IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pałac Kultury Zagłębia, ZDK, kluby osiedlowe i świetlice środowiskowe
kwintosz
post śro, 11 lis 2009 - 19:09
Post #121

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Dzięki Picaro, nie zauważyłem tej informacji na stronach PKZ-tu. Zresztą nie spodziewałem się jej tam.

Pozdrawiam

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"
Go to the top of the page

+Quote Post
savalas
post pon, 14 gru 2009 - 15:12
Post #122

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 612

W marcu jak co roku będzie w PKZ DeBeŚciak kabaratewy. Z tego co widzę są już bilety oraz karnety. Mam pytanie, orientuje się ktoś, dlaczego w ofercie niema karnetów na sobotę i niedzielę ? Są na piątek i sobotę, oraz piątek i niedzielę. Błąd, niedopatrzenie, czy brak możliwości obejżenia zmagań konkursowych a potem laureatów i Hrabi, za mniejszą kasę ?

+Quote Post
picaro
post pon, 14 gru 2009 - 15:39
Post #123

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

Nie jest to błąd. Po prostu z uwagi na poprzednie edycje Debeściaka i tendencję sprzedaży biletów tj. wymianę publiczności w sobotę i niedzielę karnety takie nie miały by prawdopodobnie racji bytu, podobnie jak karnety trzydniowe tzn. sprzedały by się w nie wielkiej ilości. Ponad to jeżeli chodzi o samą sobotę to raczej nie ma problemu ze sprzedażą biletów, w przeciwieństwie do piątku. Stąd takie karnety jakie są. Zresztą przez ostatnie dwa lata w ogóle nie było karnetów, gdyż ich formuła trzy dniowa zupełnie się nie sprawdziła. Zobaczym jak będzie w tym roku.
Tak więc jest to ta druga opcja.

+Quote Post
savalas
post wto, 15 gru 2009 - 13:58
Post #124

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

aha, no to pozostaje mi tylko nieco przepłacić za dwa dni hehe

+Quote Post
Arbas
post czw, 25 mar 2010 - 22:52
Post #125

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Dzisiejszy koncert w PKZ poświęcony muzyce Fryderyka Chopina w wykonaniu Pawła Zawadzkiego
i Śląskiej Orkiestry Kameralnej pod dyrekcją Massimiliano Caldi pomimo szeregu nieporozumień
i niedociągnięć organizacyjnych został bardzo dobrze przyjęty przez dąbrowską publiczność.
Brawo dla publiczności!
Organizatorzy nie przywitali artystów, publiczność nie została poinformowana kto dyryguje orkiestrą, jakie utwory Chopina będą wykonywane i w jakiej kolejności.
Wymieniony w repertuarze tytuł "Młodzi grają Chopina" sugerował występ kilku młodych solistów,
co również dawało nadzieję na uczestniczenie w co najmniej dwugodzinnym koncercie z przerwą,
podczas gdy trwał on niewiele ponad pół godziny. Publiczność zaskoczona była tak szybkim jego zakończeniem, brakiem kwiatów dla dyrygenta i solisty.
Przez pewien czas zdezorientowani słuchacze nie opuszczali sali, chcąc podziękować artystom za wspaniały występ, lecz było już za późno.
Może następnym razem organizatorzy staną na wysokości zadania?

+Quote Post
picaro
post pią, 26 mar 2010 - 10:49
Post #126

UZYTKOWNIK

Witam.
Rozumiem, że jest to pytanie do mnie, tak więc odpowiem.
Następnym razem postaramy się aby było lepiej.

A odnosząc się do samego koncertu, to oczywiście - jeżeli było tak jak mówisz - masz rację i jest to zdecydowanie błąd organizacyjny z naszej strony. Niestety nie mogłem być na tym koncercie więc szczegół nie znam.
Co do tytuł Młodzi grają Chopina jest to nazwa pewnego projektu, a w opisie imprezy na stronie internetowej znajdował się dokładny opis kto będzie grał, choć to oczywiście nie zmienia faktu, że uczestnicy tego koncertu powinni zostać o tym poinformowani ze sceny na wstępie koncertu (nasz błąd sad.gif )

Publiczność - to jeszcze inna strona medalu. Fakt jest taki, że zainteresowanie tego typu koncertami w Dąbrowie jest na bardzo niskim poziomie i nie ma co tu liczyć na publiczność z miast ościennych, choćby z uwagi na Filharmonie w Katowicach i Zabrzu, które na chwilę obecną w zupełność zaspakajają potrzeby mieszkańców naszego regionu. Mam też wątpliwości czy w dzisiejszych czasach może się to jeszcze zmienić, ale na pewno należy próbować, tyle że nic na siłę bo to wg. mnie troszkę podobnie jak w przypadku kiedyś tu opisywanych przez mnie teatrów. (Z tego co już zdążyłem się zorientować to frekwencja wyniosła jakieś niecałe 15%, czyli bardzo marnie, być może rozwiązaniem była by mniejsza sala).

+Quote Post
Arbas
post sob, 27 mar 2010 - 18:42
Post #127

UZYTKOWNIK

CYTAT(picaro @ pią, 26 mar 2010 - 08:49) *
Witam.
Rozumiem, że jest to pytanie do mnie, tak więc odpowiem.
Następnym razem postaramy się aby było lepiej.

A odnosząc się do samego koncertu, to oczywiście - jeżeli było tak jak mówisz - masz rację i jest to zdecydowanie błąd organizacyjny z naszej strony. Niestety nie mogłem być na tym koncercie więc szczegół nie znam.
Co do tytuł Młodzi grają Chopina jest to nazwa pewnego projektu, a w opisie imprezy na stronie internetowej znajdował się dokładny opis kto będzie grał, choć to oczywiście nie zmienia faktu, że uczestnicy tego koncertu powinni zostać o tym poinformowani ze sceny na wstępie koncertu (nasz błąd sad.gif )

Publiczność - to jeszcze inna strona medalu. Fakt jest taki, że zainteresowanie tego typu koncertami w Dąbrowie jest na bardzo niskim poziomie i nie ma co tu liczyć na publiczność z miast ościennych, choćby z uwagi na Filharmonie w Katowicach i Zabrzu, które na chwilę obecną w zupełność zaspakajają potrzeby mieszkańców naszego regionu. Mam też wątpliwości czy w dzisiejszych czasach może się to jeszcze zmienić, ale na pewno należy próbować, tyle że nic na siłę bo to wg. mnie troszkę podobnie jak w przypadku kiedyś tu opisywanych przez mnie teatrów. (Z tego co już zdążyłem się zorientować to frekwencja wyniosła jakieś niecałe 15%, czyli bardzo marnie, być może rozwiązaniem była by mniejsza sala).

Cześć Picaro!
Odpisałem Ci bardzo obszernie i bardzo krytycznie.
Niestety, komputer (?) nie przyjął mojej wypowiedzi.

Napiszę więc krótko :
KOMPROMITACJA!
W tym:
1. Było więcej niż 15% sprzedanych biletów, chociaż nie było ulg dla uczniów i studentów. Widzowie zajęli prawie połowę sali. To sukces, biorąc pod uwagę, że w drukowanym repertuarze na marzec , poświecono Chopinowi 5 linijek tekstu pomiedzy Agą Zaryan i Marcinem Wyrostkiem. Zapomniano, że nie wszyscy mają dostęp do internetu. Nie wspominam już, że zapomniano również o dyrygencie Massimiliano Caldi. To duże faux pas.
2. Publiczność była świetna i doceniła artystów. Przedział wiekowy od przedszkolaków do seniorów. Wbrew temu co piszesz, Dąbrowianie interesują się muzyką poważną, bywając w filharmonii.
3. Nie było na koncercie nikogo z dyrekcji PKZ, ani z UM i Wydziału Kultury. Dobrze chociaż, że były Panie Szatniarki i Panowie Portierzy - słuchacze czuli sie mniej osamotnieni w tym zacnym gmachu. Szkoda tylko, że nie oddelegowano Miłej Pani Szatniarki do wręczenia kwiatów, co zasygnalizowałoby widzom zakończenie koncertu i kompromitacja byłaby może mniejsza.
4. Wśród słuchaczy były osoby spoza naszego miasta (Kraków, Sosnowiec)
5. Reasumując PKZ "odfajkował" 200-lecie urodzin Chopina.
6. Po takim koncercie trudno będzie odzyskać zaufanie miłośników muzyki poważnej.

Świat zna, słucha i kocha Chopina. Szkoda, że w PKZ o tym jakby nie wiedziano.

+Quote Post
picaro
post pon, 29 mar 2010 - 18:22
Post #128

UZYTKOWNIK

Odpowiadam:
- Ulgi dla uczniów były ale tylko w grupach zorganizowanych w cenie 20 i 15 zł
- Ulgi dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku też były w cenie 25 zł
- Frekwencja była jeszcze niższa jeżeli chodzi o sprzedaż, bowiem nie wyniosła nawet 10 %, pozostał 5 % to osoby który otrzymały zaproszenia,
- Reklama być może nie była najlepsza i to błąd z naszej strony! Jednak tekstu w repertuarze było 5 linijek bo na tyle jest miejsca. Wszystkie szkoły w DG, Sosnowcu i Będzinie otrzymały oferty z szczegółowym opisem (nawet dwu i trzykrotnie). Była reklama na telebimie, w Dzienniku Zachodnim, Gazecie Wyborczej stronach internetowych ulotkach reklamowych itp.
- Co do przedstawienia orkiestry, programu samego koncertu oraz kwiatów to jest to tak jak już wcześniej pisałem nasz błąd.

A tak poza tym, to bardzo mnie cieszy, że Dąbrowianie interesują się muzyką poważną i uczęszczają do Filharmonii. I ma taką prośbę, jeżeli posiada Pan dostęp do opracowań i badań, które to potwierdzą to chętnie się z nim zapoznam, aby na przyszłość nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków po jednym koncercie. Myślę także, że to nie koniec obchodów Roku Chopinowskiego ale dopiero jego początek.

I to chyba na tyle z mojej strony jeżeli chodzi o ten koncert, bo czasu się cofnąć nie da.

+Quote Post
Arbas
post pon, 29 mar 2010 - 21:32
Post #129

UZYTKOWNIK

CYTAT(picaro @ pon, 29 mar 2010 - 16:22) *
Odpowiadam:
- Ulgi dla uczniów były ale tylko w grupach zorganizowanych w cenie 20 i 15 zł
- Ulgi dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku też były w cenie 25 zł
- Frekwencja była jeszcze niższa jeżeli chodzi o sprzedaż, bowiem nie wyniosła nawet 10 %, pozostał 5 % to osoby który otrzymały zaproszenia,
- Reklama być może nie była najlepsza i to błąd z naszej strony! Jednak tekstu w repertuarze było 5 linijek bo na tyle jest miejsca. Wszystkie szkoły w DG, Sosnowcu i Będzinie otrzymały oferty z szczegółowym opisem (nawet dwu i trzykrotnie). Była reklama na telebimie, w Dzienniku Zachodnim, Gazecie Wyborczej stronach internetowych ulotkach reklamowych itp.
- Co do przedstawienia orkiestry, programu samego koncertu oraz kwiatów to jest to tak jak już wcześniej pisałem nasz błąd.

A tak poza tym, to bardzo mnie cieszy, że Dąbrowianie interesują się muzyką poważną i uczęszczają do Filharmonii. I ma taką prośbę, jeżeli posiada Pan dostęp do opracowań i badań, które to potwierdzą to chętnie się z nim zapoznam, aby na przyszłość nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków po jednym koncercie. Myślę także, że to nie koniec obchodów Roku Chopinowskiego ale dopiero jego początek.

I to chyba na tyle z mojej strony jeżeli chodzi o ten koncert, bo czasu się cofnąć nie da.

Szanowny Panie Picaro!

Kończąc smutny temat potraktowania w PKZ muzyki Chopina w sposób jaki nie przystoi i jaki chyba nigdzie poza naszym miastem w tym jubileuszowym roku nie miał miejsca, pragnę poinformować, że:

- w przeciwieństwie do Pana i innych dąbrowskich pracowników kultury, uczestniczyłem jako słuchacz
w tym koncercie osobiście i nadal podtrzymuję zdanie, że sala wypełniona była prawie w połowie.
Nie wiem na jakiej podstawie przytacza Pan 15% frekwencji?
Na sali znajdowały się osoby fotografujące i jeśli nie byli to pracownicy PKZ, proponuję zwrócić się
do nich z prośbą o udostępnienie zdjęć i właściwą ocenę sytuacji.
Pozwolę sobie zauważyć, że widzom należy się szacunek niezależnie w jakiej liczbie zapełnili salę.
Taki szacunek okazali słuchaczom muzycy, dając świetny koncert, za co jesteśmy wdzięczni.
Mam nadzieję, że osoby odpowiedzialne wyjaśnią artystom zaisniałą sytuację?

- jeśli chodzi o zorganizowanie 35 minutowego ekspress-koncertu, to jest to z pewnością jedyny przypadek w 50-letniej działalności PKZ i niechlubny wyjątek na skalę światową.
Współczuję pekazetowi takich pomysłodawców.
Dlaczego uczyniono to akurat Fryderykowi Chopinowi w jego dwóchsetną rocznicę urodzin?!
Proszę sobie zadać to pytanie - jeśli nie z miłości do muzyki, to przynajmniej z szacunku dla naszego największego kompozytora.

Nasuwa sie pytanie, dlaczego w tak ważnym Chopinowskim Roku Jubileuszym
(następny taki jubileusz za 100 lat!) Dąbrowa Górnicza nie zasponsorowała mieszkańcom koncertu?

- wybaczy Pan, ale "badania na temat bywania" Dąbrowian w filharmonii, czy też ich zainteresowania muzyką poważną to kosztowny idiotyzm i nie przypuszcza Pan chyba, że ktokolwiek, kiedykolwiek je przeprowadzał lub ma zamiar przeprowadzić.
O wiele prościej wybrać się z rodziną do filharmonii i tam w foyer wymienić z Zagłębianami ukłony. Gorąco polecam.

- obawiam się, że bardzo trudno będzie Państwu odzyskać zaufanie miłośników muzyki poważnej,
nawet jeśli wstęp bedzie gratis.

- przyznaję Panu rację, że czasu cofnąć się nie da, "mleko się wylało" -szkoda, że akurat w naszym PKZ..

+Quote Post
picaro
post pon, 29 mar 2010 - 22:53
Post #130

UZYTKOWNIK

O badania zapytałem z ciekawości i nie uważam aby była to strata czasu i pieniędzy, gdyż takie badania często przeprowadzają studenci, bez ponoszenia większych nakładów finansowych. Niestety nie mam też na tyle czasu wolnego aby odwiedzać często Filharmonię. Nie potrafię także rozpoznawać na oko "kto skąd jest". Dlatego takie badania wg. mnie choć w przybliżeniu pokazują zainteresowania mieszkańców danego regionu, a to jest dla mnie dość istotne, choćby po to aby monitorować zmiany jakie następują w społeczeństwie i wtedy albo im wychodzić naprzeciw albo wręcz przeciwnie, starać się przeciwdziałać odpowiednio wcześnie.
Liczby procentowe które podałem są danymi z ilość sprzedanych biletów + "zeznania naocznych świadków" ale to chyba nie ma znaczenia i zgadzam się że bez względu na ilość słuchaczy zarówno oni jaki i artyści powinni być traktowani z należytym szacunkiem. I rozumiem Pana rozgoryczenie.

+Quote Post
:)
post pią, 12 lis 2010 - 14:26
Post #131

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Z PD

Uploaded with ImageShack.us

W chwili obecnej jest potwornie oszpecony przez okna zaklejone reklamami. Kto sie na to zgodzil?

--------------------

+Quote Post
picaro
post pią, 12 lis 2010 - 16:54
Post #132

UZYTKOWNIK

Te reklamy też mi się nie podobają i liczę na to, że po remoncie znikną jak i wiele innych straszących rzeczy smile.gif

A jak by ktoś jeszcze nie znalazł to na stronie PKZ jest więcej fotek z wizualizacji KLIK

+Quote Post
Arbas
post sob, 13 lis 2010 - 13:21
Post #133

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ pią, 12 lis 2010 - 12:26) *
Z PDUploaded with ImageShack.usW chwili obecnej jest potwornie oszpecony przez okna zaklejone reklamami. Kto sie na to zgodzil?
Moje wpisy kilkakrotnie dotyczyły właśnie tych strasznych okien.Niestety bezskutecznie.O gustach się podobno nie dyskutuje.Szczególnie z obecną dyrekcją PKZ.Ciekawe czy wreszcie sprzątną kolejną ozdobę frontonu Pałacu, czyli wóz z kebabemwyposażony zgodnie z przepisami w nowoczesną przenośną, widoczna dla wszystkich "tualetę" ?Termin niezwykle korzystnej finansowo dla PKZ umowy (coś około 200 zł miesięcznie)dobiega już końca?
CYTAT(picaro @ pią, 12 lis 2010 - 14:54) *
Te reklamy też mi się nie podobają i liczę na to, że po remoncie znikną jak i wiele innych straszących rzeczy smile.gif A jak by ktoś jeszcze nie znalazł to na stronie PKZ jest więcej fotek z wizualizacji KLIK
Jeśli Ci się nie podobają,to przekonaj pokojowo swoich przełożonych,że PKZ to zabytkowy, reprezentacyjny budynek użyteczności publicznejwymagający oprawy odmiennej, niż remiza strażacka.

+Quote Post
Lanzarote
post śro, 24 lis 2010 - 11:49
Post #134

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 537

http://www.palac.art.pl/content/view/1119/

etapy remontu PKZ

http://www.palac.art.pl/images/stories/201...apy_remontu.pdf

+Quote Post
ZMK
post pią, 10 gru 2010 - 00:32
Post #135

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,439

http://www.tvzaglebie.pl/?p=773

Ten post edytował ZMK pią, 10 gru 2010 - 00:39

+Quote Post
post czw, 30 gru 2010 - 21:19
Post #136

CYTAT
30.12.2010, Dąbrowa Górnicza
Pusta kasa w PKZ
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Podczas wczorajszej sesji dąbrowskiej Rady Miejskiej radni dokonywali ostatnich poprawek w tegorocznym budżecie. Uwagę opozycji przykuła jedna z rubryk w projekcie uchwały o zmianach w gminnych finansach.

– Z czego wynika 450 tys. zł dotacji dla Pałacu Kultury Zagłębia z przeznaczeniem na bieżące wydatki? Wcześniej nie wykazywano takich potrzeb – zastanawiała się radna Bogusława Ciaś, po czym dodała nieoczekiwanie: – Dlaczego zabrakło pieniędzy na wynagrodzenia pracowników PKZ? - to podstawowy obowiązek pracodawcy.

Odpowiedź Janiny Bronikowskiej - Radosz, skarbnik miasta, zaskoczyła prawdopodobnie nawet radnych opozycji. Okazało się bowiem, że faktycznie niemal pół miliona złotych z dotacji dla PKZ przeznaczone jest na wynagrodzenia dla pracowników i pochodne koszty. REKLAMA

– Sprawa wynikła z tytułu niewłaściwego nadzoru kierownictwa PKZ – stwierdziła skarbik miasta.

Rewelacje potwierdził prezydent Zbigniew Podraza zapowiadając szczegółową kontrolę finansową w dąbrowskiej instytucji kultury oraz wyciągnięcie dyscyplinarnych konsekwencji wobec winnych.

Jak się potem okazało do części radnych trafił anonimowy list pracowników PKZ, informujący o problemach finansowych, braku wypłat i atmosferze strachu panującej w Pałacu. – Do mnie też dotarły słuchy o tym, że tam nie dzieje się dobrze. Żałuję, że Komisji Rewizyjnej nie udało się w poprzedniej kadencji zakończyć kontroli w PKZ. Swoją drogą zastanawiam się, czy pieniędzy na święta brakło dla wszystkich pracowników, czy też tylko dla tych szeregowych? – komentował radny Tomasz Pasek.

--------------------

+Quote Post
post sob, 01 sty 2011 - 13:18
Post #137

CYTAT
mmsilesia

W styczniu przetarg wyłoni wykonawcę
To już pewne dąbrowski Pałac przejdzie gruntowny remont
Dodane 2010-12-24 08.00

Pałac Kultury Zagłębia od pięćdziesięciu lat jest wizytówką Dąbrowy Górniczej. Po wielu latach "służby" dla mieszkańców przyszła pora na gruntowny remont. Wykonawca wyłoniony zostanie w styczniu.

Pałac Kultury Zagłębia powstał pod koniec lat 50-tych. Jego kubatura to 63 000 m3, a powierzchnia użytkowa 4700 m2. Od początku swojego istnienia spełniał funkcję kulturalne. Niestety upływ czasu sprawił, że w budynku zalęgła się wilgoć, a część wykonanych z piaskowca murów zaczęła się sypać. W skutek tego trzeba było wyłączyć z użytkowania 30 pomieszczeń, a elewacja od strony zachodniej zabezpieczona została specjalną siatką. Remont okazał się niezbędny.

- Pałac wykonany był bardzo solidnie. jednak w tamtych czasach nie myślano o termoizolacji, czy przeciwdziałaniu wilgoci. Dlatego też z czasem budynek coraz bardziej niszczał. W tamtych czasach były również inne normy. Teraz tego typu obiekty, które spełniają funkcję użytkową muszą mieć odpowiednie klatki schodowe, instalacje przeciwpożarowe. Również elewacja wymaga odnowienia i naprawy. Dlatego przygotowujemy się do generalnego remontu - mówi MM Silesii Jacek Ochenduszka, kierownik Dziełu Technicznego PKZ.

O tych planach pisaliśmy w styczniu tego roku. Wtedy urzędnicy zakładali, że pod koniec roku uda się wyłonić wykonawcę. Niestety dwa zaplanowane przetargi nie przyniosły rozstrzygnięcia. To ze względu na obszerną dokumentację, z którą musieli się zapoznać potencjalni wykonawcy.

- Dokumentacja przetargowa zawiera kilkadziesiąt stron. To ze względu na ogrom prac jakie muszą być wykonane. Potencjalni wykonawcy wysłali do urzędu w tej sprawie dziesiątki pytań, na które musieliśmy odpowiedzieć. Dlatego nie udało się przeprowadzić przetargów w terminie. Teraz odpowiedzieliśmy na wszystkie i możemy ogłosić przetarg. Będzie on 7 stycznia 2011 roku - mówi MM Silesii Lucyna Stęplewska z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej dąbrowskiego magistratu.

Gdy uda się wyłonić wykonawce prace ruszą na wiosnę. Trwać będą dwa lata. Nie oznacza to jednak, że Pałac Kultury Zagłębia będzie zamknięty. Roboty prowadzone będą etapami, tak by jak najmniej przeszkadzać mieszkańcom.

- Roboty zaczną się od miejsc, w których nie przebywają ludzie. Następnie po kolei będą wyłączane kolejne części, tak by jak najmniej było to uciążliwe dla mieszkańców. Natomiast w Sali Teatralnej gdzie poprawiana będzie akustyka, wykonawcy będą pracować, kiedy w pałacu jest przerwa wakacyjna - dodaje kierownik.

Po zakończeniu renowacji uruchomione będzie ok. 30 obecnie zamkniętych pomieszczeń, a obiekt będzie dostępny również dla niepełnosprawnych. W tym celu zamontowane zostaną podjazdy, a klatki schodowe wzbogacone będą o windy. Na koniec PKZ zostanie efektownie podświetlony. Remont kosztować będzie 50 milionów złotych.

--------------------

+Quote Post
post nie, 09 sty 2011 - 11:59
Post #138

CYTAT

Pałac Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej ma potężne kłopoty

2011-01-04, Aktualizacja: 2011-01-05 10:14

Piotr Sobierajski
Czy w Pałacu Kultury Zagłębia panuje bałagan finansowy, a szefostwu placówki zabrakło w grudniu pieniędzy na wypłaty dla pracowników, opłacenie podatków oraz ZUS-u?

To wszystko ma wyjaśnić styczniowa kontrola, jaką skierował właśnie do tej placówki prezydent Dąbrowy Górniczej. O tym, że w Pałacu źle się dzieje, przekonana jest część jego pracowników, którzy przekazali radnym anonimowe pismo z prośbą o sprawdzenie wydatków i finansowych rozliczeń PKZ.

Skarżą się w nim m.in., że nie dostali wypłat przed grudniowymi świętami, a na wszystkie zobowiązania finansowe zabrakło na koniec ubiegłego roku około pół miliona złotych.

- Skontrolujcie dokładnie, zanim będziecie głosowali, co się stało z budżetem w tym roku - czytamy w piśmie skierowanym do dąbrowskich radnych. Te słowa odnoszą się do dodatkowego, 450-tysięcznego dofinansowania działalności PKZ, które nagle pojawiło się w porządku obrad ostatniej sesji Rady Miejskiej (w środę). Pieniądze miały być przeznaczone na bieżącą działalność.

- Dopłata w takiej wysokości jest ogromna. Trzeba faktycznie skontrolować, na co potrzebne są te pieniądze i jak wyglądają bieżące rozliczenia Pałacu - podkreśla Tomasz Pasek, radny PO. - To dziwne, że nagle zabrakło pieniędzy na wypłaty. Szkoda, że komisja rewizyjna rady miejskiej nie zdołała w poprzedniej kadencji dokończyć kontroli- dodaje.

To, że nie wszystko w Pałacu wygląda różowo, potwierdziła także skarbnik miasta, Janina Bronikowska-Radosz, podkreślając, że problemy finansowe pojawiły się m.in. z powodu niewłaściwego nadzoru kierownictwa PKZ. Zdaniem dyrektora Pałacu, Grzegorza Perza, wszystkie zobowiązania finansowe wobec pracowników zostały wypłacone. Jednak budżet nie został najprawdopodobniej do końca dobrze oszacowany. Stąd konieczna była dopłata 450 tys. zł, na którą zgodzili się ostatecznie dąbrowscy radni.

- Nie mamy nic do ukrycia. Czekamy na kontrolę - podkreśla Grzegorz Perz. - To fakt, że nie sprzedały się wszystkie bilety na organizowane przez nas imprezy i koncerty i 2010 rok nie był pod tym względem najlepszy. Prośba o dodatkową dotację nie jest jednak niczym nadzwyczajnym, podobnie było w poprzednich latach. Utrzymanie tak ogromnego gmachu w dobrej kondycji też kosztuje, a do tego dochodzi Dom Kultury w Ząbkowicach i jedenaście świetlic środowiskowych. Na wszystko muszą się znaleźć pieniądze, a kultura nigdy nie była dochodowa - dodaje.

Pałac Kultury Zagłębia został już wstępnie skontrolowany przez miasto, a pracownicy wydziału nadzoru właścicielskiego i kontroli wewnętrznej UM pojawią się tam ponownie w styczniu. - Nie ma zagrożenia płynności finansowej. Nie ma też zagrożenia dla zaplanowanych imprez i przedsięwzięć. Szczegóły sytuacji finansowej będą znane po kontroli - tłumaczy Robert Koćma, pełnomocnik prezydenta miasta.

Będzie remont
Ponad 50-letni Pałac Kultury Zagłębia czeka pierwsza w historii gruntowna modernizacja.

Miasto pożyczyło już 50 mln zł z Europejskiego Banku Inwestycyjnego. Projekty remontów zakładają m.in. wymianę instalacji elektrycznej i centralnego ogrzewania, 36 zabytkowych drzwi, części okien. Po remoncie strychu, gdzie jest za niski strop, powstaną dodatkowe pracownie. Remont czeka elewację, tarasy, podjazdy i przybudówki. Pojawi się winda dla niepełnosprawnych.

--------------------

+Quote Post
Arbas
post nie, 20 lut 2011 - 17:20
Post #139

UZYTKOWNIK

Może wiecie kto został nowym dyrektorem lub dyrektorką PKZ?

+Quote Post
Tomasz_Pasek
post nie, 20 lut 2011 - 21:45
Post #140

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,414

Chyba jeszcze ciut za wcześnie na takie oficjalne komunikaty. Przecież ledwo co wyszło na jaw, że dotychczasowy dyrektor złożył wypowiedzenie.
Myślę za to, że to świetny moment aby przemyśleć sprawę: Posadzimy tam kolejnego dyrektora, który także będzie "bezpartyjnym fachowcem" w tej dziedzinie czy też może coś należałoby zmienić w zarządzaniu instytucją, tak aby po kilku latach historia z anonimami i hulającym wiatrem w kasie się nie powtórzyła?
Garść pomysłów(jak się przekonałem - dość kontrowersyjnych) tutaj( + dyskusja pod tekstem):

http://tomaszpasek.pl/wiadomosci-116-zmiany_w_pkz.html

+Quote Post

13 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 15:34
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza