IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V  « < 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wybory Parlamentarne 2007
Maryhna
post pon, 22 paź 2007 - 00:19
Post #141

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

wklej mi z ustawy fragment, który potwierdza twoje słowa, oczekuję z utęsknieniem tongue.gif

ps; adres strony pkw znam na pamieć tongue.gif

Ten post edytował Maryhna pon, 22 paź 2007 - 00:20

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl
Go to the top of the page

+Quote Post
kwintosz
post pon, 22 paź 2007 - 00:25
Post #142

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Zgodnie z ustawą z 12 kwietnia 2001 - Ordynacja wyborcza do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej, 20 października rozpoczyna się cisza wyborcza.
CYTAT
...
Art. 86. Od zakończenia kampanii wyborczej aż do zakończenia głosowania zabronione jest podawanie do wiadomości publicznej wyników przedwyborczych badań (sondaży) opinii publicznej dotyczących przewidywanych zachowań wyborczych i wyniku wyborów.
...........

W tym czasie zakazane jest: zwoływanie zgromadzeń, organizowanie pochodów i manifestacji, wygłaszanie przemówień, rozdawanie ulotek, jak też prowadzenie w inny sposób agitacji na rzecz kandydatów i list kandydatów, a także agitacja w lokalu wyborczym.

Zgdonie z ustawą (art. 219) "Kto podaje do wiadomości publicznej wyniki przedwyborczych badań (sondaży) opinii publicznej dotyczących przewidywanych zachowań wyborczych i wyniku wyborów z naruszeniem zakazu, o którym mowa w art. 86, podlega grzywnie od 500 000 do 1 000 000 złotych", natomiast zgodnie z art. 220 naruszenie zakazu agitacji w czasie ciszy wyborczej grozi karą grzywny.

A i żeby nawiązać do internetu tu jest ciekawy artykuł: CISZA WYBORCZA W INTERNECIE

Ten post edytował kwintosz pon, 22 paź 2007 - 00:31

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Maryhna
post pon, 22 paź 2007 - 00:43
Post #143

UZYTKOWNIK

no w takim razie kara będzie należała sie każdemu właścicielowi numeru GG za agitację w swoim "opisie" bo przecież do opisu ma dostęp każdy kto ma neta z wyjątkiem osób, które zastrzegają żeby opis nie był widoczny dla "ludzi spoza listy kontaktów". lol

aha, co do cytatu: jest tam mowa o agitacji na rzecz lis i kandydatów, natomiast nie widziałam, żeby ktokolwiek wyskakiwał przez wyborami z tekstem typu "głosuj na..." tylko ew. sam wygłaszał swoje plany co do oddania głosu.

po trzecie: za agitację odpowie sam agitujący a nie moderator co już zdążyłeś wyczytać z artykuły do którego podałeś link

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

+Quote Post
kwintosz
post pon, 22 paź 2007 - 00:55
Post #144

UZYTKOWNIK

Tak, polskie prawo teoretycznie jest tak skonstruowane. Nie wiem tylko czy działałoby tak np. w podanym przez Ciebie przykładzie gg. Tu już musiałby wypowiedzieć się prawnik. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem.

A uważasz że krzyki albo głoszenie wszem i wobec że głosuje na xxx nie jest agitacją? Odpowiedz tak lub nie.
Ja uważam że tak, co więcej dla osób niezdecydowanych może być to kluczowa sprawa. Co zrobisz jeśli wyskoczy Ci jakiś autorytet, osoba powszechnie szanowana i lubiana i powie że głosowała na xxx. Sądzisz że niektórzy z niezdecydowanych po takiej akcji nie zdecydują się oddać głos na xxx a nie na yyy?

Owszem wynika z tego tekstu że konsekwencje poniósłby autor postu. Ale w poprzednich wyborach i w obecnych dane wątki wyborcze były zamykane i tak też było teraz. Po co ktoś miałby mieć z tego powodu nieprzyjemności, czy to moderatorzy (że nie upilnowali) czy to autor że agitował.

Mając na uwadze historię Polski, obecne czasy i rzeczy jakie dzieją się w Polsce i na świecie, łatwo mogą znaleźć się przeciwnicy, którym nie na rękę jest istnienie tego Niezależnego Forum Mieszkańców, którzy ze zwykłej nienawiści, zawiści, złośliwości czy obywatelskiego obowiązku, poczucia poszanowania praw doniosą odpowiednim służbom że na forum osoba zzz agitowała aby głosować na pana/panią aaa. Po co więc prowokować?

--------------------

+Quote Post
kursor
post pon, 22 paź 2007 - 09:14
Post #145

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 187

Witam!

najprawdopodobniej mamy tylko 1 posła z Dąbrowy Górniczej - Beatę Liberę-Małecką zresztą ona popisała się w DG najlepszym wynikiem ponad 10 000 głosów.

pozdro

+Quote Post
kursor
post pon, 22 paź 2007 - 10:31
Post #146

UZYTKOWNIK

Witam!

5 mandatów - PO
2 mandaty - PIS
2 manadaty - LID

więcej:

http://wybory2007.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/32.htm

pozdro

+Quote Post
:)
post pon, 22 paź 2007 - 10:47
Post #147

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

@Maryhna

ale w czym wlasciwie jest problem? Napisz teraz co takiego chcialas nam napisac i co Ci zostalo uniemozliwione? Co tak waznego wszyscy stracilismy? Mialas na to setki innych tematow a moglas zalozyc sobie nowy np o przebiegu wyborow. A Ty uparlas sie na ten jeden agitacyjny tongue.gif

Uwazasz tez ze nawet najwieksze portale jak np Onet rowniez sie pomylily? Ze nie konsultowali sie z prawnikami?

Prawie wszyscy interpretuja ta ustawe w ten sposob.

A moglas nawet poszukac w google - np juz pierwsze z brzegu:
http://www.idg.pl/news/83271.html
http://www.pardon.pl/artykul/2841/cisza_wy...za_w_internecie
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/pkw_ska...ecie_47814.html
http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/781697.html
"Cisza wyborcza obowiązuje również w Internecie. W czasie jej trwania nie można umieszczać nowych stron wzywających do głosowania. Nie trzeba jednak zamykać stron już istniejących.

Złamaniem ciszy może być natomiast wpisywanie komentarzy nawołujących do głosowania na danego kandydata. Stanowi to czyn zagrożony karą grzywny w wysokości do 1 000 000 zł."

i tysiace innych

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post pon, 22 paź 2007 - 10:51
Post #148

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

Wyniki głosowania w okręgu sosnowieckim

http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=6039

Z informacji jakie podaje dziś Państwowa Komisja Wyborcza frekwencja w okręgu sosnowieckim wyniosła 55,3% i była większa niż w całym kraju gdzie wyniosła 53,8%. Odwrotnie jak w wyborach samorządowych największą frekwencją może się poszczycić miasto Sosnowiec 57,48% i kolejno: Jaworzno 56,61%, Dąbrowa Górnicza 55,56%, pow będziński 54,78% i pow. zawierciański 50,09%.

Wybory do Sejmu wygrała PO z wynikiem 44.03% co jest wynikiem lepszym niż ogólny wynik PO w Polsce 41%. Na drugim miejscu PiS - 25,27% , który pokonał LiD - 21.62%. Wg tego PO bierze 5 manatów, a PiS i LiD po 2 mandaty do Sejmu. W Zagłębiu pierwsze miejsce na listach PO uzyskał Grzegorz Dolniak oprócz niego z ramienia PO w Sejmie znajdą się jeszcze: Jarosław Pięta, Piotr van der Coghen, Wojciech Saługa, Beata Libera-Małecka.

Z PiS-u pewna mandatu może być tylko Ewa Malik, a z lewicy Witold Klepacz. Kto z ich kolegów wejdzie jeszcze do Sejmu, przekonamy się dopiero dzisiaj.

W wyborach do senatu okręgowi sosnowieckiemu przysługują 2 mandaty. Największą liczbę głosów uzyskał Zbigniew Meres (88141-30,85%) z PO oraz Zbigniew Szaleniec (86155-30,15%) również z PO i to oni znajdą się w Senacie RP.

Ten post edytował Krawiec pon, 22 paź 2007 - 10:52

--------------------

+Quote Post
post pon, 22 paź 2007 - 11:01
Post #149

dokladnie sama DG tutaj http://wybory2007.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/246501.htm
Dane z (95.52%) 64 z 67 obwodow:

frekwencja w DG 55.57%

PO 47.50%
PiS 24.68%
LiD 20.93

a wiec komuna wiecznie zywa, sie trzyma tongue.gif

a tu Senat (rowniez 95.52%
http://wybory2007.pkw.gov.pl/SNT/PL/WYN/W/246501.htm

1 ADAMIEC Maciej Michał 11630 21.11
2 BARAŃSKI Marek Janusz 12302 22.33
3 IWON Ewa Anna 4897 8.89
4 KURP Jan 3443 6.25
5 MERES Zbigniew Henryk 21831 39.62
6 SKÓRA Tomasz 1644 2.98
7 SOSNOWSKI Antoni 2042 3.71
8 SZALENIEC Zbigniew Marian 16173 29.35
9 ŻELICHOWSKI Czesław Marek 13508 24.52

Meres laugh.gif
najwiekszy smieciarz wyborow samorzadowych - kolo mnie jeszcze z 2-3 miesiace temu wisialy jego plakaty.

Teraz widac ze najwieksze problemy beda ze smieciarzem Dolniakiem - sczegolnie na alejach Majakowskiego. Zgodnie z prawem plakaty trzeba tak umieszczac aby mozna bylo je latwo i bez sladu zdjac. Tak wiec najczescieij sa na tekturkach przymocowanych drucikami albo tylko owiniete folia. Tymczasem np Dolniak, ktorego najwiecej zostal przyklejony jak w dawnych czasach - naokolo drzew tasma klejaca. Dzieki za zasmiecenie miasta. Zostanie to na lata angry.gif

@Krawiec
skad macie juz wyniki skoro jeszcze na stronach PKW nie ma pelnych? Do tej pory sa tylko dla 76.70% w okregu sosnowieckim a na ZI nie ani slowa ze nie sa to pelne dane

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pon, 22 paź 2007 - 11:01
Post #150

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

CYTAT(nieuDolniakom mówimy dość @ pią, 19 paź 2007 - 13:34) *
Zauważyliście, że większość kandydatów z PO ma poparcie Meresa? Nie wiem kim jest Pan Generał, żeby namaszczć innych kandydatów. Rozumiem, gdy to jest Tusk, tak jak u Małeckiej-Libery, albo jakaś inna ważna osoba, ale żeby Meres kreował się na autorytet i miał tupet wzywać do poparcia innych kandydatów (nieuDolniaka, Piętę, van der Coghena...). angry.gif

Najwidoczniej jesteś odosobniony w swojej opini, bo wygrał, a jeśli przed jego wizerunkiem na plakacie nic nie mieli sami kandydaci i władze PO to co ciebie to tak bulwersuje ?
Byłeś jednym z członków PO pominiętych na listach, czy jak ?

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
post pon, 22 paź 2007 - 11:07
Post #151

Meres na pewno zaje***** duzo zrobi dla DG laugh.gif
ciekawe jaki % glosujacych z naszego miasta byl swiadomy jakie ma zwiazki z DG

a to w pelni popieram i mam z tego niezla zlewke smile.gif
CYTAT
Zauważyliście, że większość kandydatów z PO ma poparcie Meresa? Nie wiem kim jest Pan Generał, żeby namaszczć innych kandydatów

nie jest wiec taki odosobniony

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post pon, 22 paź 2007 - 11:16
Post #152

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

@ :)
pomyszkuj po stronie wybory2007.pkw.gov.pl

To czego nie ma na tej stronie to info własne

Nie ma na zi, że nie są to niepełne dane ale też nie ma że są one pełne. Są one po prostu z dzisiaj :)

Ten post edytował Krawiec pon, 22 paź 2007 - 11:23

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pon, 22 paź 2007 - 11:16
Post #153

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

Gdzie tutaj mój poprzednik pisał o dokonaniach kandydata ?
Ja odniosłem się tylko do jego wypowiedzi odnośnie wizerunku na plakacie.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
post pon, 22 paź 2007 - 11:20
Post #154

ale wlasnie to namaszczanie jest zabawne wink.gif
i to zdjecie na plakatach sprzed lat

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post pon, 22 paź 2007 - 11:52
Post #155

UZYTKOWNIK

Z tym śmieceniem to póki co nie panikujmy. Nawet te plakaty, co w wyborach samorządowych były rozklejane Meresa, na które tak narzekaliśmy mogły być zerwane, gdyby ktoś po prostu chciał to zrobić. Dlatego nie wyciągałbym żadnych wniosków tylko dlatego jakim sposobem jest plakat przymocowany. Jeśli będą chcieli kandydaci po sobie posprzątać to to zrobią, jeśli nie to zostanie burdel. Mi się podobały plakaty LiD. Estetyczne, łatwe do zdjęcia, fajnie przymocowane, choć czasami coś sie psuło i plakat na wietrze latał jak chorągiewka. Podobna taktykę tekturowych podkładek przyjęła pani Małecka-Libera. Zobaczymy komu tym razem nie będzie się chciało posprzątać po sobie.

Ale do rzeczy. Wracając do wyborów to tych osób z PO można się było spodziewać. Myślę że żadne nazwisko nie jest jakimś wielkim zaskoczeniem. Malikowa z PiS i Klepacz z LiD to też nie są niespodzianki. Ciekaw jestem kto wejdzie drugi z LiD. I ciekaw jestem czy nowi parlamentarzyści będą umieli przemówić jednym głosem w sprawach Zagłębia. O PiS nie myślę bo oni nie będą i nigdy nie wspierali naszego regionu, liczyło się i było najważniejsze to co powie im największy ich mentor, wódz IV RP. I to jak "pomagają" Zagłębiu mogliśmy się przekonać po p. Kościelniaku i jego wywiadzie tu zamieszczonym w wątku.
Co do Meresa mimo że to PO a są w tej partii ludzie warci uwagi, to on to jest zwykły karierowicz i tyle. Myślałem że jednak ludzie nie zagłosują w takiej ilości na niego. Swoją drogą, podejrzewam że dla osób mających dość PiS to duża część wybrała kandydatów PO: Szaleńca i Meresa stąd taki jego wynik. Jednak co by nie mówić odejście i zawód nad prawą stroną polityczną (PiS) nie wielu skłoni do sięgnięcia po głos na LiD. Dlatego też wydaje mi się dostał tyle głosów bo był po prostu jedyną alternatywą dla wielu ludzi, tak jak był alternatywą dla Podrazy (postkomucha jak mówią niektórzy na członków LiD) w wyborach samorządowych na prezydenta DG.

Ten post edytował kwintosz pon, 22 paź 2007 - 11:53

--------------------

+Quote Post
kursor
post pon, 22 paź 2007 - 11:56
Post #156

UZYTKOWNIK

CYTAT
Głosowaliśmy...
[2007-10-22 09:41:25]

21 października 2007r. odbyły się wybory do parlamentu RP. W Dąbrowie Górniczej do głosowania uprawnionych było 105 812 osób. Obwodowe komisje wyborcze wydały 58 855 kart do głosowania. Do urny wróciło 58 819 kart.

We wczorajszym głosowaniu mieszkańcy Dąbrowy Górniczej oddali 57 936 głosów ważnych w tym: na listę nr 2 (PPP) 1013 głosów, na listę nr 3 (LPR) 644 głosy, na listę nr 6 (PIS) 14 270 głosów, na listę nr 8 (PO) 27 471 głosów, na listę nr 10 (PSL) 1874 głosy, na listę nr 15(Samoobrona) 468 głosów, na listę nr 20 (LiD) 12196 głosów.

Dąbrowscy kandydaci otrzymali odpowiednio lista nr 3 (LPR) Grzegorz Jaszczura - 245 głosów, lista nr 6 (PIS) Jacek Kościelniak - 4066 głosów i Halina Głowacka 954 głosy. Kandydaci z lista nr 8 (PO) otrzymali odpowiednio Beata Maria Małecka-Libera 10229 głosów, Tomasz Dariusz Pasek 1452 głosy oraz Iwona Małgorzata Wilk 1095 głosów.

Jan Duda z listy nr 10 (PSL) otrzymał 147. Natomiast kandydaci z listy nr 20 Grzegorz Andrzej Perz - 2525 głosów, Jerzy Włodzimierz Znojek 217 głosów oraz Sylwia Szałwińska 679 głosów.

W Dąbrowie Górniczej najwięcej głosów otrzymali: PPP - lista nr 2- Bogusław Zbigniew Ziętek (419), LPR -lista nr 3- Grzegorz Jaszczura (245), PiS -lista nr 6 - Ewa Malik
(4592), PO - lista nr 8 - Beata Maria Małecka-Libera (10229), PSL - lista nr 10 -Stanisław Dąbrowa (516), Samoobrona - lista nr 15 - Damian Paweł Grzegorzewski (152), LiD -lista nr 20- Witold Janusz Klepacz (3516)

Z nieoficjalnych informacji wynika, iż mandat VI kadencji Sejmu RP z okręgu nr 32 sprawować będą:

Grzegorz Dolniak, Wojciech Saługa, Beata Małecka-Libera, Piotr Van der Coghen, Jarosław Pięta, Ewa Malik, Waldemar Andzel, Witold Klepacz, Grzegorz Pisalski.

Do Senatu wybrani zostali Zbigniew Meres oraz Zbigniew Szaleniec.

źródło: www.dabrowa-gornicza.pl

+Quote Post
mariuszek
post pon, 22 paź 2007 - 12:09
Post #157

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 758

CZESC. Ja głosowałem na pana Gruce bo to dobry PAn. Szkoda że nie wszedł do rządu bo on na pewno by dużo dla wszystkich zrobił. żałujcie!!! myslicie że załatwią ci nowi posłowie jaką robote w regionie?? bo ja szukam

+Quote Post
kursor
post pon, 22 paź 2007 - 12:17
Post #158

UZYTKOWNIK

Są już protokoły z wynikami:

http://www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place...29&layout=1

jeszcze przed chwilą pod tym linkiem był Sosnowiec, myślę że coś kombinują na stronie PKW

pozdro

Ten post edytował kursor pon, 22 paź 2007 - 12:33

+Quote Post
Maryhna
post pon, 22 paź 2007 - 13:31
Post #159

UZYTKOWNIK

kwintosz:

pytanie nr 1: "A uważasz że krzyki albo głoszenie wszem i wobec że głosuje na xxx nie jest agitacją? " tak, byłaby to agitacja

pytanie nr 2: "Co zrobisz jeśli wyskoczy Ci jakiś autorytet, osoba powszechnie szanowana i lubiana i powie że głosowała na xxx."
przyjmę do wiadomości i zagłosuję wg. własnego uznania, bo mam swój rozum

co do twojej pozostałej wypowiedzi:
myślę, że jak ktoś będzie wykrzykiwał to czy tamto to będzie miał także świadomość, że na takie krzyki musi go być stać, przy ew. złamaniu ciszy nasz budżet sie wzbogaci, więc im więcej agitacji tym lepiej dla kraju biggrin.gif (taki wyborczy dżołk)

do uśmiechniętego admina:

czemu nie zakładałam osobnego tematu?
bikoz wink.gif:
1. nic by to nie dało, macie swoje stanowisko a decyzja zapadła i tyle (macie do tego pełne prawo)
2. szkoda zaśmiecać forum, moderowałam dwa fora i wiem, że im więcej tematów, które do niczego nie prowadzą, tym większy burdel
3. dyskusja mogła zaczekać skoro i tak nie zmieniłoby to waszej decyzji , co mam miejsce teraz, wątek ten sam, brak dodatkowych, dysputa trwa

co chciałam napisać?
ano to, że uważam za bezzasadne zamykanie wątku, być może straciliśmy w ten sposób parę "baniek" ;-)
napisałeś : "Prawie wszyscy interpretuja ta ustawe w ten sposob." - "prawie" robi wielką różnicę tongue.gif
oznacza to, że nie ma ostatecznej interpretacji, co daje mi prawo do interpretowania jej na sposób jaki podałam wcześniej, co nie przesądza sprawy..... wyjątkiem jest twoja osoba, czytając twój post mam wrażenie, ze dla Ciebie (prezentowane interpretacje) są jedynymi słusznymi.

z innej beczki:
głosowałam na Perza i żałuję, że nie dostał sie do Sejmu.
co do plakatów: pragnę zjechać wszystkich kandydatów, którzy po wyborach nie myślą o tym, żeby posprzątać miasto;
kary powinny być dotkliwe i egzekwowane natychmiast;
gdyby był jasny termin nikt by nie "pyskował" tylko zapisał sobie gdzie plakat był rozwieszony i skąd powinien być usunięty. ot cała filozofia.
w tej materii każdy komitet "poległ" dotychczas.

i ostatnia kwestia: jeśli kiedykolwiek usłyszę, że ktoś z gromady ok 15 milionów uprawnionych do głosowania ale nie głosujących, chociaż raz będzie narzekał na władze, powinien porządnie oberwać. Nie głosujesz-nie dyskutuj.

z pozdrowieniami :)
maria rojowska

--------------------

+Quote Post
jacu007
post pon, 22 paź 2007 - 15:19
Post #160

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 226

Wszystkim głosującym na kandydatów PO a szczególnie na generała MERESA, trzeba podziękować, wy niewiecie o czym piszecie. On Ma naprawde o wiele większe doświadczenie niż większość tych krzykaczy. (w końcu były szef obrony cywilnej kraju). To dla niego kolejny etap, żeby mógł się wykazać i lobbować na rzecz Zagłębia. Zrobi napewno tyle ile mozliwe, bo pamiętajmy że mandat senatora czy posła to nie złota różdżka...

Ten post edytował jacu007 pon, 22 paź 2007 - 15:45

+Quote Post

9 Stron V  « < 6 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:54
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza