IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

16 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego, Zachodnia Małopolska
Leszek
post pon, 20 lut 2012 - 00:46
Post #131

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Przykłady skopiowanych haseł podałem wyżej (przy czym wpis o Paryżu na wikipedii już delikatnie edytowałem, żeby usunąć główną bzdurę).

CYTAT
Napiszę krótko... przykre to co czytam, gdyż do pracy to nie ma zbyt wielu, a oceniać za to każdy potrafi...

Z jakiej racji mamy wykonywać za Was pracę? A oceniać każdy ma prawo, widzę, że ta prosta prawda nadal do Ciebie nie dociera.

CYTAT
Obszar tematyczny jest baaardzo szeroki z czym się chyba ze mną zgodzicie?

Baaardzo, kudy tam wikipedii do Was laugh.gif Poza tym z tego, co pamiętam - z założenia wikizagłębie miało uzupełniać wikipedię, a nie ją dublować.

CYTAT
Skoro tak jest to trudno by kilkanaście mniej/bardziej aktywnych osób zdołało go wypełnić treścią w ciągu kilkunastu dni?

No bez jaj, w końcu nie mówimy o kilkunastu dniach, a o prawie 150, "drobna" różnica.

CYTAT
Proszę o zrozumienie, że WikiZaglebie to projekt DŁUGOFALOWY... budujemy wszystko cegiełka po cegiełce od fundamentów...

To raczej wygląda, jakbyście wykopali doły na fundamenty, potem walnęli ściany (żeby można było wieszać obrazki, a szalunki, zbrojenie i betonowanie fundamentów może sobie poczekać), na których narysowaliście okna, doklejając tu i ówdzie płytkę albo kawałek tapety. A chwalicie się, jakbyście 40-piętrowy biurowiec postawili. I biada przechodniom, którzy ośmielą się skrytykować ten cud budownictwa regionalnego tongue.gif

Pomysł był niezły, ale z taką realizacją nie wróżę mu szybkiego sukcesu.

Ten post edytował Leszek pon, 20 lut 2012 - 08:26

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
vacu
post pon, 20 lut 2012 - 19:49
Post #132

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Leszek @ pon, 20 lut 2012 - 00:46) *
Z jakiej racji mamy wykonywać za Was pracę? A oceniać każdy ma prawo, widzę, że ta prosta prawda nadal do Ciebie nie dociera.

Leszek chyba przesadzasz. O tej wiki dopiero się dowiedziałem więc nie mam pewności ale generalnie z zasady wszelkie wiki... to projekty społecznościowe, tworzą je użyszkodnicy, trudno winić twórców, że aktywność użytkowników mizerna. Sam niestety nie mam takiej wiedzy o zagłębiu, by coś tam uzupełnić...

+Quote Post
Leszek
post pon, 20 lut 2012 - 20:30
Post #133

UZYTKOWNIK

Taki mam widać wredny charakter tongue.gif
Wiem, że wiki rozmaitych rodzajów z założenia są społecznościowe, ale dziwne wydaje mi się założenie, że niszowy projekt znajdzie wielką rzeszę społecznie wypełniających go treścią chętnych. Niestety, ale w tym przypadku nie spodziewam się wielkiego odzewu, z różnych powodów. Ale o tym już pisać nie będę, w końcu naszych wikizagłębistów krytykować nie wolno, a chwalić mogę tylko za sam pomysł, a nie wykonanie.

--------------------

+Quote Post
vacu
post pon, 20 lut 2012 - 21:02
Post #134

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ pon, 20 lut 2012 - 20:30) *
... w końcu naszych wikizagłębistów krytykować nie wolno, a chwalić mogę tylko za sam pomysł, a nie wykonanie.

Ja nie twierdzę, że nie można krytykować, ja tych ludzi nawet nie znam, ani osobiście ani internetowo. Ale jeśli ktoś ma wielką wiedzę i czas to napisze monografię i może na tym coś zarobi (chociaż nie wiem czy na takich wydawnictwach się zarabia...) a nie będzie sam jeden tworzył wiki. Wiki się stawia po to, że ty się znasz na obiektach przemysłowych to możesz uzupełnić artykuły o kopalniach, jakiś kibic uzupełni o klubach sportowych itd.

+Quote Post
Kamil_
post pon, 20 lut 2012 - 22:58
Post #135

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(vacu @ pon, 20 lut 2012 - 21:02) *
CYTAT(Leszek @ pon, 20 lut 2012 - 20:30) *
... w końcu naszych wikizagłębistów krytykować nie wolno, a chwalić mogę tylko za sam pomysł, a nie wykonanie.

Ja nie twierdzę, że nie można krytykować, ja tych ludzi nawet nie znam, ani osobiście ani internetowo. Ale jeśli ktoś ma wielką wiedzę i czas to napisze monografię i może na tym coś zarobi (chociaż nie wiem czy na takich wydawnictwach się zarabia...) a nie będzie sam jeden tworzył wiki. Wiki się stawia po to, że ty się znasz na obiektach przemysłowych to możesz uzupełnić artykuły o kopalniach, jakiś kibic uzupełni o klubach sportowych itd.

Podpisuję się pod tym rękoma i nogami smile2.gif A dzięki Leszkowi przypomniałem sobie o wikizagłębie i chyba wezmę się za napisanie paru artykułów smile2.gif

Moim zdaniem projekt ten będzie można oceniać dopiero po conajmniej roku. 150 dni to niby sporo ale jak na taki projekt to jednak wciąż mało i rozumiem podejście twórców do krytyki. Gdy wkłada się masę pracy w jakiś projekt i nie widać z nikąd pomocy wskazywanie minusów bez jakiejkolwiek własnej aktywności w tym projekcie podcina troszkę skrzydła.

+Quote Post
Leszek
post pon, 20 lut 2012 - 23:31
Post #136

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ pon, 20 lut 2012 - 21:02) *
Wiki się stawia po to, że ty się znasz na obiektach przemysłowych to możesz uzupełnić artykuły o kopalniach

Nie widzę sensu w kopiowaniu w pierdylionie miejsc tej samej zawartości - dla mnie bazowym miejscem na publikowanie takich informacji jest moje forum, to co dotyczy Dąbrowy - wrzucam tutaj w ilości strawnej dla przeciętnego użytkownika. I jak już raz pisałem w odpowiedzi na zarzuty, że krytykuję wikizagłębie, choć się tam nie udzielam - nie mam tyle czasu, ile bym chciał na własne projekty, więc z jakiej racji mam go poświęcać na cudze?

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 21 lut 2012 - 09:35
Post #137

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Coś w tym jest, co pisze Leszek... Ja też wszystkie siły poświęcam na www.dawnadabrowa.pl i zwyczajnie nie mam możliwości, żeby uczestniczyć w wikizaglebie (powtórzę, że wg mnie koncepcja jest właściwa). Myślę, że wikizaglebie obroni się, jeśli będzie mieć unikalne i autorskie treści. Dodatkowym plusem będzie usystematyzowanie wielu informacji, wydań, zdjęć etc.

Trzymam kciuki za ten projekt i pozostałe, które propagują informacje o Zagłębiu.
Może kiedyś, na jakiejś płaszczyźnie, uda się współpracować z moim serwisem?

Musisz Leszku przyznać, że dzięki skali projektu, finansowaniu, wielu artykułom, wywiadom etc. Wikizaglebie niesie ze sobą spory potencjał. Kwestia teraz jedynie jak dobrze wykorzystają go autorzy.

Ten post edytował Slyzaba wto, 21 lut 2012 - 09:38

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Leszek
post wto, 21 lut 2012 - 10:14
Post #138

UZYTKOWNIK

CYTAT(Slyzaba @ wto, 21 lut 2012 - 09:35) *
Musisz Leszku przyznać, że dzięki skali projektu, finansowaniu, wielu artykułom, wywiadom etc. Wikizaglebie niesie ze sobą spory potencjał. Kwestia teraz jedynie jak dobrze wykorzystają go autorzy.
Ależ ja pisałem wyżej i to nie raz - sądziłem, że projekt będzie ciekawy i pomysł uważam za dobry. Potencjał jest duży, ale jeśli nie zmieni się podejście twórców - nawet po postulowanym przez Kamila roku będzie niewiele lepiej.Artykuły, wywiady mogą raczej przynieść efekt odwrotny - ten hurraoptymizm za bardzo przypomina propagandę rządową, jak to będzie wspaniale w bliżej nieokreślonej przyszłości, część ludzi to drażni. Moim zdaniem powinni raczej skupić się na promowaniu tego na forach lokalnych - wiadomo, że na forum Sosnowca i Będzina nie ma to wielkich szans (choć z drugiej strony admin tam nie zaglądał od wieków, więc przynajmniej jakiś czas ogłoszenie/informacja mogłaby wisieć, szkoda, że na Będzinie w tej chwili ruch jest w zasadzie zerowy), ale Dąbrowa i Czeladź? I na jednym i na drugim forum są członkowie FdZD, czy to taki straszny wysiłek od czasu do czasu napisać coś na ten temat, zachęcić do udziału, informować? Ale wiem, proszenie o pomoc jest mniej cool niż medialna propaganda sukcesu. Choć już i tak ostatnio chyba z powodu braku ruchu na forum FdZD złagodzono zasady zakładania kont, ciekawe czy to coś zmieni.Sumując - życzę powodzenia, ale jeżeli nie poświęcą mu więcej czasu, tylko będą liczyć na "pospolite ruszenie", potrwa to 10 lat, a nie rok. I proszę nie pisać o prywatnym życiu, pracy, rodzinie etc. - doskonale wiem, jak to jest (podobnie zresztą jak Sylwek).

BTW - zauważcie, jaką dyskusję wywołałem swoją krytyką - podejrzewam, że inaczej artykuł przeszedł by bez większego echa. A w ten sposób przynajmniej kilka osób zainteresowało się, o co chodzi w tym projekcie.

Ten post edytował Leszek wto, 21 lut 2012 - 10:15

--------------------

+Quote Post
vacu
post wto, 21 lut 2012 - 16:50
Post #139

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ pon, 20 lut 2012 - 23:31) *
...Nie widzę sensu w kopiowaniu w pierdylionie miejsc tej samej zawartości - dla mnie bazowym miejscem na publikowanie takich informacji jest moje forum,...

Ja też nie widzę sensu, znów odwołam się do idei wszelkich wiki - masz tam "kondensat" najważniejszych informacji na dany temat a jak ktoś chce czytać dalej to są linki zewnętrzne. W końcu wiki kontynuować mają ideę encyklopedii drukowanych, gdzie też nie zgłębisz tajników fizyki jądrowej ale w kilku zdaniowym skrócie dowiesz się o co chodzi. Zainteresowany i tak będzie szukał w źródłach tematycznych a nie w encyklopedii.

Fakt faktem zgadzam się, że to projekt niszowy, który nigdy nie będzie notował tysięcy odsłon dziennie, uważam jednak, że nie ma co krytykować autorów, robią imho co powinni - promują wiki. Reszta zależy już od aktywności użyszkodników wink.gif

A czy sam projekt ma sens? To też zależy od użytkowników, jeżeli uznają, że nie ma to nie będą tworzyć haseł i projekt umrze za jakiś czas.

Ten post edytował vacu wto, 21 lut 2012 - 16:51

+Quote Post
CZaRnYY
post śro, 22 lut 2012 - 21:58
Post #140

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,436

Leszek - najlepiej sobie powiedzieć sami sobie róbcie wink.gif tylko, że my nie robimy tego dla siebie tylko dla ogółu... dla usystematyzopwania porozrzucanej wiedzy o regionie...

Nikt Cie przecież nie zmusi to uczestniczenia w tym czy innym przedsięwzięciu, tylko stawiając kreskę od razu na czymś co dopiero się rozwija wg mnie jest zbyt pochopną oceną.

Widząc codzienne kilkadziesiąt nowych edycji dokonywanych w WikiZagłebie jestem dobrej myśli... Z zewnątrz może i tego nie widać, bo jest to kropla w morzu potrzeb, ale jest to ogromne zadanie, które po prostu trzeba sukcesywnie po kawałeczku robić...

Pomyśl ile np. wklepanie czegoś takiego zajęło: http://wikizaglebie.pl/wiki/Kategoria:Bibl...5%82%C4%99biaka

Jeszcze niedawno mało która hasło-data od 1 stycznia do 31 grudnia były wypełniona... obecnie 95% dni posiada co najmniej jeden wpis i tak się powoli rodzi zagłębiowskie kalendarium, którego póki co nie znajdziesz na żadnej innej stronie. Jak policzysz łatwo rok to 365/6 dni... popatrz zatem przez pryzmat ile tych kilkunastu użytkowników poświęciło swojego czasu by wklepać tą zawartość. Pewnie, że niektóre rzeczy np. fakty obiektywne zostały przeklejone, bo jak można ująć w innych słowach, że ktoś się urodził w danym dniu? Tylko jeszcze trzeba czasu by informację odnaleźć by ją wkleić na WikiZagłębie.

Pozdrawiam wszystkich niezależnie od nastawienia i zapraszam na spotkanie redakcyjne WikiZagłębie 26 lutego
http://zaglebiedabrowskie.org/news.php?readmore=1119

--------------------
www.bieleckipiotr.pl

+Quote Post
BARES
post wto, 27 mar 2012 - 19:23
Post #141

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Podziwiam refleks naszych tęgich głów

CYTAT
Sosnowiec, Zawiercie, Będzin, Dąbrowa Górnicza i Jaworzno stworzą subregion

Monika Ziółkowska-Wnuk

Władze kilku zagłębiowskich gmin chcą powalczyć o duże pieniądze z Unii Europejskiej. Pomóc ma im w tym stworzenie Subregionu Zagłębiowskiego, czyli obszaru, do którego będą spływać dużo większe unijne fundusze.

Jak wygląda na mapie ten subregion? To po prostu teren 32. Okręgu Wyborczego do Sejmu RP, czyli Sosnowiec, Zawiercie, Będzin, Dąbrowa Górnicza i Jaworzno.
Pomysłodawcą wyodrębnienia Subregionu Zagłębiowskiego jest Sosnowiec.
- W najbliższym czasie wystąpimy do władz poszczególnych miast z prośbą o spotkanie, podczas którego będziemy rozmawiać o pomyśle utworzenia subregionu. W jego skład wejdą gminy z Zagłębia i Jaworzno - mówi Rafał Łysy, rzecznik Urzędu Miejskiego w Sosnowcu. - Uważamy, że skoro swój subregion ma Bielsko-Biała czy Częstochowa, to czemu my mamy go nie mieć. Powstanie takiego subregionu pozwoli nam na większy wpływ na podział środków dla Zagłębia i Jaworzna - dodaje.
Gminy nie chcą mówić, że czują się pokrzywdzone przy podziale unijnych środków, ale... budowa Drogowej Trasy Średnicowej czy autostrady A4 - to wszystko dzieje się obok nich.

Żywo zainteresowany utworzeniem takiego subregionu jest powiat zawierciański. Według jego władz, to, co dostali do tej pory, to zaledwie niewielka część z puli przyznawanej Centralnemu Subregionowi Województwa Śląskiego.
- W dotychczasowym podziale unijnych środków, Zagłębie Dąbrowskie nie należy do obszarów potencjalnie uprzywilejowanych pod względem finansowego wsparcia. Nie dlatego, że osiągnęło już wysoki poziom rozwoju, lecz z powodu mocnego i wpływowego sąsiedztwa - mówi Rafał Krupa, starosta zawierciański. - Jako odrębny obszar moglibyśmy w ściślejszym, bardziej rozumiejącym się kręgu decydować o rozdysponowaniu przyznanej nam puli i z większym zadowoleniem mieszkańców inwestować unijne pieniądze - dodaje starosta.

Podobnego zdania jest Adam Lazar, wicestarosta powiatu będzińskiego.
- Podchodzimy do tego pomysłu bardzo entuzjastycznie i jesteśmy za utworzeniem takiego subregionu - mówi. - Jako korzyść wskazujemy możliwość pozyskania większych środków unijnych i rozsądne ich rozdysponowanie. Mogę powiedzieć, że byłem kiedyś świadkiem rozdzielania tych funduszy i pozostawiło to we mnie ogromny niesmak - dodaje Lazar.

Chęć powołania nowego subregionu przejawiają także w Dąbrowie Górniczej i Jaworznie.
- Jeżeli utworzenie subregionu pozwoli zwiększyć środki unijne, które pozyskujemy, to ma to sens. Naszemu miastu jest blisko do każdego, kto ma dobre pomysły - dodaje prezydent Jaworzna Paweł Silbert.

--------------------

+Quote Post
Mick
post śro, 28 mar 2012 - 13:21
Post #142

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Z tego co kojarzę, już chyba od 2008 roku subregiony (4) zostały zamienione podregionami (8) i wśród nich jest sosnowiecki (Zagłębie + Jaworzno). Odbyło się to głównie z uwagi na wcześniejszy podział pieniędzy unijnych na lata 2007-2013 pomiędzy 4 subregiony, w których Zagłębie było częścią subregionu centralnego. Były głosy, że jest przez to poszkodowane więc cały subregion centralny podzielono na kawałki. Żeby było sprawiedliwiej.
Ma być nowy podział pieniędzy na kolejny okres, ale już chyba właśnie pomiędzy poszczególnymi podregionami (które swoją drogą powstały nie ot tak, ale przez rozporządzenie Rady Ministrów w zakresie 3 poziomu NTS). Żeby było jasne NTS 1 to region południowy (czyli śląskie i małopolskie), NTS 2 to śląskie, a NTS 3 to właśnie 8 podregionów. Nie ma subregionów. Sosnowiec chce tworzyć jakiś nowy szczebel?? NTS 2,5??

I już, więc o co chodzi?? DZ wygrzebał chyba jakiś archiwalny artykuł sprzed 5 lat.

+Quote Post
bzenek
post śro, 28 mar 2012 - 17:43
Post #143

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Mick @ śro, 28 mar 2012 - 15:21) *
I już, więc o co chodzi?? DZ wygrzebał chyba jakiś archiwalny artykuł sprzed 5 lat.

To jest raczej dowód na żałosny poziom zagłębiowskich samorządowców, którzy zamiast wziąść sie do roboty wolą smęcić "hanysy marginalizujom i zabiorom" angry.gif

Powiat będziński i Sosnowiec już od lat opierają na tym swoją propagandę.

CYTAT(Mick @ śro, 28 mar 2012 - 15:21) *
Były głosy, że jest przez to poszkodowane więc cały subregion centralny podzielono na kawałki. Żeby było sprawiedliwiej.

He, he, czekam na lament starosty Lazara i prezydenta Górskiego - "oj ta wredna Dombrowa Gurnicza, zupełnie jak ślunzoki, zabrała nam brukselską kapuche" . smile.gif

Ten post edytował bzenek śro, 28 mar 2012 - 17:44

+Quote Post
BARES
post nie, 01 kwi 2012 - 08:12
Post #144

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Lokalni wyznawcy Silesi z Kaziem na czele smęcą coś o Zagłębiu jak widzą w tym interes, Górski ostatnie wybory ledwie wygrał i teraz  chce robić za lokalnego patriotę.

--------------------

+Quote Post
Dave
post nie, 01 kwi 2012 - 17:35
Post #145

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Nie ŚlUNzoki ino ŚlONzoki jak już!

EOT :>

+Quote Post
matidg
post sob, 08 gru 2012 - 23:15
Post #146

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

CYTAT
Zagłębie wita. Tablice na granicy z Górnym Śląskiem

Dodany plik  z13016480X.jpg ( 43,9K ) Liczba pobrań: 7

Na początku przyszłego roku przy czterech wjazdach do Sosnowca staną tablice z napisem ''Zagłębie Dąbrowskie wita'' i herbem regionu - poinformował serwis sosnowiec.info.pl.

Tablice w barwach Zagłębia Dąbrowskiego zostaną ustawione przy granicach z Katowicami (S86 i ul. Sobieskiego) i Mysłowicami (ul. Ostrogórska i Orląt Lwowskich).

- To inicjatywa miasta, a jednocześnie spełnienie wielu postulatów, m.in. lokalnych organizacji pozarządowych - powiedział nam Arkadiusz Chęciński, wiceprezydent Sosnowca.

- Sprawa ma już dwa lata. W czasie ostatniej kampanii wyborczej takie witacze obiecywał prawie każdy kandydat na prezydenta Sosnowca. Także na ostatnim spotkaniu stowarzyszenia ''Zagłębiacy'' ktoś zapytał, co z tymi witaczami. Czas więc zrealizować obietnice - mówi wiceprezydent Chęciński.

Z zapowiedzi ustawienia tablic cieszy się Dariusz Jurek, prezes Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. W rozmowie z serwisem sosnowiec.info.pl przypomina, że utożsamianie Zagłębia Dąbrowskiego ze Śląskiem jest w Polsce powszechne, więc tablice powinny wielu osobom otworzyć oczy.

purz

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2EV84Xn4b

+Quote Post
yoopiter
post nie, 09 gru 2012 - 15:29
Post #147

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 682

Wreszcie smile2.gif Bardzo dobrze, że się pojawią te tablice, choć nie podoba mi się to, że będzie tam herb. Osobiście wolałbym logo, jakie kiedyś było choćby na folderze "Zagłębie Dąbrowskie regionem Unii Europejskiej".

A tak przy okazji, wie ktoś może czy jest jakaś szansa żeby forum Sosnowca wznowiło działalność?

+Quote Post
sandwich
post nie, 09 gru 2012 - 15:50
Post #148

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

Ten herb nie jest zły. Od lat się do niego przyzwyczaiłem. Lepszy od kanarka, jakiego mają w Katowicach.

+Quote Post
Leszek
post nie, 09 gru 2012 - 19:26
Post #149

UZYTKOWNIK

CYTAT(yoopiter @ nie, 09 gru 2012 - 15:29) *
A tak przy okazji, wie ktoś może czy jest jakaś szansa żeby forum Sosnowca wznowiło działalność?
Zapewne znikoma - widać Krawcowi znudziła się zabawka (podobnie jak wcześniej forum Będzina). Szkoda, bo sporo ciekawych wiadomości historycznych tam było.

BTW - trudno mówić tu o herbie, raczej nazwałbym to logiem.

Ten post edytował Leszek nie, 09 gru 2012 - 19:26

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pon, 10 gru 2012 - 15:33
Post #150

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(matidg @ nie, 09 gru 2012 - 00:15) *
Dariusz Jurek, prezes Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. W rozmowie z serwisem sosnowiec.info.pl przypomina, że utożsamianie Zagłębia Dąbrowskiego ze Śląskiem jest w Polsce powszechne, więc tablice powinny wielu osobom otworzyć oczy.

Otworzyć na co ? blink.gif

Miejscowi świetnie wiedzą gdzie są, a reszta to ma w nosie.

Ten post edytował bzenek pon, 10 gru 2012 - 15:34

+Quote Post

16 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza