![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Polecam artykuł na stronie pana Grzegorza jaszczury dotyczący wynajmu pomieszczeń przez Sąd i Prokuraturę od urzędu miejskiego. Czy waszym zdaniem tak powinno być przecież tu widać jawne działanie sprzeczne z prawem i ogólnie przyjęte normy.Ciekawe co na to Ministerstwo Sprawiedliwości.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie kamilu nie polecam swojego bloga bo nie jestem panem Grzegorzem Jaszczurem ani nic mnie z nim nie łączy żadne powiązania rodzinne,zakładając tu swoje konto nie pomyslałem o tym że moje imie będzie stanowiło w pewien sposób problem a na pana GJ blog trafiłem przypadkowo i mnie zaciekawił.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
dokumenty proszę
![]() ps. bez urazy to żarcik ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ciekawe co na to Ministerstwo Sprawiedliwości. Ministerstwo jest zadowolone bo płaci mniejszą stawkę. ![]() Pytanie jak kształtują się stawki najmu obecnie ? Bo spółki Centrum Administracyjne już dawno nie ma i dużo czynszu nie zebrała. sam nie wiem dlaczego mi się kojarzysz z GJ...uznaj to za żart, lubię żartować ;P Ekhmm... Grzegorz Jaszczura to jednak bloga po polsku pisze... |
|
|
![]()
|
|
W sprawie terenów zielonych w centrum miasta cytat Prezydenta Zbigniewa Podrazy '' Kazałem przygotować zarządzenie że zielone tereny które są własnością miasta i znajdują się w śródmieściu będą mogły być sprzedane tylko i wyłącznie inwestora, których projekty zyskają akceptację mieszkańców Dąbrowy-zapewniał pod koniec lutego prezydent.Do dziś zarządzenie nie zostało wydane.Czyżby Prezydent już zapomniał albo ma taką krótką pamięć ,albo udaje Greka i liczy na to że temat ucichnie i mieszkańcy zapomną o tym może trzeba przygotować kolejną akcje społeczną podpisywania petycji w sprawie wydania zarządzenia przez Prezydenta Miasta .Mam nadzieję ze do końca września 2014 roku kiedy będą wybory samorządowe zdąży pan prezydent takowe zarządzenie wydać.Może trzeba pisać meile na adres poczty elektronicznej prezydenta miasta,A tymczasem zostaje nam bacznie się przyglądać zarządzenią w BIP.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Nasze cele strategiczne to konkurencyjność i innowacyjność gospodarki
Samorządy i biznes muszą współpracować, szczególnie w dobie kryzysu, i razem szukać recepty na poprawę gospodarki – twierdzi Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej Zagłębie Dąbrowskie = zagłębie przedsiębiorczości. Czy takie równanie to już teraźniejszość czy raczej wizja przyszłości? Zbigniew Podraza: Powiedziałbym, że to początek do dobrej przyszłości. Dużo zostało już zrobione. Miasta naszego subregionu wspierają nowe inwestycje, podejmując uchwały zwalniające z podatku od nieruchomości oraz udzielając wsparcia na zakładanie działalności gospodarczej przez Powiatowe Urzędy Pracy czy instytucje okołobiznesowe. Z ubiegłorocznych badań prowadzonych na temat kierunków zmian sektora MŚP Zagłębia Dąbrowskiego w kontekście rynku pracy, wiemy, że z roku na rok przybywa u nas firm. Potrzeba nam jednak więcej instytucji wspierających ich innowacyjność, więcej prężnie działających instytucji okołobiznesowych oraz funduszy na wsparcie innowacyjnych projektów a także działalności eksportowej. Jakie branże w chwili obecnej najczęściej i najchętniej wybierają Dąbrowę Górniczą i pozostałe miasta Zagłębie? Po latach dominacji przemysłu ciężkiego dużego znaczenia nabrał sektor usługowy, motoryzacja oraz przetwórczy. Przede wszystkim obserwujemy rozwój przetwórstwa tworzyw sztucznych, producentów szkła; branży budowlanej oraz elektronicznej. Dzięki korzystnemu usytuowaniu Zagłębie to ważny region dla firm logistycznych. Przedsiębiorcy jako nasze atuty wymieniają przede wszystkim lokalizację, obecność strefy ekonomicznej, wykwalifikowaną kadrę i rynek zbytu. Bardzo cieszy mnie, że Dąbrowa zaznaczyła swoje miejsce na mapie nowoczesnych usług biznesowych. Centra Wipro i ArcelorMittal Shared Service Centre Europe Sp. z o.o. to ogromny atut naszego miasta i wartościowe miejsca pracy. Rozwój obiektów i usług około turystycznych, rynek hotelarski i gastronomiczny to odpowiedź rynku potwierdzająca, że miasto inwestując w infrastrukturę sportowo-rekreacyjną poszło w dobrym kierunku. Przedsiębiorcy wybierając miejscowość do prowadzenia działalności kierują się jednak nie tylko jej położeniem, ale także tym, jakie tereny miasto ma do zaoferowania i czy w samorządzie panuje tzw. klimat probiznesowy. Co do zaoferowania ma Pana miasto? Dąbrowa Górnicza posiada bardzo różnorodną ofertę inwestycyjną. Począwszy od terenów przeznaczonych pod zabudowę mieszkaniową, sportowo-rekreacyjną, usługowo-handlową po tereny produkcyjne i przemysłowe. Oferujemy m.in.: jeden z największych terenów inwestycyjnych w Polsce południowej – Tucznawę. Jest to obszar o powierzchni 259 ha o przeznaczeniu produkcyjno-usługowym, z którego 99,5 ha objętych jest granicami Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Właśnie ogłosiliśmy przetarg na budowę infrastruktury drogowej łączącej ten teren z droga krajowa DK 94. Wierzę, że wkrótce ta powstająca wielofunkcyjna strefa przemysłowo-usługowa stworzy nowe miejsca pracy dla mieszkańców regionu. Nie zostawiamy inwestorów samych sobie. Komórką odpowiedzialną za pierwszy kontakt z inwestorem krajowym jak i zagranicznym, udzielenie informacji o miejskiej ofercie inwestycyjnej oraz przeprowadzenie go przez cały proces inwestycyjny jest Biuro Rozwoju Miasta i Obsługi Inwestorów. Biuro odpowiedzialne jest również za opiekę poinwestycyjną i utrzymanie stałego kontaktu z dąbrowskimi przedsiębiorcami. Wspomniał Pan o wspieraniu innowacyjności… W naszej strategii rozwoju do roku 2020 postawiliśmy na konkurencyjność i innowacyjność gospodarki. Sukcesywnie realizujemy założone przedsięwzięcia. Patrząc na innowacyjną strategię województwa i wybór trzech inteligentnych specjalizacji w obrębie: energetyka, medycyna, technologie informacyjne i komunikacyjne, nasze miasto doskonale wpisało się ze swoimi przedsięwzięciami – stawiamy na nowoczesną sieć szerokopasmową, budujemy nowoczesne centrum onkologiczne, właśnie oddaliśmy jeden z najnowocześniejszych w kraju ośrodków wspierających młodzież i dzieci z różnego typu dysfunkcjami. Jesteśmy w sieci „Energie Cités” i zamierzamy wspierać przedsięwzięcia z zakresu energii odnawialnej. Ale budujemy też własną przewagę konkurencyjną opartą o naturalne zasoby miasta. Stawiamy więc na rozwój usług sportowo-turystyczno-rekreacyjnych. Dąbrowa to nowoczesne, zdrowe bo sportowe oraz ekologiczno i społecznie odpowiedzialne miasto. Cały czas mówi się o stagnacji gospodarczej, zaciskaniu pasa. Jak samorządy i biznes mogą sobie nawzajem pomagać w kryzysie? Przede wszystkim muszą współpracować, razem szukać recepty na poprawę gospodarki. Wspólnie z największymi przedsiębiorcami w Dąbrowskiej Radzie Biznesu staramy się kształtować nowy wizerunek Dąbrowy aktywnej i zaangażowanej. Obecnie wspólnie wdrażamy Lokalny Pakt Zatrudnienia, tak żeby firmy miały lepszych pracowników, a Powiatowy Urząd Pracy znał zapotrzebowanie rynku i efektywniej wykorzystywał fundusze. Przedsiębiorcy tworzący na terenie Dąbrowy Górniczej nowe inwestycje i nowe miejsca pracy mogą skorzystać z uchwały zwalniającej z podatku od nieruchomości na powstałe budynki lub ich części. Pracujemy nad kolejnym programem, który pomoże zrewitalizować nasze miasto i dąbrowskim MŚP da szansę na odnowę siedzib i poprawę wizerunku. Miasto wychodzi naprzeciw nowym inwestycjom. Powoli i sukcesywnie staramy się budować zaufanie i platformę współpracy, realizujemy też duże inwestycje, wspierając rynek zamówień. Samorządy już planują, jakie inwestycje przeprowadzą dzięki unijnemu wsparciu w rozdaniu na lata 2014-20? Jak te plany wyglądają w Dąbrowie Górniczej? Po uzbrojeniu terenów inwestycyjnych trzeba będzie zadbać o infrastrukturę wspierającą działalność innowacyjnych firm i nowoczesnej gospodarki typu parku i inkubatora nowych technologii. Będziemy dalej rozwijać technologie Internetu szerokopasmowego, wykorzystując go do nowoczesnych narzędzi systemowych. Bardzo ważne dla Dąbrowy jest nowoczesne centrum przesiadkowe. W ramach projektu planuje się utworzenie w centrum miasta punktu łączącego dworzec autobusowy, dworzec kolejowy, postoje taksówkowe, parkingi z miejscami postojowymi wraz z funkcjami park&ride oraz bike&ride. Zaspokoi to potrzeby mieszkańców w zakresie transportu publicznego i sprzyjać będzie rezygnacji z komunikacji indywidualnej na rzecz komunikacji miejskiej. Stworzenie funkcjonalnej, atrakcyjnej przestrzeni miejskiej w centrum miasta łączyć będzie zarówno funkcje komunikacyjne, jak i komercyjne oraz społeczne. Wszystko łączy się z zagospodarowaniem i rewitalizacją terenów poprzemysłowych w centralnej części miasta. W ramach projektów partnerskich lub zintegrowanych inwestycji terytorialnych wspólnie z miastami Zagłębia i Śląska będziemy pracować nad sprawnym i ekologicznym transportem oraz budować przewagę konkurencyjną regionu przygotowując nowe inwestycje oraz realizując projekty edukacyjne. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
W naszej strategii rozwoju do roku 2020 postawiliśmy na konkurencyjność i innowacyjność gospodarki. Sukcesywnie realizujemy założone przedsięwzięcia. 7 lat temu niejaki Zbigniew Podraza krzyczał na spotkaniach przedwyborczych - "my nawet nie wiemy w jaką stronę Dąbrowa zmierza !" Może teraz on wie. Ale ja dalej nic nie wiem. ![]() Zadziwia mnie w tym mieście zupełna niemożność poinformowania społeczeństwa o czymkolwiek. Mając kilkuosobowe Biuro Prasowe, portal w internecie i gazetę nie potrafią opowiedzieć, ani o węźle drogowym na Staszicu, ani o planach zagospodarowania, ani o problemach z kanalizacją, ani o procesach o Mitexem, ani o budowie drogi do Tucznawy, ani o budowie Aldi, ani o kolejnej perspektywie unijnej, itd, itp.... A potem się dziwią, że są protesty i że ludzie nie znają BiP na wyrywki. ![]() A jak prezydent wydusi coś od siebie to czytamy "Będziemy rozwijać technologie Internetu szerokopasmowego, wykorzystując go do nowoczesnych narzędzi systemowych. ![]() Szczęśliwie ten Budżet partycypacyjny jest prowadzony całkiem OK. Konsultacje rowerowe i zbieranie opinii o ulicy Majakowskiego też. Ciągle to jednak za mało, za mało, za mało... |
|
|
![]()
|
|
Po Budżecie Partycypacyjnym ,Konsultacjach z mieszkańcami miasta w sprawie przebudowy ulicy Majakowskiego teraz dochodzi nowa strona internetowa NaprawmyTo.pl widać że nasze władze miasta chcą nadrobić nadszarpnięte w oczach mieszkańców miasta zaufanie publiczne do władzy samorządowej.Stąd tak szerokie konsultacje społeczne z mieszkańcami miasta.
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
z najnowszego PD:
CYTAT Skoro są
plany, to znaczy, że decyzja o Pana ponownym kandydowaniu na urząd prezydenta została już podjęta? – Tak. Będę kandydował. Z trzech powodów. Po pierwsze, widzę nową energię w mieszkańcach naszego miasta i wiem, jak współpracując z nimi tę energię wykorzystać. Po drugie, jeśli mam wziąć odpowiedzialność za inwestycje, które rozpocząłem, to chciałbym je dokończyć. I wreszcie dlatego, że z wiekiem dostrzegam coraz więcej małych, często przyziemnych potrzeb oraz obszarów do zagospodarowania i coraz częściej przekonuję się, że to one składają się na zadowolenie, wzrost poczucia bezpieczeństwa i wyraźną poprawę jakości życia. Proszę mi wierzyć – gigantomania przestaje być w modzie -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
U mnie Podraza stracił bardzo wiele punktów "budową" kanalizacji. Wykonanie bez jakiegokolwiek ładu i składu, dziwne przetargi, dziwne odbiory, rozkopane od kilku lat drogi, na których nie widać żadnych postępów prac itd. itp. Mógłbym tak wymieniać na kilka stron. A wystarczyło "zrzucić" kilka głów w Jednostce Realizującej Projekt, zawiadomić prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa przez urzędników JRP przy realizacji inwestycji i notowania drastycznie by wzrosły!
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
kanalizacja to dramat, nawet jak ulica jest zrobiona i jest to boczna ulicy to zamiast ja zaraz przygotowywac pod asfalt to lezy odłogiem az wszystkie odcinki w kolo trzeba bedzie asfaltować. Burdel.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Dlatego w październiku/listopadzie będzie dylemat. Bo jak obalimy podrazę to ta cała kanalizacja może upaść i drogi pozostaną takie jak obecnie. Jak go wybierzemy to utwierdzimy go w przekonaniu, że może dobrać sobie do współpracy nieudaczników, rozkopać bez sensu całe miasto a lud i tak go wybierze. Tak źle, tak niedobrze
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Chyba na forum nie był poruszany temat ankiet albo przegapiłem.
Czy dostaliście w ostatnich tygodniach ankiety z UM? Mieli je dostać wytypowani mieszkańcy, nie wszyscy. Najpierw przychodził list od prezydenta, a później przychodzili ankieterzy i za jakiś czas odbierali wypełnione. Ogólnie to pytań było sporo i dotyczyły oceny samego miasta, inwestycji, jak i pracy urzędu. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 106 Dołączył: pon, 26 gru 11 Nr użytkownika: 4,888 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Chyba na forum nie był poruszany temat ankiet albo przegapiłem. Czy dostaliście w ostatnich tygodniach ankiety z UM? Mieli je dostać wytypowani mieszkańcy, nie wszyscy. Najpierw przychodził list od prezydenta, a później przychodzili ankieterzy i za jakiś czas odbierali wypełnione. Ogólnie to pytań było sporo i dotyczyły oceny samego miasta, inwestycji, jak i pracy urzędu. a kto typowal ludzi do ankiety?? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiem po co te ankiety wystarczy wejść na forum i poczytać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy już wiadomo kto oprócz Podrazy będzie kandydował na Prezydenta?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: śro, 15 lis 06 Nr użytkownika: 300 ![]() |
Czy już wiadomo kto oprócz Podrazy będzie kandydował na Prezydenta? Z tego, co można wywnioskować po wiszących już na mieście banerach Niezależni się przygotowują. Najprawdopodobniej będzie to Edward Bober, który na banerze jest największy ![]() A jak to będzie wyglądało finalnie, pewno okaże się niebawem |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po mieście krążą też plotki, że Borkowski od Palikota będzie również startował.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:45 |