IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

24 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Park Wodny NEMO, Aquapark
Leszek
post wto, 08 mar 2011 - 21:24
Post #341

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Tomasz_Pasek @ wto, 08 mar 2011 - 18:12) *
Mam taką nadzieję, że ktoś odkopie tą wypowiedź.Od kilku lat staram się tłumaczyć wszystkim, że tak właśnie działa obecna ekipa polityczna i jakoś nie dociera( biorąc pod uwagę wyniki wyborów).

Każda ekipa niezależnie od opcji politycznej tak działa. Co było w poprzedniej kadencji w Będzinie? Poda Pan jakiś przykład na fantastyczne inwestycje i przemyślane działania tamtejszych władz w minionej kadencji? Wycięcie połowy tramwajów się nie liczy.
Tam w każdym razie do wyborców dotarło...

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Mały77
post wto, 08 mar 2011 - 21:41
Post #342

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(Leszek @ wto, 08 mar 2011 - 21:24) *
CYTAT(Tomasz_Pasek @ wto, 08 mar 2011 - 18:12) *
Mam taką nadzieję, że ktoś odkopie tą wypowiedź.Od kilku lat staram się tłumaczyć wszystkim, że tak właśnie działa obecna ekipa polityczna i jakoś nie dociera( biorąc pod uwagę wyniki wyborów).

Każda ekipa niezależnie od opcji politycznej tak działa. Co było w poprzedniej kadencji w Będzinie? Poda Pan jakiś przykład na fantastyczne inwestycje i przemyślane działania tamtejszych władz w minionej kadencji? Wycięcie połowy tramwajów się nie liczy.
Tam w każdym razie do wyborców dotarło...

Co się czepiasz Będzina? Przecież tam rządzili "nasi" (patrz m.in. Krzysztof Stachowicz) wink.gif
A tak poważnie - według Pana Paska niepotrzebnie pożyczamy kasę Nemo, niepotrzebnie dajemy kasę na komunikację miejską, niepotrzebnie fundujemy etaty dla policji, niepotrzebnie sponsorujemy siatkarki itp., itd. Był już taki pan na Podlasiu, który to nam proponował wink.gif

Ten post edytował Mały77 wto, 08 mar 2011 - 21:50

+Quote Post
Leszek
post wto, 08 mar 2011 - 22:07
Post #343

UZYTKOWNIK

A kogo się mam czepiać, jak nie kochanej opcji politycznej? (Serio, od 2005 roku głosuję na PO we wszystkich wyborach z wyjątkiem samorządowych - ale w poprzednich też miałem zamiar na nich głosować) A poza tym czepianie się Sosnowca to jak kopanie leżącego (a poza tym mają fantastyczną inwestycję czyli papieską barkę...)

A tak serio - Pan Pasek czepia się rządzącej ekipy - i takie jego prawo jako opozycyjnego radnego. Ale mam dziwną pewność, że jego własne słowa:
CYTAT(Tomasz_Pasek @ wto, 08 mar 2011 - 18:45) *
Co do bycia w opozycji. Pewnie gdybym był zatrudniony w Nemo, albo w którejś z gminnych spółek i moje być albo nie być czy kwartalna premia zależały od dobrego humoru samorządowych ViP-ow...pewnie sprawę niedotrzymania warunków umowy i żerowania prywatnej firmy na publicznych pieniądzach skrzętnie bym przemilczał albo szukał jej pozytywnych stron.

są prawdziwe, czego dowodem jest choćby to, z jakim przekąsem pytał o zawiadomienie złożone do prokuratury na poprzedni zarząd Interpromeksu.

--------------------

+Quote Post
Tomasz_Pasek
post śro, 09 mar 2011 - 07:39
Post #344

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,414

No i zaczęła się prawdziwa internetowa naparzanka...(rada na przyszłość dla samego siebie: zanim coś napiszesz spytaj czy wszyscy rozumieją znaczenie słów: aluzja i ironia).
Dalszy przebieg dyskusji o najdroższych gatkach świata(30 mln zł)i pozostawiam panom(może i paniom), no chyba że pojawi się interesujący argument. Może coś lepszego niż: a Pasek to jest przeciwko etatom w policji skoro jest przeciwko nieoddaniu w terminie, zgodnie z podpisaną umową pieniędzy do budżetu gminy.
pozdrawiam
TP

+Quote Post
Mick
post śro, 09 mar 2011 - 09:33
Post #345

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

No dobra, to może warto pomyśleć nad skalą. Tutaj Nemo ma 30 mln zł zadłużenia.
Ale jakby to było 50 mln, albo 100 mln, to też większość pisałaby o ważnym interesie społecznym??
Że dzieci nie spakują gatek do plecaczka?? Że promocja?

Przecież wszystko można wycenić i sprawdzić, czy ma sens. Można też wyliczyć opłacalność wszystkiego - też w wymiarze społecznym. Nie można zamykać dyskusji mówiąc, że dzieci muszą się pluskać. Ile za to można dać? Więcej niż np. na mieszkania socjalne? Albo drogi, szkoły itd.?
A teraz posiadacze samochodów o rejestracjach innych niż SD - nikt nie zauważył, że oznacza to po prostu dotowanie mieszkańców innych miast?? Miasto finansuje Nemo po to, by osoby z innych miejscowości mogły taniej popływać?

30 mln zł to góra pieniędzy, która w tym przypadku nie została chyba najrozsądniej zagospodarowana. One muszą wrócić do budżetu. Kto w ogóle jest właścicielem tego przybytku (znaczy kto ma udziały w spółce).
Miasto nie powinno zajmować się biznesem, bo może umoczyć (jak w przypadku Nemo). A jeżeli to już jest prywatne, to nie powinno takich pieniędzy ot tak darować.
Poza tym - bankructwo nie oznacza, że po chwili wchodzą złomiarze i wynoszą wszystkie cenne rzeczy i całość później straszy. Można tak przeprowadzić cały proces, że wyłania się z tego w miarę uzdrowiony (i oby w pełni prywatny) podmiot, który jest w stanie kontynuować działalność bez balastu w postaci politycznych zarządców - takich "niezwykle skutecznych" menadżerów.

Skoro Nemo jest tak oblężone, to dlaczego nie jest w stanie na siebie zarobić, nawet przy dotowaniu przez miasto (wstęp dzieci w czasie ferii - co akurat jest ok.).

Radny Pasek ma tutaj rację i dobre pytania stawia.

+Quote Post
Aszz
post śro, 09 mar 2011 - 10:02
Post #346

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,404

o! Argument o mieszkaniach socjalnych wspaniale obrazuje "ile można za 30 mln zł".
Na tapecie w RM jest właśnie projekt uchwały o mieszkaniach komunalnych. 200 mieszkań to wg projektodawców koszt rzędu 18 mln zł.
Czyli wasza promocja, wasze obce rejestracje, wasze kąpielówki są warte niemal tyle ile 400 mieszkań!!! Może trochę mniej - ale taka jest skala zjawiska.
Projekt uchwały chyba nie ma większych szans na realizację, bo......nie ma pieniędzy!
Może jednak warto się trochę popieklić o te pieniądze?o realizację warunków umowy sprzed trzech lat?
400 mieszkań! pomyślcie trochę.

+Quote Post
Mały77
post śro, 09 mar 2011 - 10:41
Post #347

UZYTKOWNIK

Ok - Pan Pasek mówi, że go atakujemy a on chce dobrze.
To rzeczowe konkrety.
Chcemy zwrotu pożyczki zgodnie z umową = ogłoszenie upadłości Nemo. Nie wiem jak jest ze zaspakajaniem wierzycieli ale myślę, że pierwsza kasa pójdzie do banków. Ile może być warte Nemo? Czy odzyskamy cokolwiek idąc tym tropem? Czy będzie chętny na zakup Nemo? Czy Nemo dalej będzie funkcjonowało? No i ile w końcu dostanie miasto z tych 30 milionów?
Jakieś inne drogi Państwo widzicie? Czy przeprowadził Pan Pasek jakiekolwiek rozeznanie co by było z Nemo, gdyby miasto chciało zwrotu tej pożyczki zgodnie z umową? Obawiam się, że nie. Najlepiej jest populistycznie krzyczeć nie dając w zamian żadnej innej koncepcji lub alternatywy!!!

+Quote Post
michu
post śro, 09 mar 2011 - 11:09
Post #348

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

A ja cały czas się zastanawiam, dlaczego miasto jako wspólnik tej spółki nie zabezpieczyło należycie swoich interesów i dopłaca do tego interesu.........
a Pan Pasek w tym wypadku ma rację, szkoda tylko, że -jak sam zasugerował - inaczej widziałby sprawę reprezentując "inny punkt siedzenia"....

mam tylko nadzieję, ża całą kwotę miasto otrzyma z odsetkami na poziomie nie gorszym niz rynkowy, a za samo poręczenie Nemo tez zapłaci miastu odpowiednie wynagrodzenie.....

Ten post edytował michu śro, 09 mar 2011 - 11:09

+Quote Post
Mały77
post sob, 12 mar 2011 - 08:42
Post #349

UZYTKOWNIK

Widzę, że Pan Tomasz Pasek działa w pełni przemyślanie. Nic pod publikę.
Panie Pasek - zadałem Panu pytanie - czy tak trudno na nie odpowiedzieć? Czy tylko umie Pan krzyczeć a żadnych konstruktywnych wniosków Pan nie umie pokazać?

+Quote Post
maseur
post sob, 12 mar 2011 - 12:03
Post #350

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

CYTAT(Tomasz_Pasek @ wto, 08 mar 2011 - 15:45) *
. W tym czasie, w każde ferie i każde wakacje będziemy wpłacać do Nemo 400 tys zł, aby zapewnić ciekawe zajęcia dzieciakom. Moim zdaniem - interes życia. Z chęcią wziąłbym taką pożyczkę.

Miasto nie jest do robienia interesów tylko zapewnienia swoim mieszkańcom społecznego bytu i szans rozwojowych dla "dzieciaków" - panie radny ( z ramienia PO) to nie My jesteśmy dla miasta i dla WAS tylko odwrotnie.... Słabi mnie też między innymi Pana nadwyrężane określenie OPOZYCJA - czy to oznacza że mieszkańcy miasteczka też powinni się podzielić na "jednych' i "drugich"? samorząd jest Pana miejscem pracy a nie okazją do udawania polityka.

+Quote Post
Dave
post sob, 12 mar 2011 - 13:46
Post #351

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Nie wdając się w dyskusję polityczną (bo takowej nie lubię), tylko krótko napiszę swoje: argumenty Pana Paska o sytuacji "Nemo" i 30 mln pożyczki z miasta dla tego obiektu są dla mnie mocne i w pełni popieram - akurat w tym temacie - Pana T.P.! Dlaczego to powtarzać przecież tego samego, co tu już było nie będę!

+Quote Post
Mały77
post sob, 12 mar 2011 - 17:05
Post #352

UZYTKOWNIK

CYTAT(Dave @ sob, 12 mar 2011 - 13:46) *
Nie wdając się w dyskusję polityczną (bo takowej nie lubię), tylko krótko napiszę swoje: argumenty Pana Paska o sytuacji "Nemo" i 30 mln pożyczki z miasta dla tego obiektu są dla mnie mocne i w pełni popieram - akurat w tym temacie - Pana T.P.! Dlaczego to powtarzać przecież tego samego, co tu już było nie będę!

Ale jakie argumenty Pana Paska popierasz? Bo jak na razie Pan Pasek oprócz poinformowania o sytuacji Nemo i pożyczce nic konstruktywnego nie napisał. Jak go zapytałem jakie widzi wyjście z sytuacji MILCZY!!!
Może Ty napiszesz jakie widzisz wyjście z tej sytuacji?

+Quote Post
Dave
post czw, 17 mar 2011 - 15:46
Post #353

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Najprostsze dla miasta wyjście widziałbym w sprzedaży (tak tak! Nie nabywaniu i przejmowaniu, a sprzedaży!) swoich udziałów prywatnemu inwestorowi, oczywiście wcześniej odzyskując te 30 mln zł pożyczki, którą włożyło w przetrwanie kompleksu. Tylko teraz, który mądry inwestor chciałby to kupić, skoro jest to zadłużone, mimo iż przynosi podobno już zyski?

+Quote Post
aertedg
post czw, 17 mar 2011 - 15:48
Post #354

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,703

CYTAT(Dave @ czw, 17 mar 2011 - 15:46) *
Najprostsze dla miasta wyjście widziałbym w sprzedaży (tak tak! Nie nabywaniu i przejmowaniu, a sprzedaży!) swoich udziałów prywatnemu inwestorowi, oczywiście wcześniej odzyskując te 30 mln zł pożyczki, którą włożyło w przetrwanie kompleksu. Tylko teraz, który mądry inwestor chciałby to kupić, skoro jest to zadłużone, mimo iż przynosi podobno już zyski?

Dave jaki jest sens sprzedawać coś co jak napisałeś przynosi już prawdopodobnie zyski??

+Quote Post
Mały77
post pią, 18 mar 2011 - 08:44
Post #355

UZYTKOWNIK

CYTAT(aertedg @ czw, 17 mar 2011 - 15:48) *

Dave jaki jest sens sprzedawać coś co jak napisałeś przynosi już prawdopodobnie zyski??

No właśnie smile2.gif Ja cały czas czekam na rozwiązanie, które proponuje Pan Tomasz Pasek, ale widzę, że ten Pan tylko głośno umie krzyczeć (i to tylko jak jakiś temat jest "medialny"). A jak się go zapyta co proponuje w zamian to nic nie umie rozsądnego napisać/powiedzieć.

+Quote Post
trebor
post pią, 18 mar 2011 - 20:00
Post #356

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,281

CYTAT(Mały77 @ pią, 18 mar 2011 - 08:44) *
No właśnie smile2.gif Ja cały czas czekam na rozwiązanie, które proponuje Pan Tomasz Pasek, ale widzę, że ten Pan tylko głośno umie krzyczeć (i to tylko jak jakiś temat jest "medialny"). A jak się go zapyta co proponuje w zamian to nic nie umie rozsądnego napisać/powiedzieć.
Bardzo się cieszę jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej ze mamy pkt. użytecznosci publicznej (hala sportowa, nemo, PKZ, "Orliki" etc...) których ościenne miasta moga nam pozazdrościć.Niestety w Dąbrowie Górniczej w ktorej sie wychowałem i nadal mieszkam "kuleje" informacjapublikowana na zewnatrz o tym co oferuje, aby przyciagnać pieniądze z ościennych miast Śląska, Zagłębia i części Małopolski smile2.gif.Na przykładzie NEMO można powiedzieć ze jest to jedyny AQUAPARK w promieniu 20 a moze 40 km a jedyny billboard przy trasie jaki widzialem (naprzeciwko MAKRO) pojawil sie ledwie kilka miesiecy temu.byc moze gospodarzom samego nemo nie zalezy specjalnie na ilosci odwiedzin- z tym ze maisto mogloby czerpac zyski albo przynajmniej nie ponosci strat tytulem nieudolnie zarzadzanego obiektu - nie wiem czy tak jest nadal - moze nemo przynosi zyski - nie sledzę tego - jedynie z wlasnych obserwacji przekazuje ze reklama tego i innych miejsc z ktorymi DG moze i powinna sie pochwalic powinna byc znacznie lepsza.
CYTAT(trebor @ pią, 18 mar 2011 - 19:57) *
CYTAT(Mały77 @ pią, 18 mar 2011 - 08:44) *
Bardzo się cieszę jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej ze mamy pkt. użytecznosci publicznej (hala sportowa, nemo, PKZ, "Orliki" etc...) których ościenne miasta moga nam pozazdrościć.Niestety w Dąbrowie Górniczej w ktorej sie wychowałem i nadal mieszkam "kuleje" informacjapublikowana na zewnatrz o tym co oferuje, aby przyciagnać pieniądze z ościennych miast Śląska, Zagłębia i części Małopolski smile2.gif.Na przykładzie NEMO można powiedzieć ze jest to jedyny AQUAPARK w promieniu 20 a moze 40 km a jedyny billboard przy trasie jaki widzialem (naprzeciwko MAKRO) pojawil sie ledwie kilka miesiecy temu.byc moze gospodarzom samego nemo nie zalezy specjalnie na ilosci odwiedzin- z tym ze maisto mogloby czerpac zyski albo przynajmniej nie ponosci strat tytulem nieudolnie zarzadzanego obiektu - nie wiem czy tak jest nadal - moze nemo przynosi zyski - nie sledzę tego - jedynie z wlasnych obserwacji przekazuje ze reklama tego i innych miejsc z ktorymi DG moze i powinna sie pochwalic powinna byc znacznie lepsza.
jeszcze jedna sprawa:Pracownicy takich obiektów jak nemo powinni po czesci byc wynagradzani prowizyjnie...to jeszcze polepszy obsługe a osobom pracujacym tam odpowiedzialnym za promocję danego obiektu bedącego wlasnością czy znacznym udziałem miasta ... będzie się "chciało chcieć"

+Quote Post
eve
post śro, 15 cze 2011 - 18:53
Post #357

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 381

Orientujecie się jak funkcjonują te tańsze bilety od 7 do 9 rano? Trzeba wejść i wyjść przed 9 czy wystarczy przyjść np. o 8.50 i wyjść o 9.50? wink.gif

+Quote Post
mały
post czw, 16 cze 2011 - 21:44
Post #358

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

można przyjść o 8:50 i płacisz taniej. Ja często chodzę właśnie rano przed 9 na basen sportowy, a po 9 jak otwierają resztę, to przed wyjściem idę sobie jeszcze na 10 minut na jacuzzi. Nie wiem czy dają jakiś inny kolor obrączki, ale nikt się nigdy nie czepiał

+Quote Post
Arbas
post pią, 17 cze 2011 - 17:51
Post #359

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

CYTAT(Kwasny @ pią, 08 sie 2003 - 13:29) *
Czy ktos moze cos wie, kiedy i gdzie mozna zglaszac swoja kandydature , na stanowisko pracownika AquaParku ????? :14:

dowcip roku

+Quote Post
Leszek
post pią, 17 cze 2011 - 21:29
Post #360

UZYTKOWNIK

Arbas, piłeś coś czy Cię wykopali? Takiej archeologii internetowej to ja jeszcze nie widziałem blink.gif

--------------------

+Quote Post

24 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 02:25
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza