![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
@ :)
Dzięki za wskazanie "forum przyzwoitych zagłebiaków". Przeczytałem i nic z tego nie rozumiem. Jak każdy Ślązak swoje "po naszymu" zacznie pisać wg własnego uznania i pisowni, to dopiero będzie bigos i wieża Babel! Nawet Szołtysek z Kucem razem wzięci nie poradzą. Przez tyle lat wiele osób ze Śląska nie nauczyło się poprawnej polszczyzny, to i skodyfikowanej własnej gwary nie opanują. Może nie mają zdolności językowych lub im się po prostu nie chce? Forum jest rzeczywiście dziwne. Prawie same ślonskie wpisy, choć nazywa się zagłębiowskie. Najlepiej nie logować się i zlekceważyć. Umrze śmiercią naturalną, bo nawet ślonzakom nie zechce się wyczyniać takich łamańców językowych. Trzeba jednak przyznać, że batalia ześlązacznia odbywa sie na wszystkich frontach. Podobno nawet jeden z krasnali w "Królewnie Śnieżce" będzie godoł po ślonsku 9.XII, w Teatrze Rozrywki w Chorzowie. Mamy już "Biblia po ślonsku" i wiele innych rzeczy. W każdym numerze DZ rzeczownik Śląsk jest używany setki razy we wszystkich mozliwych formach i odmianach. Zobaczymy co dalej... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: pon, 19 lis 07 Nr użytkownika: 886 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Województwo śląsko-małopolskie Rozpoczynamy debatę na temat propozycji zmiany nazwy województwa śląskiego na województwo śląsko-małopolskie. Mieszkańcom województwa, którzy szanują jego regionalną różnorodność, nie podoba się fałszująca obraz regionu nazwa województwa. Województwem śląskim nazwane jest obszar, który tylko w mniejszości jest śląski, a kultura pozostały ziem jest spychana na pozycje drugorzędną, jeśli nie w niebyt. By ochronić lokalne tożsamości przed tym stanem rzeczy, wysuwane są nawet propozycje zmian granic województwa. Ten krok jest jednak o tyle trudny co niekonieczny. Mieszkańcy obu dużych regionów w województwie śląskim mogą przecież z sobą doskonale współpracować - byle na równych warunkach. Dlatego postulujemy zmianę nazwy województwa. Ta z pozoru niewiele wnosząca różnica, jest jednak kluczowa dla regionalnego postrzegania województwa.
Zalety zmiany nazwy województwa na śląsko-małopolskie: 1. oba regiony są prawidłowo reprezentowane w nazewnictwie samorządowym, co odbije się na postrzeganie ziem województwa przez środowiska nauki, kultury i prasy, na czym zyskają lokalne społeczności; 2. nazwa wpisuje się w tradycję dwuczłonowych nazw występujących w Polsce województw, takich jak województwo kujawsko-pomorskie, warmińsko-mazurskie czy wcześniej województwo śląsko-dąbrowskie; 3. pierwszy człon nazwy ("śląsko-") nie wprowadza zamieszania - ułatwia łagodne przechodzenie ze starej nazwy w nową w dokumentacji samorządowej, a samochodowe tablice rejestracyjne mogą nadal mieć pierwszą literę "S". Zachęcamy do opowiadania się za zmianą nazwy naszego województwa! Wkrótce w tym miejscu przedstawimy możliwość zbiórki podpisów pod petycją do władz samorządowych w tej sprawie. http://www.wojewodztwoslaskie.eu/index3.ph...sko-malopolskie -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT sosnowiec.info.pl
Doktorat z naszej tożsamości 18.02.2008 Rozmowa z Dobrawą Skonieczną - Gawlik, etnografem w Muzeum Zagłębia w Będzinie JL: Temat Pani pracy doktorskiej: „Współczesny obraz mieszkańców pogranicza małopolsko-śląskiego na przykładzie Zagłębia Dąbrowskiego” jest tytułem niezmiernie cennym dla Zagłębia. Jaki obszar Zagłębia przyjęła Pani do swych badań? Dobrawa Skonieczna - Gawlik, etnograf z Muzeum Zagłębia w Będzinie: Do badań przyjęłam szerszy obszar Zagłębia z Zawierciem, Ogrodzieńcem, Pilicą, Myszkowem, Sławkowem. Nie ma Pani żadnych wątpliwości co do przynależności tych terenów do Zagłębia? Nie mam żadnych. Z moich rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami tych terenów wynika, że uznają się oni za Zagłębiaków. Z Górnym Śląskiem oczywiście łączą ich pewne relacje, ale są to przede wszystkim relacje ekonomiczne. Jak wyglądają prowadzone przez Panią badania? Prowadziłam badania tożsamości, czyli samoidentyfikacji mieszkańców. Uogólniając - pytam za kogo się uznają, dlaczego tak uważają, Kwestionariusz badawczy jest bardzo rozbudowany - kieruję aż 60 pytań. Badania prowadzę od 2003 r., chociaż badania sondażowe prowadziłam już 2002 r., a tematem zajmuję się od 2001 r. Dwa sezony badawcze były bardzo intensywne dzięki studentom Uniwersytetu Śląskiego z Cieszyna. Obecnie te badania są uzupełniane; zawsze się trafi ciekawa osoba, z którą warto i trzeba porozmawiać. Jako etnograf porusza Pani kwestie tożsamości z punktu widzenia zwyczajów i obrzędów dorocznych i rodzinnych? Tak, przez ostatnie lata badałam wszystkie zwyczaje występujące współcześnie na obszarze Zagłębia. Sięgnęłam również do badań przeprowadzonych w latach 60. przez Muzeum Górnośląskie i do skromnej literatury z końca XIX wieku dotyczącej Zagłębia Dąbrowskiego. Porównuję zwyczaje zagłębiowskie ze zwyczajami występującymi w Małopolsce i na Górnym Śląsku; próbuję wykazać wspólne elementy i pokazać różnice. Rozdział poświęcony zwyczajom i obrzędom dorocznym liczy… 105 stron, a mam jeszcze wiele pozycji do sprawdzenia. Boję się, że mój promotor skróci mi rozdział, a przecież zwyczaje i obrzędy doroczne oraz rodzinne są jednym z ważnych wyznaczników naszej tożsamości. Porównujemy się do sąsiadów? Tak, porównujemy się i to bardzo dobrze, bo właśnie dzięki porównaniom możemy potwierdzać naszą odrębność. Porównujemy się do Górnego Śląska, mniej do Małopolski. Widząc Pani pasję podejrzewam, że nie chodzi Pani wyłącznie o doktorat? Doktorat jest ważny, ale rzeczywiście, chodzi nie tylko o tytuł, ale uświadomienie mieszkańcom tego wszystkiego, co jest związane z Zagłębiem. Gdy gdzieś czytam, że panie na danym zdjęciu są ubrane w stroje zagłębiowskie, a w rzeczywistości jest to strój śląski, to dostaję dreszczy. Proszę na przykład zobaczyć wydawnictwo miasta Czeladzi, w którym jako strój z obszaru Zagłębia przedstawiany jest strój z Górnego Śląska. Dzieci zagłębiowskie na uroczystościach szkolnych tańczą w strojach łowickich bądź krakowskich, a przecież mamy swój, acz mało znany i skromny strój ludowy. Dlatego chciałabym opublikować swoją pracę doktorską w formie popularno-naukowej książki. Jak Pani ocenia tożsamość zagłębiowską? Tożsamość głęboka dotyczy ludzi starszych albo młodych. Najgorzej jest z rocznikiem 50. W dużej mierze jest to grupa ludzi, która w latach 70. ubiegłego wieku przywędrowała do Zagłębia. Ludzie ci nie wrośli w środowisko zagłębiowskie, a niektórzy z nich, będąc już na emeryturze, wracają w rodzinne strony. Młodzi natomiast wszędzie się czują dobrze, także w Katowicach, ale będą się oburzać, jeśli powie się na nich Ślązacy lub że mieszkają na Śląsku. Jeszcze nie tak dawno badano tylko kulturę wiejską, folklor wsi… Teraz badamy także kulturę miasta i folklor miejski, np. wpływ zagospodarowania przestrzennego miasta na poczucie tożsamości jego mieszkańców - to jest teraz jeden z nowych tematów badawczy dla etnologa. W dzielnicach miast, takich Zagórze rodzi się nowa kultura. Dobrze to, czy źle, gdy mieszkańcy Zagłębia reagują na słowa: „w Będzinie na Śląsku”? Dobrze, że reagują. Podkreślanie odrębności jest bardzo ważne. Kiedy kończy Pani pisanie pracy doktorskiej? W tym roku. Przydałby się sponsor? Tak. O jaką kwotę chodzi? 10 tys. zł. Spróbujemy dotrzeć do ludzi dobrej woli. Rozmawiał: Janusz Lewanda -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Łowcy felerów pilnują Śląska Czwórka młodych Ślązaków chce, by do historii przeszło nazywanie Sosnowca śląskim miastem, a Katowic - stolicą Górnego Śląska. Będą szukać takich błędów, a ich autorzy dostaną mapki Górnego Śląska - Chcemy, żeby ludzie w końcu zrozumieli, gdzie żyją, i nie mylili Górnego Śląska ze Śląskiem i województwem śląskim - mówi Tomasz Długosz, nauczyciel wf. z powiatu opolskiego i jeden z czterech łowców felerów. Pozostali to studenci politologii: Adrian Wowra z Odry i Krzysztof Gawliczek z Żor oraz Łukasz Morcinek, uczeń technikum w Jastrzębiu Zdroju. Denerwuje ich, gdy w mediach można usłyszeć, że coś dzieje się na Śląsku, i zaraz wymienia się Sosnowiec czy Dąbrowę Górniczą, a Katowice przedstawia się jako stolicę Górnego Śląska. - Historyczną stolicą Górnego Śląska jest Opole - mówi Długosz. Gawliczek: - Wystarczy włączyć prognozę pogody, by się przekonać, jak łatwo o pomyłkę. Z punktu widzenia Warszawy Żywiec i Częstochowa to są śląskie miasta - mówi. Postanowili zostać łowcami takich felerów. - Nie chcemy nikogo piętnować z powodu pomyłek, ale delikatnie zwracać uwagę. Jeżeli ktoś będzie je powtarzał, to podeślemy mu mapkę Górnego Śląska - zapowiada Długosz. Chcą też przyznawać najdziwniejszej wpadce tytuł "Feler Miesiąca". O pomoc w tropieniu pomyłek zamierzają też poprosić kogoś z Zagłębia. Tłumaczą, że mieszkańcy tej części województwa śląskiego również powinni mieć swój udział w walce o odpowiednie nazywanie regionu. mapka ![]() Poza tym mozna spotkac jeszcze inne felery wewnatrzzaglebiowskie jak np nazywanie przez niektorych Sosnowca stolica Zaglebia Dabrowskiego. Bylo to powtarzane przez niektorych tyle razy i przez tak dlugi czas, ze niektorzy inni w to uwierzyli. Nie wiem, czy niektorzy tak musza sie dowartosciowac zaklamujac historie. Nie byl on nigdy stolica administracyjna dla Zaglebia, w przeciwienstwie do DG i Bedzina. Bedzin historycznie byl stolica tych ziem. Wraz z rozwojem przemyslu i pojeciem Zaglebia, odnoszacym sie do niego nie trzeba pisac kto byl stolica. Dabrowa byla siedziba administracji dla calego regionu, wlaczajac wieksza czesc obecnego Sosnowca, az do pierwszych lat od nadania mu praw miejskich. Duzo pozniej znowu powiat bedzinski. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: pon, 19 lis 07 Nr użytkownika: 886 Płeć: Mężczyzna ![]() |
zgadza się uśmieszku, Sosnowiec nie jest stolicą Zagłębia Dąbrowskiego tak samo jak Katowice nie są stolicą Śląska ani nawet Górnego Śląska i zarówno dla regionu śląskiego czy górnośląskiego jak i dąbrowskiego takiej stolicy wskazać nie można ponieważ te obszary nie prowadzą swojej administracji, co najwyżej można wskazać historyczne stolice a w wypadku Zagłębia taką stolicą jest Będzin, przyznam, że zaciekawiło mnie to co napisałeś o DG do tej pory się tak tym nie interesowałem, tak naprawdę nie jest to tak ważną sprawą jak dla Górnoślązaków ponieważ u nas nikt na szczęście nie używa takiech zdań jak np: "pojechałem z Dąbrowy do Zagłębia" czy odwrotnie: "pojechałem z Sosnowca do Zagłębia", tak jak to się dzieje w przypadku "Opolszczyzny" np pojechałem z Kędzierzyna na Śląsk" ale słuszna uwaga Twoja na to też trzeba zwracać uwagę.
Ten post edytował Misaki śro, 26 mar 2008 - 23:11 -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
dziwne, że szukając felerów nie wpadli na trop nazwy metropolii
![]() co do tych historycznych stolic nie zapominajmy o Siewierzu i słynnym księstwie siewierskim, które de facto przez kilkaset lat stanowiło niemalże namiastkę niepodległego państwa, obejmujac znaczną część ziem uznawanych przez nas za Zagłębie. co do Sosnowca - stolica może określenie na wyrost, lecz jest to dziś główne miasto ZD, siedziba wielu urzędów i instytucji o znaczeniu regionalnym, w przeciwieństwie do DG P.S. Trudno oczekiwać od przeciętnego Polaka dokładnej znajomości granic sprzed stu lat. Niech zmienią nazwę województwa to nie będzie problemów. |
|
|
![]()
|
|
Trudno oczekiwać od przeciętnego Polaka dokładnej znajomości granic sprzed stu lat. Niech zmienią nazwę województwa to nie będzie problemów. podoba mi się Twój tok myślenia o zmianie nazwy województwa więcej tutaj znajdziesz, poszukaj ![]() http://www.wojewodztwoslaskie.eu/ -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
W Muzeum Miejskim w Sztygarce natknąłem sie na plakat wernisażu "Zagłębie w malarstwie i poezji" wstęp gratis.
Czy Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego jest organizatorem tej imprezy? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Nie, nic mi o tym nie wiadomo. Na pewno organizatorem nie jest oddział dąbrowski. My chcemy zorganizować wycieczkę do muzeum dla chętnych ale czekaliśmy na nową wystawę która została już chyba otwarta. Myślę że w najbliższym czasie postaramy się tym zająć i coś dla nas wszystkich: członków FdZD czy forumowiczów zorganizować.
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
jeśli mowa o nowej wystawie, którą Grzegorz Kuśpiel jako założyciel i pracownik działu podróżniczo-etnograficznego tworzy z jeszcze jednym człowiekiem, to jeszcze wymaga ona sporej pracy, konkrety poznam niebawem
![]() byłam w tych salach kilka dni temu i już nie mogę się doczekać ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
12 maja o godz. 10.00 w Szkole Podstawowej nr 30 w Dąbrowie Górniczej odbędzie się uroczystość adopcji kapliczki św. Marka przez uczniów szkoły.
Program poznawania swojego miasta, jego historii oraz opieki nad jego zabytkami realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego „Patriotyzm Jutra” ogłoszonego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego i ma na celu przywrócenie pamięci o miejscach i ludziach, którzy są z nimi związani. Uroczysta ceremonia adopcji zabytku to jeden z najważniejszych momentów realizacji programu „Ślady przeszłości - uczniowie adoptują zabytki”. To moment, w którym uczniowie publicznie prezentują wybrany zabytek oraz podjęte działania. W trakcie uroczystości uczniowie zaprezentują wiersze o swoim mieście, najmłodsi przedstawią legendę o powstaniu Dąbrowy Górniczej oraz taniec śląski. Część artystyczną uświetni gościnny występ zespołu z Młodzieżowego Ośrodka Pracy Twórczej. Kulminacyjnym punktem ceremonii będzie złożenie podpisów przez przedstawicieli klas III a i III b oraz gości na Akcie Adopcji. źródło: dabrowa-gornicza.pl http://www.sosnowiec.info.pl/modules/news/...ew.php?id=11967 Szczególny sposób budowania tożsamości, chyba, że to właśnie o śląską tożsamość chodzi ? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: sob, 22 gru 07 Nr użytkownika: 982 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ech żałosne, taniec śląski, jeszcze pewnie konkurs gwary zrobią
![]() że rodzice nie protestują zresztą to szkoła im................Ziętka co tłumaczy tą głupotę ![]() "Nasza szkoła istnieje od 1984r. Patronem jest gen. Jerzy Ziętek - powstaniec śląski i żołnierz, dawny wojewoda katowicki i wybitny działacz ziemi śląskiej." Cytat ze strony głównej ich www Ten post edytował Radkowitz sob, 10 maj 2008 - 20:05 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
He, he, to prawie tak jakby w Chorzowie istniała szkoła im. Jana Kiepury !
A może jest ? Śmieszne i żałosne !!! Pewnie następna będzie imienia Kazimierza Kutza, też wybitnego syna ziemi śląskiej ? Ten post edytował darco sob, 10 maj 2008 - 22:51 |
|
|
![]()
|
|
w Siewierzu jest liceum, które ma ciekawego patrona, owa szkoła jest imienia Księstwa Siewierskiego, dobrym pomysłem było by aby jakaś szkoła w naszym regionie miała za patrona Zagłębie Dąbrowskie
![]() Ten post edytował Misaki sob, 10 maj 2008 - 22:24 -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
lol niedoczekanie, niech będzie przykładem I LO w DG, które z Zawadzkiego przemianowało się na Łukasińskiego... komuch za komucha
![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: sob, 22 gru 07 Nr użytkownika: 982 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No ale Zawadzki był przynajmniej z Zagłębia
|
|
|
![]()
|
|
No niby tak ale ja zdecydowanie wolałabym uczyć się w szkole im. Zagłębia Dąbrowskiego niż Zawadzkiego
![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Z Walerego taki komuch jak ze mnie turkuc podjadek.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Klub Kibica nr 29 ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 242 Dołączył: pią, 30 lis 07 Skąd: Łęknice Nr użytkownika: 920 Płeć: Mężczyzna GG: 7281781 ![]() |
lol niedoczekanie, niech będzie przykładem I LO w DG, które z Zawadzkiego przemianowało się na Łukasińskiego... komuch za komucha ![]() O zgrozo ! Nieznajomość historii poraża . Radze poczytać najpierw choć to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Walerian_%C5%81ukasi%C5%84ski a później coś pisać. Zresztą ciekawe jak Łukasiński w carskich więzieniach miał mieć dostęp do jakichkolwiek informacji o ideologi Marksa? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |