Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie Koleje Państwowe
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
syzio
Ostatnio mówiliście o założeniu nowego tematu o PKP na śląsku. Więc jest biggrin.gif
datmar
Fajnie, że jest... biggrin.gif

Proponuję zacząć od tego, czy w naszym województwie (czytaj: mieście wink.gif) istnieje możliwość powrotu do wspólnego biletu PKP/KZK GOP [czy może o tym jednak dyskutować w temacie dot. KZK GOP rolleyes.gif ].

Skoro gdzie indziej się da???
Hator
bilet ATP powinien byc priorytetem dla nowo powstalego skladu sejmiku slaskiego - to pierwszy krok do integracji srodkow komunikacji w naszym regionie.

PS Ja bym podyskutowal o planach skm'ow na slasku i zaglebiu.
pozdr
vacu
Co do ATP to powiem, że był to super pomysł ale imho wciąż nierealizowalny u nas. Za biedne są i koleje i autobusy na dzielenie się kasą natomiast miasta chyba nie są skłonne się dorzucić. Szkoda - z drugiej jednak strony u nas powinno się najpierw pomyśleć o wyregulowaniu rozkładów jazdy itp. a potem myśleć o ATP, bo w takiej sytuacji jaka jest teraz ATP nie może działać tak jak powinno...

Co do SKM'ów - masz na myśli te plany, opisywane już na forum?
Hator
QUOTE(vacu @ Nov 16 2006, 07:27 PM) *
Co do ATP to powiem, że był to super pomysł ale imho wciąż nierealizowalny u nas. Za biedne są i koleje i autobusy na dzielenie się kasą natomiast miasta chyba nie są skłonne się dorzucić. Szkoda - z drugiej jednak strony u nas powinno się najpierw pomyśleć o wyregulowaniu rozkładów jazdy itp. a potem myśleć o ATP, bo w takiej sytuacji jaka jest teraz ATP nie może działać tak jak powinno...

Co do SKM'ów - masz na myśli te plany, opisywane już na forum?

vacu - na bilet atp doplacal sejmik wojewodztwa
a co do skmow - tak - o te pomysly mi chodzi - dobra podstawa do rozmawiania o tym temacie.
vacu
QUOTE(Hator @ Nov 16 2006, 10:54 PM) *
vacu - na bilet atp doplacal sejmik wojewodztwa

Fakt, mój błąd - zapomniałem po prostu. W każdym razie dopłacać tyle ile by trzeba - nie chce/nie może [może jakby np. kolej była bogatsza to mogłaby sobie pozwolić na małe straty kosztem spopularyzowania transportu publicznego ale w tej sytuacji?].

Co do SKM-ów to tak jak pisałem już - imo na razie tylko trasa do Tychów jest sensowna. Co do reszty - myślę, że jakby ktoś usiadł i sensownie pomyślał nad rozkładami jazdy, do tego nieco zmodernizował tabor/torowiska i zapewnił schludne dworce to nie potrzebaby budowy nowych [w sensie - do ruchu pasażerskiego] linii. Tym bardziej, że mi się wcale nie wydaje, że większa ilość przystanków spowoduje przyspieszenie przejazdu.

Zawsze mnie to zastanawia - politycy snują wielkie wizje "szklanych domów", z góry wiadomo, że nierealizowalne, chyba po to, żeby zaciemnić obraz wyborcom. A wystarczyłoby zapewnić sensowne wykorzystanie [np. porządne rozkłady jazdy] tego co jest + modernizacja [tabor, dworce] i byłoby ok.
morton14
QUOTE(vacu @ Nov 16 2006, 05:27 PM) *
Co do ATP to powiem, że był to super pomysł ale imho wciąż nierealizowalny u nas.

nie dokonca sie zgodze 3 i 4lata temu przez ok 15 miesiecy bylo bilet ATP
vacu
QUOTE(morton14 @ Nov 29 2006, 12:09 AM) *
nie dokonca sie zgodze 3 i 4lata temu przez ok 15 miesiecy bylo bilet ATP

Wiem wiem, sam z niego korzystałem. Ale jak widać pomysł jest nierealizowalny, bo upadł wink.gif
Hator
kwestia dogadania sie w sejmiku - bo to oni byli glownym sponsorem biletu

moze rozpoczniemy akcje zbierania podpisow? albo przynajmniej mailowania do radnych z sejmiku...?
pozdr
vacu
Mnie to już teraz "rybka", bo koleją nie jeżdżę już wink.gif ale maila napisać mogę, dla innych, ajak!

Tyle, że ja wciąż uważam, że najpierw powinni popracować na rozkładami, żeby nie było takich kwiatków jak np.:
12:44 jest pociąg z Gliwic do Cz-wy, dojeżdża do K-c na 13:18 około. Odjeżdża z K-c o 13:30, ale z toru obok odjeżdża do Cz-wy pociąg Regio o 13:20 więc wszyscy się szybciutko przesiadają i ten pociąg z Gliwic jedzie w połowie pusty.
IMO to jest bzdura a takich idiotyzmów jest więcej. Może jakby to rozwiązać to i pieniądze na ATP byłoby łatwiej znaleźć.
morton14
QUOTE(vacu @ Nov 29 2006, 09:49 AM) *
Mnie to już teraz "rybka", bo koleją nie jeżdżę już wink.gif ale maila napisać mogę, dla innych, ajak!

Tyle, że ja wciąż uważam, że najpierw powinni popracować na rozkładami, żeby nie było takich kwiatków jak np.:
12:44 jest pociąg z Gliwic do Cz-wy, dojeżdża do K-c na 13:18 około. Odjeżdża z K-c o 13:30, ale z toru obok odjeżdża do Cz-wy pociąg Regio o 13:20 więc wszyscy się szybciutko przesiadają i ten pociąg z Gliwic jedzie w połowie pusty.
IMO to jest bzdura a takich idiotyzmów jest więcej. Może jakby to rozwiązać to i pieniądze na ATP byłoby łatwiej znaleźć.

Gdyz Regio jest prywatne i to oni sobie ustalaja kiedy moaja jezdzic nie PKP
pozdrawiam
QUOTE(morton14 @ Nov 29 2006, 11:56 AM) *
Gdyz Regio jest prywatne i to oni sobie ustalaja kiedy moaja jezdzic nie PKP

Na śląsku nie ma żadnego prywatnego przewoźnika kolejowego.
vacu
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 29 2006, 01:44 PM) *
Na śląsku nie ma żadnego prywatnego przewoźnika kolejowego.

Gwoli ścisłości - dotyczy to przewozu osób. Towary wozi np. CTL MACZKI-BÓR SP. Z O.O.
pozdrawiam
QUOTE(vacu @ Nov 29 2006, 02:15 PM) *
Gwoli ścisłości - dotyczy to przewozu osób. Towary wozi np. CTL MACZKI-BÓR SP. Z O.O.

No oczywiście! Mamy najbardziej liberalny rynek przewozów towarowych w Europie i podobnych firm u nas jest cała masa.
Hator
w gwoli scislosci jest prywatny przewoznik:
waskotorowka bytom-nakło/chechlo ktora nalezy do milosnikow koleji waskotorowych, ktorzy to organizuja przewozy w lecie na tej trasie

choc to nie to samo co zwykla/regularna kolej... :)
pozdr
Zibar
QUOTE(vacu @ Nov 29 2006, 02:15 PM) *

A czasem Maczki-Bór nie przewożą również ludzi... wąskotorówką w WPKiW laugh.gif
Jeśli nie są właścicielem tej linii, to wydaje mi się, że aktywnie uczestniczyli przy modernizacji linii i dzierżawili ją przez jakiś czas.
Mick
A na Mazowszu zrobili Koleje Mazowieckie, spółkę samorządu województwa (51%) i PKP Przewozy Regionalne (49%) i powiadają, że jest to najlepszy w kraju system finansowania kolei. W sumie to trzeba by sprawdzić jak na tym wychodzą - przede wszystkim finansowo. Ale zdaje się, że lepiej niż gdyby po prostu "kupowali" usługi od PKP.
Z drugiej strony jak jest to takie dobre rozwiązanie, to dlaczego gdzie indziej jeszcze tego nie wprowadzono.
Arbas
Na całym świecie kolej jest deficytowa i dopłaca państwo. Na naszych oczach ten rodzaj transportu upada - pociągi przewożą teraz powietrze, któremu nikt biletu nie kupuje. Po co pompowac kasę w PKP?
Może rozwinąć inne sposoby przemieszczania się po świecie?
Czasami wydaje mi się, że to tylko sentyment "dużych chłopców", którzy w swoim czasie nie dostali kolejki pod choinkę. Mam na myśli Gosiewskiego i jego niesławny przystanek. Ciekawe jakie poniósł konsekwencje swojej głupoty i tupetu.
Czy pomysł wybudowania kolei z Zagłębia do lotniska w Pyrzowicach jest też autorstwa kogoś z PIS-u? Pytam, ponieważ prezentował go
na spotkaniach przedwyborczych pan Kościelniak.
A nie taniej Panowie dobre drogi i nowoczesne pojazdy??? Czy my zawsze musimy być oryginalni? a
prezes
PKP ostatnio sie postarało, mamy wreszcie możliwość jakiegoś sensownego powrotu z Katowic do DG (np. po imprezach różnych). pociąg relacji wrocław-lublin jest w katowicach o 00:58, jeździ codziennie i po 22 minutach jest w dąbrowie :)
Sebastian22
KZKGOPem tez sie da:
1) KAtowice P.Skargi: N-84 jest o 2:40
2) Sosnowiec Dw.PKP 2:55 wysiadamy
3) Wsiadamy w 902 o 3:06 i wysiadamy w Centrum DG. o 3:58

Podroz trwa dluzej bo ten 902 objezdza Klimontow itp. biggrin.gif ale dojedziemy:P
prezes
QUOTE(Sebastian22)
KZKGOPem tez sie da: ...

wiem, wiem. do tej pory często tak właśnie wracałem :) ale baaardzo długo ten 902 jedzie, wiec teraz będzie lepiej (ale drożej niestety, wygoda kosztuje :) )
Adams
Hej Hej
Błagam pomóżcie dry.gif
orientuje się ktoś jaka jest sytuacja na torach z DG do Zawiercia ??
bo w informacji wzruszają tylko ramionami i nic nie wiedzą conf (11).gif
czuję się skołowany doh (27).gif
a nie będę czekać cały dzień na pociąg widmo
PROSZĘ POMÓŻCIE
kwintosz
Rano w TV mówili że w okolicach Ząbkowic oblodzenie trakcji. Ile w tym prawdy i jakie skutki trudno powiedzieć.
Adams
z TV mało można się dowiedzieć
w internecie podają bardzo ogólnikowo
huh.gif
Może ktoś kto mieszka w Ząbkowicach czy nawet dalej (w strone Zawiercia/Cz-wy) zna jakieś szczegóły ??
Kamil_
Z Zawiercia do DG pociągi spalinówkami są ciągnięte.
pasqudek
Przepraszam za odgrzewanie staroci. Czy koło dworca kolejowego (w centrum) jest kasa Intercity? Czy tylko KŚ?
Leszek
Wg strony IC - nie ma.
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasaze...iletomatow.html
pasqudek
Dziękuję
Zibar
Tu taka mała ciekawostka, gdzie można dotrzeć ze stacji DG w ciągu 1-5 godz.

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.