![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
I bedzie skwer. Stal samochod OFI i "oczka wodne, fontanny"
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: sob, 01 lis 08 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 2,293 Płeć: Kobieta GG: 8646382 ![]() |
Zamiast zrobić tam ładne boiska sportowe dla handlówki i TZN to będą mobilne drzewa stawiać. ![]() to nie zadna handlowka tylko ekonom ![]() otoz uczeszczalam do tej szkoly wiec historia przedstawia sie tak ze kiedys tam bylo boisko... pozniej przy budowie drogi tzn pilsudskiego byl sklad zapasow, ktory dosc poniszczyl strukture boiska... a tak wsumie to ponoc teren prywatny jest.. i szkola nie moze miec tam boiska... eh... a poznmiej sie na wfie biega tam po blocie i szklach ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Park Zielona pod ochroną 07.11.2008 Część terenów w Parku Zielona podlegać będzie ścisłej ochronie. Stało się tak, ponieważ na 17,5 hektarach terenu powstał użytek ekologiczny o nazwie "Uroczysko Zielona". Znajduje się po prawej stronie ulicy Robotniczej i Letniej, kierując się od strony centrum miasta. Park Zielona, jak na park miejski, wyróżnia się bardzo dużą różnorodnością siedliskową i gatunkową. Lasy grądowe, łęgi, wilgotna łąka oraz staw są naturalnym domem dla kilkudziesięciu gatunków zwierząt. Decyzję o nadaniu tym terenom statusu użytku ekologicznego przyspieszył fakt, że występuje tutaj 16 gatunków ptaków, objętych ochroną, m.in. drozd śpiewak, dzięcioł duży, jastrząb i wilga. W stawie można natomiast spotkać chronione płazy, ropuchę szarą, żabę trawną. Wśród parkowych roślin ścisłą ochroną gatunkową jest objętych 6, a kolejnych 7 podlega ochronie częściowej. Są to np. lilia złotogłów oraz śnieżyczka przebiśnieg. Obecnie na terenie użytku ekologicznego nie wolno m.in. niszczyć nor i lęgowisk zwierząt, a także zbierać i niszczyć roślin oraz grzybów. Zabroniony jest też montaż tablic reklamowych. PAS -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
CYTAT Decyzję o nadaniu tym terenom statusu użytku ekologicznego przyspieszył fakt, że występuje tutaj 16 gatunków ptaków, objętych ochroną, m.in. drozd śpiewak, dzięcioł duży, jastrząb i wilga No już akurat te cztery gatunki ptaków to takie rzadkie że szkoda gadać..... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
...skoro już komentujemy z przymrużeniem oka, to przypomnę, że w temacie "Mini ZOO na Zielonej", nie tak dawno temu, przedstawiciel UM podawał "Dziennikowi Zachodniemu", że:
CYTAT Wyeliminowanie plagi szczurów jest niemożliwe, bo w pobliżu jest kompleks leśny, w którym żyją - tłumaczy Piotr Jędrusik, naczelnik wydziału gospodarki komunalnej i mieszkaniowej UM ...dziwne, że nie wymienione wśród ssaków ![]() A na poważnie - cieszy kolejny użytek na terenie miasta, Zielona od dawna zasługuje na specjalny status, o czym już na forum pisaliśmy ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 nie, 09 lis 2008 - 23:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pewnie że cieszy, swoją drogą teren jest mocno odwiedzany przez ludzi więc mam nadzieję że UM jakieś fajne tablice informacyjno-edukacyjne nam sprezentuje
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dzisiaj spacerując po Podlesiu (rejon glinianki) zauważyłem, że wycięte są wszystkie chaszcze/krzaki itp. Wiecie może, co się tam dzieje? Mam nadzieję, że to tylko prace porządkowe/przeciwpożarowe, a nie przymiarka do wycięcia lasu
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na tym "skwerze" przy Pilsudskiego/Granicznej nie zrobili kilku metrowego odcinka miedzy dwoma boiskami, na najwazniejszej sciezce. Ludzie dalej chodza tam po blocie, do tego bylo wczesniej ubite a teraz to brna po kostki
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
Po pewnych perturbacjach reaktywowałem bloga o tematyce przyrodniczej, w którym większość zagadnień dotyczy terenów DG
![]() Zapraszam do czytania, przeglądania galerii i komentowania! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Super
![]() Jeszcze podaj link to będzie super super ![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przcież dał....
Po pewnych perturbacjach reaktywowałem bloga o tematyce przyrodniczej, w którym większość zagadnień dotyczy terenów DG ![]() Zapraszam do czytania, przeglądania galerii i komentowania! |
|
|
![]()
|
|
Cóż, starość nie radość
![]() Blog bardzo ciekawy ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Chyba nie było o tym na forum, więc podzielę się pewną smutną obserwacją dot. trawników.
Nie raz pisaliśmy o braku miejsc parkingowych na osiedlach i parkowaniu aut na trawnikach - ok. Można chamstwo tymże brakiem tłumaczyć i w dodatku wytknąć właścicieli psów srających na te same trawniki, że nie są lepsi itd, itp. Jak wytłumaczyć jednak fakt, że użytkownicy Orlika na Manhattanie ( często przyjezdni z innych osiedli, czy miast) mając obok pobliskiej szkoły kilkadziesiąt miejsc do parkowania w odległości około 100 METRÓW parkują tuż przy boisku na trawniku rzecz jasna? No, kurka jak to wytłumaczyć? Otóż jest to zwyczajne chamstwo.Apeluję do mieszkańców pobliskiej ulicy Leśnej jak też do wszystkich mieszkańców okolicy o robienie zdjęć i przesyłanie ich do Straży Miejskiej lub też dzwonienie po prostu do tej instytucji lub na Policję. Dziwi mnie, że Policja i SM jeszcze nie zrobiły z tym porządku. No, to tyle. A jeszcze do władz miasta. Nasi kochani przedstawiciele UM bardzo chętnie i z wielką dumą uczestniczyli w uroczystości otwarcia Orlika - był minister i generalnie odtrąbiono wielki sukces. ZGODA. Szkoda by było jednak Panie Prezydencie, Vice Panowie Radni i inni w tak łatwy sposób przekreślić taki sukces. Na koniec jeszcze humorystycznie zapytam. Co na to Pan Dzielnicowy? Przepraszam za sarkazm. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
No niech tylko kto spróbuje te zdjęcia robić! Ja, jako mieszkaniec Leśnej też tam parkuję, bo nie ma po prostu żadnych wolnych miejsc parkingowych. Te sprzed dwudziestu lat od mniej więcej 5 lat są już zupełnie niewystarczające. Po godz. 16. zostaje tylko trawnik (w wersji jesienno-zimowej: błoto).
Zdjęcia to robić trzeba politykom kiedy obiecują m.in. budowę parkingów na osiedlach, a potem cisza. |
|
|
![]()
|
|
Mick słuchaj. Pierwsza sprawa: jak ktoś te zdjęcia zrobi, np. ja, to co? Czy to groźba?
Druga sprawa: Czy parkujesz 5 metrów od wejścia do Orlika? Jeśli tak to zwyczajne chamstwo. Nie można zwyczajnego chamstwa i braku kultury tłumaczyć nieudolnością polityków. Z tego co widzę to użytkownicy Orlika podjeżdżają POD SAMĄ BRAMĘ, najczęściej parkują prostopadle do chodnika, który idzie od ulicy Leśnej do bramy. Pytam jeszcze raz, dlaczego, skoro obok szkoły jest dużo miejsc parkingowych? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
No niech tylko kto spróbuje te zdjęcia robić! Ja, jako mieszkaniec Leśnej też tam parkuję, bo nie ma po prostu żadnych wolnych miejsc parkingowych. Te sprzed dwudziestu lat od mniej więcej 5 lat są już zupełnie niewystarczające. Po godz. 16. zostaje tylko trawnik (w wersji jesienno-zimowej: błoto). Zdjęcia to robić trzeba politykom kiedy obiecują m.in. budowę parkingów na osiedlach, a potem cisza. polecam tramwaj |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Chyba nie było o tym na forum, więc podzielę się pewną smutną obserwacją dot. trawników. Nie raz pisaliśmy o braku miejsc parkingowych na osiedlach i parkowaniu aut na trawnikach - ok. Można chamstwo tymże brakiem tłumaczyć i w dodatku wytknąć właścicieli psów srających na te same trawniki, że nie są lepsi itd, itp. Jak wytłumaczyć jednak fakt, że użytkownicy Orlika na Manhattanie ( często przyjezdni z innych osiedli, czy miast) mając obok pobliskiej szkoły kilkadziesiąt miejsc do parkowania w odległości około 100 METRÓW parkują tuż przy boisku na trawniku rzecz jasna? No, kurka jak to wytłumaczyć? Otóż jest to zwyczajne chamstwo.Apeluję do mieszkańców pobliskiej ulicy Leśnej jak też do wszystkich mieszkańców okolicy o robienie zdjęć i przesyłanie ich do Straży Miejskiej lub też dzwonienie po prostu do tej instytucji lub na Policję. Dziwi mnie, że Policja i SM jeszcze nie zrobiły z tym porządku. No, to tyle. A jeszcze do władz miasta. Nasi kochani przedstawiciele UM bardzo chętnie i z wielką dumą uczestniczyli w uroczystości otwarcia Orlika - był minister i generalnie odtrąbiono wielki sukces. ZGODA. Szkoda by było jednak Panie Prezydencie, Vice Panowie Radni i inni w tak łatwy sposób przekreślić taki sukces. Na koniec jeszcze humorystycznie zapytam. Co na to Pan Dzielnicowy? Przepraszam za sarkazm. Nie wiem jak jest tam ale np. u mnie pod blokiem ponoć SM i policja nic nie mogą zrobić, bo miasto nie jest właścicielem trawnika, być może to taka sama sytuacja. I dobrze, bo bym nie miał gdzie stanąć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
A propos parkowania na trawnikach - niemal codziennie zwracam uwagę kierowcom którzy na moim osiedlu parkują na trawnikach. Oczywiście zawsze słyszę tłumaczenie, żę nie ma wolnych miejsc. A ja odpowiadam zgodnie z prawdą, że przez 7 lat mieszkania na tym osiedlu NIGDY nie musiałem parkować na trawniku. A parkuję auto codziennie, czasem po kilka razy. Tylko, że czasem muszę postawić auto 2 klatki dalej, albo pojeździć trochę w poszukiwaniu miejsca. 2 czy 3 razy musiałem zostawić samochód na parkingu strzeżonym. Ale nigdy na trawniku.
-------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A propos parkowania na trawnikach - niemal codziennie zwracam uwagę kierowcom którzy na moim osiedlu parkują na trawnikach. Oczywiście zawsze słyszę tłumaczenie, żę nie ma wolnych miejsc. A ja odpowiadam zgodnie z prawdą, że przez 7 lat mieszkania na tym osiedlu NIGDY nie musiałem parkować na trawniku. A parkuję auto codziennie, czasem po kilka razy. Tylko, że czasem muszę postawić auto 2 klatki dalej, albo pojeździć trochę w poszukiwaniu miejsca. 2 czy 3 razy musiałem zostawić samochód na parkingu strzeżonym. Ale nigdy na trawniku. Przyjedź na inne osiedla, zmienisz zdanie. Nie mogę sobie pozwolić zaparkować pod innym blokiem, bowiem witają mnie tabliczki: "za wyjątkiem..." I dlatego muszę pod swoim blokiem parkować na trawie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Problem by się szybko rozwiązało jakby by nie było można parkować aut służbowych.. przecie 3 auta jednej rodziny to raczej nie normalne, albo dostawczy mercedes na parkingu osiedlowym..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |