![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pisałem o odśnieżaniu, a nie o sprzątaniu; kategoria odśnieżania drogi zależy od tego czy jest to droga wojewódzka, powiatowa czy gminna, czy poruszają się po niej autobusy, czy są przy niej umiejscowione szkoły etc etc To w jakiej strefie leży ul. 11-go Listopada wraz z przyległymi chodnikami do tejże drogi? Ogólnie to gdzie można znaleźć mapę takich stref? Musi być dostępna publicznie, pytanie tylko gdzie jest? ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: nie, 14 lis 10 Nr użytkownika: 4,239 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To według tego dokumentu na jednej pozycji są ulice łeknice, podłeknice i topolowa, które mają standard odśnieżania II, a ani raz nie widziałem by ktoś odśnieżył droge czy "parking" na końcu topolowej i połączenia z łeknice ![]() ![]() Ten post edytował xMarcinx czw, 09 gru 2010 - 10:16 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Obiecuje fochów nie strzelać i konta nie usuwać i dzielnie znosić oskarżenia o siedem plag egipskich, puszkę Pandory i rzeź niwiniątek howgh Co tam ToSo ? Biegasz jeszcze ? Na ile polecisz w Silesia Marathon ? Ja mam ochotę na 4:30 ![]() Widzę, że do grona dąbrowskich biegaczy-celebrytów dołączył radny Stachowicz. Będziecie konkurować nie tylko na sali ale i na bieżni. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: nie, 14 lis 10 Nr użytkownika: 4,239 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co tam ToSo ? Biegasz jeszcze ? Na ile polecisz w Silesia Marathon ? Ja mam ochotę na 4:30 ![]() Widzę, że do grona dąbrowskich biegaczy-celebrytów dołączył radny Stachowicz. Będziecie konkurować nie tylko na sali ale i na bieżni. ![]() w bieganiu mam przerwę, ale mam nadzieję, że juz niedługo wrócę na ścieżki wokół Pogorii, maraton zaliczyłem w listopadzie 2008 roku na 3h 49min, więc musisz nieco podkręcić;) choć teraz poniżej 5h chyba bym nie przebiegł Krzyśka namówiłem na jego pierszy półmaraton w 2009 w DG - przebiegliśmy. pzdr |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Panie Tomaszu bardzo się cieszę z Pana obecności na forum – mam nadziej ze zanim Pan się obrazi i ucieknie kolejny raz - zdąży Pan szczerze odpowiedzieć na nurtujące Nas pytania…..
jako redaktor naczelny poczytnej gazetki wyborczej KW SLD musi Pan wiele wiedzieć nie tylko o osobie Krzysztofa S. ale o Panu Prezydencie Podrazie pewno wiele tez … W kampanii wyborczej nie udało mi się porozmawiać z Panem Prezydentem Podrazą a od dłuższego czasu nurtuje mnie kilka spraw: 1. czy uważa Pan, że Prezydent Podraza zaniechał podjęcia niezbędnych kroków prawnych dla odzyskania ze strony spółki Mitex S.A. należnych Miastu i Gminie środków finansowych będących efektami wygranych procedur sądowych w sprawach o: a) unieważnienie kontraktu na projekt, budowę i eksploatację obiektów Centrum Administracyjnego wraz z umowami około kontraktowymi ![]() c) oddalenia pozwu w sprawie kary umownej 2. Jak Pan myśli dlaczego Pan Prezydent Podraza do dnia dzisiejszego nie zabezpieczył ze strony spółki „Alba- MPGK" stosownych środków finansowych dla zamknięcia i likwidacji składowiska odpadów „Lipówka I". Koszty tego procesu najprawdopodobniej obarczą finanse miasta i Gminy Dąbrowa Górnicza podczas kiedy beneficjentem eksploatacji tego składowiska jest spółka Alba- MPGK" 3. Dlaczego Pan Prezydent bez udziału współwłaścicieli spółki „Nemo..." ze środków publicznych Gminy zapłacił długi prywatnego podmiotu w ramach spłaty kredytu w wysokości 29 000 000.zł cdn. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Droga/Drogi rouse
Zasadniczo nie mam w zwyczaju podejmowac polemiki z osobami cytujacymi Tadeusza Strzeleckiego - osoby, która rzucając nieprawdziwe oszczerstwa pozostaje całkowicie bezkarna, gdyż wszelkie powództwa cywilne wobec tego Pana mijają się z celem, z powodu jego niewypłacalności. Pan Strzelcki jest mi winien chyba sto kilkadziesiąt złotych z tytułu kosztów sądowych, ale niestety egzekucja tych środków jest praktycznie niemożliwa, gdyż wobec Pana Strzeleckiego toczy się wiele wcześniejszych egzekucji komorniczych na kwoty znacznie wyższe od mojego roszczenia. Tak, więc wszelki powództwa o naruszenie dóbr osobistych wobec tego pana są bezsensowne. Niemniej jednak licząc, że o powyższych okolicznościach niekoniecznie musiałeś/aś wiedzieć odpowiem na Twoje pytania: 1. uważam,że Pan prezydent Podraza podjął wszelkie mozliwe kroki prawne chroniace interesy Dąbrowy Górniczej w sporach ze spółką Eiffage Budownictwo Mitex SA (d. Mitex SA), a) jednoczesnie przypomnę, iż to w wyniku kasacji wniesionej przez Pana prezydenta Podrazę doszło do unieważnienia kontraktu, sztuka ta nie udała sie wczesniej Panu prezydentowi Talkowskiemu! Dalej: w wyroku unieważniającym kontrakt nie ma ani słowa o jakichkolwiek kwotach zasądzonych na rzecz gminy poza kosztami procesu (bo pozew sporządzony przez PP Talkowskiego nie wnosił o zasądzenie jakichkolwiek sum na rzecz gminy), stąd na podstawie tego wyroku nie można dochodzić żadnych sum pienieżnych (poza kosztami procesu). Tak, więc wyrok o którym piszesz nie jest źródłem jakiegokolwiek roszczenia Gminy wobec Mitexu, wręcz przeciwnie to Mitex uzyskał causę do roszczenia o zwrot nakładów poczynionych na cudzej nieruchomości (o co toczy się spór sądowy pomiędzy spółkami CA i MZUM.PL - i mam nadzieję, iż z powodu błędów popełnionych w tym sporze przez CA powództwo to zostanie oddalone) ![]() 2. nie znam treści aktualnych umów łączących Gminę i spółke Alba-MPGK, więc trudno mi się odnieść w sposób wiarygodny do tego pytania. Składowisko Lipówka I jest własnością Gminy DG, dawniej było tak, że to Gmina uzyskiwała dochody ze skadowania tam odpadów, a spółka ALBA pobierała opłatę za administrowanie (podkreslam, że nie wiem czy ten model funkcjonuje do dziś), w takim modelu oczywistym jest, iz to właściciel ponosi koszty likwidacji składowiska chyba, że w umowie było napisane coś innego), nie wiem skąd wywodzisz wiedzę, iż gminie przysługuje roszczenie wobec spółki ALBA o środki na likwidację składowiska??? na pierwszy rzut oka taka teza wydaje się bezsensowna, to obowiązkiem gminy jest zapewnić prawidłową godpodarkę odpadami, to gmiona wybudowała składowisko Lipówka I, to gmina jest cały czas jego właścicielem, to gmina uchwala wysokość opłat za składowanie odpadów, to do budżetu gminy wpywają te opłaty. Dalczego za likwidację skadowiska w tej sytuacj ma zapłacić ALBA??? jesli się to tego zobowiązała w umowie to oczywiście powinna zapłacić ale wtedy osoby, które ze strony ALBY podpisały taka umowę powinny trafić do więzienia za działanie na szkodę spółki. 3. Dla ścisłości to nie PPP "zapłacił" tylko Gmina Dąbrowa Górnicza wywiązała sie z poręczenia jakiego udzielia spółce, Dąbrowa Górnicza poręczyła kredyt na budową Aquaparku uznając, iz taki obiekt w miescie będzie społecznie przydatny. Spółka niestety nie potrafiła go spłacić (moim zdaniem m.in. z powodu nieudolnoćci Panów Talkowskiego i Strzeleckiego) i dlatego Gmina musiała zapłacić, gdyż w przeciwnym przypadku i tak bank zajął by konta Gminy. PPP nie miał najmniejszego wpływu na ta sytuację, do zadłużenia spólki doszło w czasach kiedy prezydentem był... zgadnij kto? Obecnie Gmina posiada wierzytelnośc w stosunku do spółki. ot pozdrawiam ps cytuję: "mam nadziej ze zanim Pan się obrazi i ucieknie kolejny raz - zdąży Pan szczerze odpowiedzieć na nurtujące Nas pytania" nie było to miłe, wydaje mi się, że przynaleznośc do forum jest dobrowolna i każdy może kiedy chce tu być i stąd odejść ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
"Tomasz Sołtysik do usług" ?
Dziękuję nie skorzystam |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wróciłem do domu z firmowej wigilii, taksówkarz powiedział że od 15 do północy widział na mieście jeden pług. Większość ulic biała, a jak jest czarna to od błota pośniegowego którego nie ma kto usunąć.
BTW. Ciekawe jak tam świąteczne premie w MZUM? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wróciłem do domu z firmowej wigilii, taksówkarz powiedział że od 15 do północy widział na mieście jeden pług. Większość ulic biała, a jak jest czarna to od błota pośniegowego którego nie ma kto usunąć. BTW. Ciekawe jak tam świąteczne premie w MZUM? ![]() gdybys zechciał wcześniej sprawdzić kto w mieście odsnieża ulice zanim kogoś oskarżysz o ich stan to byłbym wdzięczny, MZUM.PL nie odśnieża ulic w Dąbrowie Górniczej, nie posiada nawet jednego pługu - więc... ten pług, który widział "twój " taksówkarz nie był nasz ![]() a tak na marginesie to trzeba pamiętać, że gdzies od temp. - 10 st. C sól nie rozpuszcza śniegu Ten post edytował tomasz sołtysik nie, 19 gru 2010 - 09:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Życzę wszystkim trochę dystansu do białej obecnie, jak i niekiedy szarej rzeczywistości. "Takie jest odwieczna prawo natury" ![]() ![]() ![]() ![]() pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
1.
a tak na marginesie to trzeba pamiętać, że gdzies od temp. - 10 st. C sól nie rozpuszcza śniegu to w takim razie w dokumencie trzeba dodać uwagę że poniżej temperatury -10st. C, drogi w Dąbrowie Górniczej odśnieżane są w standarcie VI 2. W ciągu dzisiejszego dnia temperatura wynosiła od -6 do -2,5 st. C a drogi nadal nie były doprowadzone do standardów - białe (przypomę że opady śniegu skończyły się ok. godziny 23 dnia wczorajszego). Dla porównania w godzinach wczesnoporannych droga wojewódzka 910 w m. Będzin czarna mokra z błotem pościegowym, a DK 86 i DK94 w m. Czeladź czarna mokra. 3. Standard I na drodze krajowej 1 i 94 na terenie Dąbrowy Górniczej to fikcja. Powinna być mokra, a przeważnie jest biała podczas opadów śniegu. Powinna być odśnieżona na całej szerokości jezdni, a jest odśnieżana na szerokości pasa/pasów ruchu (a gdzie pobocza bitumiczne które też stanowia fragment jezdni). Występuje zajeżdzony śnieg - nie wiem jak na DK94 ale DK1 ostatni poniedziałek i wtorek odc. od gr. miejscowości do ul. Kontytucji na lewym pasie. Jest to niezgodne z zapisami w dokumencie CYTAT 4. Zgodnie z w/w dokumentem pan Tomasz Sołtysik jest członkiem Miejskiego Zespołu ds. koordynacji Akcji Zima 2010-2011 a jego zakres działań to między innymi "Dokonuje bieżącej kontroli w zakresie skuteczności likwidacji skutków zimy na drogach przez wszystkie służby działające na terenie miasta". Mam nadzieje, że bieżąca kontrola została przeprowadzona również w dniu dzisiejszym czyli niedzielę i sprawdzono czy stan dróg odpowiada w/w domumentowi. PS. Mieszanka soli i chlorku magnezu lub chlorku wapnia (w proporcji 4:1) rozpuszcza śnieg i lód do -20 st. C |
|
|
![]()
|
|
gdybys zechciał wcześniej sprawdzić kto w mieście odsnieża ulice zanim kogoś oskarżysz o ich stan to byłbym wdzięczny, MZUM.PL nie odśnieża ulic w Dąbrowie Górniczej, nie posiada nawet jednego pługu - więc... ten pług, który widział "twój " taksówkarz nie był nasz ![]() a tak na marginesie to trzeba pamiętać, że gdzies od temp. - 10 st. C sól nie rozpuszcza śniegu Napisałem gdzieś że to MZUM ma swoim sprzętem odśnieżać? Nie! Więc daruj sobie tego typu wywody, a naucz czytać ze zrozumieniem. Po drugie, jak już wspomniał kolega powyżej, "Tomasz Sołtysik do usług" wchodzi w skład zespołu ds. koordynacji akcji zima, za co pewnie dostaje kasę z naszych podatków, więc to do czegoś zobowiązuje. Nie tylko do usług. |
|
|
![]()
|
|
Napisałem gdzieś że to MZUM ma swoim sprzętem odśnieżać? Nie! Więc daruj sobie tego typu wywody, a naucz czytać ze zrozumieniem. Po drugie, jak już wspomniał kolega powyżej, "Tomasz Sołtysik do usług" wchodzi w skład zespołu ds. koordynacji akcji zima, za co pewnie dostaje kasę z naszych podatków, więc to do czegoś zobowiązuje. Nie tylko do usług. Napisałeś w wątku "Tomasz Sołtysik do usług" cytuję: "Większość ulic biała, a jak jest czarna to od błota pośniegowego którego nie ma kto usunąć. BTW. Ciekawe jak tam świąteczne premie w MZUM?" jeżeli ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem to Ty na pewno nie potrafisz pisać ze zrozumieniem. Z żalem Cię informuję, iż z tytułu zasiadania w składzie ww. zespołu nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia z Twoich podatków, by the way pracuję w spółce prawa handlowego i całe moje wynagrodzenie pochodzi z zysku wypracowanego przez spółkę. A tak na marginesie to prosiłbym Cię o odrobine dystansu, masz prawo do własnego zdania na temat odśnieżania w naszym pięknym mieście tylko dlaczego frustrację z tego powodu wylewasz na mnie? Dlatego, że jestem na forum? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Napisałeś w wątku "Tomasz Sołtysik do usług" cytuję: "Większość ulic biała, a jak jest czarna to od błota pośniegowego którego nie ma kto usunąć. BTW. Ciekawe jak tam świąteczne premie w MZUM?" jeżeli ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem to Ty na pewno nie potrafisz pisać ze zrozumieniem. Proszę Cię nie zmuszaj mnie o pisanie jak do dziecka z podstawówki. Naucz się budowy zdania, a także co oznacza skrót BTW. Podsunę podpowiedź, moja wypowiedź składała się z dwóch części. A tak na marginesie to prosiłbym Cię o odrobine dystansu, masz prawo do własnego zdania na temat odśnieżania w naszym pięknym mieście tylko dlaczego frustrację z tego powodu wylewasz na mnie? Dlatego, że jestem na forum? Pozdrawiam Bo jesteś członkiem zespołu ds. koordynacji akcji zima 2010/2011 i to mi wystarczy żeby się czepiać. Ten post edytował Bartek wto, 21 gru 2010 - 09:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
@ Bartek
Ja mogę się mylić, a może jestem starej daty, ale wg mnie jak ktoś występuje na forum pod własnym nazwiskiem, to może dobrze byłoby mu nieco odpuścić i nie stosować metod rodem z forum onet.pl. Czy jest to Tomasz Sołtysik, czy Andrzej Bęben, czy egzotyczny kandydat na PM jak-mu-tam. Albo Piotrek Drygała. Co prawda do tego ostatniego pisałem: "Poza tym to nie jest nk.pl i tu pod nazwiskiem wypowiadać się nie trzeba. To, że w pełni siebie identyfikujesz to żadna odwaga, tylko kampania wyborcza wg mnie." I może bym się tego trzymał, gdyby Sołtysik nie wypowiadał się w "swoim" topicu, ale w jakimś innym. Mówimy o PPP, MKS, KZK GOP, MZUM - ok, buch mu między oczy - po co się pchał ze swoim zdaniem. Ale tu ?? - założył sobie temat, żeby cośtam komuśtam przekazać, no to po co się tak czepiać? Rzecz w tym, że o ile Ty możesz napisać co tylko Ci się podoba, możesz się bronić na 1000 różnych, czasem brutalnych sposobów, to ktoś, kto używa własnego nazwiska już nie. Bo to co napisze przyklei się do niego nie tylko na tym forum. I taka nierówna dyskusja jest bez sensu. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
Moim zdaniem Bartek ma racje czepiając się Pana Panie Tomaszu.
Kilka cytatów z dokumentu zamieszczonego na BIPie. 1. Jedyna wzmianka o stosowanych materiałach podczas akcji zima "Do likwidacji gołoledzi używa się odpowiednich mieszanek chlorku wapnia , chlorku sodu oraz piasku" więc pojawia się i chlorek wapnia i to jako pierwszy. 2. "Łącznie ze służbą Dyspozytorską ALBA MPGK Sp. z o.o. działa służba kontrolno-informacyjna na bazie sił i środków Przedsiębiorstwa Miejskiego MZUM.PL Sp. z o.o. Do zadań służby kontrolnej należy systematyczna kontrola i egzekwowanie obowiązków oraz realizacji zadań od wszystkich uczestników współdziałających na terenie miasta w zakresie likwidacji skutków zimy. 3. "Na drogach objętych standardami 1 – 3 nie powinno się dopuszczać do przerw w ruchu oraz wystąpienia naboju śnieżnego". Nabój śnieżny na drogach 3 standardu to w Dąbrowie Górniczej normalność. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a moze gnieciony i bartek zauwazą ze w DG jak co roku, ulice są lepiej odsniezone niz w innych miastach ???????? czy to tak trudno zauwazyc ???? a swoja drogą jak jest zima to musi byc zimno. tyle w temacie
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
@ Bartek Ja mogę się mylić, a może jestem starej daty, ale wg mnie jak ktoś występuje na forum pod własnym nazwiskiem, to może dobrze byłoby mu nieco odpuścić i nie stosować metod rodem z forum onet.pl. Czy jest to Tomasz Sołtysik, czy Andrzej Bęben, czy egzotyczny kandydat na PM jak-mu-tam. Albo Piotrek Drygała. Co prawda do tego ostatniego pisałem: "Poza tym to nie jest nk.pl i tu pod nazwiskiem wypowiadać się nie trzeba. To, że w pełni siebie identyfikujesz to żadna odwaga, tylko kampania wyborcza wg mnie." I może bym się tego trzymał, gdyby Sołtysik nie wypowiadał się w "swoim" topicu, ale w jakimś innym. Mówimy o PPP, MKS, KZK GOP, MZUM - ok, buch mu między oczy - po co się pchał ze swoim zdaniem. Ale tu ?? - założył sobie temat, żeby cośtam komuśtam przekazać, no to po co się tak czepiać? Rzecz w tym, że o ile Ty możesz napisać co tylko Ci się podoba, możesz się bronić na 1000 różnych, czasem brutalnych sposobów, to ktoś, kto używa własnego nazwiska już nie. Bo to co napisze przyklei się do niego nie tylko na tym forum. I taka nierówna dyskusja jest bez sensu. Mick – zupełnie nie rozumiem, po co tak naiwnie i śmiesznie starasz się na siłę tłumaczyć Pana Tomasza Sołtysika. Prosił Cię ktoś o to? Uważam ze po długiej przerwie Pan Tomasz Sołtysik sam świetnie sobie radzi i daje radę A że pytania są czasem niewygodne a czasem bardzo szczegółowe – na forum mamy prawo pytać ….. To, że Pan T. Sołtysik od grudnia 2006 roku jest prezesem miejskiego przedsiębiorstwa MZUM i z tego tytułu osiąga duże dochody nie zwalnia go od odpowiedzialności mówienie prawdy. Poza tym informację prezentowane na forum ( nawet te bardzo krytyczne) mogą być bardzo pomocne przy podejmowaniu dalszych decyzji przez Pana Prezesa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:32 |