IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Ruch Automomii Śląska w Zagłębiu?
Krawiec
post sob, 16 gru 2006 - 17:22
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 21

Obiekty będące dziedzictwem kultury zagłębiowskiej to meble z Pałacu Dietla, będące w posiadaniu TVP Katowice, które w niewielkiej cześci wróciły na swoje miejsce. Na pewno eksponaty z przeniesionego do Bytomia Muzeum Górnictwa w Sosnowcu, są nie na swoim miejscu.

To były tylko przykłady, z których można zrobić aferę i symbol zagłębiowskiej krzywdy - powiedzieć Ślązacy zagrabili nam nasze dziedzictwo kulturowe - co może wcele nie być prawdą bowiem decyzję mógł podjąc ktoś, kto się ze Śląskim nie utożsamia. Tak samo jest z lwem. Czytalem, że przytargała go do Wa-wy Armia Czerwona, być może dlatego, że Stalin chciał wówczas aby stolica kolejnej republiki wygladała okazale.

Wy natomiast już macie swoją wersję i mówicie o tym, że Warszawa wam go ukradła. Samorządność samorzadnościa, ja jestem również za decentralizacją - zwlaszcza jeśli chodzi o redystrybucję środków natomiast skutki społeczne tak prowadzonej kampanii będa z pewnością negatywne w przeciwieństwie do waszej popularności w sondażach, która pewnie wzrośnie.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Szymek
post sob, 16 gru 2006 - 17:58
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 371

W Bytomiu nie ma Muzeum Górnictwa. Czy te eksponaty znajdują się w Muzeum Górnośląskim?

Wracając do lwa. Wersja z Armią Czerwoną jest zupełnie nieprawdopodobna, ponieważ lew zniknął w latach pięćdziesiątych. W 1945 rozebrano pomnik, a lwa umieszczono w Parku Miejskim. Tu możesz przeczytać kompletną ekspertyzę:
http://www.raslaska.aremedia.net/index.php...06&Itemid=4

W wypowiedziach przedstawicieli RAŚ nie ma mowy o tym, że "Warszawa zrabowała", ale o tym, że obecnie Warszawa, czy ściślej jej władze, nie chcą lwa oddać. No i niestety tu muszę użyć ostrego słowa - ta odmowa świadczy o mentalności rabusia. W Warszawie znajduje się bardzo wiele obiektów, których centralne instytucje lub miasto Warszawa nie zamierzają zwracać mimo spływających w tej sprawie wniosków. Dochodzi to sytuacji absurdalnych - naukowcom z Wrocławia utrudnia się dostęp do stołecznych zbiorów.

W sprawie dóbr kultury wywiezionych z Zagłębia na Śląsk muszą interweniować poszkodowane intstytucje. Inaczej trudno będzie myśleć o ich powrocie.

+Quote Post
Krawiec
post sob, 16 gru 2006 - 18:15
Post #23

UZYTKOWNIK

Przeniesiono całe Muzeum do Bytomia. Obecnie w Bytomiu nie ma już tego muzeum i nie wiem gdzie są te eksponaty. Jeśli chodzi o meble, to starania trwają od 10 lat i dopiero teraz TV Katowice oddała jakieś 10 % całości.

--------------------

+Quote Post
Szymek
post sob, 16 gru 2006 - 18:27
Post #24

UZYTKOWNIK

OK. Doczytałem. Żeby było ciekawiej, na sosnowieckim portalu piszą, że część mebli pojechała do Warszawy. :)
Problem wydaje się być jednak nieco inny niż w przypadku bytomskiego lwa. Mobiliarz nie był zinwentaryzowany i trudno zidentyfikować wywiezione z pałacu obiekty. Nie ma czasem archiwalnych zdjęć z wnętrz pałacu? Na tej podstawie można by ustalić, co w rekwizytorni TVP 3 pochodzi z Sosnowca.

+Quote Post
Krawiec
post pią, 22 gru 2006 - 21:25
Post #25

UZYTKOWNIK

możesz podac linka na jakim portalu i kto pisze?

--------------------

+Quote Post
Szymek
post czw, 28 gru 2006 - 18:16
Post #26

UZYTKOWNIK

www.sosnowiec.info.pl/modules/news/news_view.php%3Fid%3D6002%26PHPSESSID%3D4a1f541c78ac6177ead39fcf6d9fdfc3+meble+z+pa%C5%82acu+Dietla&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=13&lr=lang_pl

Pośród bitewnego zgiełku przedwyborczej walki trudno będzie przebić się wiadomości o... paru meblach, które nasze miasto odzyskało za sprawą upartych urzędników Wydziału Kultury, Sportu i Rekreacji. W przyszłym tygodniu zostanie podpisana umowa o przekazaniu miastu przez katowicką telewizję regionalną sześciu sztuk mebli.

Pierwsze ogołocenie pałacu Dietla miało miejsce po wojnie. Podobno wyposażenie wyjechało wtedy w wagonach, oczywiście do zniszczonej Warszawy. W latach 60. ubiegłego wieku, gdy w Katowicach powstawał ośrodek TVP, ktoś wydał polecenie wyposażenia telewizyjnej rekwizytorni w meble z pałacu Dietla. (do rej. zabytków pałac wpisano dopiero w 1967 r., już po fakcie ogołocenia pałacu). Wywieziono dużo mebli bez jakiegokolwiek pokrycia w „papierach”. Nie ma protokołu, nie ma wykazu „zarekwirowanych mebli”, czyli nie mamy dowodów!

Z pewnością nie raz i nie dwa miłośnicy Teatru Telewizji oglądali meble z pałacu Dietla na szklanym ekranie, w sztukach obficie realizowanych w katowickim ośrodku w latach 70. i 80.
W 1993 r. ówczesny konserwator sosnowieckich zabytków, Katarzyna Zawadzka i dyrektor Szkoły Muzycznej, Bronisław Oleś, rozpoczęli starania o odzyskanie dietlowskich mebli.
Rozmowy były trudne i mało owocne, nie napawały optymizmem, ale uparci ludzie z Wydziału Kultury, Sportu i Rekreacji nie rezygnowali, a życzliwi pracownicy katowickiej TVP przyczynili się do odnalezienia kilku sztuk mebli.

Ten post edytował Szymek czw, 28 gru 2006 - 18:18

+Quote Post
Arbas
post pią, 29 gru 2006 - 16:13
Post #27

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Do Pulsatilli

Witaj!
Zwracasz mi uwagę, że słowo "hitlerowiec" to wulgaryzm? Nie zgadzam się - hitlerowiec to hańba XX wieku!
Używając go /na wszelki wypadek w sposób wykropkowany/ odnosiłem się jedynie do systematycznego wtłaczania kłamstw jako odwiecznego sposobu urabiania opinii. Mając historycznie bliższy przykład nie sięgnąłem do Volteira.
Dalej uważam, że nie istnieje język śląski, góralski, kujawski, mazurski itd. Analogicznie przedstawia się kwestia z narodowością śląską, góralską, kujawską ..itd.. Jeśli wszyscy pójdą za przykładem Śląska, ile będziemy mieli w Polsce Ruchów Autonomicznych i do czego to prowadzi?

Moderator : Zwróciłem Ci uwagę na słowo "h.............c".

Jeśli miałeś na myśli hitlerowca, trzeba bylo to napisać, a nie wykropkowywać, inaczej Twoje intencje mogły być źle zrozumiane. Nie jestem Tobą Arbas, aby wiedzieć, "co podmiot liryczny mial na myśli" smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 pią, 29 gru 2006 - 21:40

+Quote Post
Szymek
post pią, 29 gru 2006 - 16:35
Post #28

UZYTKOWNIK

Dążenie do autonomii może być całkowicie niezależne od kwestii etnicznych czy narodowych. Po prostu autonomia regionalna jest czymś absolutnie naturalnym i racjonalnym, bo niby dlaczego kompetencje i środki mają być skoncentrowane w stolicy państwa. Efektem są pomysły takie jak słynny peron we Włoszczowej czy lotnisko pod Kielcami. Gdyby decyzje podjemowano w regionie, zadano by sobie najpierw pytanie czy to ma sens i czy się opłaca.

Naród i język to pojęcia, które nie zostały jednoznacznie zdefiniowane. Jak chcesz zrobić na siłę Polaków z ludzi, którzy mają zupełnie inną swiadomość historyczną i kulturową?

+Quote Post
Arbas
post sob, 30 gru 2006 - 12:02
Post #29

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Witaj Pulsatilla!
A jednak wiedziałeś "co podmiot liryczny miał na myśli"! /przytoczyłeś Voltaire i ../
Wykropkowałem na wszelki wypadek, gdyby lanserzy z DZ poczuli się
dotknięci skojarzeniem i czepiali się posta. Dla nich mogę powiedzieć:
h........c to handlowiec - i tez się wiele nie pomylę. Sprzedają nas...
Pozdrawiam w tym przedostatnim dniu roku i życzę pomyślności w Nowym2007!

Mod: Przytoczyłem po cytacie, który zamieściłeś, nie po słowie "h........c"

Słowo "h.........c" moze sie kojarzyć jak sam napisałeś i z hitlerowcem, i z handlowcem i z WULGARYZMEM, który można wykropkować, a który czasem można spotkać na murach. A moja uwaga tyczyła sie tylko i wyłącznie możliwości trzeciej opcji wink.gif (abstrahuję od poprawności pisowni tego słowa, od osób go uzywających najcześciej nie ma co oczekiwać znajomości zasad pisowni wink.gif )

Koniec Off-Topicu

Ten post edytował pulsatilla1214 sob, 30 gru 2006 - 12:46

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza