![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
to mam jeszcze jedno pytanie - czy MZUM wie cos o planach remontu nawierzchni na Pilsudskiego? Czy w tym roku cos sie planuje?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja tez mam pytanie -
czy mzum nie moze wyslac do urzedu miejskiego informacji o stanie drog w miescie? wkoncu "kontolujecie stan drog w miescie" to mozecie tez wydac opinie, ktore ulice i jaki zakres remontow bylby najbardziej konieczny do realizacji. Macie jakis wplyw na podejmowanie decyzji odnosnie remontow ?? wkoncu dobry zarzadca nie tylko dba o prawidlowe realizacje zlecen, ale takze zabiega o przyszle zamowienia dla firmy co by firme rozwijac. Ten post edytował Hator czw, 01 lut 2007 - 11:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: pon, 22 wrz 03 Skąd: Sosnowiec Nr użytkownika: 22 ![]() |
Propozycja innego hasła reklamowego dla DG:
Burza uczuć miotająca Tobą po przejeździe przez ulice naszego miasta - bezcenna! Za resztę zapłacisz kartą MC... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
..., MZUM jest spółką prawa handlowego i prowadzi działalność gospodarczą w celu osiągnięcia zysku, pozdrawiam @ToSo Jak się ma cytowane powyżej zdanie do następującego zapisu w Strategii Rozwoju Firmy MZUM Sp. z o.o. "Przy realizacji zadań publiczno - prawnych zlecanych Spółce dopuszczalna jest działalność non-profit, a nie stosowanie zasady maksymalizacji zysku"? Czyżby co ekipa, to strategia? @ all Strategia jest tutaj: http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli.../13/3/14913.pdf -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Jak dla mnie sprzeczności nie ma...
![]() Proponowałbym zwrócic uwagę na wydźwięk słowa "dopuszczalna" Hej, hej |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pierwszy mój post na tym forum! :)
Witam wszystkich a przy tym tak zacną (?) postać Pana Tomasz Sołtysika (no dobra - ToSa)! ![]() I przyłączam się do pytania zadanego wcześniej: tyle mówi się o modernizacji ciągów komunikacyjnych pieszych i samochodowych w naszym mieście już co najmniej od 5 lat - ale efektów prawie nie widać! Zrobiono tylko nową nawierzchnię na kilku krótkich, w dodatku w jedną stronę, odcinkach ul. Piłsudskiego i Królowej Jadwigi. A co z resztą? Kiedy cała Piłsudskiego, Królowej Jadwigi i Sobieskiego (a Aleja Róż też by się mogła załapać) zostanie wyremontowana? Ale tak doraźnie! Nie łatami albo po kawałku! Tylko tak, jak na Manhatanie! I jeszcze jedno: co z przejazdami tramwajowymi? To należy do zadań miasta czy Tramwajów Śląskich? Bo przejazdy tramwajowe to już wręcz wołają o pomostę do nieba! Liczę na rzeczową odpowiedź! Dziękuję i pozdrawiam! :) |
|
|
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
:): MZUM nic nie wie nt. remontu AL. Piłsudskiego i nigdy wiedzieć nie będzie dopóty taka decyzja nie zapadnie w magistracie, wiarygodnej informacji w tej sprawie może udzielić Paweł Gocyła - spytam, przekaże Wam info,
Hator: MZUM codziennie informuje magistrat o stanie dróg, wpływu na podejmowane tam decyzje formalnie nie mamy żadnego, szarisz: hasło kupuję - postaram się je wpisać do misji firmy, którą kieruję;) Dami7: nazywanie tego "strategią" uważam za nadłużycie, zasadą jest, że działalność gospodarczą prowadzi się w celu osiągania zysku, choć są wyjątki, jeśli uważasz, że MZUM do nich należy i powinien działać non profit to znaczy, że masz podobne zdanie jak mój poprzednik ![]() ![]() Dave: zgadzam się w 100%, od zawsze lobbuje za kompleksowymi remontami dróg, mam nadzieję, że w obecnej kadencji moje poglądy będa podzielane przez decydentów nieco bardziej niż w poprzedniej, przejazdy trmwajowe należą do Tramwajów Śląskich, choć czasem gmina pod naciskiem mieszkańców je remontuje a tak na marginesie: wczoraj został ogłoszony konkurs na stanowisko prezesa MZUM a tak na marginesie2: e viva polski szczypiorniak, piękny mecz, na stojąco w max mario oglądałem ![]() Ten post edytował tomasz sołtysik pią, 02 lut 2007 - 10:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
... Dami7: nazywanie tego "strategią" uważam za nadłużycie, zasadą jest, że działalność gospodarczą prowadzi się w celu osiągania zysku, choć są wyjątki, jeśli uważasz, że MZUM do nich należy i powinien działać non profit to znaczy, że masz podobne zdanie jak mój poprzednik ![]() ![]() A więc moje przypuszczenia są słuszne - co ekipa, to strategia. Ale póki co nie poznaliśmy jeszcze obecnie obowiązującej. Przy okazji pytanie - jacy są udziałowcy MZUM Sp. z o.o.? Jeśli udziałowcem jest gmina, to dla mnie trochę nieteges jest, aby zarabiała sama na sobie... Dokładniej - jeśli MZUM realizuje zadania zlecone przez gminę i na jej rzecz, powinien to robić po kosztach, bez elementu zysku. Mylę się? -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Dami7: mylisz się, prowadzenie działalności gospodarczej bez zysku w świetle przepisów skarbowych stanowi co najmniej wykroczenie, a spółka MZUM została powołana do prowadzenia działalności gospodarczej, choc z mojego prywatnego punktu widzenia lepiejby było jakby tak nie było
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dami7: mylisz się, prowadzenie działalności gospodarczej bez zysku w świetle przepisów skarbowych stanowi co najmniej wykroczenie, a spółka MZUM została powołana do prowadzenia działalności gospodarczej, choc z mojego prywatnego punktu widzenia lepiejby było jakby tak nie było ![]() Ekhm, z tego (i poprzednich Twoich odpowiedzi) wynika, że najlepiej gdyby MZUM nic nie robił i jeszcze na tym zarabiał ![]() A co z udziałowcami tej spółki? -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Ekhm, z tego (i poprzednich Twoich odpowiedzi) wynika, że najlepiej gdyby MZUM nic nie robił i jeszcze na tym zarabiał ![]() A co z udziałowcami tej spółki? dokładnie tak, to jest stan idealny: nic nie robić i zarabiać ![]() jedynym udziałowcem MZUM jest gmina ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
toso zapadl w sen zimowy - czyzby robota w mzuim byla tak wyczerpujaca?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
cyt z art z DZ o betonowych zaporach na drodze w strzmieszycach
(...)- To po prostu skandal. Jedyna droga do euroterminalu jest w bardzo kiepskim stanie i nie chodzi tu nawet o stan nawierzchni, ale o te betonowe pozostałości. Droga nie jest oświetlona, a w najbliższym jej sąsiedztwie od miesięcy leżą wielkie betonowe zapory. Przecież to bardzo niebezpieczne. Interweniowałem w tej sprawie wielokrotnie, zgłaszałem to straży miejskiej, ale nic się nie działo.(...) i (...)- Nasi pracownicy najpierw obejrzeli tę okolicę. Betonowe zapory w tym miejscu rzeczywiście mogły zagrażać bezpieczeństwu kierowców jadących w stronę euroterminalu. Sprawą postanowiliśmy się zająć natychmiast. Odpowiednie zlecenie już zostało przesłane do Miejskiego Zakładu Ulic i Mostów i zapory powinny wkrótce zniknąć,(...) Tomek - a ja myslalem ze to wy ponoc macie kontrolowac stan jezdni - sam o tym pisales. Czyzvby jakies niedopatrzenie ? kilka miesiecy (wg gazety) staly te bariery a Wy nic. Gdzie to wasze sprawne funkcjnowanie?! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
jeszcze w kwestii realacji biznesowych Miasto - MZUM. Jeśli podmiot, którego w 100% właścicielem jest miasto startuje w przetargu to tworzy to wg mnie dość dziwną sytuację w odniesieniu do kryteriów wyboru wykonawcy i bezstronności miasta jako przeprowadzającego przetarg.
Tak, przy okazji jaki jest udział % zleceń innych niz od miasta w realizowanych kontraktach? |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Hator - rozumiem, że temat się trochę zdezaktualizował, a tak na marginesie to MZUM usunął te zapory niezwłocznie po otrzymaniu zlecenia od Gminy,
michu - a jaką masz propozycję, MZUM powinien dostawać zlecenia od Gminy bez przetargów??? zlecenia inne niż od miasta nie przekraczają 10 % pzdr |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
witam!
nie twierdzę, że powinno się to odbywać bez przetargów; ale sam przyznasz, że jeżeli miasto powołało spółkę do takich prac to raczej "krzywdy jej nie zrobi" bo jako wspólnik musiałoby dopłacać do ewentualnych strat i ta sytuacja sama w sobie jest według mnie "mało transparentna" Wobec tego być w zarzadzie, czy radzie nadzorczej takiej spółki to sama przyjemność.... |
|
|
![]()
|
|
toso - jaki % przetargow wygrywacie ??
odnosnie zapor : czyli bariery mogly pare miesiecy polezec zanim miasto zdecydowalo aby je usunac? mozna wiedziec kto jest odpowiedzialny za zlecanie tego typu napraw i dlaczego tak duzo czasu zajelo tej osobie wydanie zlecenia - chyba ta osoba dostaje od was codzienne raporty o stanie drog w dg, o ktorych sporzadzaniu pisales. -------------------- |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
michu - zapewniam Cię,że znam większe przyjemności
![]() Hator - pytania a przetargi nie rozumiem, jedne wygrywamy inne nie, część prac robimy bez przetargów (bo zlecają je podmioty, które nie stosują ustawy o zamówieniach publicznych), roboty zleca urząd. a co do objazdów, dla ścisłości - to MZUM cała miasto objeżdża w ciągu miesiąca, tak więc na każdej drodze miejskiej jesteśmy raz w miesiącu, chyba, że są sygnały lub sytuacje awaryjne |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Toso,
czy to Ty biegłeś w niedzielę w półmaratonie 4energy ? Wnioskuję, że tak i gratuluję niezłego wyniku ![]() Ja niestety przesadziłem z tempem na drugim kółku i trzeci podbieg Francuską mnie kompletnie wykończył. No i spadłem na koniec stawki ![]() Oj, trzeba będzie całą zimę te mięśnie nóg trenować ![]() Swoją drogą to przykro, że 130 tysięczna Dąbrowa Górnicza była w stanie wystawić na półmaraton ledwo 6 zawodników ![]() |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
jeśli myślisz o zawodniku z nr 63 na 524 miejscu z czasem netto 1:51:46 to byłem ja
![]() dzięki ![]() to mój pierwszy start, fajnie było, dla Ciebie też gratki! a tak na marginesie słyszałem, że są plany dąbrowskiego półmaratonu z trasą wkoło Pogorii... może wtedy DG wystwi większą reprezentację ![]() DG Pogoria pólmaraton??? Ten post edytował tomasz sołtysik wto, 02 paź 2007 - 14:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20 |