![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dzisiaj kolejna odsłona szopki herbowo-witaczowej
![]() Ale muszę powiedzieć - czapki z głów dla FdZD, że udało im się namówić władze miasta na zasponsorowanie reklamy prywatnego logo, chętnie bym się dowiedział, jak takie coś się robi i umieścił swoją reklamę na wjazdach do DG... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wracałem z Katowic i nie zauważyłem. Gdzież to Leszku to wiekopomne dzieło?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Na Ostrogórskiej m.in.: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...oznakowana.html
Na trasie jak widać nie, dlatego nie widziałeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki. Tutaj sporo fotek: http://www.twojezaglebie.pl/sosnowiec/kier...snowcu-zdjecia/
CYTAT Witacze stanęły na ulicy Ostrogórskiej, od strony wjazdu do Sosnowca z Mysłowic, przy Sobieskiego oraz przy zjeździe z „ekspresówki”. - Myślę, że dobrze, że witacze powstają. Nie wszyscy wiedzą, że województwo śląskie to nie to samo, co Śląsk. Jesteśmy mieszkańcami województwa śląskiego – mówi wiceprezydent Sosnowca, Arkadiusz Chęciński. W internecie pojawił się komentarze, że tablice mogą przyczynić się do antagonizmów śląsko-zagłębiowskich. – My nie pokazujemy, czy ktoś jest lepszy, czy gorszy. My przypominamy wszystkim, którzy mówią, że Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin i inne miasta Zagłębia są Śląskiem. Jesteśmy w województwie śląskim, cieszymy się z tego, współpracujemy, ale jesteśmy Zagłębiakami, mamy też swoją tożsamość i chcemy ją pokazywać – dodał wiceprezydent. Kolejne dwa witacze zostaną zainstalowane w środę. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzisiaj kolejna odsłona szopki herbowo-witaczowej ![]() Ale muszę powiedzieć - czapki z głów dla FdZD, że udało im się namówić władze miasta na zasponsorowanie reklamy prywatnego logo, chętnie bym się dowiedział, jak takie coś się robi i umieścił swoją reklamę na wjazdach do DG... A czyje ma być logo jak Zagłębie Dąbrowskie nie ma żadnej podmiotowości prawnej? Czepianie się w ich przypadku jest strasznie na siłę, bowiem koszt ich jest żaden... |
|
|
![]()
|
|
A musi był logo? Prywatnej organizacji dodajmy? Przecież wystarczyłby sam napis.
Nie mam nic przeciwko pomysłowi, żeby Zagłębie miało swój symbol (bo cokolwiek by FdZD pisało - herbu mieć nie może), nawet jestem zdecydowanie za, ale sądzę, że powinien on być wybrany - a nie narzucony przez niszowe stowarzyszenie. A skoro koszt jest żaden - to tym bardziej, ja też poproszę o umieszczenie moich tablic na wjazdach, wystarczą same napisy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No dobrze, ale Leszku gdyby nie FdZD to nie byłoby herbu/symbolu Zagłębia. Kto miałby taki herb w ogóle wybrać, kto zorganizowałby wybory? Prawda taka, że FdZD nie narzuca nic tylko proponuje - czy można coś narzucić obojętnej masie społecznej? Gdyby nie oni to nie mielibyśmy nawet tego symbolu.
a w ogóle to tutaj jest po pierwsze Małopolska a dopiero potem Zagłębie ![]() PS. Leszek - dlaczego nie mogą już powstawać nowe herby tylko symbole? Heraldyka jest już dziedziną historyczną? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
No dobrze, ale Leszku gdyby nie FdZD to nie byłoby herbu/symbolu Zagłębia. Kto miałby taki herb w ogóle wybrać, kto zorganizowałby wybory? Prawda taka, że FdZD nie narzuca nic tylko proponuje - czy można coś narzucić obojętnej masie społecznej? Gdyby nie oni to nie mielibyśmy nawet tego symbolu. Narzucają, mówienie "powinno się używać naszego herbu", "po co inne propozycje, skoro jest już nasz herb" to nie jest propozycja. A jak na ich forum gość ośmielił się napisać, że ten "herb" jest niezgodny z heraldyką, temat szybciutko został zamknięty. Cytat (przy okazji - pogrubienie odpowiada na Twoje pytanie z PS.): CYTAT W kwietniu byłem w Warszawie na seminarium i warsztatach dotyczących samorządności w Polsce, przeznaczonych dla pracowników urzędów publicznych. W panelu dotyczącym barw i symboli Polski samorządowej, poruszano kwestię tworzenia tych symboli, bez konsultacji ze specjalistami z W-wy. Jako bardzo negatywny przykład zarezentowano m.in herb Zagłębia Dąbrowskiego zaproponowany przez FdZD. Nie ukrywam, że nie zostawiono na nim suchej nitki, krytykując nieścisłości heraldyczne, zwłaszcza tło i niektóre elementy wizerunku orła. Podsumowano też że, herby samorządowe w Polsce powinny posiadać jedynie miasta, gminy wiejskie, powiaty i województwa, względnie regiony historyczne, ukształtowane w średniowieczu. Potem padła propozycja: CYTAT Wracając do całkowicie nieudanego projektu herbu Zagłębia Dąbrowskiego, wydaje się że należy go zupełnie zaniechać. W takiej formie nie ma najmniejszych szans na akceptację ze strony KH, z ks. dr. Pawłem Dudzińskim na czele. Wydaje się że najlepszym rozwiązaniem będzie zaprojektowanie logotypu Zagłębia Dąbrowskiego wraz z jakimś nośnym hasłem promocyjnym. Takie logo stałoby się rozpoznawalne dzięki umieszczeniu go na różnych wydawnictwach i materiałach promocyjnych, tak jak stało się to z logotypem Sosnowca. FdZD mogłoby zorganizować wielki konkurs na logo naszego regionu, szeroko promowany w mediach. Wtedy Zagłębie otrzymałoby bezpłatną reklamę, podobnie jak FdZD. Dzięki konkursowi na logo uniknąć można także przykrej porażki, do jakiej niewątpliwie doszło przy projektowaniu herbu. Czego efektem było zamknięcie tematu (widać opinie inne niż pochwalne nie są dopuszczalne). CYTAT PS. Leszek - dlaczego nie mogą już powstawać nowe herby tylko symbole? Heraldyka jest już dziedziną historyczną? Patrz wyżej ![]() IMHO coś takiego, jak symbole ZD nie powinny być narzucone przez grupę kilku-kilkunastu osób ślepo przekonanych o swojej racji i głuchych na merytoryczne argumenty. Nie powinny być ot tak przez jednego wice jednego z miast wprowadzane, bez ustalania tego z władzami innych zagłębiowskich miast. Nie mówię o organizowaniu referendum, ale zorganizowanie głosowania internetowego nie jest jakimś wielkim wyzwaniem. Oczywiście lepiej zabezpieczonego niż plebiscyty takie jak organizuje naszemiasto.pl ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Masz dużo racji - przytoczyłeś fakty, niestety niezbyt optymistyczne. Przyznam, że nie wiedziałem o sprawie zamkniętego wątku z dyskusją na temat herbu ZD. Nie fajnie
![]() ![]() Z lektury "ważnego komunikatu" dot. herbu http://herbzaglebia.pl/index.php/component/content/article/1-aktualnoci/56-herb-w-nowszym-wydaniu-komunikat wynika,że: - herb jest super a jak się Komisji Heraldycznej nie podoba to trudno powinien zostać bo: - używają go działacze, politycy w regionie i jest to pozytywne - często jest używany przez kibiców Zagłębia, którzy malują go na elewacjach budynków ( ten argument mnie powalił przyznaję - o mały włos a herbem Zagłebia byłaby szubienica z symbolem Ruchu Chorzów ![]() - otrzymał wsparcie instytucjonalne ( nie jeden absurd otrzymuje codziennie takie wsparcie) a przede wszystkim bo " Wśród proponowanych wzorów herbu Zagłębia Dąbrowskiego najwyższe uznanie przestrzeni społecznej posiada ten, który jest autorstwa stowarzyszenia regionalnego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego" - mnie nikt o zdanie nie pytał a jestem chyba częścią tej przestrzeni społecznej. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
a przede wszystkim bo " Wśród proponowanych wzorów herbu Zagłębia Dąbrowskiego najwyższe uznanie przestrzeni społecznej posiada ten, który jest autorstwa stowarzyszenia regionalnego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego" - mnie nikt o zdanie nie pytał a jestem chyba częścią tej przestrzeni społecznej. Jeśli nie popierasz tego 'herbu', nie jesteś godzien być uznany częścią przestrzeni społecznej wg FdZD ![]() A ja się pewnie zaraz dowiem, że jestem kryptokormelem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a przede wszystkim bo " Wśród proponowanych wzorów herbu Zagłębia Dąbrowskiego najwyższe uznanie przestrzeni społecznej posiada ten, który jest autorstwa stowarzyszenia regionalnego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego" - mnie nikt o zdanie nie pytał a jestem chyba częścią tej przestrzeni społecznej. Jeśli nie popierasz tego 'herbu', nie jesteś godzien być uznany częścią przestrzeni społecznej wg FdZD ![]() A ja się pewnie zaraz dowiem, że jestem kryptokormelem ![]() Czy tam jest napisane, że cieszy się uznaniem WSZYSTKICH członków przestrzeni społecznej? Nie, więc wasze czepianie się jest na siłę, bowiem żadna inna propozycja herbu nie jest tak chętnie i powszechnie wykorzystywana. A chyba to, że to właśnie on jest NAJCZĘŚCIEJ wykorzystywany świadczy o tym, że ma największe uznanie. |
|
|
![]()
|
|
Tysiące much nie mogą się mylić
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobre - grunt to dobrze kota ogonem odwrócić
Kamil - co na siłę, na litość boską. FdZD lansuje herb który ni jak się ma do zasad heraldyki i nie chce o tym słyszeć. Mamy się cieszyć że jest herb, nieważne jaki ale ważne że jest? Bo jest fajny po prostu? To jest logo a nie herb. Ale herb brzmi dumnie. Przypomina mi się słynne "Kopernik też była kobietą" ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT względnie regiony historyczne ziemia krakowska wita ![]() ![]() heraldyka może i sięga czasów średniowiecza, lecz bynajmniej jej historia na średniowieczu się nie kończy. gwoli ścisłości członkowie osławionego heraldycznego gremium tworzą nieustannie NOWE herby, czy to samorządom (ktoś wierzy, że to ostatnia reforma administracyjna w dziejach Polski?), czy biskupom, czy osobom prywatnym. nie wiem, co tu tak bardzo kole w oczy zasady heraldyki (konkretnie!). słyszałem już, że tło owego "logo" nie takie (a jakie?), że orzeł podzielony tłem, albo że ma być bez korony (atoli dlaczego? wszak żyjemy w obrębie Mater et Metropolis Omnium Terrarum Poloniae, z czym właśnie owo koronowanie orła się wiąże. poczekamy - zobaczymy - same witacze wg mnie są OK ![]() ![]() ciekawy też jestem, co jest nieheraldycznego w herbie powiatu myszkowskiego. a z drugiej strony, co jest heraldycznego w aktualnym herbie województwa, w którym żyjemy (a tu ktoś nas pytał o zdanie?). dość powiedzieć, ze w herbie Czech (!) jest herb Śląska, choć stanowi on znikomy ułamek ich powierzchni. swoją drogą pewnie niewielu wie, że historyczna flaga Czech jest identyczna z polską ![]() a na koniec może herb powiatu bielskiego pod rozwagę ![]() http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20110407101302 P.S. to może jeszcze taka ciekawostka herbowa - wszak nasza "Pogoria" to nic innego jak zniekształcona forma szlacheckiej "Bogorii", co to w tej właśnie formie na starych mapach ówczesny strumyk kołem młyńskim mieszała... http://pl.wikipedia.org/wiki/Bogoria_%28herb_szlachecki%29 |
|
|
![]()
|
|
Z tego, co pisano - orzeł piastowski powinien być w jednolitym polu. Herb Bielska-Białej z tego, co widzę ma nie orła, a dwie połówki różnych orłów, więc najwyraźniej "o dziwo" jest heraldyczny. Albo i nie jest. Nie ma to najmniejszego znaczenia - nawet gdyby nie był, w niczym nie zmienia to braków logo nachalnie lansowanego przez FdZD.
Herb województwa - hmmm, ma dwudzielne tło? Nie zauważyłem. Nowe herby dla samorządów - ależ to nie stoi w sprzeczności z tym, co było pisane wyżej. CYTAT Podsumowano też że, herby samorządowe w Polsce powinny posiadać jedynie miasta, gminy wiejskie, powiaty i województwa, względnie regiony historyczne, ukształtowane w średniowieczu. Zagłębie Dąbrowskie nie jest w żadnym stopniu sformalizowaną jednostką, dlatego zgodnie z powyższymi zasadami nie może mieć herbu. Podobnie zresztą jak Śląsk. Herb ma województwo śląskie. Kompletnie nie wiem, jaki związek z obecną dyskusją ma wtręt o herbie Czech, ale w pozostając w klimatach napiszę, że w herbie Indonezji też jest orzeł. A w herbie Zimbabwe dwie antylopy kudu (forum uczy, forum bawi...). Wcześniej pisałem, że dla mnie też witacze są OK, ale wystarczyłby sam napis. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ciekawostka:
"Komisja Heraldyczna jest organem opiniodawczo-doradczym ministra właściwego do spraw administracji publicznej, w szczególności w zakresie: opiniowania wzorów herbów, flag i innych symboli jednostek samorządu terytorialnego, opiniowania i przygotowania projektów wzorcowych aktów prawnych związanych z ustanawianiem insygniów władzy państwowej, herbów, flag, emblematów i innych znaków i symboli związanych z heraldyką i weksylologią, udzielania konsultacji władzom i organom administracji publicznej w dziedzinie właściwego używania insygniów władzy państwowej, herbów, flag, emblematów i innych znaków i symboli związanych z heraldyką i weksylologią" tekst pochodzi ze strony MSWiA - linktutaj Czy w takim razie Starosta Będziński dając poparcie ( finansowe też ?) na promocję herbu ZD nie powinien w swoim zakresie zasięgnąć opinii Komisji? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Za 456 lat archeoroboty będą analizować znaleziska i znów będzie o czym pisać. Jeśli już mielibyśmy światu komunikować miejsce, w którym przybysz ze świata znalazł się, to najlepsza byłaby tablica po nazwą miasta: "Zagłębie Dąbrowskie".
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
projekty herbu obecnego województwa były trzy - poza wybranym pozostałe dzieliły tarczę także na część małopolską, nieco podobnie jak w przywołanym herbie historycznie śląsko-małopolskiego powiatu bielskiego.
Śląsk oczywiście jako całość herb ma - może to właśnie można np. wynieść z "wtrętu o herbie Czech", a może i coś innego. jeśli nie wystąpi się o konsultację, to jej nie ma - gdzieś zapis o jej obligatoryjności? |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy konsultacja jest obowiązkowa dlatego pytam.
Heraldyka to skomplikowana i zawiła dziedzina wiedzy, czasami też nie spójna ( w polskim wydaniu). Często wiedza heraldyczna zafałszowana jest przez różne komercyjne czy też ambicjonalne ( herb Zd?) przedsięwzięcia. Nie przekonamy się tutaj do swoich racji z resztą z całym szacunkiem ale nie ujawnił się do tej pory jakiś wybitny znawca heraldyki ![]() Kusząc się na konkluzję uważam, że herb ZD jest wizualnie i logicznie jak najbardziej OK, natomiast jego słabą stroną jest brak akceptacji ze strony Komisji Heraldycznej. Inna kwestią choć może dla nas mieszkańców Zagłębia najistotniejszą jest to, że herb powinien łączyć - dlatego FdZD jako organizacja aspirująca do roli głównego stowarzyszenia regionalnego w Zagłebiu powinna pokazać, że jest w stanie unieść ten ciężar i skonsultować ze społeczeństwem regionu kształt herbu. Wszak Zagłebiacy to nie tylko politycy, działacze czy też środowiska kibicowskie. Fajnie jakby ktoś z FdZD włączył sie do dyskusji tutaj - wszak nie brakuje wśród użytkowników tego Forum ludzi dla których Zagłębie coś znaczy. Może trochę patetycznie wyszło, ale co tam... Ten post edytował Bathurst sob, 12 sty 2013 - 16:13 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Śląsk oczywiście jako całość herb ma Wtopa/brak precyzji, miałem na myśli śląską część naszego województwa ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |