![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Witam!
Coś Wam się pomyliło że szpital był zadłużony jak Libera przejmowała "Dyrektorstwo". Po pierwsze zrobił to Podraza, kiedy Pani Beata była jego zastępcą. To że ona utrzymała jego decyzje jak został posłem pewnie jest zasługą ale nie tak dużą jak wcześniejsze kroki Podrazy. p.s. chyba udzieliła mi się atmosfera "kampanijna" :) pozdro QUOTE Na Wiejską chętnie przeniosłoby się także wielu obecnych i byłych rajców dziś Krótki okres kampanii wyborczej zaskoczył wielu kandydatów, bo na ulicach nie widać ogromnych billboardów i ulotek z kolejnymi obietnicami mamy znacznie mniej niż przed dwoma laty. Jeśli jednak bliżej przyjrzeć się listom partii i ugrupowań okazuje się, że o reelekcję ubiegać się będzie w naszym regionie ośmiu z dziewięciu posłów, a jeden chce być senatorem. O przychylność wyborców zabiega także wielu radnych i tych, którzy dali się poznać m.in. w sporcie czy kulturze. W wyborcze szranki stanęli w Dąbrowie Górniczej tylko radni środkowej i prawej strony sceny politycznej. Z listy PiS kandydują Halina Głowacka i Marek Cygroń, poparcie PO zyskał najmłodszy dąbrowski rajca Tomasz Pasek oraz Iwona Wilk, szefowa Młodzieżowego Ośrodka Pracy Twórczej. - Jestem bezpartyjna, ale jest tak dużo do zrobienia, że warto spróbować swoich sił. Jeśli udało się na naszym lokalnym gruncie pomóc dzieciom i młodzieży, to czemu nie miałoby się to udać w Warszawie? Potrzebna nam jest głównie pozytywna energia, bo tej negatywnej jest za dużo - podkreśla Iwona Wilk. Listę KW Ligi Polskich Rodzin otwiera tymczasem znany z wystąpień na forum Rady Miejskiej Grzegorz Jaszczura. - Największą bolączką jest marnotrawienie pieniędzy podatników i tym trzeba się zająć w Sejmie. Myślę, że udało mi się w czasie pełnienia mandatu radnego pokazać z dobrej strony, a to nie jest bez znaczenia - mówi kandydat LPR. Żaden z rajców o poglądach lewicowych nie zamierza przenieść się na Wiejską, ale za to w wyborcze szranki stanął tu były radny, a obecnie dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia, Grzegorz Perz. - Decyzja o kandydowaniu nie była łatwa, ale w trakcie mojej dotychczasowej pracy zawodowej i w samorządzie lokalnym poznałem oczekiwania i potrzeby mieszkańców naszego regionu. Między innymi dotyczące rynku pracy, problemów z samozatrudnieniem. Uważam się za społecznika, mam też doświadczenie z pracy w biurze poselskim - podkreśla Grzegorz Perz. O ponowny wybór będą się także ubiegać obecni posłowie z tego miasta: Jacek Kościelniak z PiS oraz Beata Małecka-Libera z PO. W Sosnowcu o głosy wyborców obok posłów ostatniej kadencji z tego miasta (Witolda Klepacza SLD oraz Ewy Malik z PiS) walczyć będzie także kilku obecnych radnych. W tym gronie znaleźli się Grzegorz Pisalski (KKW Lewica i Demokraci), Wiesław Wójcik i Przemysław Wydra (PiS) oraz Jarosław Pięta z PO. W Będzinie spośród aktualnych rajców startuje tylko Sławomir Brodziński (KKW Lewica i Demokraci). Z tego samego ugrupowania o głosy wyborców zabiegać będzie natomiast radna Rady Powiatu Będzińskiego, Maria Potępa, która ma już za sobą doświadczenie poselskie z poprzednich kadencji. Warszawy nie zamierzają także opuszczać posłowie Grzegorz Dolniak (PO) oraz Wiesław Jędrusik (SLD). W tym gronie nieco inaczej prezentuje się Jaworzno, gdzie o mandat poselski walczy jedynie wiceprzewodniczący Rady Miejskiej, Janusz Ciołczyk. Obecny wiceprzewodniczący lokalnych struktur Polskiego Stronnictwa Ludowego. Jego kontrkandydatem będzie m.in. były wiceprezydent Jaworzna, Wojciech Saługa, który w ostatniej kadencji parlamentu po raz pierwszy został posłem, wygrywając wybory uzupełniające. Kandydat Platformy Obywatelskiej także zasiadał w Radzie Miejskiej od 1998 r., a obecnie jest szefem jaworznickiej PO. W sumie o 9 mandatów walczy 121 chętnych. Kto z nich będzie miał największy dar przekonywania? O tym przekonamy się 21 października. Radni chcą i do Senatu W okręgu sosnowieckim o dwa mandaty senatorskie będzie się ubiegać ośmiu kandydatów. Także i w tym gronie nie zabrakło przedstawicieli rajców miejskich. KKW Lewica i Demokraci wystawił sosnowieckiego rajcę Macieja Adamca, natomiast KW Unii Polityki Realnej liczy, że magnesem przyciągającym wyborców może się okazać działalność w Radzie Miejskiej Dąbrowy Górniczej Tomasza Skóry. Platforma Obywatelska postawiła natomiast na Zbigniewa Meresa, który podczas ostatnich wyborów samorządowych walczył o prezydenturę Dąbrowy Górniczej ze kandydatem lewicy, Zbigniewem Podrazą. Listę tę uzupełniają: Marek Barański (KW Lewica i Demokraci), Ewa Iwon (KW Polskiego Stronnictwa Ludowego), Jan Kurp (KW Wyborców Niezależnego Kandydata na Senatora Jana Kurpa), Antoni Sosnowski (KW LPR), Zbigniew Szaleniec (KW Platforma Obywatelska) oraz Czesław Żelichowski (KW Prawo i Sprawiedliwość). źródło: DZ Ten post edytował kursor pią, 05 paź 2007 - 10:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
info dla fanów UPR, bo jakiś tu mamy
![]() dzisiaj na placu przed PKZ pojawił się ten tajemniczy TIR z LPR3 ![]() no i chłopaki z flagami UPR agitowali, ale sie rozpadało i szybko ich zmyło chyba w przeciągu 30min. Ale swoje wykrzyczeli cos tam o podatkach. tekst przypominał mi tekst z ulotki FA (federacji anarchisrtcznych) oczywiście tylko to co dotyczyło podatków. Czyli że państwo okrada obywateli, a oni to zmienią ![]() Swoja droga gratuluje UPR małżeństwa z LPR. A pan Korwin jest tak smieszny, że łooooo. Ale ma chłop determinację, od lata powtarza głupoty przy okazji wyborów, ale jakos tam sobie funkcjonuje. I bez obrazy dal fanów tego ugrupowania. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: czw, 17 maj 07 Nr użytkownika: 688 ![]() |
picaro, a wiesz moze czy postulat kary chłosty za rózne występki nadal aktualny?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Chlosta jest prywatnym postulatem Korwina-Mikke i ma wiecej takich kwiatkow, ale pomijajac 10% jego idiotycznych pomyslow to i tak mowi najrozsadniej z wiekszosci politykow.
A co do podatkow, to widac, ze tylko 3% (wyborcy UPR) Polakow w wyborach chce zmniejszenia podatkow i ograniczenia wplywu urzedasow na gospodarke. Reszta narodu, tak jak koledzy powyzej, narzeka ze zle jest a i tak wybiera za kazdym razem socjalistow, a to wierzacych, a to niewierzacych, ale majacych taki sam program gospodarczy i koncepcje zarzadzania krajem. Zastanowcie sie teraz czy 2 najdynamiczniejsze gospodarki sarej UE, czyli Irlandia i UK ta swietnie sobie radza, bo maja wysokie podatki i kupe panstwowych przedsiebiorstw, czy moze to dzieki prywatyzacjom prawie wszystkich panstwowych przedsiebiorstw i w miare niskim podatkom i innycm oplatom towarzyszacym? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: czw, 04 paź 07 Nr użytkownika: 825 Płeć: Kobieta ![]() |
To Libera jest z PO???! Zawsze ramię w ramię z SLD. Może oddelegowana do PO na czas nieokreślony? Przypuszczam, że nie jest lekarzem z powołania, skoro w tym wieku odeszła do polityki i aż tak się jej tam spodobało. Dawniej, po 5 latach zawodowego niebytu lekarze tracili prawo wykonywania swojej profesji. Jak jest teraz? oj Arbas ![]() Poza tym Libera była dyrektorem i to z powołania więc przykro mi że jesteś takim dzieckiem że nie wiesz ![]() - a ty kursor nie przesadzaj, to że Podraza wytyczył kierunek, nie znaczy że dyrektor Libera nie włożyła wysiłku w utrzymanie kursu oddłużania, a jak trudno to utrzymac wystarczy zobaczyć ile Borowicz cofnął w ciągu roku ![]() aż przykro patrzeć - i wielkie bravo dla UPR, szkoda ze tego nie widziałam, bo to byłby pocieszny widok, zmokłe kotki z uperu, hihi Ten post edytował kacerzPO sob, 06 paź 2007 - 01:00 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Kacerz!
Dzięki za wyjaśnienia. Osobiście nie chciałbym się leczyć u polityka - nawet dobrego. Każdy dobry lekarz to przede wszystkim praktyka - oczywiście nie w polityce. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 32 Dołączył: czw, 04 paź 07 Nr użytkownika: 822 Płeć: Kobieta ![]() |
ktoś tam wyżej z was napisał, że wzrasta aktywność przed wyborami. no pewnie że wzrasta bo jest o czym mówić, jest nad czym się zastanawiać, bo to ma być nasz wybór nasza decyzja. Każdy może wypowiedzieć się w sprawie swoich preferencji i jest super. nie rozumiem jednak, czemu uważacie że Libera ma tu propagande, skoro wiecej glosów jest na doliaka i innych, a Libere krytykujecie. Muszę jednak stanąc tu na swoim stanowisku, gdyz uważam pisanie o Podrazie i Beacie za totalne buractwo. Powiedzcie kto z was zawierając przyjaźń, czy nawet znajomość pyta o preferencje i upodobania polityczne??? Ludzie już wam Kaczyński zrobił pranie mózgów?? Oni pracowali razem w szpitalu, teraz chcieliby razem pracować dla regionu, ale zaścianek,który zjechał tu ze wsi by pracować w HK wierzy Kaczkom i uważa, że nie może być ponadpartyjnych koalicji, nie można działać dla dobra miasta z SLD, no ludzie co wy do cholera gadacie...!!!!!!!! Uważam, że gdyby każdy z polityków działał tak jak Beata Malecka-Libera to nie było by tych głupich kłótni, a jedynie dążenie do wspólnego celu.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ktoś tam wyżej z was napisał, że wzrasta aktywność przed wyborami. no pewnie że wzrasta bo jest o czym mówić, jest nad czym się zastanawiać, bo to ma być nasz wybór nasza decyzja. Każdy może wypowiedzieć się w sprawie swoich preferencji i jest super. nie rozumiem jednak, czemu uważacie że Libera ma tu propagande, skoro wiecej glosów jest na doliaka i innych, a Libere krytykujecie. Szkoda że zawsze przed wyborami zaczyna się zwykłe naganianie na daną osobę i nagle po wyborach konta użytkowników stają się nieaktywne, politycy którzy się rejestrowali nagle znikli etc Zwykła kampania wyborcza i nic poza tym. Więc sobie daruj pouczanie forumowiczów którzy tutaj są od paru lat i nie są ciemnymi małpami którzy we wszystko uwierzą i w super moc Libery. Ludzie już wam Kaczyński zrobił pranie mózgów?? Oni pracowali razem w szpitalu, teraz chcieliby razem pracować dla regionu, ale zaścianek,który zjechał tu ze wsi by pracować w HK wierzy Kaczkom i uważa, że nie może być ponadpartyjnych koalicji, nie można działać dla dobra miasta z SLD, no ludzie co wy do cholera gadacie...!!!!!!!! O czym Ty kobiety piszesz? ![]() Uważam, że gdyby każdy z polityków działał tak jak Beata Malecka-Libera to nie było by tych głupich kłótni, a jedynie dążenie do wspólnego celu. ROTFL. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
co do kary chłosty - o ile mnie pamięć nie myli (była o tym wzmianka na naszym forum, kto chce niech się przekopuje przez stosowny temat dla sprawdzenia), w czasie ostatnich wyborów samorządowych jeden z kandydatow PO (zdaje się z os. Morcinka) twierdził, ze jak wygra to przywróci... pręgierz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() AdminAdminów:) ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 paź 06 Nr użytkownika: 236 Płeć: Mężczyzna ![]() |
droga symetrio , chyba że pani poseł też sama czyta forum. Ja, tak jak napisałem, pojde i oddam niewazny głos i zdania nie zmienie. Moja skromna rada, z sympati do sztabowców wszelkiej maści;) , to tak jak Ci Bartek napisał trego typu propaganda na forum jest bezcelowa. Mało tego może zaszkodzić...pozdr
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 32 Dołączył: czw, 04 paź 07 Nr użytkownika: 822 Płeć: Kobieta ![]() |
w sztabie nie jestem, studiuje sobie turystyke na gwsh a chcialam zobaczyc co tu sie wypisuje, juz wiem dlaczego zanikają konta na forum po wyborach. A kto z was jest w sztabie ze wiecie ze tak sie robi?? ja pierwsze slysze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Dżizyyyysss.. ja was wszystkich proszę..
![]() ![]() ![]() ![]() Każdy następny post nie na temat będzie kasowany. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
Dzięki czyli, że juz nikt na mnie teraz nie nakrzyczy tylko datego, ze mam swoje poglądy i swojego kandydata? no i najwazniejsze zze jestem na forum nowa?? Dzięki !!!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Niestety polityka ma to do siebie ze wyzwala w ludziach emocje, najczęściej te negatywne do np. obrzucania się wzajemnie błotem. Żadnych wybiegów do siebie na forum się nie tolerowało i nie będzie tolerować, takie rzeczy to na PM. Więc calm down.. Poza tym zapraszam do pisania także w innych tematach. Koniec więcej OT.
Skoro masz takiego swojego żelaznego faworyta to może napisz, dlaczego my mieszkańcy DG mamy na tą osobę głosować? Przedstaw, co ona dla nas, dla naszego regionu może zrobić? Co zrobiła do tej pory? Bo tak naprawdę to przeglądając listy trudno znaleźć mi osoby które jakoś wybitnie się czymś takim wsławiły, no ale może o czymś nie wiem.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dżizyyyysss.. ja was wszystkich proszę.. ![]() ![]() ![]() ![]() Raczej chodzi o to że po wyborach konta ludzi mocno związanych z wyborami stają się "martwymi duszami" i niestety nikt się później nie loguje... Nikt nie pisał o kasowaniu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: pon, 22 wrz 03 Skąd: Sosnowiec Nr użytkownika: 22 ![]() |
Przeczytajcie uważnie.
Wywiad na sosnowiec.info.pl QUOTE Rozmowa z posłem Jackiem Kościelniakiem
06.10.2007 Janusz Lewanda: Pańskie nazwisko na trzecim miejscu listy kandydatów do Sejmu w okręgu sosnowieckim przyjąłem z niedowierzaniem. Poseł Jacek Kościelniak: Skład i kolejność na liście ustalało Prezydium Rady Okręgowej pod przewodnictwem poseł Ewy Malik i posła Waldemara Andzela. Ostateczne decyzje odnośnie składu listy podejmowała Rada Polityczna i Zarząd Główny PiS. Ja z pokorą przyjąłem taką decyzję. Już na zimno oceniłem to trzecie na liście jako pochodną pańskiej silnej pozycji, ale nie jestem pewien, czy społeczeństwo podziela taką opinię. Obawiam się, że społeczeństwo mogło to odebrać jednak inaczej niż pan. Jako dżentelmen ustępuję damom pierwszeństwa. Jest pan orędownikiem tzw. aglomeracji śląskiej i współautorem tworzonej ustawy metropolitalnej. Właśnie teraz słyszę i czytam zarzuty pod adresem administracji rządowej tworzącej ustawę metropolitalną , że „związki metropolitalne nie będą otrzymywać żadnych dodatkowych pieniędzy z budżetu a jedynie środki na zadania zlecone”. To są zarzuty o charakterze absolutnie politycznym, albowiem istotą funkcjonowania aglomeracji ma być realizacja zadań o charakterze ponadlokalnym. Intencją projektodawców było, aby ta ustawa miała charakter neutralny z punktu wydatków budżetu państwa. Natomiast w początkowej, pilotażowej fazie część środków ma być przeznaczona dla aglomeracji w postaci subwencji. Gdy gminy zlecą aglomeracji zadania do wykonania, np. zarządzanie drogami powiatowymi, odśnieżanie dróg, to w ślad za tym zleceniem z budżetu centralnego przekazane zostaną pieniądze. Czyli zmieni się struktura wydatków, ale dodatkowych pieniędzy nie będzie. Jakie korzyści z Euro 2012 w Chorzowie odniesie Zagłębie? Natury gospodarczej, a przy okazji także infrastruktura poprawi się. Kibice, którzy przyjadą na mistrzostwa zostawią tu pieniądze. Od włodarzy miast i inwencji przedsiębiorców, którzy na drodze partnerstwa publiczno-prywatnego mogą np. budować zaplecze hotelowo-gastronomiczne zależy, jak tę szansę wykorzystamy. Mamy już wstępną listę kluczowych projektów w ramach narodowej strategii rozwoju w latach 2007-2013; zrealizowanie tych inwestycji również wpłynie na poprawę infrastruktury. Część środków, o które starały się gminy i powiaty jest już praktycznie zabezpieczona. W projekcie ministra sportu określono zakres inwestycji realizowanych przy okazji Euro, które byłyby przedmiotem współfinansowania przez państwo Prezydenci śląsko-zagłębiowskich miast widzą swoje miasta jako serca regionu, i w takim tez kontekście widzą koncepcje rozwoju tych miast i całego regionu. Natomiast na naszą aglomerację musimy patrzeć z lotu ptaka - wyłuskać same superlatywy. Posłużę się takim przykładem. W Warszawie oceniając Chorzów w kontekście Euro 2012 pod względem transportowo-hotelowym uznano, że Chorzów nie nadaje się do organizacji mistrzostw. Nie oceniono aglomeracji, oceniono tylko to miasto. Gdyby spojrzano na całą aglomerację, nie byłoby żadnych problemów. Linia kolejowa do Warszawy przez Pyrzowice też jest na liście kluczowych projektów? Czy Pan też postrzega tę linię jako zagrożenie dla naszych zagłębiowskich interesów? Linia ta wpisana jest do regionalnego projektu operacyjnego dla województwa śląskiego. Są już przewidziane środki na modernizację linii kolejowej Zawiercie - Warszawa (dostosowanie do prędkości 260 km/godz.). Jako mieszkaniec Zagłębia odbieram to pozytywnie, gdyż będę mógł korzystać z tej linii. Związek gmin i powiatów tworzących metropolię będzie obligatoryjny, ale jednostki administracyjne nie widząc korzyści z członkostwa w związku, będą mogły z niego wystąpić. Czyli muszą skosztować tego miodu i dopiero wtedy mogą powiedzieć NIE? Co z powiatami ziemskimi, które chcą gwałtem do niego wstąpić? Początkowo, w fazie pilotażowej musi to być związek obligatoryjny, żeby położona w środku aglomeracji gmina nie powiedziała „nie”, bo takie stanowisko już na początku rozłożyłoby cały związek. Nie widzę przeszkód dla przynależności do aglomeracji powiatu będzińskiego i innych powiatów ziemskich. Teatr Zagłębia, Pałac Kultury Zagłębia, Muzeum Zagłębia - te instytucje kultury powinny być na garnuszku Urzędu Marszałkowskiego. Instytucji śląskich jest na tym garnuszku kilkanaście. To jawna dyskryminacja, to skandal. Zgadzam się. Uczestniczyłem w kreowaniu budżetu państwa na rok 2008 i dlatego mam pewność, że środki na kulturę i dziedzictwo narodowe znajdujące się w gestii Zarządu Województwa powinny wystarczyć także na przynajmniej współfinansowanie z miastami wymienionych przez pana instytucji. Będę starał się o to, by marszałek zmienił strukturę wydatków, tak by zagłębiowskie instytucje zyskały wsparcie z województwa. Pracownicy zagłębiowskich urzędów miejskich lub powiatowych odpowiedzialni za zdobywanie środków zewnętrznych mówią prywatnie, że wolą brać udział w konkursach niż w ścieżkach pozakonkursowych. W tym drugim przypadku jesteśmy eliminowani przez śląską koalicję. Nie podzielam takiego poglądu, ponieważ mam okazję współpracować z Ministerstwem Rozwoju Regionalnego, które ocenia te projekty w sposób obiektywny. Natomiast, jeśli mówimy o projektach ocenianych przez Urząd Marszałkowski, to mamy radnych wojewódzkich, którzy powinni zabiegać o nasze projekty. Rozmawiałem z marszałkiem kilkakrotnie na ten temat osobiście i musze przyznać, że nie odczuwałem jakiegoś dezawuowania projektów zagłębiowskich miast. Czy Sławków ma jeszcze jakieś szanse? Minister transportu podpisał memorandum z Kazachstanem na wykorzystanie tej linii. Jest problem dyplomatyczny z Rosją, która żąda bardzo wysokich opłat za tranzyt; w tej chwili trwają wymiany not dyplomatycznych. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że pomysł szerokiego toru do Austrii nie zostanie zrealizowany. Stadion Zagłębia Dąbrowskiego mrzonka czy rzeczywistość? Warto by się o to pokusić, ale powiem wprost - Dąbrowy Górniczej nie stać na taki projekt. Zobowiązania finansowe Dąbrowy są tak duże, że ja boję się, iż w ciągu 5-6 lat miasto stanie przed widmem bankructwa. Kiedy skończy się zła passa Dąbrowy Górniczej? Pojawił się nowy problem, którego być nie powinno - modernizacja przystanków autobusowych. Dąbrowa Górnicza cierpi na chroniczny brak dobrych gospodarzy. Teraz włodarze nie mogą sobie poradzić z tak prostą sprawą jak modernizacja przystanków. Jestem przekonany, że ta zła passa już długo nie potrwa. Przygotowuję właśnie poważne wystąpienie do prezydenta miasta na temat przedsięwzięć inwestycyjnych, które realizuje. Chciałbym, aby pan prezydent był łaskaw podsumować pierwszy rok swojej działalności. Prezydent na przykład zupełnie zapomniał, że w Dąbrowie funkcjonuje podstrefą sosnowiecko - dąbrowska. To dzięki ministrowi gospodarki i mojej osobie udało się stworzyć 150 miejsc pracy w strefie. A nieraz wystarczyłoby jedno pismo do rządu o wsparcie na tym polu. Ale niestety - nie ma żadnej współpracy na linii prezydent Dąbrowy Górniczej - rząd. Czy ma pan jakieś lekarstwo na chorobę, która nazywa się aqua park? Zamiast przeznaczyć odpowiednie środki na ośrodek dla dzieci niedowidzących, wpompowuje się pieniądze w aqua park. Istnieją różne formy ekonomicznego wspomagania działalności gospodarczej; potrzeba tylko trochę inwencji. Muszę w tym miejscu dodać, że sprawami aqua parku powinny się zająć wyspecjalizowane służby i już zajmują się. Podział mandatów poselskich w Zagłębiu wydaje się dość prosty - 3x3? To byłby wielki sukces lewicy, która cierpi na niedostatek osobowości, brakuje jej programu. W okręgu nie widzę po lewej stronie ani jednej postaci kreatywnej. Ta sytuacja jest bardzo korzystna dla Prawa i Sprawiedliwości. Pańskie sukcesy w Sejmie. Bardzo intensywnie pracowałem w Komisji Finansów Publicznych przy kreowaniu budżetu państwa na rok 2006 i 2007. Mam swój udział w załatwieniu środków m. in. na rozbudowę lotniska w Pyrzowicach i na remont obwodnicy S-1. Także dzięki mojej pracy powstał wykaz indywidualnych projektów kluczowych, które w przyszłym tygodniu podane zostaną do publicznej wiadomości. Chciałbym wspomnieć o pracy w bankowej komisji śledczej, gdyż konkretów jeszcze zdradzić nie mogę. Od stycznia pracuję w Kancelarii Premiera - wiele rzeczy udało się tu zrobić, chociaż brakło nam czasu - mam na myśli ustawę dla górnictwa węglowego, waloryzację rent i emerytur oraz rozszerzenie specjalnych stref ekonomicznych. Jeśli Pan ma wolny czas, to w jaki sposób go Pan spędza? Wolny czas staram się spędzić przede wszystkim z moją rodziną i córką, która jest dzieckiem specjalnej troski, więc potrzebuje wiele troski i opieki. Ponadto nie stronię od spotkań muzycznych. Moją pasają jest gra na perkusji. W wolnych chwilach gram z przyjaciółmi w grupie No Name Blues Band. Czasami korzystam z zaproszeń do radio na nocne programy muzyczne, gdzie mam okazje zaprezentować najlepszych wykonawców bluesa i rocka. Rozmawiał: Janusz Lewanda |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 253 Dołączył: śro, 06 sie 03 Nr użytkownika: 4 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czytając ten wywiad przychodzi do głowy tylko jedna myśl - to oczywista oczywistość.
A zdanie ze koleś jest bardzo zadowolony z lini kolejowej do Wa-wy przez Pyrzowice powala na kolana oj panie Koscielniak panie Kościelniak |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:54 |