IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Dąbrowska Grupa Vivy!, założenie dąbrowskiej grupy Vivy i jej działaność
Ocena 5 V
mieszkanka
post czw, 07 cze 2007 - 13:14
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 563

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Wiem, że bardzo duża ilość mieszkańców korzysta z tego forum, dlatego postanowiłam na nim poruszyć bardzo ważny temat, jakim jest ochrona środowiska i ogólnie zwierząt nie tylko w Dąbrowie, ale także w jej okolicach. Właśnie dlatego na terenie Dąbrowy powstała Dąbrowska Grupa Vivy!, która działa w imieniu funkcji Viva! (www.viva.org.pl).

Działalność tej grupy przede wszystkim opiera się na propagandzie zdrowego odżywiania się i walki o prawa zwierząt w różny sposób. Mamy do dyspozycji ulotki, plakaty, happeningi i innego rodzaju imprezy. Niestety grupa jest o wiele za mała, aby działalność prowadzić na terenie całej Dąbrowy.

W związku z tym chciałabym zapytać, czy są osoby chętne dołączyć do naszej grupy? (póki co około 5 osób mamy). Mamy nadzieję, że grupa będzie się efektywnie zwiększać. Przyjmujemy osoby od 13 roku życia, ponieważ właśnie od tego wieku można podpisywać różnego rodzaju petycje i umowy (za zgodą rodziców).

Działalność w grupie odbywa się na zasadzie wolontariatu i jest zupełnie bezpłatna.

Chętnych proszę o kontakt e-mail: wioletta.makuch@viva.org.pl lub właśnie na tym forum. Chętnie odpowiem na pytania.

--------------------

Każda chwila istnieje po to, aby wszystko odmienić.
IPB Image

Viva! - międzynarodowy ruch na rzecz zwierząt - Jedne kochamy, drugie zjadamy!
Epuls.pl - Najlepsza na 100%* Polska strona sieci - Nie bądź żyłą, skoro sieć tętni naszym pulsem!
*naszym zdaniem
Go to the top of the page

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 07 cze 2007 - 13:25
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Moze byc - mam nadzieje ze nie bedzie przykuwania się do drzew lub jakiś zwierzątek wink.gif Nazwa kojarzy się z VIVA Polska!

+Quote Post
mieszkanka
post czw, 07 cze 2007 - 13:44
Post #3

UZYTKOWNIK

Nie, nie, nie... :) Nic z tych rzeczy. Przede wszystkim - nikogo do niczego nie zmuszamy! To ma być dobrowolny udział w tego typu akcjach. Jeszcze sami nie wiemy, co na najbliższy czas planujemy, bo chcemy, aby to była decyzja wszystkich.

Mam rozumieć, że jesteś zainteresowany?

--------------------

IPB Image

Epuls.pl - Najlepsza na 100%* Polska strona sieci - Nie bądź żyłą, skoro sieć tętni naszym pulsem!
*naszym zdaniem

+Quote Post
pulsatilla1214
post czw, 07 cze 2007 - 13:58
Post #4

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

osobiście lubię mięsko ( i uważam to za zdrowe odżywianie laugh.gif ), więc niestety....

na forum od dawna jest temat o schronisku w DG i perturbacjach z tym związanych, może Ciebie zainteresuje smile.gif
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?showtopic=506

Poza tym o ile mi wiadomo dość aktywnie działa dąbrowska grupa TOZ...

Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 07 cze 2007 - 14:00

+Quote Post
mieszkanka
post czw, 07 cze 2007 - 14:04
Post #5

UZYTKOWNIK

Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami? Na pewno mnie zainteresuje. Co do schroniska to także o nim słyszałam, a nawet brałam udział w sesji rady miejskiej na której była mowa o stworzeniu właśnie tego schroniska, ale: za duże koszty, mało miejsca na budowę etc itp. Rozmowa w kółko, bez celu.

--------------------

IPB Image

*naszym zdaniem

+Quote Post
Arbas
post czw, 07 cze 2007 - 14:44
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Kazda "oddolna" inicjatywa jest na wagę złota, ale same deklaracje "chcemy...dla zwierząt" i 5 osób to trochę mało by zaiinteresować ogół.
Brawo za dobre chęci, ale prosimy o szczegóły;

-cele
-program,
-statut (przynajmniej parę istotnych fragmentów)

Jeśli działalność będzie się pokrywać z TOZ , to może raczej w istniejącej już organizacji ulokować energię? Przyda się świeża krew w tym stowarzyszeniu, oj przyda.

+Quote Post
mieszkanka
post czw, 07 cze 2007 - 14:58
Post #7

UZYTKOWNIK

Cel? Zwiększenie świadomości ludzi o cierpieniu zwierząt i wzbudzenie u nich choć trochę refleksji. Poszanowanie zwierząt i zaprzestaniu łamania ich praw.

Program? Udział w akcjach organizowanych przez urząd miejski i przedstawianie na nich naszych działań: organizacja ogólnopolskich imprez w naszym mieście (tj. dzień wegetarianizmu, tydzień wegetarianizmu, dzień bez futra, dzień ryby, Holokaust na Twoim talerzu) a także całoroczna propaganda różnego rodzaju akcji (nie w moim imieniu, kwik rozpaczy, cierpienie na sprzedaż, cyrk bez zwierząt, odpowiedzialny opiekun, zwierzęta w reklamie mięsa), organizacja imprez propagujących zdrowy styl życia, aktywny sportowo oraz wiele wiele innych...

--------------------

IPB Image

*naszym zdaniem

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 07 cze 2007 - 22:44
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Raczej nie jestem zainteresowany....jestem juz wiekowy i mam duzo obowiazkow:/ choc jesli ma to byc z glową to popieram.

+Quote Post
kursor
post pią, 08 cze 2007 - 15:06
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

@ Wiola

skontaktuj się z Zielonym Zagłębiem ( Piotrek Drygała ) mają spore doświadczenia, myślę że mógłby Wam pomóc

pozdro

+Quote Post
mieszkanka
post pią, 08 cze 2007 - 16:05
Post #10

UZYTKOWNIK

Hmmm tak, tak... w styczniu Zielone Zagłębie zaczęło współpracować z Młodzieżową Radą Miejską w DG, ale jakoś tej współpracy nie widać. Nie sądzę, aby mogli pomóc, choć wiem, że mają bardzo duże doświadczenie.

--------------------

IPB Image

*naszym zdaniem

+Quote Post
Arbas
post pią, 08 cze 2007 - 20:57
Post #11

UZYTKOWNIK

Czy VIVA to wegetarianie podparci ideologią?
Wiem, że nie konsumije się kotletów, ale czy wolno zjadać ryby? Jeśli tak, to dlaczego?

+Quote Post
mieszkanka
post sob, 09 cze 2007 - 11:35
Post #12

UZYTKOWNIK

Viva to dokładniej międzynarodowy ruch na rzecz zwierząt.

Wegetarianie ryb nie jedzą.! A dlaczego? Uzasadnienie w formie zdjęć i filmików znajdziesz na stronie www.krwaweswieta.pl

--------------------

IPB Image

*naszym zdaniem

+Quote Post
Pawelele
post sob, 09 cze 2007 - 21:41
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 145

Hmmm wszystko mi się podoba tylko nie ten wegetarianizm wink.gif

Ogólnie uważam, że nie ma nic zdrożnego w spożywaniu mięska, mniam, inna sprawa jak się dokonuje uboju zwierzęcia które potem trafia na nasze stoły, w jakich warunkach jest hodowane etc etc....

mieszkanka a inicjatywy związane z ochroną dzikiej przyrody też Was interesują?? Bo tu jest mi bardziej po drodze..... biggrin.gif

+Quote Post
Arbas
post nie, 10 cze 2007 - 09:16
Post #14

UZYTKOWNIK

To podłe i zwierzęce, że ludzie pożerają swych BRACI MŁODSZYCH, ale ci Bracia czynią to samo pomiędzy sobą.
Świat tak jest niestety urządzony.

Zgadzam się z Pawelele odnośnie zastrzeżeń do wegetarianizmu, o którym Dr P.D,Adamo napisał:
"Jednym z poronionych pomysłów jest wegetarianizm, który
dziesiątkom tysięcy ludzi skrócił życie o kilka do kilkunastu
lat. Ich organizm nie był w stanie wytworzyć pewnych
niezbędnych białek budulcowych wyłącznie z pożywienia
roślinnego"... itd.

Lew Tołstoj miał ośmioro dzieci, z których siedmioro dożyło sędziwego wieku. Tylko córka Maria, która była wegetarianką zmarła bardzo młodo, była słabego zdrowia i przed śmiercią wypowiedziała wiele gorzkich reflekscji pod adresem swojego stylu życia.

+Quote Post
mieszkanka
post nie, 10 cze 2007 - 14:50
Post #15

UZYTKOWNIK

"Jednym z poronionych pomysłów jest wegetarianizm, który
dziesiątkom tysięcy ludzi skrócił życie o kilka do kilkunastu
lat. Ich organizm nie był w stanie wytworzyć pewnych
niezbędnych białek budulcowych wyłącznie z pożywienia
roślinnego"

Moja odpowiedź w tej sprawie: Zapraszam do zapoznania się z tekstem zamieszczonym na stronie: http://www.wegetydzien.pl/artykuly.php?id=353. Jest to tekst obalający popularne mity na temat diety wegetariańskiej, autorstwa Michała Podogrodzkiego. O tym, czy wegetarianie rzeczywiście mogą mieć problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Lew Tołstoj miał ośmioro dzieci, z których siedmioro dożyło sędziwego wieku. Tylko córka Maria, która była wegetarianką zmarła bardzo młodo, była słabego zdrowia i przed śmiercią wypowiedziała wiele gorzkich reflekscji pod adresem swojego stylu życia.

Moja odpowiedź w tej sprawie: Tutaj także przedstawię kilka faktów w postaci żywego człowieka: http://wegesport.pl/index.php?option=com_c...5&Itemid=56

Ogólnie uważam, że nie ma nic zdrożnego w spożywaniu mięska, mniam, inna sprawa jak się dokonuje uboju zwierzęcia które potem trafia na nasze stoły, w jakich warunkach jest hodowane etc etc....

Moja odpowiedź w tej sprawie: Właśnie o to chodzi! O to, jak te zwierzęta są traktowane. Osoby, które sprzedają mięso nie przejmują się tym, bo przecież to zwierze i tak ma umrzeć. Wegetarianie to osoby, które wiedząc, jak te zwierzęta są traktowane - nie potrafią ich zjeść.

mieszkanka a inicjatywy związane z ochroną dzikiej przyrody też Was interesują?? Bo tu jest mi bardziej po drodze.....

Odpowiedź: Oczywiście! Trzeba stwarzać zwierzakom warunki do życia. Nie wiem czy słyszałaś może o interwencji Vivy na temat doliny rospudy, a jeżeli nie to wstawiłam linka do strony, gdzie toczy się walka o tą Dolinę. Dowód na to, że ochrona dzikiej przyrody też się liczy.

--------------------

IPB Image

*naszym zdaniem

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 10 cze 2007 - 16:37
Post #16

UZYTKOWNIK

dieta pełnowartosciowa, gdyż zawiera jak zwykle soję we wszelkiej postaci, wegetariańskie panaceum na niedobór żelaza... smile.gif Wzbogacone mleko sojowe i suplementy zapewnią witaminę B12... smile.gif (zgodnie z pierwszym podanym linkiem)

...to przekornie spytam - dlaczego giną lasy Amazonii.. smile.gif ? Gdzie na świecie powstaje najwięcej nowych plantacji soi..?

P.S.

wiem czym tuczymy kurczaki... smile.gif

P.S.2

zwykłe pokrzywy też zawierają żelazo biggrin.gif

+Quote Post
Pawelele
post nie, 10 cze 2007 - 17:19
Post #17

UZYTKOWNIK

QUOTE(mieszkanka @ Jun 10 2007, 14:50 ) *
Moja odpowiedź w tej sprawie: Właśnie o to chodzi! O to, jak te zwierzęta są traktowane. Osoby, które sprzedają mięso nie przejmują się tym, bo przecież to zwierze i tak ma umrzeć. Wegetarianie to osoby, które wiedząc, jak te zwierzęta są traktowane - nie potrafią ich zjeść.

To mięsko co ja jem to wiem, że ze zwierzaka które miało dobre warunki i było humanitarnie zabite...

Kupujcie mięsko tam gdzie wiecie, że zwierzaki są wporzo traktowane, nie wiem rozdawajcie jakieś certyfikaty dla gospodarstw które spełniają takie kryteria.... dla mnie to jest rozwiązanie, a tak co z tego, że grupa ludzi nie je mięsa jak reszta ma to w nosie??? Czasem kimś wstrząśnie jakiś filmik czy foty, ale schabowego albo kurczaka z supermarketu po pewnym czasie i tak wcinają aż miło...
Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest promowanie hodowców którzy robią to humanitarnie, a piętnowanie wielkoprzemysłowych hodowli w których zwierzę to towar.... Aż przykro patrzeć jak tradycyjne rolnictwo upada... ja tam mieszkam na wsi i pamiętam, że u dziadka to zawsze zwierzaki były szanowane i ich uśmiercanie odbywało się możliwie jak najszybciej i w sposób jak najmniej stresujący dla zwierzaka. O porównaniu warunków takiej kury co sobie łazi po placu i gmera tam i siam, a takiej fermowej to szkoda pisać...
Nie chcę być źle zrozumianym - nie przeszkadza mi to że nie mieszkanka nie je mięska - wporzo Twój wybór. Z tym, że to nie wmówisz mi że taka dieta nie wymaga suplementacji!!! Piszę z głowy ale bankowo brakuje w niej tez któregoś z podstawowych aminokwasów. Cóż dla mnie to jakiś tam argument że powinno się jeść mięso biggrin.gif ale zwierzak ma być hodowany i zabity w sposób szybki i mało stresujący.

Tak czy owak jak myślę, że stoimy po tej samej stronie barykady mieszkanka biggrin.gif

Ten post edytował Pawelele nie, 10 cze 2007 - 17:20

+Quote Post
Bartek
post nie, 10 cze 2007 - 17:20
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Nie ma jak golonka + ostra musztarda + zimne piwko, to jest właśnie dieta cud wink.gif Później pstrąg z grilla + frytki + coca-cola i również człowiek czuje się lepiej biggrin.gif

Ja znałem pewną wegetariankę, jadła tylko zieleninę i się tym afiszowała do czasu aż nie spotkałem jej w Katowicach, siedzącą na ławeczce wcinając hot-doga z dużą "wegetariańska" kiełbasą laugh.gif

+Quote Post
Pawelele
post nie, 10 cze 2007 - 22:11
Post #19

UZYTKOWNIK

No cóż - no coment. Chociaż zapewne są tacy wegetarianie co nie robią takich odstępstw i są wierni tym poglądom.
Oczywiście nie generalizuje, ale czasem jest też tak, że ktoś owszem mięsa nie zje choćby nie wiem co ale skórzane rzeczy nosi i to bez mrugnięcia... przykra taka niekonsekwencja....

Reasumując - jestem po tej samej strony barykady, ale nie uważam tych mięsnych wyrzeczeń za coś co faktycznie zmieni podejście ludzi...

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 10 cze 2007 - 23:39
Post #20

UZYTKOWNIK

Znam wegetarian co wprost tryskają zdrowiem, znam i takich, co porzucili bezwarunkowy wegetarianizm i z problemami próbują znów nauczyć się trawić mięso (rewolucja w żołądku po pierwszym od kilku lat spożyciu mięska wink.gif ).

Każdy ma swoje zdrowie i najlepiej wie jak o nie dbać smile.gif Niestety dziś wiele osób uwaza za zdrowe odżywianie faszerowanie się tabletkami, suplementami diety, mikroelementami, makroelementami, witaminami i Bóg jeden wie czym jeszcze smile.gif Nawet lekarze potrafią w ten sposób wychowywac swoje dzieci smile.gif Faszerując "niezbędną" chemią. Przecież nauka nie kłamie... A z obrzydzeniem spogladając na "tradycyjną polską kuchnię". Że za tłusta, ze niezdrowa, itd wink.gif

A jednak często osoby, które zaczynaja unikac mięsa czuja sie zdrowiej, nie przeczę smile.gif Dlaczego..? Wg mnie po prostu ludzie jedzą za dużo mięsa. Zakwaszają sobie organizmy, zawiesistymi sosami katują żołądek. Ktoś zgadnie ile tygodniowo zaleca się jeść mieska...? Pewnie dlatego w PRL ludzie byli zdrowsi, miesa nie było laugh.gif ! Jednocześnie jemy za mało wszelkiego rodzaju kasz (no bo jak to, kasze to ubodzy niech sobie jedzą ), warzyw (a staropolska kuchnia znała i brukiew, i pasternak, lubowała się w buraczkach, marchewce. No ale jak jeść warzywa skoro ciężkostrawne i trudno pogryźć. Lepiej ugotowac i niech witaminki idą w powietrze. Ktos w ogóle odważyłby się dziś zjeść zwykłego surowego buraka ??? A to prawdziwa bomba energetyczna, witaminowa i żelazowa ).

W ogóle ludzie za dużo jedzą tongue.gif Stąd także te choroby przewodu pokarmowego.. nie tylko jemy syf, ale i za często...

Naprawdę nic tak nie poprawia samopoczucia jak czasem trochę popościć. Niekoniecznie ze względow religijnych, ale... zdrowotnych. Kiedys ludzie postow przestrzegali, to i odświętne potrawy mogły byc tłuste. Parę razy w roku pozwalali sobie na małe obzarstwo. Dziś można jeść ile się chce i kiedy się chce... Co dobrze widac na ulicach... Wielu z nas zapomniało co wlaściwie znaczy słowo... głód.

P.S.

Paweł, świetny przykład z tą skórą. Z drugiej strony spójrz - jak powszechne oburzenie na noszenie futer, a jaka akceptacja skóry. Jakaś różnica..? Gdzie tu logika...? Może zwykła hipokryzja?

A co do kury grzebiącej sobie na podwórku to sam nieraz chodziłem z babcią "kosić pokrzywy dla kur", ze zjedzonego kurczaka obuchem siekiery rozłupywałem drobniejsze kości, które tez kury dostawały, nie tylko pies. I naprawdę w jajku od takiej kury nic zdrożnego nie widzę smile.gif A jakby to jeszce była zielononóżka kuropatwiana ! Ale jak wiesz dziś trzeba iść na ilość- taniej, szybciej, więcej, maszynowo, taśmowo, chemicznie...

Tylko cos ludzie po takim zywieniu coraz słabsi wink.gif Ciekawe dlaczego...

Ale wbrew pozorom tylko i wyłącznie od nas zalezy co zjemy i jak będziemy się po tym czuć

P.S.2

Każdy organizm inaczej może reagowac na taką samą dietę. Są osoby, którym lepiej słuzy dieta bogata w mięso, innym zaś wprost przeciwnie. Nie istnieje jedna recepta dobra dla wszystkich, to sprawa indywdualna. Co ciekawe jest możliwe, że ma na to wpływ grupa krwi.

Ten post edytował pulsatilla1214 nie, 10 cze 2007 - 23:45

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:17
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza