![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
To ZOO faktycznie jest bardzo mini
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Szczerze powiedziawszy tego nie można nazwać ZOO, ot tak kilka klatek ze zwierzakami (które notabene nie mają najlepszych warunków lokalowych + szczury, o tym już było głośno jakiś czas temu). Niemniej jednak co tam jestem, przechodzę, przejeżdżam w cieplejsze dni to zawsze ktoś jest a dzieciaki mają niezłą radochę.
A znajduje się to: jadać ulicą od przejazdu kolejowego na Zielonej prosto na Łagiszę, nie skręcasz w prawo obok przystanku autobusowego w kierunku "na Pogorię IV", tylko jedziesz prosto, jakieś może niecałe 100m dalej jest malutki parking na kilka samochodów i zaraz przy ulicy stoi kilka tych klatek, łatwo znajdziesz jak już tam będziesz przejeżdzał. A tak w ogóle to jeśli już mowa o tym naszym mini ZOO, to należy przypomnieć także że istnieje jeszcze takowe na Kazimierzu. Blisko i nieco większe.. Ah mały mnie ubiegł ![]() Ten post edytował kwintosz pon, 12 lut 2007 - 14:36 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
dzieki za wyczerpujące info
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Co do zwierzaków nie wiem jaki aktualnie inwentarz, ale kiedyś były owce górskie z Maroka z bardzo efektownymi rogami, świnki wietnamskie, dziki, sarny, z ptaków piękne głuszce, bażanty złote.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO ![]() To ty nie wiedziałeś o tym, że mamy takie mini-mini zoo? ![]() Mnie tam to zoo się podoba, choć to w Kaziemierzu jest trochę większe i bardziej dobrane do miejsca, to miło jest sobie przy okazji wizyty w Parku Zielona pooglądać miłe zwierzaczki ![]() |
|
|
![]()
|
|
hehe przy okazji pewno sprawdzisz bilety w "16"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A czy ktoś pamięta, że zwierzyniec (taka bardziej polskojęzyczna nazwa) był już kiedyś w Parku Zielona? W zupełnie innym miejscu zresztą. Kto wie gdzie?
-------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Był, był
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Był, był ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ej, no - taki stary to nie jestem! Przed wojną - może jeszcze powiesz, że przed 3-cią punicką, hę? ![]() Zwierzyniec był w latach 60, 70-tych, pamiętam z wycieczek przyrodo-poznawczych w szkole powszechnej, że były w nim zwierzęta rodzime, pamiętam wilki, lisy, w wysokiej klatce z grubych prętów żył pan ryś, była jakaś zwierzyna płowa, ptactwo. Na 100% już w roku '80 - '81 był zlikwidowany. Mieścił się po prawej stronie alei głównej, w głębi. Ten, kto robił to zdjęcie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Zielona3.jpg miałby go po prawej i za sobą, pewnie jeszcze jakieś resztki murków i ogrodzeń się tam znajdzie. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
no mam to mini zoo, ale moim życzeniem było by aby ono się wyprowadziło z Zielonej, a zwierzaki powędrowały do jakiegoś bardziej rozsądnego miejsca w którym zapenione zostaną im godne warunki życia. Ewentualnie mogło by zostać rozbudowane, tak by miały gdzie pobiegać, i jednocześnie nie spać we własnych odchodach razem z setkami szczurów, a także by miały się gdzie schować przed mrozem, którego w tym roku akurat nie ma, ale zeszłą zima im dała w kość. Ptaki powinny mieć też woilery z prawdziwego zdarzenia by móc choć na chwilę rozprostować skrzydła. No a te owce górskie które tam są to pewnie by chętnie sobie poskakały po jakiś skałkach!
Jak dlamnie to to mini zoo jest totalną lipą, a to że dzieciaki się cieszą na ich widok to normalka, tylko że dzieciakom to zupełnie wystarczą zwierzaki domowe typu pies, koń, owca, koza, kot itd. bo dlanich to żadna różnica, a dla tych zwierzaków owszem... i pytanie tylko czego nauczą się dzieci obserwując zwierzaki pozamykane w przyciasnych klatakch gdzie smród aż gryzie w oczy, bo napewno nie szacunk do tych zwierząt. O wiele lepiej jest zabarć dzieci gdzieś na wieś, a jak ktoś nie ma rodziny to są gospodarstwa agroturystyczne i niech mi nik nie mówi że trzeba jechać gdzieś daleko, bo można w weekend wyskoczyć w beskidy na jure. Przykładowo przy drodze z Bielska do Szczyrku jest super gopsoda z przemiłą obsługą i zwierzakami, które nie są w klatakch tylko sobie biegają po zagrodzie i dzieciaki mogą je karmić, głaskać, a nie patrzeć im w oczy przez kraty. Według mnie też najlepszym rozwiązaniem było by gdyb to min zoo jeśli miało by już zosatać to bardziej w formie azylu dla dzikich zwierząt np. potrąconych przez samochody saren, dzików, ptaków ze złamany skrzydłem itp. gdzie oczywiście musiałby się znaleźć pod fachową opieką. A więc była by potzrebna współpraca z leśnikami, weternażami i jakimiś oraganizacjami pozarządowymi, które zatrudniały by wolontariuszy do codziennej opieki (chętni by się znaleźli napewno). |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE O wiele lepiej jest zabarć dzieci gdzieś na wieś, a jak ktoś nie ma rodziny to są gospodarstwa agroturystyczne i niech mi nik nie mówi że trzeba jechać gdzieś daleko, bo można w weekend wyskoczyć w beskidy na jure A ty też daleko szukasz - wystarczy pojechać na wschód D.G. i już są zwierzęta domowe i gospodarstwa agroturystyczne ![]() A twój post wcale nie głupi :> |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
ja wiem ze dawno temu bylo ZOO na Zielonej ale sam nie pamietam albo jeszcze mnei wtedy nei bylo na swiecie. Slyszalem tez ze podobno przez jakies zwierze zginal czlowiek ktory sie nim opiekowal ale to juz moga byc plotki i legenda
![]() Co do obecnego mini-zoo to szkoda mi tych zwierzat ze maja tak malo miejsca. W Kazimierzu maja o wiele lepiej -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() AdminAdminów:) ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 paź 06 Nr użytkownika: 236 Płeć: Mężczyzna ![]() |
w dg było zoo na zielonej dawno temu i prawdą jest fakt iz jeleń zaatakował faceta który wlazł mu do "zagrody" (pewnie nastukany, przyjezdny, huciak :)) a co do tego badziewia śmierdzącego które jest teraz na z. to powinno zniknąć już dawno (nie wiem czemu nie interesuje sie tym sanepid czy inne takie). małe zasyfiałe klatki wyglądają okropnie nie wspominając już o zwierzetach które muszą tam zyć:/
to chyba był prezent talka dla miasta, nie? |
|
|
Guest_nddg_* |
![]()
|
Guests ![]() |
w dg było zoo na zielonej dawno temu i prawdą jest fakt iz jeleń zaatakował faceta który wlazł mu do "zagrody" (pewnie nastukany, przyjezdny, huciak :)) a co do tego badziewia śmierdzącego które jest teraz na z. to powinno zniknąć już dawno (nie wiem czemu nie interesuje sie tym sanepid czy inne takie). małe zasyfiałe klatki wyglądają okropnie nie wspominając już o zwierzetach które muszą tam zyć:/ to chyba był prezent talka dla miasta, nie? Nie przyjezdny, ale miejscowy zginął, i nie wlazł do klatki, tylko jeleń się uwolnił z klatki. A miało to miejsce w 1967 roku. Po tym wypadku zoo zostało zlikwidowane. |
|
|
![]()
|
|
Nie przyjezdny, ale miejscowy zginął, i nie wlazł do klatki, tylko jeleń się uwolnił z klatki. A miało to miejsce w 1967 roku. Po tym wypadku zoo zostało zlikwidowane. O wypadku słyszałem ale nie jestem pewien, czy zwierzyniec został zlikwidowany na skutek tego nieszczęsnego zdarzenia czy też nie było tak, że padł ofiarą gigantomanii z lat '70-tych - wielkie ZOO w Chorzowie, wielka huta w Dąbrowie, itd... Napisałem, że w latach '80-'81 już go nie było, bo pamiętam puste klatki ze spacerów w parku z ówczesną swoją narzeczoną. @pulsatilla1214 Nie jestem pewien, czy Zielona była już parkiem przed II wojną... @all Czy wiecie, z jakiego drewna są zrobione drzwi wejściowe do PKZ-tu? -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_nddg_* |
![]()
|
Guests ![]() |
O wypadku słyszałem ale nie jestem pewien, czy zwierzyniec został zlikwidowany na skutek tego nieszczęsnego zdarzenia czy też nie było tak, że padł ofiarą gigantomanii z lat '70-tych - wielkie ZOO w Chorzowie, wielka huta w Dąbrowie, itd... Napisałem, że w latach '80-'81 już go nie było, bo pamiętam puste klatki ze spacerów w parku z ówczesną swoją narzeczoną. To był dziadek mojego kolegi. A zoo pamietam z czasów, gdy miałem kilka lat. Szczególnie utkwiły mi w pamięci spacerujace po alejkach parkowych pawie oraz klatka z niedźwiedziami brunatnymi. Szczątki klatek były dobrze widoczne jeszcze w 1999 roku (jest jedna fotka miernej jakości na mojej stronie). Jakieś dwa lata temu zostaly definitywnie usunięte. @all Czy wiecie, z jakiego drewna są zrobione drzwi wejściowe do PKZ-tu? Co do drzwi to niewiem, ale wiem, że na boazerie w PKZ poszły między innymi czarne dęby wykopane w dawnej dzielnicy Dębniki. Mam nadzieję, że wiecie co to takiego "czarny dąb". |
|
|
![]()
|
|
Co do drzwi to niewiem, ale wiem, że na boazerie w PKZ poszły między innymi czarne dęby wykopane w dawnej dzielnicy Dębniki. Mam nadzieję, że wiecie co to takiego "czarny dąb". Heh, mamy tu specjalistę od drzew i nikt nas nie zagnie w tym temacie! Ponoć drzwi do PKZ-u wykonano z dębiny pochodzącej z drzew rosnących wzdłuż drogi wiodącej na Zieloną właśnie. Drzewa po ścięciu przez kilka lat "leżakowały" wzdłuż drogi, później zostały zabrane i użyto ich do wykonania stolarki na potrzeby budowanego Pałacu. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
@dami7 to ty widze moglbys byc moim ojcem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dami7:
QUOTE @pulsatilla1214 Nie jestem pewien, czy Zielona była już parkiem przed II wojną... ..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... ![]() P.S. Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą ![]() ![]() A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:21 |