IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

30 Stron V  « < 18 19 20 21 22 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Rządy Podrazy
drygu
post nie, 10 paź 2010 - 09:10
Post #381

Piotrek Drygała(drygu)
**

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 232

CYTAT(Mick @ nie, 10 paź 2010 - 01:01) *
Oj ma wielu ludzi ten człowiek smile2.gif wielu, wielu! szczególnie wielu wiernych towarzyszy z dawnych lat. Wiernych bo odpowiednio ulokowanych - pełnomocnicy, naczelnicy, kierownicy smile2.gif

rolleyes.gif ciekaw jestem co oznacza od dawnych Lat, bo faktycznie jak policzyć, to ja z Zbigniewem Podrazą współpracuję od samej matury:) A wiesz czemu? bo nikt nigdy się organizacjami pozarządowymi w tym mieście nie interesował i na poważnie nie zajął;) I to tylko dobrze o Prezydencie świadczy, że potrafi wokół siebie skupić ludzi, którzy mają konkretne pomysły na miasto. Mało tego Prezydent potrafi ich docenić i wszędzie powtarza, że to wspólne sukcesy...

i jeszcze jedno co znaczy odpowiednio ulokowanych?? Bo wiesz większość, tych których mam na myśli, jako pracownicy prezydenta (czyli zostali ulokowani) występują od 3-4 lat, a wcześniej tyrali społecznie wiążąc działania na rzecz Dąbrowy z swoją praca zawodową i to sam Pan Prezydent uznając ich kwalifikacje zaproponował im współpracę. laugh.gif

I wiesz ja wyznaję zasadę, że albo się wierzy w to co SZEF robi albo się odchodzi... laugh.gif

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
maseur
post nie, 10 paź 2010 - 14:25
Post #382

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 666

CYTAT(drygu @ sob, 09 paź 2010 - 08:14) *
Z góry uprzedzam ewentualne pytania czy zarzuty, że są wybory to się pojawiam;)

to chyba oczywiste, jesteś elementem kampanii wyborczej pana Podrazy.

2. To, że Dąbrowa Górnicza zaczęła rozkwitać i że wielu ludzi w kraju ją zauważyło na mapie polski i tego rozkwitu nam zazdrości to fakt i myślę, że to widać gołym okiem.

no tu, to juz na wejściu jedziesz z grubej rury - gruszki na wierzbie tak samo sie gryzą jak rozkwit na jesień, mimo tego, że to wyborcza jesień.

+Quote Post
Arbas
post nie, 10 paź 2010 - 15:34
Post #383

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Niestety, wypowiedź Dryga pachnie wazeliną...
Rozkwit Dąbrowy Górniczej to przełom XIX i XX wieku związany z kapitałem zagranicznym,
który pozwolił na stworzenie zagłębiowskiego przemysłu. Po raz drugi udało się naszemu regionowi
w latach 70-tych XX wieku, przy okazji powstania Huty Katowice.
Nemo, hala sportowa, gmach UM to pasmo długów. Wybrukowanie centrum miasta to żaden rozkwit. Proszę zajrzeć na zaplecze dawnego kina Ars, albo sławetną ruinę zwaną dworcem - szkoda że nie centralnym...

+Quote Post
drygu
post nie, 10 paź 2010 - 16:40
Post #384

Piotrek Drygała(drygu)
**

CYTAT(maseur @ nie, 10 paź 2010 - 14:25) *
Z góry uprzedzam ewentualne pytania czy zarzuty, że są wybory to się pojawiam;)
to chyba oczywiste, jesteś elementem kampanii wyborczej pana Podrazy
Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.

2. To, że Dąbrowa Górnicza zaczęła rozkwitać i że wielu ludzi w kraju ją zauważyło na mapie polski i tego rozkwitu nam zazdrości to fakt i myślę, że to widać gołym okiem.
no tu, to juz na wejściu jedziesz z grubej rury - gruszki na wierzbie tak samo sie gryzą jak rozkwit na jesień, mimo tego, że to wyborcza jesień.

No cóż ja to widzę inaczej i nie boję się otwarcie tak twierdzić:)Wszystkie moje deklaracje z Kampanii wyborczej 2006, kiedy startowałem na radnego zrealizowałem lub się przyczyniłem do ich realizacji, nie będąc radnym!!! Więc zanim określisz to gruszkami to sprawdź jak smakują:)

Podobnie z deklaracjami mojego szefa:) Możemy oczywiście tu pływać na tym forum i udawać, że w DG jest kaszana ale ludzie sami to ocenią 21 listopada:) ja się nie boje pod swoim nazwiskiem mówić co myślę, choć wiem jakie tego będą konsekwencję!!! Pozdrawia serdecznie:)
CYTAT(Arbas @ nie, 10 paź 2010 - 15:34) *
Niestety, wypowiedź Dryga pachnie wazeliną...Rozkwit Dąbrowy Górniczej to przełom XIX i XX wieku związany z kapitałem zagranicznym, który pozwolił na stworzenie zagłębiowskiego przemysłu. Po raz drugi udało się naszemu regionowiw latach 70-tych XX wieku, przy okazji powstania Huty Katowice.Nemo, hala sportowa, gmach UM to pasmo długów. Wybrukowanie centrum miasta to żaden rozkwit. Proszę zajrzeć na zaplecze dawnego kina Ars, albo sławetną ruinę zwaną dworcem - szkoda że nie centralnym...

No to mnie Panie kolego obrażasz!!! to nie wazeliniarstwo tylko wyrażanie swoich poglądów. Niby co tylko wolno krytykować i to pod pseudonimem być takim wyszczekanym?
Co do rozkwitu na przełomie wieków to się zgadza. Zachęcam do udziału w Dąbrowskim Klubie Dyskusyjnym, tam wspólnie odkrywamy potęgę Dąbrowy Górniczej i fakt jest taki, że dziś trzeba by znaleźć duże środki na badanie tego okresu... cześć dokumentów robotniczego miasta zalega w Petersburgu i na pewno je warto odgrzebać. Mało kto wie, że w DG wtedy już funkcjonowała prawdziwa ekonomia społeczna:)

Co do Arsa to zgoda nie wszystko da się zrobić, trzeba wybierać co ważniejsze i nie wszystko naraz!!

Co do dworca to wiadomo PKP i nie udawajmy, że tego nie rozumiemy!!!

Gmach Urzędu - skończy się spłacać i zacznie zarabiać dla miasta - cała Polska nam zazdrości tego rozwiązania!!!

Hala?? w ogóle nie dyskutuję bo to świadczy o braku wiedzy mój drogi i naprawdę nie chęci do tego miasta...

Tak na marginesie, to melodia o gmachu, hali, dworcu jest nudna...

Ten post edytował drygu nie, 10 paź 2010 - 16:59

--------------------

+Quote Post
mawwm
post nie, 10 paź 2010 - 17:06
Post #385

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

@drygu
a co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?
chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to tabula rasa ?
dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?
dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?
dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?
chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawa
pisałem już o tym na forum
odpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")

Ten post edytował mawwm nie, 10 paź 2010 - 19:31

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
maseur
post nie, 10 paź 2010 - 17:09
Post #386

UZYTKOWNIK

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 13:40) *
.Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.

dobrze znamy te systemy, w tej kampanii chyba każdy szanujący sie kandydat ma swojego bloga, którego prowadzi mu osoba która nie da się sprowokować, nie wpadnie w furię tylko elokwentnie, z usmiechem na ustach odpowie na każde pytanie. Ale dobrze, może się pomyliłem, może Ty nie robisz kampanii obecnemu Prezydentowi tylko sobie smile2.gif wskazywały by w sumie na to Twoje zdjęcie w avatarze- jakby wprost ściągnięte z wyborczego billboardu czy choćby nazwisko pod nim - żeby ludzie zaczęli kojarzyć " tą fajną osobę z forum" z nazwiskiem ktore będzie można znależć na którejś z list. W której wersji mam rację - w pierwszej czy drugiej - choć moze być, że i dla Prezydenta pracujesz i dla siebie smile2.gif

więc jako, że moje gołe oko ( ostatnio badalem wzrok i jest ok) niedostrzegło żadnych kwitnąco rozwojowych zmian w moim mieście, spytam wprost - co masz na myśli, czego nam zazdrości wielu ludzi w Polsce ?

+Quote Post
vacu
post nie, 10 paź 2010 - 18:05
Post #387

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

@drygu - nie wiem skąd ty czerpiesz wiedzę nt. zachwytu obywateli tego pięknego kraju nad rozwojem DG ale ja sporo jeżdżę po kraju i jak mówię, że jestem z DG to słyszę "Hmmm... rolleyes.gif ", wtedy dopowiadam "Huta Katowice" i dopiero wówczas ludzie łapią co i jak. Być może samorządowcy nam zazdroszczą UM ale zwykli mieszkańcy poza Zagłębiem to raczej nie mają pojęcia że coś takiego jak dąbrowski pentagon istnieje.
Co się zaś tyczy rozkwitu - jedyna inwestycja w tej kadencji to chyba "gospodarka wod-kan" (a i to nie pamiętam czy nie zaczął się ten temat wcześniej) - dla mnie osobiście bez znaczenia, dla innych uciążliwa, jeszcze dla innych kłopotliwa, bo zostaną zmuszeni do wyłożenia pieniędzy, których często nie mają, na przyłączenie. Jeszcze może ośrodek dla niedowidzących ale z punktu widzenia DG to też bez znaczenia, ileż mamy w DG dzieci niedowidzących?
Poza tym cisza, bieżącego utrzymania dróg (i to wątpliwej jakości) nie traktuję jako inwestycji. No więc gdzie ten rozkwit, którego nam zazdroszczą?

+Quote Post
Bartek
post nie, 10 paź 2010 - 19:44
Post #388

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 16:40) *

Wszystko zależy dla kogo jest nudna.

Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola.

Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.

Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.

+Quote Post
drygu
post nie, 10 paź 2010 - 22:14
Post #389

Piotrek Drygała(drygu)
**

CYTAT(vacu @ nie, 10 paź 2010 - 18:05) *
@drygu - nie wiem skąd ty czerpiesz wiedzę nt. zachwytu obywateli tego pięknego kraju nad rozwojem DG ale ja sporo jeżdżę po kraju i jak mówię, że jestem z DG to słyszę "Hmmm... rolleyes.gif ", wtedy dopowiadam "Huta Katowice" i dopiero wówczas ludzie łapią co i jak. Być może samorządowcy nam zazdroszczą UM ale zwykli mieszkańcy poza Zagłębiem to raczej nie mają pojęcia że coś takiego jak dąbrowski pentagon istnieje.Co się zaś tyczy rozkwitu - jedyna inwestycja w tej kadencji to chyba "gospodarka wod-kan" (a i to nie pamiętam czy nie zaczął się ten temat wcześniej) - dla mnie osobiście bez znaczenia, dla innych uciążliwa, jeszcze dla innych kłopotliwa, bo zostaną zmuszeni do wyłożenia pieniędzy, których często nie mają, na przyłączenie. Jeszcze może ośrodek dla niedowidzących ale z punktu widzenia DG to też bez znaczenia, ileż mamy w DG dzieci niedowidzących?Poza tym cisza, bieżącego utrzymania dróg (i to wątpliwej jakości) nie traktuję jako inwestycji. No więc gdzie ten rozkwit, którego nam zazdroszczą?
No widzisz, a ja o Hucie tylko wspominam i raczej ludziom tłumacze, skąd np. wzięła się nazwa żaglowca "Pogoria", czemu zagłębie i czemu Dębowy Świat...Widzisz ja również dużo podróżuję po kraju, głównie w ramach swoich społecznych obowiązków i większość ludzi mówi, że o dąbrowy wszędzie pełno i że się dowiedzieli, że w ogóle takie miasto istnieje. Dużo osób odwiedza mnie również w DG i są zachwycenie i to są nie tylko Polacy... Co do inwestycji, to problem w tym, że po ostatniej 4 latce nie było nic a nic przygotowane jeden wielki SYF i ostatnie miejsca w rankingach unijnych, jedyny projekt to na przystanki i to źle policzone angry.gif Gospodarki wodno - ściekowej nie doceniasz chyba, ruszyła pogoria, boiska tzw. orliki, remonty szkół, zrobione centrum, ruszający remont PKZ, wspomniany ośrodek - to się samo nie zrobiło rolleyes.gif a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia wink.gif
CYTAT(Bartek @ nie, 10 paź 2010 - 19:44) *
Wszystko zależy dla kogo jest nudna. Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola. Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.
Ja się z tobą zgadzam. Tylko, że to są problemy wielu Polskich Miast i środkowoeuropejskich. Zwyczajnie trzeba czasu 4 lata w życiu miasta to jak dzień w życiu człowieka. To czy będzie tu ładnie zależy od nas wszystkich...to czy coś jest kiczowate to faktycznie zależy od poczucia estetyki, każdy ma inną rolleyes.gif
CYTAT(mawwm @ nie, 10 paź 2010 - 17:06) *
@drygua co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to tabula rasa ?dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawapisałem już o tym na forumodpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")
O starym Gołonogu nic nie powiem, to nawet nie moja dzielnica. Rozczaruje cię też tym, że nie mam pojęcia gdzie jest Piłsudskiego 46. Ja się tym nie zajmuje i raczej mało interesuję, mam mnóstwo swojej roboty do wykonania i pochłaniam się jej zupełnie. Uważam, że każdy powinien zajmować się tym co potrafi. Ja też nie pisze i nie uważam, że w DG jest tak idealnie, że nie ma już nic do zrobienia. Pisałem wcześniej dopiero weszliśmy na ścieżkę zrównoważonego rozwoju i nie da się wszystkiego na raz... to kolejny powód dla którego Podraza powinien zostać ponownie Prezydentem, żebyśmy nadal nad miastem mogli w spokoju pracować rolleyes.gif
CYTAT(maseur @ nie, 10 paź 2010 - 17:09) *
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 13:40) *
.Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.
dobrze znamy te systemy, w tej kampanii chyba każdy szanujący sie kandydat ma swojego bloga, którego prowadzi mu osoba która nie da się sprowokować, nie wpadnie w furię tylko elokwentnie, z usmiechem na ustach odpowie na każde pytanie. Ale dobrze, może się pomyliłem, może Ty nie robisz kampanii obecnemu Prezydentowi tylko sobie smile2.gif wskazywały by w sumie na to Twoje zdjęcie w avatarze- jakby wprost ściągnięte z wyborczego billboardu czy choćby nazwisko pod nim - żeby ludzie zaczęli kojarzyć " tą fajną osobę z forum" z nazwiskiem ktore będzie można znależć na którejś z list. W której wersji mam rację - w pierwszej czy drugiej - choć moze być, że i dla Prezydenta pracujesz i dla siebie smile2.gif
więc jako, że moje gołe oko ( ostatnio badalem wzrok i jest ok) niedostrzegło żadnych kwitnąco rozwojowych zmian w moim mieście, spytam wprost - co masz na myśli, czego nam zazdrości wielu ludzi w Polsce ?
Trafiłeś w dziesiątkę, tyko nie w tą tarcze co trzeba :lol:zdjęcie jest z 2006 i chyba takie też było na moich plakatach. Zadziałało bo gdyby nie blokownie list to byłbym radnym. Tym razem mój drogi niestety nie będziesz mógł na mnie zagłosować, bo na listach mnie nie znajdziesz...inne priorytety w życiu, a miastu służę zupełnie w inny sposób. To że postanowiłem poświęcić swój czas tutaj wynika jak pisałem dokładnie z troski o to by tym miastem mógł nadal zarządzać tak znakomity człowiek jak Zbigniew Podraza, więc nie rozumiem co to za odkrycie laugh.gif To również moja prywatna inicjatywa i żaden element kampanii, a zwyczajny mój obowiązek jako mieszkańca Dąbrowy, żeby wziąć w tej dyskusji udział, a to wynika z moich przekonań i zainteresowań. Ja obywatelskiej dyskusji się nie boję...smile2.gif

Ten post edytował drygu nie, 10 paź 2010 - 21:51

--------------------

+Quote Post
Bartek
post nie, 10 paź 2010 - 22:19
Post #390

UZYTKOWNIK

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:03) *
)
CYTAT(Bartek @ nie, 10 paź 2010 - 19:44) *
Wszystko zależy dla kogo jest nudna. Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola. Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.
Ja się z tobą zgadzam. Tylko, że to są problemy wielu Polskich Miast i środkowoeuropejskich. Zwyczajnie trzeba czasu 4 lata w życiu miasta to jak dzień w życiu człowieka. To czy będzie tu ładnie zależy od nas wszystkich...to czy coś jest kiczowate to faktycznie zależy od poczucia estetyki, każdy ma inną rolleyes.gif

Tylko co mnie obchodzi że inne miasta w Polsce i poza granicami mają takie same problemy? To tak jak w szkole podstawowej się usprawiedliwiało zły wybryk tym, że inni też tak robili. Twoja argumentacja do mnie nie przemawia. Może to brutalne, ale uwierz, że inne miasta w Polsce (jest takich masa) postarały się o to że nie mają już problemu z kiczem architektonicznym.

No i proszę nie traktować nas jak debili, że D.G. to miasto mlekiem i miodem płynące, inni nam zazdroszczą pentagonu, który na bank nigdy nie będzie zarabiał na siebie. Cóż wybory idą to kasa na PKZ jest (szkoda że kredyt) kasa na nowe zagospodarowanie Pogori III też się znalazła, tylko jakoś mitycznych obietnic z 2006 nie ma.

+Quote Post
drygu
post nie, 10 paź 2010 - 22:27
Post #391

Piotrek Drygała(drygu)
**

CYTAT
Przyda się dobre wietrzenie w UM.

No widzisz, a ja uważam, że miastu potrzebny jest spokój, a nie jakieś wietrzenia i powrót do awantur z przed 4 lat... Wyborcy ocenią faktycznie czy chcą aby Podraza dokończył dzieła czy pokierował dalej miastem w dobrym kierunku czy wybiorą kogoś kogo głównym celem jest wietrzenie... wiesz ja się o prace nie boję bo jestem pewny swoich kompetencji, a jako miłośnik żeglarstw i gór i wiatru się nie boję smile.gif

Oczywiście z góry wiedziałem, że będzie ciężko autorów postów w tym temacie przekonać bo większość z was już dokonała wyboru...ja wyrażam swoje poglądy i namawiam niezdecydowanych do głosowania na Dąbrowę Górniczą i raczej nie widzę poza Podrazą innych osób które są w stanie rozważenie DG pokierować:rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie i z góry przepraszam, że będę troszkę mniej aktywny niż wczoraj i dziś. Miałem po prostu wolny weekend, następny szybko się nie zdarzy ale będę zaglądał w miarę możliwości:)

--------------------

+Quote Post
maseur
post nie, 10 paź 2010 - 22:41
Post #392

UZYTKOWNIK

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 19:14) *
a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia wink.gif

zaczynasz się powtarzać mój drogi - ale powiem Ci jakie mam podejście do życia - wraz z ewaluacją na wszelkich plaszczyznach mojego zycia -np., moje wyższe kompetencje, moje wyższe zarobki, moje wyższe podatki odprowadzane do budżetu miasta, coraz kompetentniejsi (wg. zapewnień "cowyborczych") włodarze miasta - wiesz, chyba każdy w miarę wzrostu dawania od siebie wiecej sie oczekuje od innych - to tylko taka wąska poszlaka, bo można by tak debatować w nieskończoność, ale mój drogi nie próbuj nam wmawiać, że mamy za duże aspiracje oczekiwań bo to jakbyś nas obrażał, nie jesteśmy bandą hutników małorolnych którym wystarczy "Dom Chłopa" , wolne od pracy 1go Maja i dożynkowy festyn na zakończenie lata. smile2.gif

+Quote Post
Arbas
post pon, 11 paź 2010 - 02:39
Post #393

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Pytanie do Bartka:
Skąd wiesz, że fundusze na remont PKZ to kredyt?
Młody wilk SLD mówił na spotkaniu, że Prezydent Podraza znalazł te pieniądze.
Nie podał niestety gdzie leżały. Wydawało mi się zatem, że to z naszych podatków.
Jeśli według Bartka to kolejna pożyczka, chciałbym jako mieszkaniec wiedzieć
ile na dzień dzisiejszy w sumie mamy tych długów?

+Quote Post
Andrzej Bęben
post pon, 11 paź 2010 - 08:02
Post #394

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 109

[/quote] Co do Arsa to zgoda nie wszystko da się zrobić, trzeba wybierać co ważniejsze i nie wszystko naraz!!

Co do dworca to wiadomo PKP i nie udawajmy, że tego nie rozumiemy!!!

Gmach Urzędu - skończy się spłacać i zacznie zarabiać dla miasta - cała Polska nam zazdrości tego rozwiązania!!!

Hala?? w ogóle nie dyskutuję bo to świadczy o braku wiedzy mój drogi i naprawdę nie chęci do tego miasta...

[/quote]

Hehehe. Już dawno klasyk, hehehe, socjalizmu rzekł, że demokracja ludowa nie jest dla wrogów ludu. Pan szanowny, choć młody, jakoś zdaje się ten pogląd podzielać stwierdzeniem " to melodia o gmachu, hali, dworcu jest nudna...". Nudna, bo nie po myśli PPP.
Jak sobie przypominam, to towarzysze z SLD jeździli bo PP, jak po łysej kobyle, gdy tenże zamknął kino ARS. Jak 5 lat to co po nim zostało popada w ruinę, to już nie, nie. Rozmowa o tym nudną jest! Brawo, lewicowi demokracji (a propos SLD jednak nie może oderwać się od swych korzeni – "lewica demokratyczna" brzmi tak samo irracjonalnie jak "demokracja ludowa" i "konstruktywna krytyka")!

Co zaś się tyczy ekwilibrystycznego stwierdzenia o tym, że gdy "skończy się spłacać i zacznie zarabiać dla miasta", to drogi panie, sami w to nie wierzycie. Bo wiem, gdy "się skończy spłacać", to trzeba będzie go generalnie remontować, więc gadanie o zarabianiu mało związku z realiami ma.

I na koniec refleksja: cztery lata temu młode wilczki z SLD wniosły swój wymierny udział w wykopanie PP z magistratu i osadzenia w nim PPP. Dziś widać, że PPP uważa, iż od agresywności ważniejszy jest intelekt. I to - trzeba obiektywnie rzec - cieszy...

--------------------
POZDROWIENIA!
Andrzej Bęben

+Quote Post
Aszz
post pon, 11 paź 2010 - 08:06
Post #395

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,404

Odnośnie kredytu i remontu PKZ:
Wyszperane na szybko:
http://www.ezaglebie.pl/zaglebie/dabrowa-g...ie-remontowany/

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...palac,1,4,18017

Kredyt nisko oprocentowany, ale kredyt.

Nie kredyty, ale kasa też mogłaby być:
-prawie "nietknięta" spłata 30 mln złotych ze strony Aqua Parku Nemo.
-droga do Tucznawy - nie wiem jak jest teraz, ale miała kosztować 83 mln złotych. Zbudowana w formie partnerstwa publiczno - prawnego. Miasto będzie spłacało 18 lat prywatną firmę, w ramach opłaty za użytkowanie drogi.
- Kasa za Centrum Administracyjne - tu kwot nie pomnę.
Co ciekawe, gdy dyskutowano o partnerstwie publiczno prawnym odnośnie Tucznawy, mówiono, że nie można na tą drogę zaciągać kredytu, bo gmina przekroczy wówczas magiczny próg 60% zadłużenia.
Gdy cieszono się z kredytu z kredytu z EBI okazało się, że gmina ma jedynie 7% zadłużenia i jest w fantastycznej kondycji finansowej.

Więcej grzechów nie pamiętam:D

+Quote Post
mawwm
post pon, 11 paź 2010 - 08:12
Post #396

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:14) *
CYTAT(mawwm @ nie, 10 paź 2010 - 17:06) *
@drygua co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to tabula rasa ?dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawapisałem już o tym na forumodpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")
O starym Gołonogu nic nie powiem, to nawet nie moja dzielnica. Rozczaruje cię też tym, że nie mam pojęcia gdzie jest Piłsudskiego 46. Ja się tym nie zajmuje i raczej mało interesuję, mam mnóstwo swojej roboty do wykonania i pochłaniam się jej zupełnie. Uważam, że każdy powinien zajmować się tym co potrafi. Ja też nie pisze i nie uważam, że w DG jest tak idealnie, że nie ma już nic do zrobienia. Pisałem wcześniej dopiero weszliśmy na ścieżkę zrównoważonego rozwoju i nie da się wszystkiego na raz... to kolejny powód dla którego Podraza powinien zostać ponownie Prezydentem, żebyśmy nadal nad miastem mogli w spokoju pracować

czyli dopiero założenie Stowarzyszenia Budowniczych Ogrodzenia Śmietnika spowoduje, że zainteresujesz się problemami mieszkańców "po linii i na bazie" sprawowanego urzędu?
czy wtedy będziecie "nadal nad miastem mogli w spokoju pracować krocząc po ścieżce zrównoważonego rozwoju"?
jest taka przypowieść o myszy i słoniu kroczących po moście, mysz do słonia:
-ale sobie tupiemy wink.gif
a, i jeszcze pytanie - w jaki sposób "pochłaniasz się zupełnie swoją robotą"?

Ten post edytował mawwm pon, 11 paź 2010 - 09:12

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
vacu
post pon, 11 paź 2010 - 19:22
Post #397

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:14) *
No widzisz, a ja o Hucie tylko wspominam i raczej ludziom tłumacze, skąd np. wzięła się nazwa żaglowca "Pogoria", czemu zagłębie i czemu Dębowy Świat...Widzisz ja również dużo podróżuję po kraju, głównie w ramach swoich społecznych obowiązków i większość ludzi mówi, że o dąbrowy wszędzie pełno i że się dowiedzieli, że w ogóle takie miasto istnieje. Dużo osób odwiedza mnie również w DG i są zachwycenie i to są nie tylko Polacy... Co do inwestycji, to problem w tym, że po ostatniej 4 latce nie było nic a nic przygotowane jeden wielki SYF i ostatnie miejsca w rankingach unijnych, jedyny projekt to na przystanki i to źle policzone angry.gif Gospodarki wodno - ściekowej nie doceniasz chyba, ruszyła pogoria, boiska tzw. orliki, remonty szkół, zrobione centrum, ruszający remont PKZ, wspomniany ośrodek - to się samo nie zrobiło rolleyes.gif a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia wink.gif

drygu - po pierwsze to zgodzę się, że ja już dokonałem wyboru i go nie zmienię - jak już napisałem, żaden z kandydatów nie jest godzien w mojej ocenie mojego głosu.
Po drugie - nie wiem w jakich ty się kręgach obracasz ale jestem w szoku blink.gif - ja nie wiem gdzie jest o DG głośno ale chyba nie w tych miejscach, w które ja trafiam. Może mam pecha po prostu, ale ludzie, których ja spotykam kojarzą DG tylko w związku z HK sad.gif
Trzy - inwestycje - Orliki to drogi panie co by nie mówić rozkręcił Rudy Donek jednak a nie Podraza, remonty szkół to nawet za moich czasów szkolnych bywały ale nie traktuję remontu jako inwestycji, o remoncie PKZ mówi się od dawna i jakoś ruszyć nie może, może po wyborach wink.gif, do pogorii nie mam nic ale jeszcze nie byłem i nie widziałem co tam się dzieje, Ośrodek - jeśli ma służyć DG lub Zagłębiu to nie wiem po co taki drogi, jeżeli całej Polsce to dlaczego my za niego płacimy. Zostaje jeszcze "gospodarka...", niby OK ale w zasadzie jeśli dobrze kojarzę to i tak jest wymóg UE więc trzeba by było to zrobić (popraw mnie jeśli się mylę), poza tym jeszcze wielu w związku z tą inwestycją będzie płakać mellow.gif No i tyle, zasłanianie się poprzednią czterolatką to dziecinada, jak nam pan Podraza obiecywał to chyba wiedział w co się pakuje...

Dodam jeszcze, że nie mam problemu z niedocenianiem, ja po prostu uważam, że żaden z kandydatów nie ma spójnej koncepcji na to miasto, wszystko jest robione na "łapu capu", bez ładu i składu. Albo też nic nie jest robione. I nie dotyczy to tylko Podrazy, bo uważam, że żaden z kandydatów lepszy nie będzie...

PS. "zrobione centrum" - WTF? "W sensie, że co niby?"

Ten post edytował vacu pon, 11 paź 2010 - 19:22

+Quote Post
Bartek
post pon, 11 paź 2010 - 20:10
Post #398

UZYTKOWNIK

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:27) *
CYTAT
Przyda się dobre wietrzenie w UM.

No widzisz, a ja uważam, że miastu potrzebny jest spokój, a nie jakieś wietrzenia i powrót do awantur z przed 4 lat... Wyborcy ocenią faktycznie czy chcą aby Podraza dokończył dzieła czy pokierował dalej miastem w dobrym kierunku czy wybiorą kogoś kogo głównym celem jest wietrzenie... wiesz ja się o prace nie boję bo jestem pewny swoich kompetencji, a jako miłośnik żeglarstw i gór i wiatru się nie boję smile.gif

Oczywiście z góry wiedziałem, że będzie ciężko autorów postów w tym temacie przekonać bo większość z was już dokonała wyboru...ja wyrażam swoje poglądy i namawiam niezdecydowanych do głosowania na Dąbrowę Górniczą i raczej nie widzę poza Podrazą innych osób które są w stanie rozważenie DG pokierować:rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie i z góry przepraszam, że będę troszkę mniej aktywny niż wczoraj i dziś. Miałem po prostu wolny weekend, następny szybko się nie zdarzy ale będę zaglądał w miarę możliwości:)

Oczywiście że ciężko będzie nas przekonać, bo nie jesteśmy betonem który kupi każda papkę którą wypuści biuro prasowe prezydenta. Prawdą jest to że Dąbrowa kompletnie nic się nie zmieniła przez ostatnie 4 lata i nie chodzi tutaj o nowe chodniki bo to każda pipidówa wykonuje bo kasę dostają z różnych źródeł. Bo w sumie tak jak powyższa osoba również nie mam pojęcia o co chodzi z tym że centrum zostało zrobione.

Dzisiaj z ciekawości przeszedłem się na 3-go maja, wygląd ulicy...cóż jak parking przed supermarketem, a nie ulica handlowa czy też deptak. Przypominam że to obecny prezydent obiecał przywrócenie tej ulicy dla pieszych i nie wyszło. Kwestie dworców kolejowych zostały już przywołane wcześniej, ale dla Ciebie to nudny temat bo pewnie masz blisko do pracy i jeździsz swoim autem, tak jak prezydent. Zresztą pamiętam jak przed poprzednimi wyborami chwalił się tym że mieszka wśród mieszkańców, wie jakie mają problemy i stara się z nimi rozmawiać (chodzi o to że mieszkał na Manhattanie) teraz już go na tym osiedlu nie uświadczysz.

Osobiście w tym mieście dla mnie nie ma kandydata, ale wiem że obecny prezydent nim nie jest. Poczekam sobie co czas przyniesie. Pewnie pojawią się kolejne super gazetki opisujące dokonania kandydatów biggrin.gif

BTW. Billboardy które są na mieście "15.10.2010 Cała prawda o Dąbrowie" to jakaś polityczna zapowiedź ciekawych newsów? wink.gif

+Quote Post
Mały77
post pon, 11 paź 2010 - 21:04
Post #399

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Panowie - z tego co wiem to Rudy Donek zapłacił tylko za jeden obiekt w postaci Orlika - reszta to inicjatywa miasta (proszę mnie poprawić jeżeli się mylę).
Co do dworca sprawa jest prosta - należą do PKP i PKP nie chce ich oddać miastu tylko sprzedać za jakieś kosmiczne pieniądze - więc się nie dziwię, że miasto nie chce kupić. Poza tym po co nam dworzec na którym nawet nie będzie można kupić biletu?
Co do zrobienia centrum - hmmm - chodzi chyba o ciągi komunikacyjne - więc to jest zrobione. Jeżeli nie wiecie (a z tego widzę, że nie wiecie) w mieście był ostatnio konkurs na rewitalizację centrum miasta - trzeba było wziąć udział i pokazać co się chce mieć. Ja uważam, że centrum jest w miarę ładne - wybaczcie, ale rynku krakowskiego to my tu nie będziemy mieli wink.gif
Co do planów poszczególnych kandydatów - o ile dobrze się orientuje, to obecny Prezydent postawił na taką długofalową politykę dokumentem, który został przyjęty przez Radę Miejską - i plan z tego co się orientuje jest do 2020 - może warto by się zainteresować zanim zacznie się krytykować?

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 11 paź 2010 - 21:14
Post #400

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(Bartek @ pon, 11 paź 2010 - 20:10) *
Prawdą jest to że Dąbrowa kompletnie nic się nie zmieniła przez ostatnie 4 lata

Hmmm. Wyjdź na miasto, rozejrzyj się, a potem wyjdź na miasto i rozejrzyj się jeszcze raz. Zmiany są widoczne. Jak dla mnie zrobione zostało więcej niż za czasów poprzednich prezydentur. A jak na razie to żaden z pozostałych kandydatów nie zrobi chyba nic więcej.

Wiem, że fajnie by było jakby każdemu zrobili osobisty parking na dwa auta pod blokiem. Fajnie by było jakby każdy w każde miejsce mógł dojechać autobusem bez przesiadki. Żeby każdy mieszkaniec naszego kraju zazdrościł nam na wieść o tym, że mieszkamy w DG. Ale popatrzcie realnie - żaden z kandydatów Wam tego nie da - choćby nie wiem jak się zarzekał.

Ten post edytował mgmisiek pon, 11 paź 2010 - 21:17

+Quote Post

30 Stron V  « < 18 19 20 21 22 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 03:14
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza