![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Ostatnio mówiliście o założeniu nowego tematu o PKP na śląsku. Więc jest
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Mieszkaniec Dąbrowy Górniczej ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 66 Dołączył: nie, 08 sie 04 Skąd: Ząbkowice / Wrocław Nr użytkownika: 104 Płeć: Mężczyzna GG: 11884 ![]() |
Fajnie, że jest...
![]() Proponuję zacząć od tego, czy w naszym województwie (czytaj: mieście ![]() ![]() Skoro gdzie indziej się da??? -------------------- MD
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
bilet ATP powinien byc priorytetem dla nowo powstalego skladu sejmiku slaskiego - to pierwszy krok do integracji srodkow komunikacji w naszym regionie.
PS Ja bym podyskutowal o planach skm'ow na slasku i zaglebiu. pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Co do ATP to powiem, że był to super pomysł ale imho wciąż nierealizowalny u nas. Za biedne są i koleje i autobusy na dzielenie się kasą natomiast miasta chyba nie są skłonne się dorzucić. Szkoda - z drugiej jednak strony u nas powinno się najpierw pomyśleć o wyregulowaniu rozkładów jazdy itp. a potem myśleć o ATP, bo w takiej sytuacji jaka jest teraz ATP nie może działać tak jak powinno...
Co do SKM'ów - masz na myśli te plany, opisywane już na forum? |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do ATP to powiem, że był to super pomysł ale imho wciąż nierealizowalny u nas. Za biedne są i koleje i autobusy na dzielenie się kasą natomiast miasta chyba nie są skłonne się dorzucić. Szkoda - z drugiej jednak strony u nas powinno się najpierw pomyśleć o wyregulowaniu rozkładów jazdy itp. a potem myśleć o ATP, bo w takiej sytuacji jaka jest teraz ATP nie może działać tak jak powinno... Co do SKM'ów - masz na myśli te plany, opisywane już na forum? vacu - na bilet atp doplacal sejmik wojewodztwa a co do skmow - tak - o te pomysly mi chodzi - dobra podstawa do rozmawiania o tym temacie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
vacu - na bilet atp doplacal sejmik wojewodztwa Fakt, mój błąd - zapomniałem po prostu. W każdym razie dopłacać tyle ile by trzeba - nie chce/nie może [może jakby np. kolej była bogatsza to mogłaby sobie pozwolić na małe straty kosztem spopularyzowania transportu publicznego ale w tej sytuacji?]. Co do SKM-ów to tak jak pisałem już - imo na razie tylko trasa do Tychów jest sensowna. Co do reszty - myślę, że jakby ktoś usiadł i sensownie pomyślał nad rozkładami jazdy, do tego nieco zmodernizował tabor/torowiska i zapewnił schludne dworce to nie potrzebaby budowy nowych [w sensie - do ruchu pasażerskiego] linii. Tym bardziej, że mi się wcale nie wydaje, że większa ilość przystanków spowoduje przyspieszenie przejazdu. Zawsze mnie to zastanawia - politycy snują wielkie wizje "szklanych domów", z góry wiadomo, że nierealizowalne, chyba po to, żeby zaciemnić obraz wyborcom. A wystarczyłoby zapewnić sensowne wykorzystanie [np. porządne rozkłady jazdy] tego co jest + modernizacja [tabor, dworce] i byłoby ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 59 Dołączył: wto, 28 lis 06 Nr użytkownika: 349 ![]() |
Co do ATP to powiem, że był to super pomysł ale imho wciąż nierealizowalny u nas. nie dokonca sie zgodze 3 i 4lata temu przez ok 15 miesiecy bylo bilet ATP -------------------- to nie jest PRZEMA konto zebyscie go nie kasowali, bo chcialbym nadmienic ze w domu z komputera moze korzystac kilka osob wiec to nie jego konto
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
kwestia dogadania sie w sejmiku - bo to oni byli glownym sponsorem biletu
moze rozpoczniemy akcje zbierania podpisow? albo przynajmniej mailowania do radnych z sejmiku...? pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mnie to już teraz "rybka", bo koleją nie jeżdżę już
![]() Tyle, że ja wciąż uważam, że najpierw powinni popracować na rozkładami, żeby nie było takich kwiatków jak np.: 12:44 jest pociąg z Gliwic do Cz-wy, dojeżdża do K-c na 13:18 około. Odjeżdża z K-c o 13:30, ale z toru obok odjeżdża do Cz-wy pociąg Regio o 13:20 więc wszyscy się szybciutko przesiadają i ten pociąg z Gliwic jedzie w połowie pusty. IMO to jest bzdura a takich idiotyzmów jest więcej. Może jakby to rozwiązać to i pieniądze na ATP byłoby łatwiej znaleźć. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 59 Dołączył: wto, 28 lis 06 Nr użytkownika: 349 ![]() |
Mnie to już teraz "rybka", bo koleją nie jeżdżę już ![]() Tyle, że ja wciąż uważam, że najpierw powinni popracować na rozkładami, żeby nie było takich kwiatków jak np.: 12:44 jest pociąg z Gliwic do Cz-wy, dojeżdża do K-c na 13:18 około. Odjeżdża z K-c o 13:30, ale z toru obok odjeżdża do Cz-wy pociąg Regio o 13:20 więc wszyscy się szybciutko przesiadają i ten pociąg z Gliwic jedzie w połowie pusty. IMO to jest bzdura a takich idiotyzmów jest więcej. Może jakby to rozwiązać to i pieniądze na ATP byłoby łatwiej znaleźć. Gdyz Regio jest prywatne i to oni sobie ustalaja kiedy moaja jezdzic nie PKP -------------------- to nie jest PRZEMA konto zebyscie go nie kasowali, bo chcialbym nadmienic ze w domu z komputera moze korzystac kilka osob wiec to nie jego konto
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
w gwoli scislosci jest prywatny przewoznik:
waskotorowka bytom-nakło/chechlo ktora nalezy do milosnikow koleji waskotorowych, ktorzy to organizuja przewozy w lecie na tej trasie choc to nie to samo co zwykla/regularna kolej... :) pozdr Ten post edytował Hator śro, 29 lis 2006 - 14:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gwoli ścisłości - dotyczy to przewozu osób. Towary wozi np. CTL MACZKI-BÓR SP. Z O.O. A czasem Maczki-Bór nie przewożą również ludzi... wąskotorówką w WPKiW ![]() Jeśli nie są właścicielem tej linii, to wydaje mi się, że aktywnie uczestniczyli przy modernizacji linii i dzierżawili ją przez jakiś czas. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
A na Mazowszu zrobili Koleje Mazowieckie, spółkę samorządu województwa (51%) i PKP Przewozy Regionalne (49%) i powiadają, że jest to najlepszy w kraju system finansowania kolei. W sumie to trzeba by sprawdzić jak na tym wychodzą - przede wszystkim finansowo. Ale zdaje się, że lepiej niż gdyby po prostu "kupowali" usługi od PKP.
Z drugiej strony jak jest to takie dobre rozwiązanie, to dlaczego gdzie indziej jeszcze tego nie wprowadzono. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Na całym świecie kolej jest deficytowa i dopłaca państwo. Na naszych oczach ten rodzaj transportu upada - pociągi przewożą teraz powietrze, któremu nikt biletu nie kupuje. Po co pompowac kasę w PKP?
Może rozwinąć inne sposoby przemieszczania się po świecie? Czasami wydaje mi się, że to tylko sentyment "dużych chłopców", którzy w swoim czasie nie dostali kolejki pod choinkę. Mam na myśli Gosiewskiego i jego niesławny przystanek. Ciekawe jakie poniósł konsekwencje swojej głupoty i tupetu. Czy pomysł wybudowania kolei z Zagłębia do lotniska w Pyrzowicach jest też autorstwa kogoś z PIS-u? Pytam, ponieważ prezentował go na spotkaniach przedwyborczych pan Kościelniak. A nie taniej Panowie dobre drogi i nowoczesne pojazdy??? Czy my zawsze musimy być oryginalni? a |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PKP ostatnio sie postarało, mamy wreszcie możliwość jakiegoś sensownego powrotu z Katowic do DG (np. po imprezach różnych). pociąg relacji wrocław-lublin jest w katowicach o 00:58, jeździ codziennie i po 22 minutach jest w dąbrowie :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
KZKGOPem tez sie da:
1) KAtowice P.Skargi: N-84 jest o 2:40 2) Sosnowiec Dw.PKP 2:55 wysiadamy 3) Wsiadamy w 902 o 3:06 i wysiadamy w Centrum DG. o 3:58 Podroz trwa dluzej bo ten 902 objezdza Klimontow itp. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 02:22 |