![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dami7: ..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... ![]() P.S. Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą ![]() ![]() A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji ![]() ![]() Eeee, chyba się nie obraziłeś o te wojny punickie?! O Dębnikach pisał nddg nie ja. Ja pisałem o drzwiach. Wiadomość tą posiadam od mojej Mamy, która mieszkała dziecięciem będąc w kamienicach na Zielonej. Przy okazji zapytam o park, czy pamięta jak wyglądał w powojennych (uściślę - po II wojnie światowej) latach. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_nddg_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Eeee, chyba się nie obraziłeś o te wojny punickie?! O Dębnikach pisał nddg nie ja. Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam: W końcu XVII wieku była to mała wioska. Kolonia powstała około 1865 roku, podczas uruchamiania odkrywkowych kopalń węgla "NOWA" i "ŁABĘCKI". W 1880 roku w kolonii uruchominiono nową kopalnię węgla "JAN", należącą do niejakiego Łapińskiego, a następnie do firmy "Sukcesorowie hr. Walewskiego". Kolonia położona była za linią kolejową w północnej cześci Dąbrowy, pomiędzy dzisiejszym dworcem kolejowym PKP Dąbrowa Górnicza - Główna , a kolonią Korzeniec. Składała się z domków budowanych samodzielnie przez górników. Ruch budowlany osłabł w wyniku zamknięcia kopalni "JAN". Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1923 roku. Czyli prościej mówiąc to obecna ulica Limanowskiego i część Robotniczej oraz Pękalskich. Jak ktoś wcześniej napisał, dęby te stały między innymi przy trakcie wiodącym w stronę obecnego Parku "Zielona". Po ryrębie długo leżakwały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). A co do parku, to powstał długo przed II ws. Był już wtedy basen, nawet mostek nad Przemszą był, tylko tyle że drewniany a rzeka nie miała uregulowanego koryta, tworząc rozlewiska. Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 14:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam: W końcu XVII wieku była to mała wioska. Kolonia powstała około 1865 roku, podczas uruchamiania odkrywkowych kopalń węgla "NOWA" i "ŁABĘCKI". W 1880 roku w kolonii uruchominiono nową kopalnię węgla "JAN", należącą do niejakiego Łapińskiego, a następnie do firmy "Sukcesorowie hr. Walewskiego". Kolonia położona była za linią kolejową w północnej cześci Dąbrowy, pomiędzy dzisiejszym dworcem kolejowym PKP Dąbrowa Górnicza - Główna , a kolonią Korzeniec. Składała się z domków budowanych samodzielnie przez górników. Ruch budowlany osłabł w wyniku zamknięcia kopalni "JAN". Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1923 roku. Czyli prościej mówiąc to obecna ulica Limanowskiego i część Robotniczej oraz Pękalskich. Jak ktoś wcześniej napisał, dęby te stały między innymi przy trakcie wiodącym w stronę obecnego Parku "Zielona". Po ryrębie długo leżakwały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). A co do parku, to powstał długo przed II ws. Był już wtedy basen, nawet mostek nad Przemszą był, tylko tyle że drewniany a rzeka nie miała uregulowanego koryta, tworząc rozlewiska. Z tego wynika, że mówimy o tych samych dębach ![]() ![]() ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_Gość_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Z tego wynika, że mówimy o tych samych dębach ![]() ![]() ![]() A co byście powiedzieli na powołanie do życia działu historycznego na forum? Taki zbiór ciekawostek z historii naszego miasta i regionu mógłby się może przydać np. dzieciom, którym w szkole zadano wypracowanie "Co wiesz o swoim mieście?". Mod: Takie prośby i pytania i propozycje zadajemy w odpowiednim do tego dziale: napisz tam właśnie o tym pomyśle. Ze swojej strony powiem że to może być ciekawe.. Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 17:35 |
|
|
Guest_Uczeń_* |
![]()
|
Guests ![]() |
A co byście powiedzieli na powołanie do życia działu historycznego na forum? Taki zbiór ciekawostek z historii naszego miasta i regionu mógłby się może przydać np. dzieciom, którym w szkole zadano wypracowanie "Co wiesz o swoim mieście?". Ze swojej strony powiem że to może być ciekawe..[/color] A nie prościej po prostu wejść na stronę nddg? Tam znajdziecie prawie wszystko. Prawie, bo zdaję sobie sprawę, że dotarcie do takich informacji dotyczących historii miasta, jest dość trudne. Po co robić coś nowego - identycznego? Wydaje mi się, że lepiej w miarę możliwości, uzupełniać tamten zbiór. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ale na stronie p. Darka nie ma odp miejsca na te tematy - tam mozna tylko poczytac a tutaj mozliwa by byla dyskusja i wspomnienia "jak za starych dobrych lat..."
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
To ja się przyczepię jak mam w zwyczaju
![]() QUOTE Po wyrębie długo leżały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). Tak, czarne dęby to górna półka, ale... czym jest tzw. "czarny dąb"? Z pewnością nie powstanie on po choćby kilku latach leżenia w błocie (choć może ściemnieć, ale nie o barwę idzie ![]() natomiast wcześniejsze przypuszczenie może byc prawdziwe: QUOTE Co do drzwi to niewiem, ale wiem, że na boazerie w PKZ poszły między innymi czarne dęby wykopane w dawnej dzielnicy Dębniki. I to może byc źródło naszych czarnych dębow jak najbardziej ![]() ![]() Nie o barwę idzie, gdyż czarny dąb charakteryzuje się wielką twardością wynikającą z wysycenia solami żelaza. Aby te powolne procesy zaszły drewno dębowe musi bardzo długo przebywać w warunkach beztlenowych ( są na to szanse np. po zwaleniu się dębowego olbrzyma do rzeki, w torfowisko, w jezioro). Wiek czarnych dębów minimalny to takie kilka wieków leżakowania ![]() Tym samym jeśli w PKZ są intarsje czy boazerie z czarnego dębu to jak najbardziej może on pochodzić z Dąbrowy, ale nie jest to surowiec ze ściętych w latach 50-tych dębów. O ile mi wiadomo rejon Zielonej stanowił jeszcze na przełomie XIX i XX nieprzebyte moczary i bagna z jeziorkami śródleśnymi, a sama Przemsza szeroko rozlewała się tu w czasie wezbrań. Gdzies chyba nawet widziałem stare zdjęcie tego terenu ![]() Szczerze mówiąc szedłbym nawet o zakład, że pod dzisiejszym lasem rosnącym na Zielonej są i dziś czarne dęby ![]() ![]() A może ktoś słyszał lub miał okazję obserwować na turniejach - na zamku ogrodzienieckim działa "Bractwo Rycerskie Czarnego Dębu Ziemi Ogrodzienieckiej". P.S. Dami7, ja tak łatwo nie obrażam się ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 sob, 17 lut 2007 - 03:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Znowu głośno o mini zoo, problem szczurów jak widać, nadal aktualny:
QUOTE ![]() Gryzonie z winy zwiedzających? Oliwia Górniak z rodzicami (Marzeną i Adrianem) przyszli obejrzeć zwierzaki, ale szczurów się nie spodziewali. Szukaj szczura, szukaj. O, jest! I to jaki wielki!- tak rozpoczął swoją wizytę w minizoo w Parku Zielona 6-letni Wojtuś. Nie interesowały go zwierzaki, ale właśnie inteligentne gryzonie, których dziesiątki przechadzają się spokojnie po wybiegach. To już kolejny raz, kiedy firma OFI, zajmująca się na zlecenie miasta opieką nad zoo, nie radzi sobie z tym problemem. - Pomiędzy zwierzętami przechadzają się szczury, a kiedy wyskakują na zewnątrz, trzeba uciekać - mówi Marta Zawęgłowicz z osiedla Kasprzaka. Gryzonie czują się w klatkach wietnamskich świnek, kózek, muflonów i owiec grzywiastych jak w domu. Podjadają karmę, a potrafią nawet walczyć o suche pajdy chleba. - To obrzydliwe i niehigieniczne, a poza tym gryzonie mogą przecież roznosić jakieś groźne choroby. Ktoś powinien zrobić z tym porządek - apeluje pan Stanisław. Pierwszy raz o szczurach, które płoszą wystraszone głuszce, indyki i cietrzewie, pisaliśmy kilka miesięcy temu. Wtedy zapewniano nas, że będą wyłapywane co najmniej dwa razy w miesiącu, ale jak się okazało, nie jest to łatwe. O przyczyny bezradności wobec plagi gryzoni chcieliśmy również zapytać w przedsiębiorstwie wielobranżowym OFI, ale pod nieobecność prezesa nikt nie czuł się kompetentny, by udzielać wyjaśnień. W magistracie urzędnicy znają problem. - Pracownicy firmy OFI przeprowadzają systematyczną likwidację gryzoni. Starają się też zlokalizować ich siedziby w pobliżu minizoo. Pojawienie się na szerszą skalę szczurów spowodowane jest przede wszystkim niekontrolowanym dokarmianiem zwierząt przez zwiedzających, mimo wyraźnych zakazów umieszczonych na klatkach. Dlatego wybiegi są regularnie sprzątane, a resztki jedzenia usuwane. Wyeliminowanie plagi szczurów jest niemożliwe, bo w pobliżu jest kompleks leśny, w którym żyją - tłumaczy Piotr Jędrusik, naczelnik wydziału gospodarki komunalnej i mieszkaniowej UM. Naczelnik dodaje także, że przeprowadzenie profesjonalnej deratyzacji mogłoby zaszkodzić wszystkim zwierzętom. Tymczasem w sosnowieckim minizoo radzą sobie ze szczurami nieźle. Tam środki do walki z gryzoniami są w specjalnych klatkach, wymienianych co miesiąc. - Teren sosnowieckiego parku jest dużo większy i zróżnicowany pod względem wielkości i zagospodarowania. Gryzonie mogą być więc niewidoczne dla zwiedzających. W naszym zoo bierzemy pod uwagę możliwość ograniczenia gatunków zwierzaków do tych, które stwarzają mniejsze problemy w utrzymaniu - mówi na to naczelnik Jędrusik. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni Ten post edytował kwintosz śro, 09 maj 2007 - 19:26 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Wyeliminowanie plagi szczurów jest niemożliwe, bo w pobliżu jest kompleks leśny, w którym żyją pasjonująca teza ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ZLIKWIDOWAĆ TO MINI WIĘZIENIE I TYLE
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Dużo lepszym rozwiązaniem wg mnie byłaby zagroda wiejska. Teren z zabudowaniami gdzie dla zwiedzających udostępnione byłyby typowe zwierzęta wiejskie tj. kury, kaczki gęsi, owce, kozy,świnie, króliki, krowa itd itp. Byłaby taka zagroda czynna w godz popołudniowych. Dzieciaki miałyby radochę z bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami. Kurę mogłyby pogonić, owcę pogłaskać a krowę starsze dzieci, pod okiem doświadczonego pracownika - raz w tygodniu - nawet wydoić. Popodglądałyby jak kury czy kaczki jajka znoszą, jak się zwierzęta potomstwem opiekują. A tak mamy misz masz nie wiadomo po co i czmu służący. Takie zagrody stawia się w europejskich ogrodach zoologicznych, to nie jest mój pomysł. Mój Grześ kilkanaście lat temu mógł w takiej zagrodzie w Budapeszcie świnię pogłaskać i wcale nie była brudna jak świnia okazało się. Ot tyle, mojego pomysłu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami żąda zamknięcia minizoo Miejski oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami złożył na policję doniesienie w sprawie znęcania się nad zwierzętami w minizoo w Parku Zielona. Chodzi nie tylko o kiepskie warunki, w jakich przebywają zwierzaki, ale także o dokuczliwą plagę szczurów, z którą nie mogą sobie poradzić administratorzy obiektu, czyli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe OFI. - Zgodnie z ustawą, właściciele zwierząt są zobowiązani do odpowiedniego ich traktowania oraz zapewnienia im godziwych warunków. Sprawdzimy, czy doszło w tym wypadku do złamania przepisów - mówi Paweł Łotocki z dąbrowskiej KMP. O fatalnych warunkach panujących w małym zoo informowaliśmy już wielokrotnie. Za każdym razem miejscy urzędnicy obiecywali, że szczury będą zlikwidowane. - Taki stan rzeczy to męczarnia dla zwierzaków. Wystosujemy pismo do prezydenta miasta. Będziemy się domagać zamknięcia zoo do czasu rozwiązania jego problemów - podkreśla Ilona Ludas, szefowa oddziału TOnZ. Podczas piątkowej wizji lokalnej z udziałem policji i straży miejskiej opiekunowie zwierząt byli oburzeni oskarżeniami, choć przyznali, że z gryzoniami poradzić sobie nie mogą. Codziennie w klatkach ze świnkami wietnamskimi, owcami i kozami grasują dziesiątki szczurów. - Trzeba sprowadzić wyspecjalizowaną firmę, która odszczurzy cały teren, bo te zwierzęta rozmnażają się co sześć tygodni i doraźne działania w tej sytuacji niczego nie zmienią - mówi Ilona Ludas. źródło: http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...f=12&t=1879 NARESZCIE!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: czw, 17 maj 07 Nr użytkownika: 688 ![]() |
bardzo dobrze!
W końcu ta męka biednych zwierząt dobiegnie końca. Teraz należałoby to zwierzęce auschwitz zamknąć raz na zawsze i nie wracać już do takich chorych pomysłów. Winni tylu lat cierpienia zwierząt powinni zostać przykładnie i surowo ukarani. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
do tego zal patrzec jakie te klatki male
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE ![]() ![]() Dąbrowskie minizoo w Parku Zielona wkrótce może zostać zlikwidowane. Jego właściciele chcą zrezygnować z hodowli większości zwierząt, by pozbyć się szczurów, na które skarżą się odwiedzający zwierzyniec mieszkańcy miasta. Minizoo w Parku Zielona Szczury od dawna są problemem niewielkiego zoo. Gryzonie zaglądają tu chętnie, by podkradać zwierzętom pożywienie. Marta Zakrzewska, która przychodzi do parku na spacery z dzieckiem, jest przerażona tym, co kilkakrotnie widziała w zwierzyńcu. - Szczury biegają swobodnie po boksach dla świnek wietnamskich, kóz, owiec, ale też pod nogami ludzi. Przecież one mogą przenosić choroby - mówi Zakrzewska. Tego samego zdania są mieszkańcy, którzy anonimowo zaalarmowali Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami. Ilona Ludas, szefowa dąbrowskiego oddziału TOZ, natychmiast powiadomiła o sprawie policję i straż miejską. Razem z funkcjonariuszami była w parku i zamierza zgłosić problem sanepidowi i prokuraturze. - Właściciele minizoo po prostu nie radzą sobie z opieką nad zwierzętami. Nie wystarczy rzucić im jedzenie na ziemię, napoić i czasem posprzątać. Przydałyby się niedostępne dla szczurów karmniki, może lepsze ogrodzenia, a przede wszystkim regularna i fachowa deratyzacja. Przecież szczury rozmnażają się co sześć tygodni, więc problem powinien być rozwiązywany na bieżąco - mówi Ludas. Firma OFI, która jest właścicielem zwierzyńca, już zapowiedziała, że stopniowo pozbędzie się zwierząt, zostawiając tylko kopytne, żywiące się nieapetycznym dla szczurów sianem. - Chcieliśmy zrobić coś dla społeczności lokalnej, stworzyliśmy atrakcję, na której nie zarabialiśmy, ale mamy z tego powodu tylko same nieprzyjemności - usłyszeliśmy w firmie OFI. Deratyzacja w minizoo jest podobno przeprowadzana regularnie, ale szczury trudno pokonać: - To przecież las, siedziba gryzoni. Poza tym szczury stanowią dla ludzi i zwierząt mniejsze zagrożenie niż na przykład kleszcze, a jakoś nikt nie żąda byśmy zajęli się tępieniem kleszczy, których w okolicy nie brak - powiedziano nam w OFI. Po interwencji TOZ dochodzenie w sprawie wszczęła policja. - Sprawdzamy czy w zwierzyńcu dochodziło do zaniedbań, czy też mimo starań właścicieli nie można opanować plagi szczurów - mówi Paweł Łotocki, rzecznik dąbrowskiej policji. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() ![]() Z minizoo zniknie część zwierząt, a pozostałe będą miały większe wybiegi dziś O tej bulwersującej sprawie pisaliśmy już wielokrotnie. Po minizoo w Parku Zielona biegają stada szczurów! Ze strony władz i administratora padały zapewnienia, że okazy fauny będą mieszkały w godnych warunkach, a gryzonie zostaną wyplenione. Mijają miesiące i nic się nie zmienia. Udało nam się jednak zainteresować tym problemem kilka instytucji. Po interwencjach członków dąbrowskiego oddziału Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami i straży miejskiej, w końcu śledztwo rozpoczęła policja. Miejska komenda ustala, czy nie doszło w tym przypadku do złamania ustawy o ochronie zwierząt, która dokładnie określa, w jakich warunkach zwierzęta powinny być utrzymywane. - Postępowanie nie zostało jeszcze zakończone. Trwa przesłuchiwanie świadków. Trzeba wyjaśnić wiele wątków, które pozwolą nam z przekonaniem stwierdzić, czy doszło do zaniedbań - mówi Paweł Łotocki, rzecznik prasowy dąbrowskiej KMP. Lokalne władze poleciły natychmiast administratorom znaleźć skuteczne rozwiązanie. Opiekująca się zwierzętami firma OFI ma skutecznie pozbyć się plagi szczurów, które stały się ostatnio większą "atrakcją" niż same okazy ptactwa, dziki czy kozy. Zdecydowano, że woliery zostaną całkowicie przebudowane. - Prezydent miasta Zbigniew Podraza spotkał się z prezesem OFI Krzysztofem Michaliszynem i ustalono w pierwszej kolejności, że minizoo, do którego przyzwyczaili się zwłaszcza najmłodsi mieszkańcy Dąbrowy, powinno nadal istnieć. Zadecydowano, że bezwzględnie należy poprawić warunki egzystencji zwierząt. Dlatego w mini-zoo pozostaną tylko trzy rodzaje zwierząt kopytnych, którym powiększone zostaną wybiegi. Trwa nadal akcja odszczurzania i mamy nadzieję, że wkrótce przyniesie wymierne efekty. Apelujemy jednak do mieszkańców, by nie dokarmiali zwierząt, bo to jest główna przyczyna problemów z plagą gryzoni - podkreśla Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu. (pas) - Dziennik Zachodni dobra wiadomosc z tym powiekszeniem ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
QUOTE ![]() Minizoo chętnie odwiedzają nie tylko dabrowianie Parku Zielona przyciąga dużą ilością drzew, zwłaszcza buków, brzóz i olch, oraz małym zwierzyńcem. Jeszcze w pierwszej połowie lat 60-tych mieścił się tu ogród zoologiczny z prawdziwego zdarzenia. Atrakcjami na wybiegach były niedźwiedzie, jelenie, lisy i ptactwo. Trzy lata temu ponownie wrócono do tradycji, ale w nowym minizoo są świnki wietnamskie, miniaturowe kozy, owce wrzosówki, cietrzewie i muflony. Niestety od kilku miesięcy stan sanitarny miejsc, w których przebywają zwierzęta, znacznie się pogorszył. Pojawiły się nawet szczury. Pisaliśmy o tym na łamach DZ - Prezydent Zbigniew Podraza spotkał się z prezesem Ofi Krzysztofem Michaliszynem (firma kierująca minizoo). Postanowiono, że bezwzględnie należy poprawić warunki egzystencji zwierząt. W minizoo pozostaną tylko trzy rodzaje zwierząt kopytnych, którym powiększono wybiegi - wyjaśnia Anna Zubko z UM. (mano) - Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl Zawsze mnie zastanawiało, czemu takim powodzeniem nie cieszy się zoo na Kazimierzu.. Też park, a nawet więcej zwierzątek. Jakoś takich pielgrzymek tam chyba tak nie ma.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Parku Zielona przyciąga dużą ilością drzew, zwłaszcza buków, brzóz i olch ![]() nieraz słyszeliśmy, ze Zielona to największe skupisko starych dębów w całym Zagłębiu. sporo tam chodziłem, ale jakoś buków sobie nie przypominam poza pojedynczymi maluchami w podszycie. Drzewostan typowy dla lasu łęgowego (łęg olszowo-jesionowy z dębem i wiązem w domieszce, topola czarna z nasadzeń wzdłuż starego koryta Pogorii), w nieco suchszych miejscach grądy z licznym grabem, lipą. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pewnie pomylili w terenie buka z grabem.........
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |