle cały region chciał sobie za herb przyjąć ziemniaka to im nie wolno, bo nie spełniają jakichś zasad heraldycznych? No ku***. To chyba ludzie decydują jak chcą być identyfikowani, a nie stare dziady w jakiejś komisji w której są tylko po to by brać kasę.

I nie, nie grzeje mnie herb Zagłębia "nawet jeśli w profilu mam przypisanie do grupy FdZD). Jak dla mnie może to być nawet marchewka jeśli tylko większość ludzi chce się tak identyfikować. A powyższa sprawa z dr Matuszczykiem jak dla mnie jest zdecydowanie polityczna.
Widać bardzo się boi zwykłego stowarzyszenia. No albo bardzo go boli, że ludzie nie chcą jego wersji herbu używać.

--------------------
33001,04

+Quote Post
Leszek
post nie, 29 gru 2013 - 18:04
Post #248

UZYTKOWNIK

CYTAT(szer @ nie, 29 gru 2013 - 17:50) *
CYTAT
Przykładem tego jest już drugi herb opracowany i używany przez FdZD, od 1 stycznia 2013 roku, który niestety nadal posiada ewidentne błędy heraldyczne i prawne.

A jakie to błędy prawne posiada symbol graficzny potocznie zwany "herbem Zagłębia Dąbrowskiego"? Przecież jako region sam w sobie prawnie nie ma herbu...

Szer, to już było tyle razy wypisywane, że nie chce mi się ponownie wklejać.
FdZD może sobie używać tego logo skolko ugodno, ale niech go nie nazywa herbem. I niech go nie narzuca innym.

Ps. FdZD nikt się nie boi, nie ma czego. Coraz mniej ludzi w ogóle wie, że oni jeszcze istnieją (o mało nie napisałem działają, ale to już by było nadużycie semantyczne wink.gif )

Ten post edytował Leszek nie, 29 gru 2013 - 18:06

--------------------

+Quote Post
szer
post nie, 29 gru 2013 - 19:09
Post #249

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

CYTAT(Leszek @ nie, 29 gru 2013 - 20:04) *
Szer, to już było tyle razy wypisywane, że nie chce mi się ponownie wklejać.
FdZD może sobie używać tego logo skolko ugodno, ale niech go nie nazywa herbem. I niech go nie narzuca innym.

Dla mnie niech sobie to zwą jak chcą. I tak większość ludzi ma to gdzieś, bo mają większe problemy niż herb regionu z którym i tak pewnie się nie utożsamiają.
Co do narzucania - zgadzam się z Tobą. Nie powinno się tego narzucać innym - kto chce ten używa, a kto nie no to nie. I tak powinno być.
I ciężko powiedzieć czy FdZD narzuca czy nie, bo jak sam zauważyłeś ich aktywność jest znikoma tongue.gif.

CYTAT(Leszek @ nie, 29 gru 2013 - 20:04) *
Ps. FdZD nikt się nie boi, nie ma czego. Coraz mniej ludzi w ogóle wie, że oni jeszcze istnieją (o mało nie napisałem działają, ale to już by było nadużycie semantyczne wink.gif )

No właśnie dr Matuszczyk chyba nie zapomniał, bo ciągle drąży i drąży ten temat tongue.gif. Już kolejny rok.

--------------------
33001,04

+Quote Post
Bathurst
post czw, 02 sty 2014 - 21:21
Post #250

UZYTKOWNIK

O miejskich gadżetach i pamiątkach - jest jeszcze wiele do zrobienia...
http://blogdabrowski.blogspot.com/2014/01/...pamiatkach.html

--------------------

+Quote Post

16 Stron V  « < 11 12 13 14 15 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza