IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Śmigłowiec made in DG
:)
post śro, 14 mar 2007 - 15:00
Post #1

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Śmigłowiec domowej roboty
Magdalena Warchala
2007-03-13, ostatnia aktualizacja 2007-03-14 13:24
Andrzej Matula, emeryt z Dąbrowy Górniczej, buduje śmigłowiec własnej konstrukcji. Ma nadzieję, że wehikuł, nad którym pracuje od kilkunastu lat, niebawem wzbije się w powietrze.

Pan Andrzej w konstruowanym przez siebie śmigłowcu
Śmigłowiec powstający w hali w Strzemieszycach jest już prawie gotowy. Ma silnik od volkswagena, sporo części od małego fiata. Wiele elementów pan Andrzej zrobił jednak sam:

Instrukcji szukam w książkach

- Instrukcji szukam w książkach, pytam znajomych pilotów. Potem uruchamiam tokarkę, o wykonanie większych elementów proszę znajomego, który ma pracownię odlewniczą. Dzięki temu oszczędzam, bo moje hobby, niestety, do najtańszych nie należy - wyjaśnia.

Konstruowanie latających maszyn zafascynowało dąbrowianina już w dzieciństwie, kiedy bawił się w klejenie modeli. Później sam został instruktorem modelarstwa, zapisał się też do aeroklubu, by latać na "kukuruźnikach". W 1957 roku opracował pierwszy własny projekt śmigłowca.

- Miała to być dość prymitywna konstrukcja. Zacząłem nad nią pracować, ale kazano mi opuścić halę, którą zajmowałem, a w kolejnym warsztacie śmigłowiec mi ukradziono - wspomina pan Andrzej, z zawodu mechanik górniczy.

Sąsiadom śmigłowiec trochę przeszkadzał

Dlatego budowę kolejnej maszyny rozpoczął we własnym garażu. - Przeszkadzało to trochę sąsiadom, którzy bali się, gdy robiłem próby na zewnątrz. Kłopotliwe było też każdorazowe składanie i rozkładanie śmigłowca, który nie mieścił się w garażu w całości - opowiada.

Dlatego, gdy nadarzyła się okazja, przeniósł swą pracownię do Strzemieszyc: - Tu mam dużo miejsca zarówno w hali, jak i na podwórzu, gdzie zamierzam przeprowadzać próby lotów. To wcale nie jest niebezpieczne, bo odbywa się na specjalnie przygotowanym stanowisku, a śmigłowiec jest na uwięzi. Dopiero później, kiedy opanuję nawigację, wybiorę się w lot nad pobliską łąką. Nawet gdyby silnik nawalił, nie spadnę, bo śmigłowiec wejdzie w tzw. autorotację i wyląduje płynnie. Śmigłowce należą do najbezpieczniejszych maszyn latających, a jedyne, co może być ryzykowne, to lekceważenie warunków atmosferycznych - tłumaczy pan Andrzej.

Jeśli nie uda mu się oderwać od ziemi, zapowiada, że podaruje śmigłowiec Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie, a sam wróci do klejenia modeli.

smile.gif

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Zibar
post śro, 14 mar 2007 - 18:53
Post #2

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Wczoraj lub przedwczoraj na TVP3 był reportaż o tym panu.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
kwintosz
post śro, 14 mar 2007 - 22:08
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Godne podziwu, ciekaw jestem czy da rade wzbić się w powietrze. A swoją drogą, to ludzie niektórzy niezłe mają hobby..

Ten post edytował kwintosz śro, 14 mar 2007 - 22:08

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
endriu
post czw, 15 mar 2007 - 16:20
Post #4

Ja tutejszy, z bagna

Grupa: Moderator Sport
Nr użytkownika: 359
GG: 1276813 status gadu-gadu

Ten pan pracuje już bardzo długo nad swoim śmigłowcem. Garaż w którym prowadził prace był (jest) nad moim garażem na Adamieckiego. smile.gif Hobby godne podziwu!!!
Słowa uznania za wytrwałość (ile prób zakończyło sie niepowodzeniem).Teraz na zamieszczonym obrazku śmigłowiec niczego sobie.

pozdr...

P.S Przeszkadzał sąsiadom?

--------------------
To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:17
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza