![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Dawid, dziekujemy i witamy na forum
![]() ![]() Hej, hej ![]() Świetne zdjęcia robisz ![]() ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 13 mar 2007 - 23:24 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Trochę po czasie, gdyz tydzień juz minął, ale zebrałem się i wrzucam na forum kilka zdjęć z mojej ostatniej wycieczki
![]() Korzystając z pięknej wczesnowiosennej pogody w zeszły weekend niedzielnym popołudniem wybrałem się tropić bobry na Błędowskich Bagnach ![]() ![]() Zaraz przed zjazdem z "trasy ogrodzienieckiej" w stronę Okradzionowa w lesie przy drodze widoczne są liczne wiatrowały i wiatrołomy, pokłosie szalejących tej zimy huraganowych wiatrów. Część uprzątnieta, część jeszcze nie. Piękny, niemal 100-letni bór świerkowo-sosnowy padł na obszarze ładnych kilku hektarów. Dla drzew śmierć, dla nas kraobraz iście puszczański i okazja obejrzenia systemu korzeniowego okazałych drzew - dzięki wykrotom korzenie ujrzały światło dzienne ukazując np. typowy dla świerka system wiązkowy - główne korzenie jak macki ośmiornicy rozpościerają się szeroko na boki, ale na niewielkiej głębokości. Tym samym łatwo zrozumieć podatność świerka na wywracanie. Powaliło też sosny, choć teoretycznie lepiej się korzenią (tu było dość wilgotno i rozmoczony licznymi zimowymi opadami grunt najwyraźniej zadecydował o przegraniu z wiatrem ![]() ![]() rozmiary tej "ośmiorniczki to jakieś 5-6 metrów długości i ok.3 metrów wysokości na pierwszym planie piękna sosna, dalej świerk, w tle ośmiorniczka: ![]() Mam nadzieję, że teren nie zostanie zaorany, ciekawe siedliska różnym leśnym zwierzakom tworzą takie wykroty ![]() W Okradzionowie na starorzeczach Białej Przemszy w najlepsze trwały gody żab trawnych, wielkie kłęby skrzeku pławiły się w wodzie nagrzewanej ostrym marcowym słońcem. Rzeka poniżej ujścia Białej jak zwykle nieprzezroczysta... W Rudach minąłem niedoszłe pomniki przyrody w postaci okazałych dębów i popedałowałem w stronę Lip Dobieckich. Zanim dojechałem do lip minęła mnie straż pożarna pędząca gasić palące się trzcinowiska w widłach Białej i Białej Przemszy. Z tej okazji liczni "miejscowi" motocykliści zagłuszyli śpiew ptakow płosząc wszystko co żywe. Same lipy nie prezentują się najlepiej po ostatnich dość drastycznych "pracach pielęgnacyjnych", polegających na ścinaniu grubych konarów ![]() uwaga, zaraz wyskoczy puszczyk ![]() ![]() Niedaleko za prastarymi lipami zwróciła moją uwagę ich nieco młodsza siostra rosnąca w łęgu nad rzeką - z daleka widoczna charkterystyczna wrzecinowata korona starej lipy, stopniowa zwężająca się ku wierzchołkowi (Lipy Dobieckie właściwie mają korony szczątkowe). ![]() ![]() A potem zaszyłem się w bobrzą krainę, hihihihi. Śladów obecności tych sympatycznych zwierzaków jest dużo, najbardziej rzucające się w oczy są oczywiście powalone drzewa, ale można również zauważyć ścieżki bobrowe i błotne "zjazdy" do rzeki, wyślizgane przez te sprytne gryzonie. Trzeba również uważać na liczne nory przy brzegu rzeki, można miejscami wpaść po pas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co ciekawe bobry zrobiły nam się jakieś pazerne, gdyż tną juz nie tylko najbardziej im ponoć smakujące wierzby czy topole, ale zakąszają też twardym drewnem brzozy i olchy, co widać na zdjęciach Słońce już niemal zachodziło i w słabnących promieniach zdjecia były coraz gorsze. W gąszczu łęgu na zamierającej starej wierzbie jeszcze uwieczniłem okazały (około półmetrowy) egzemplarz huby pospolitej... ![]() ... i wśród kwitnących różowo i pachnących krzewów wawrzynka przez prowizoryczny mostek (z rowerem na ramieniu) przeszedłem na drugi brzeg rzeki... ...która prezentowała się w tym miejscu wyjątkowo okazale: Potem juz powolutku przedzierałem się po zboczach doliny w kierunku Łaz Błędowskich przez sosnowe laski. W dolinie Strumienia Błędowskiego okazałe dęby czerniały wysoko rozcapierzonymi poskręcanymi gałęziami i jeszcze skusiły mnie na rozbrzmiewającą ptasimi głosami świetlistą dąbrowę między Rudami a Wypaleniskami. Tam błękitne łany przylaszczek, pojedyncze zawilce, las rozświergotany cudownie, dzięcioły bębniące, sarny uciekające ![]() ![]() Miła wiosenna przejażdżka na rozruszanie kości dobiegła końca. ... zdjęcia mostka i rzeki, które nie zmiesciły się wpoprzednim poście : ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 śro, 04 kwi 2007 - 02:36 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pulsatilla! Ty jesteś jakimś biologiem czy leśnikiem z wykształcenia? Czy to tak z zamiłowanie tylko lubisz przyrodę? ;-) Fajne fotki, wycieczka i opisy :)
Gratuluję dużej wiedzy i rozeznania o naszych zielonych zakątkach miesta i ich mieszkańcach ;-) |
|
|
![]()
|
|
Jak się spodobało, to wrzucę jeszcze kilka fotek z innego marcowego weekendu, gdy z lornetką podglądałem zimujące ptaki
![]() ![]() Widok na Pogorię I z południowo-wschodniego, urwistego brzegu : ![]() mszaki pod słońce : ![]() ![]() kopuły torfowców: ![]() A w tę niedzielę przed świtem cudny koncert podróżniczka, takiego wodnego słowika o pomarańczowo-niebieskim gardziołku ![]() P.S. Dave, pracy licencjackiej na temat atrakcji turystycznych DG nie pisałem.. ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 05 kwi 2007 - 00:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pulsatilla = nie jestem w stanie opisac wrazenia jakie zrobila na mnie ta relacja :) wogole to podziw i uklony za tak obszerna i bogata wiedze
ps myslales o wydaniu wlasnej encyklopedii dabrowskiej flory i fauny?? albo choc przewodnika po dabrowskich terenach zielonych :) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hator, przewodnik już jest, chyba zresztą trzykrotnie wznawiany, w MBP zapewne mają w dziale regionaliów (niestety nie posiadam żadnego wydania
![]() ![]() Encyklopedia flory i fauny dąbrowskiej istnieje, choć nieco sędziwa - z początku lat 90-tych - jest nią waloryzacja przyrodnicza miasta ( to na jej podstawie powstał wspomniany przewodnik w bardziej przystępnej popularnej formie). Istnieją poza tym naukowe opracowania dotyczące niedosżłych rezerwatów czy terenu Natura 2000 i oczywiście dokumentacja istniejących pomników przyrody, użytków ekologicznych i zespołu przyrodniczo-krajobrazowego ![]() ![]() Poza tym UM już ma zarezerwowane środki na kolejną waloryzację, więc niedługo powstanie aktualna wersja dąbrowskiej przyrodniczej biblii ![]() Jeśli chodzi o podejście do ochrony przyrody Dąbrowa jest chlubnym wyjątkiem na tle pozostałych miast GOP i trochę jestem zaniepokojony co będzie, gdy kwestie ochrony środowiska (zgodnie z zapisami w projekcie ustawy aglomeracyjnej) wyjdą poza miasto ![]() P.S. Dzięki za ukłony, zaraz spłonę jakem diabełek ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mam jakies ksiazki gdzies w domu o dabrowskiej przyrodzie - pelne zdjec i opisow ale sa one sprzed kilku (=nastu?) lat.
przydalabo sie wlasnie wznowienie o ktorym piszesz i lepsza dystrybucja takiego wydania - by ludzie tutaj zyjacy wiedzieli z czym mamy tutaj "do czynienia" albo jakas publikacja internetowa - przynajmniej skrocona do wer papierowej - cos podobnego do przewodnika po dabrowie gorniczej - jaki mozna sciagnac ze strony um -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE lepsza dystrybucja takiego wydania Właśnie, właśnie ![]() ![]() Powstała np. ciekawa mapka przyrodnicza Dąbrowy - na planie miasta W skali około 1:20 000 umieszczone miniaturki zdjęciowe w odpowiednich miejscach, gdzie dany zwierzak czy roślinka występuje. Co z tego, skoro jedyne miejsca gdzie ów plan widziałem to były... pokoje w Urzędzie Miejskim ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pulsatillo! Ja mam tą mapkę ;-)
Nawet nie wiem skąd, ale chyba ze 3 lata temu w jakiejś gazecie była (DZ?), jest też w naszej MBP, na mojej uczelni w czytelni i takich tam. Te pozycje, o których wspominasz, to większość jest autorstwa naukowców z "naszego" Wydziału Nauk o Ziemi UŚ w Sosnowcu :) Wiele z tych pozycji wykorzystałem w mojej pracy licencjackiej ;-) Kurde, ciągle nie mogę się sprężyć, żeby tą pracę "opublikować" (czytaj upublicznić na forum i zanieść do czytelni w MBP), choć już ma 2 lata... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Na "IV" fajnie dzisiaj było
![]() dużo wody i czyściutka ![]() i nagle mi nad głową przelciało i takie "coś" wylądowało ![]() "pikselowate " ,ale podejść się nie dała ![]() 20-krotny "zum"z łapki. pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
endriu to coś to kazarka (Tadorna ferruginea) - w Polsce to niezły rarytas ale ten konkretny ptak to akurat uciekinier z jakiejś hodowli - chociaż na fotce dokładnie nie widze plastikowej obrączki. Ptak ten buja się u nas od chyba 2 miesięcy - raz jest na P3 raz na Kuźnicy.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
Hejka! W kwestii kazarek to na naszych wodach mamy już dwie
![]() Niedawno podczas kontroli rejonu zatoki na zb.Kuźnica Warężyńska miałem niepewną obserwacje 2 osobników tego gatunku, ale że byłem mocno zakrzaczony to musiałem w notesie wstawić przy niej znak zapytania i stosowną adnotacje :/ No ale dziś się okazało, że nie miałem zwidów - kumpel miał 2 kazary na plaży na P3 - hehe obie z żółtymi plastikami... byłyby jaja (dosłownie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
hhihihi, to dopiero byłby raryt... lęgi kazarek uciekinierek
![]() P.S. A jesteś pewien Pawelele, że z samcem łabędzia kazarka nie może ten tego ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A jesteś pewien Pawelele, że z samcem łabędzia kazarka nie może ten tego ![]() ![]() Cóż - kto je tam wie - ale skoro to raczej samice to jakiś pan-łabądź musiałby zadziałać - a tu sytuacja była taka, że to ona się przymilała a Cygnus-maczo wolał panie w bieli ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://www.pracownia.org.pl/data//prop_pro...ny_przyrody.pdf
pod powyższym adresem dla wszystkich zainteresowanych dobrem naszej rodzimej Przyrody znajduje się pełna wersja raportu PROP z dnia 9 marca 2007 na temat obecnego kryzysu ekologicznego w Polsce natomiast pod tym adresem znajduje się bardzo ciekawie opracowana mapka potencjalnych konfliktów jakie mogą wystąpić w przeciągu najbliżyszch lat w wyniku bezmyślnych iwestycji http://www.wwf.pl/projekty/natura_2000_mapa.php są tu nasze Lipienniki i oczywiście Pustynia Błędowska. |
|
|
![]()
|
|
Czołem dąbrowiacy!!!
![]() Zarzucam garścią nowinek ze świata przyrody. Otóż sezon 2007 choć jeszcze nie zakończony, ale i tak już należy uznać za baardzo udany. Wczoraj podczas kontroli wysp okazało się, że nasza największa zagłębiowska rzadkość - mewa czarnogłowa - ma się świetnie. W tym roku gniazdują 2 pary tych pięknych mew!!!! ![]() Jedną parę namierzyłem z brzegu i potem odnaleźliśmy tam jednego pisklaka (dostał blachę i czerwony plastik i mam nadzieję, że uzyskamy od niego jakieś wiadomości powrotne bo o ubiegłorocznym młodziaku ani widu ani słychu niestety). Drugą wyniuchaliśmy całkiem przypadkowo - na innej wyspie obrączkowaliśmy rybitwy rzeczne i pojawiła się nad nami dorosła mewa, a potem po nitce do kłębka i znaleźliśmy gniazdo z 2 pisklakami i 1 jajem ![]() Tak więc "mela" (tak pieszczotliwie nazywamy w branży ten gatunek mewy :]) ma się bardzo dobrze!! Z innych ciekawostek na zb.Kuźnica Warężyńska: - aż 55 par rybitwy rzecznej - rekord dla tego miejsca - około 30 par zausznika - 2 pary łabędzi niemych - jedna była blisko i wodziła 5 piskląt (jedno tzw. rasy polskiej - normalne pisklaki jak to na brzydkie kaczątko przystało są szare, natomiast te rasy polskiej są białe tak jak dorosłe; jak urosną to od typowego łabędzia różnią się tym, że mają bardziej blade nieopierzone części - nogi cieliste, dziób też taki bardziej matowy....) - i mega późne stwierdzenie nurów czarnoszyich - w rejonie zapory siedzą 2 drugoroczne ptaki - normalnie ten gatunek gnieździ się na północy Europy; a te młodziaki jeszcze się plączą gdzieś w tropikalnych centrum ![]() ![]() - i na koniec zacny drapieżnik - piękna i długa obserwacja krążącego trzmielojada (lub jak kto woli pszczołojada) Z inszych gatunków to jeszcze zaskrońca widziałem na jednej z wysp.... kawał musiał płynąć do tej wyspy... Tyle narazie! Ten post edytował Pawelele śro, 20 cze 2007 - 19:05 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
dla naszych przyrodnikow - jest projekt uchwaly o 2 nowych pomnikach przyrody:
QUOTE w sprawie: ustanowienia pomnikami przyrody dwóch drzew z gatunku
Ajlant gruczołkowaty – Bożodrzew (Ailanthus altissima)(...) Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej uchwala: § 1 Ustanawia się pomnikami przyrody dwa drzewa z gatunku Ajlant gruczołkowaty – Bożodrzew (Ailanthus altissima) o obwodach pni mierzonych na wysokości 130 cm nad ziemią wynoszących 260 cm i 268 cm, rosnące przy ulicy Hallerczyków 165, na działce Nr 235/2, karta mapy nr 4 obręb Sikorka. § 2 Ustanowienie ochrony ma na celu zachowanie cennych tworów przyrody żywej ze względu na ich szczególną wartość przyrodniczą i krajobrazową. § 3 W stosunku do drzew uznanych za pomniki przyrody wprowadza się następujące zakazy: 1) niszczenia, uszkadzania i przekształcania, 2) wykonywania prac ziemnych trwale zniekształcających rzeźbę terenu, 3) uszkadzania i zanieczyszczania gleby, 4) dokonywania zmian stosunków wodnych, jeżeli zmiany te nie służą ochronie przyrody, 5) zmiany sposobu użytkowania ziemi, 6) umieszczania tablic reklamowych. § 4 Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Dąbrowy Górniczej. § 5 Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego i wchodzi w życie po upływie 14 dni od jej ogłoszenia. Przewodnicząca Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej Agnieszka Pasternak Uzasadnienie do uchwały Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej w sprawie: ustanowienia pomnikami przyrody dwóch drzew z gatunku Ajlant gruczołkowaty - Bożodrzew (Ailanthus altissima) Zgodnie z Art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 roku o ochronie przyrody (Dz. U. z 2004r. Nr 92, poz. 880 z późn. zmianami) pomnikami przyrody są pojedyncze twory przyrody żywej i nieożywionej lub ich skupiska o szczególnej wartości przyrodniczej, naukowej, kulturowej, historycznej lub krajobrazowej oraz odznaczające się indywidualnymi cechami, wyróżniającymi je wśród innych tworów, okazałych rozmiarów drzewa, krzewy gatunków rodzimych lub obcych, źródła, wodospady, wywierzyska, skałki, jary, głazy narzutowe oraz jaskinie. Kierując się potrzebą ochrony okazałych i cennych drzew, ze względu na ich wysoką wartość przyrodniczą i krajobrazową, ustanawia się je pomnikami przyrody. Drzewa te oprócz okazałych rozmiarów, szczególnie wyróżniają się egzotycznym wyglądem. Drzewo bożodrzew pochodzi z Chin, do Europy pierwsze egzemplarze sprowadzono w 1751 roku. Bożodrzewy są rzadko występującym gatunkiem drzew w naszym rejonie, a tak okazałe rozmiary (obwody pni 260 cm i 268 cm) naszych drzew, lokują je w Polsce w pierwszej dziesiątce drzew pomnikowych tego gatunku. Zakazy wymienione w § 3 uchwały przyczynią się do prawidłowego i skutecznego wykonania ochrony. Drzewa rosną w Dąbrowie Górniczej przy ulicy Hallerczyków 165, na działce Nr 235/2, karta mapy 4, obręb Sikorka. Właścicielka nieruchomości wyraziła zgodę na objęcie bożodrzewów ochroną w formie ustanowienia pomników przyrody. Z-ca Prezydenta Miasta Paweł Gocyła -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niby kalendarzowo mamy jeszcze lato ale dziś w terenie czułem się jak podczas listopadowych wypadów ;-)
Jesień to w świecie ptaków bardzo gorący okres, wszak zaczyna się wielkie wędrowanie na południe. Jak narazie na naszych wodach za wiele się nie dzieje, ale to tylko kwestia czasu ![]() Na KW na chwile obecną jest standardzik - zupa łysek (ponad 1500), śmiechy po lęgach już się wyniosły (teraz max. to nieco ponad 400, a zwykle nie więcej jak kilkadziesiąt ptaków - do tych ok.3000 ptaków z sezonu lęgowego przyjdzie nam pewnie poczekać do przyszłej wiosny), siedzi nieco perkozów. Niebawem pewnie "przywali" nieco kaczek, gęsi też ruszą, kormorany pewnie też (np dziś na stawach w Sulikowie widziałem ok.100 przelatujących na zachód). Warto też patrzeć w niebo bo teraz bardzo dobry czas na przelotne drapieżniki - rybołowy już ostro napierają przez nasz kraj. Gdybyście podczas spaceru ścieżką widzieli coś zacnego to dajcie znać - ja też postaram się regularnie informować co tam sie dzieje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wrócę do drzewek - ostatnio ścieli topole przy Szkole dawnej "15" im. Szenwalda.....te topole ponoć sa najgorszymi drzewami jesli chodzi o tereny miejskie - maja wielkie korzenie ktore niszczą kanalizację. Wycięto wszystkie drzewa w poblizu ulicy bema (tam jak jest ta szpetna buda).....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |