![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
PS2 Ponawiam pytanie. Czy ktos z wlodarzy forum zapraszal juz kandydatow na forum?? Ja jako moderator nie chciałbym się wcinać i tego robić, zgłosiłem się do edycji postów więc nie chciałbym przekraczać swoich kompetencji. Pytanie to powinno być skierowane do adminów: @kwasny i @klocek Jeśli nie mieliby nic przeciwko to przecież każdy kto chce może tych ludzi zaprosić, ważne by do nas trafili a my jako mieszkańcy mieli jakieś rozeznanie w tym na kogo warto głosować.. Ten post edytował kwintosz śro, 04 paź 2006 - 11:55 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 24 Dołączył: pon, 04 wrz 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 219 ![]() |
Witam!
Odniosę się do spraw, które poruszyliście od czasu mojej ostatniej wizyty na forum. Umieszczenie na peronie billboard `ów i city light` ów ze zdjęciami miasta uważam za dobry pomysł. Mam świadomość ze było by to rozwiązanie doraźne. Jednak także w taki prosty sposób, prezentując grafiki i fotografie ukazujące historię i współczesne walory i oblicze Dąbrowy, można zwiększyć estetykę peronu i jego okolic. Tym samym można nieco zmniejszyć negatywne wrażenie, jakie wywiera na przejeżdżających obraz DG widzianej z za szyb pociągu. Doceniam pomysł ochrony zabytkowych budynków dworcowych, m.in. w Ząbkowicach. Fakt, iż znajdują się na trasie dawnej kolei warszawsko-wiedeńskiej można skutecznie wykorzystać w działaniach promujących miasto. W tym wypadku można również, jak zasugerowano w przypadku dworca w centrum, umieścić billboard`y prezentujące ich dawny wygląd i krótką notkę historyczną nawiązującą do czasów świetności tych obiektów. W wątku poświęconym SKM część dyskutantów podaje w wątpliwość możliwość sprawnego zrealizowania tej inwestycji. W tym miejscu jeszcze raz przypomnę, że uważam za konieczne, aby to przedsięwzięcie było realizowane w ramach Związku Metropolitalnego. Wówczas możliwym będzie opracowanie kompleksowego programu usprawnienia komunikacji w regionie i uwzględnienie takich problemów o jakich piszecie ( m. in. przebudowa peronów i torowisk, budowa wiaduktów, harmonizacja rozkładów jazdy pociągów z autobusami i tramwajami). Jest to oczywiście złożone, strategiczne przedsięwzięcie, które wymaga czasu na sfinalizowanie. Co do bieżących działań odnośnie remontu dworca to należy przystąpić do negocjacji z trudnym partnerem jakim jest PKP. Łatwo snuć plany, które w fazie projektów wyglądają imponująco. Jednak w sytuacji, gdy przystępuje się do ich realizacji pojawiają liczne trudności ( w tym przypadku doskonałym przykładem są komplikacje Sosnowca dotyczące dworca). Niemniej uważam, że ta spraw może znaleźć korzystny finał i da się osiągnąć rezultat spełniający oczekiwania mieszkańców. Pozdrawiam! -------------------- "z bliska"
GG- 6481247 |
|
|
Guest_Guest_mucha_*_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Panie Zbigniewie, ma Pan u mnie plusa za samą obecność na forum. Ale co do dworca, to dorzucam swój kamyczek - to naprawdę ważna sprawa dla naszego miasta i jego wizerunku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z braku chetnych
![]() ![]() sam wzialem na siebie wysylanie maili z powiadomieniem mail o tresci: Witam Jako jeden z przedstawicieli Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej chciałbym Pana, jako kandydata na urząd prezydenta Dąbrowy, zaprosić do dyskusji z Nami - mieszkańcami miasta, w celu przedstawienia swojego programu wyborczego, polemiki z pozostałymi kandydatami i najważniejsze - dyskusji na temat obecnych problemów miasta i sposobów ich rozwiązania. Adres naszego forum: http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php? Maile o podobnej treści zostaną także rozesłane do Pana "przeciwników" - liczymy na Pańskie zaangażowanie i profesjonalne podejście do sprawy. Pozdrawiamy serdecznie MIESZKAŃCY DG mail zostal wyslany do pozostalych kandydatow, ktorych na forum jeszcze nie ma - do pana Bobera (bodajze) wyslalem taka sama tresc smsowo PS do postu p Podrazy odniose sie wieczorem. Teraz wychodze -> Ten post edytował Hator śro, 04 paź 2006 - 14:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Panie Zbigniewie, ja tak tylko dla zartów mam ochote sie spytac czy Dąbrowa G. uzyska wkoncu dostep do morza? ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
no - taka postawa to juz mi sie bardziej podoba
![]() w dworzec PKP, moim zdaniem, nie trzeba wykladac duzych sum - stacja DG Centrum nie jest juz niestety punktem wezlowym dla kilku tras (a jeszcze do lat 90 byla kiedy to z kat mozna bylo dojechac do strzemieszyc przez HK) dlatego tez drugiego centrum administracyjnego czy budynku jak biblioteka miejska nie potrzeba. A peron to raczej face lifting (kostkka brukowa, lawki, zadaszenie, latarnie, reklamy, troche farby) - no chyba ze ktos jeszcze marzy o kladce albo przejsciu podziemnym Odnosnie dworca - przyszly mi do glowy 2 pomysly jak sie z tym uporac. Standartowy plan zaklada remont z kasy miejskiej i wydzierzawienie czesci od pkp np na kioski, knajpke itp natomiast ja mysle, ze mozna by 1) wybudowac nowiutki dworzec na terenie nie podlegajacym PKP a znajdujacym sie blisko dworca. Oficjalnie mialaby to byc siedziba informacji turystycznej, natomiast czesc powierzchni mozna by przygotowac juz pod kasy z poczekalniami i po atrakcyjnej cenie wydzierzawic spolce PKP Dworce Kolejowe. 2) przy budowie centrum handlowego (o ile cos z tego bedzie) wydzierzawic przez miasto 1 czesc (taki "box") na pasazu dla "dworca PKP" - PKP znow po preferencyjnych kosztach oddzierzawilo od miasta i wszyscy by byli happy. Warunkiem byloby, aby taki "sklep" mial osobne wejscie - co by ludzie o 6 rano, kiedy CH nie jest czynne, mogli m in kupic bilet; no i tez aby stworzyc jakas sensowna droge-chodnik prowadzacy bezposrednio na peron co myslicie o tych pomyslach? Moje pytania do kandydata - jakie ma Pan plany na rewitalizacje centrum (w tym tez 3 maja) ? - jakiego centrum Pan bedzie oczekiwal od rpzyszlego inwestora centrum handlowego "widmo" (np zeby byl duzy pasaz, jakas architektura konkretna, jakies inwestycje w infrastrukture otaczajaca itp?) - jak sie Pan odnosi do zagospodarowania Pogorii IV (jakies konkretne propozycje) PS 2 watek o SKM w GOPie proponuje kontynuowac w temacie Dworzec PKP - tam tez ja sie odniose do Pana propozycji i bardzobym prosil o polemike pozdrawiam Ten post edytował Hator śro, 04 paź 2006 - 21:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Tak naprawdę mam poważne wątpliwości co do swojego wyboru prezydenta miasta. Z jednej strony chciałbym zagłosować na osobę, której nazwisko nie przewijało się dotąd przez miasto np. pan Meres czy inny Nowak/Kowalski, z drugiej strony liczę się z tym, że np panowie Zaguła czy Podraza znają dobrze problemy miasta, abstrahując od tego, jak sobie z nimi radzili. Mam jedynie nadzieję, ze dane mi/nam będzie zapoznać się z konkretnymi planami i zamiarami kandydatów, co niewątpliwie ułatwiło by wybór.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
- jakiego centrum Pan bedzie oczekiwal od rpzyszlego inwestora centrum handlowego "widmo" (np zeby byl duzy pasaz, jakas architektura konkretna, jakies inwestycje w infrastrukture otaczajaca itp?) to pytanie nie za bardzo ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
@:) no fakt
PS czemu wy nie zadacie wlasnych pytan - naljatwiej to krytykowac... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
QUOTE Jacek Kościelniak urodził się w Dąbrowie Górniczej, ma 42 lata, jest ekonomistą i jest posłem na Sejm z ramienia PiS-u. Jacek Kościelniak proponuje mieszkańcom Dąbrowy Górniczej zawarcie umowy społecznej, opartej na 10 zasadach; oto kilka z nich: przeźroczyste miasto, w którym jawność zwalcza korupcję, urząd dla mieszkańców, samorządność zamiast układów, programy unijne zamiast kredytów. Takiej umowy będzie przestrzegał sprawując urząd Prezydenta Dąbrowy Górniczej. Do wyborów samorządowych w Dąbrowie Górniczej stanie 52 kandydatów PiS-u, wśród nich członkowie Unii Polityki Realnej z Grzegorzem Jaszczurą na czele, który otwiera listę w okręgu nr 3. Wczoraj Grzegorz Jaszczura w ostrych słowach podsumował „rządy lewicy” w Dąbrowie Górniczej. Na listach PiS spotykamy m.in. takie znane nazwiska: Marek Cygroń, były zastępca Jerzego Talkowskiego; Elżbieta Żuchowicz, przewodnicząca NSZZ „Solidarność” w Szpitalu Miejskim w DG; Halina Głowacka, z-ca dyrektora Technicznych Zakładów Naukowych; Tadeusz Strzelecki, aktualny pełnomocnik prezydenta Jerzego Talkowskiego; Tatiana Duraj - Fert z ząbkowickiego Domu Kultury. Kandydatami PiS - u do Sejmiku województwa ślaskiego są: Michał Gruca, przedsiębiorca, i Małgorzata Zarychta - Surówka, radca prawny. No to ja już wiem co to PiSior w DG, bo nigdy nie słyszałem o takiej organizacji u nas w mieście. Mianowicie szykuje nam się nowy prezydent + stara ekipa. Oczywiście ich celem jest zwalczanie układów i korupcji. Ja myślałem, że Talek przez 4 lata zlikwidował wszystkie układziki. A może ekipa Talka sama się będzie lustrować. Jak dla mnie bardzo śmieszne i to wszystko za unijne pieniądze? Ten post edytował pozdrawiam pią, 06 paź 2006 - 15:26 |
|
|
![]()
|
|
pozdrawiam - cenne uwagi napisales
ja na PIS raczej nie zaglosuje - wystarczy, ze mamy cyrk w sejmie. Wiem, ze glosowanie w samorzadach to co innego, ale po przeczytaniu programu wyborczego Pana Koscielniaka i jego checi niszczenia ukladow, szarych sieci itp to tymbardziej mam tej partii dosyc. PS ekipa kandydatow na radnych tez jest powodem do dumy, "chcemy niszczyc uklady"... ktore sami tworzymy ![]() ![]() Marek Cygroń, były zastępca Jerzego Talkowskiego Tadeusz Strzelecki, aktualny pełnomocnik prezydenta Jerzego Talkowskiego-panowie juz pokazali na co ich stac Pani Glowacka - idealne kompetencje (nauczycielka przysposobienia obronnego), nie wspominajac ze ta Pani, co nowe wybory, zmienia partie jak choragiewka ![]() Elżbieta Żuchowicz, przewodnicząca NSZZ - niestaty dla tej Pani, ale nie przepadam za zwiazkowcami Tatiana Duraj - Fert - wyksztalcenie dziennikarskie - tez wsam raz by sie znac na ekonomii i zarzadzaniu... piss on pis!! -------------------- |
|
|
Guest_Gość_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Hmmmm T Strzelecki, M Cygron, na listach PIS, a jak to sie ma do tego ze Tal sam bedzie kandydował wraz ze swoim komitetem wyborczym który bedzie w wyborach scisle powiazany z DPL od Dula. hmmmm
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Hmmmm T Strzelecki, M Cygron, na listach PIS, a jak to sie ma do tego ze Tal sam bedzie kandydował wraz ze swoim komitetem wyborczym który bedzie w wyborach scisle powiazany z DPL od Dula. hmmmm A już się bałem, że posadka w MZUM tak się panu Dulowi spodobała i już nie wróci do polityki. Ale widzę, że chęć władzy jest silniejsza. To, z jakiej teraz listy startujemy? No cóż są tacy ludzie, którzy zmieniają swoje poglądy polityczne i partie tak często, że już trudno się zorientować. A może zmiana nazwiska? To może poskutkuje. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No to ja już wiem co to PiSior w DG, bo nigdy nie słyszałem o takiej organizacji u nas w mieście. Mianowicie szykuje nam się nowy prezydent + stara ekipa. Oczywiście ich celem jest zwalczanie układów i korupcji. Ja myślałem, że Talek przez 4 lata zlikwidował wszystkie układziki. A może ekipa Talka sama się będzie lustrować. Jak dla mnie bardzo śmieszne i to wszystko za unijne pieniądze? Pan Kościelniak na łamach PD zeznał, że jego ulubionym filmem jest "Nocna zmiana". Prezes kazał? -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: śro, 04 paź 06 Nr użytkownika: 225 ![]() |
Nazywam się Zaguła Henryk i kandyduję na Urząd Prezydenta Dąbrowa Górnicza. Jeżeli macie ochotę zapoznać się bliżej ze mną to zapraszam na moją stronę www.zagula.pl adres hzagula@silesia-region.pl
W moim programie główne punkty to: uporządkowanie gospodarki finansowej, rozwiązanie spraw dworca, budowa parkingów w osiedlach, ratowanie budynków mieszkalnych. Jednak najważniejszym problemem jest woda i współwłasność firmy wodociągowej, która blokuje nam dostęp do środków unijnych. Ja wiem jak szybko i skutecznie zakończyć ten problem. Możemy dużo mówić na temat naszych programów, tak jest w każdej kampanii wyborczej, ale po wyborze każdy elekt zderza się z rzeczywistością, a ta nie jest taka prosta. Dane z opracowania na temat prognoz finansowych: w latach 2002-2006 w budżecie naszego miasta przybyło z tytułu podatków około 100 mln zł w tym czasie zrealizowano tylko budynek Biblioteki a pozostałe prace z kredytów. W latach 2007-2009 wg. raportu budżet nie wystarczy na spłatę zobowiązań ze środków własnych zakładając że nie wydamy nic na inwestycje. Co to znaczy? Ano to że jesteśmy bogatym bankrutem. Dlatego jako pierwszy punkt mojego programu uznałem zająć się gospodarką finansową. Czy mam do tego kwalifikacje? Byłem Prezydentem naszego miasta w latach 1991-1996 w kadencji 1998-2002 byłem przewodniczącym Komisji budżetu i finansów Sejmiku Śląskiego w tej kadencji jestem radnym i wielokrotnie zwracałem na ten fakt uwagę, ale również mam dobre rozeznanie z tej racji w sytuacji. Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami to proszę o kontakt na podany adres. Podoba mi się inicjatywa Forum i postaram się być obecny. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
W pierwszej kolejności witam Pana serdecznie i jednocześnie cieszę się, że kolejny kandydat pojawił się na forum. Odwiedziłem stronę www.zagula.pl i to, co znalazłem:
QUOTE Dąbrowa Górnicza potrzebuje centrum z prawdziwego zdarzenia, miejsca, które połączy funkcje rekreacyjne, handlowe i komunikacyjne. Chcę przedstawić mieszkańcom swój autorski pomysł na lokalizację centrum. Taka decyzja zmieni jednak na zawsze miasto i dlatego wymaga poparcia społecznego w formie referendum. Pogoria IV to jeden z najpiękniejszych zalewów wodnych w Polsce. Uważam, że może pełnić funkcję ośrodka rekreacyjnego dla całego Zagłębia. Mogą tam zafunkcjonować inwestycje prywatne, publiczne i miejskie. Taka forma zagospodarowania terenu spowoduje powstanie obiektów, które będą źródłem podatku od nieruchomości i wygenerują nowe miejsca pracy. W tym wypadku również chcę zwrócić się do mieszkańców o podjęcie decyzji w formie referendum. W ciągu czterech najbliższych lat planuję budowę co najmniej 4 parkingów wielopoziomowych na największych osiedlach w Dąbrowie Górniczej Uważam, że jak najszybciej należy dokonać wymiany płyt cementowo – azbestowych w budynkach mieszkalnych i wykonać ocieplenie, które nie będzie szkodliwe dla zdrowia mieszkańców. Ta inwestycja może potrwać od 5 do 10 lat w cyklu modernizacji ocieplenia na jednym osiedlu lub jego fragmencie rocznie. W tym zakresie możliwe jest pozyskanie dużych środków z Unii Europejskiej. Niestety trochę się rozczarowałem skromnością programu, lecz widzę że reszta kandydatów też nie zachwyca. Dlatego proszę o uszczegółowienie paru kwestii. - gdzie planuje pan wybudować te parkingi wielopoziomowe - jak Pan zamierza zlikwidować tą współwłasność wodociągów – chce Pan dokończyć prywatyzacje??? - proszę o udostępnienie tego raportu, według którego jesteśmy bogatymi bankrutami - jak ma wyglądać to centrum miasta, o którym mowa - gdzie dokonać cięć w budżecie dla ratowania finansów - jak ma wyglądać Pogoria IV - Ile dokładnie pieniędzy chce Pan przeznaczyć na usuwanie azbestu i proszę podać źródło finansowania A teraz moja subiektywna opinia. Moim zdanie trochę przesadza Pan z tymi bankrutami. Do tego sprawa azbestu – bardzo dobry pomysł tylko skąd wziąć kilkaset milionów zł i ominąć bariery prawne, aby przekazać dotacje spółdzielni mieszkaniowej. Do tego ja bym wolał żeby Pan kupił radiowóz policji za te pieniądze na referendum, które i tak nie będzie miarodajne. No chyba, że będzie to przy okazji innych wyborów. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE Henryk Zaguła Dąbrowa Górnicza potrzebuje centrum z prawdziwego zdarzenia, miejsca, które połączy funkcje rekreacyjne, handlowe i komunikacyjne. Chcę przedstawić mieszkańcom swój autorski pomysł na lokalizację centrum. Taka decyzja zmieni jednak na zawsze miasto i dlatego wymaga poparcia społecznego w formie referendum. bardzo ciekawe. Moze nam pan go bardziej przyblizyc? Ten post edytował :) nie, 08 paź 2006 - 11:35 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: śro, 04 paź 06 Nr użytkownika: 225 ![]() |
Odpowiedź dla rozczarowanych moim programem
gdzie planuje pan wybudować te parkingi wielopoziomowe Duże osiedla mieszkaniowe, Mydlice, Gołonóg szczegóły wyjdą z badań - jak Pan zamierza zlikwidować tą współwłasność wodociągów – chce Pan dokończyć prywatyzacje??? Nie dokończę prywatyzacji, zawsze byłem zdania że majątek monopoli naturalnych musi pozostać w mieście, zarządzanie trzeba powierzyć specjalistom. Są trzy możliwości zerwać kontrakt, dogadać się do zmiany własnościowej za powierzenie RWE kontraktu operatorskiego, utworzyć nową firmę. - proszę o udostępnienie tego raportu, według którego jesteśmy bogatymi bankrutami Raport winien być dostępny u Przewodniczącego Rady Miasta - jak ma wyglądać to centrum miasta, o którym mowa Musiałbym rozmawiać na te tematy z planem miasta, pytanie gdzie jest centrum i jakie są czynniki csntrotwórcze to podstawa. Ogólnie dworzec centralny z powierzchniami handlowo-usługowymi, przystanek przesiadkowy, aleja od dworca do końca Granicznej wyłączona z ruchu, po obu stronach Granicznej wolne tereny pod powierzchnie usługowo-handlowe. Program na 10-15 lat z pomocą środków UE. Szczegóły do decyzji w referendum po dyskusji z mieszkańcami - gdzie dokonać cięć w budżecie dla ratowania finansów Proszę mi wierzyć że wiem to dokładnie - jak ma wyglądać Pogoria IV Tak jak przy dyskusji o centrum potrzebny jest plan miasta, ale otwarcie tych terenów to szansa Dąbrowy Górniczej. Ta dwa pomysły plus planowany przebieg DTŚ-ki zmienią nasze miasto na zawsze. Tym bardziej trzeba postępować ostrożnie i konsultować we wszystkich środowiskach. Możemy dostać szansę i możemy to zepsuć. - Ile dokładnie pieniędzy chce Pan przeznaczyć na usuwanie azbestu i proszę podać źródło finansowania Moja propozycja to opracować zbiorczy plan w tej sprawie dla całego miasta. Władze miasta winy być głównym realizatorem tego zadania z udziałem środków w Miejskim Powiatowym Wojewódzkim i Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska z udziałem UE. Mam nadzieję że chociaż w części przybliżyłem szczegóły mojego programu. Dziękuję i pozdrawiam HenrykZaguła |
|
|
![]()
|
|
no skoro jestesmy bankrutami to jak mamy naprawiac dziure w budzecie dodatkowymi wydatkami? tym bardziej jesli te wydatki nie przyczyniaja sie bezposrednio do poprawy sytuacji finansowej - chocby te parkingi na osiedlu, moze to i ciekawy pomysl, ale ja wolalbym postawic na zielen niz na beton - fakt faktem, ze uliczki osiedlowe obecnie sa poupychane autami, ale jak ktos nie ma gdzie stawiac auta pod domem to mu sie nic nie stanie jak wynajmie garaz albo zostawi samochod na parkingu strzezonym.
A po ewentualnym wybudowaniu parkingow wielopoziomowych trzeba bedzie i tak pobierac oplaty za korzystanie no bo kto wyda tak duza kase na wybudowanie, a potem utrzymanie w dobrym stanie infrastruktury (a znow - jak to niby sie ma do tej dziury budzetowej?) A gdy juz wybudujemy parkingi to ciekawe co nam zostanie na tych osiedlach, sam asfalt,,,? a gdzie zielen, gdzie dzieciaki maja sie bawic, gdzie maja spedzac czas - juz niektore spoldzielnie rozbieraja/rozebraly hustawki z placow zabaw, a kierowcy z tego korzystaja i parkuja tam. Niechce, aby dabrowa stala sie typowym miejskim molochem, gdzie tylko sa budynki i ulice z samochodami, a miejsca dla dzieci czy na spacery brak. Cieakwe kto pozniej bedzie chcial zamieszkac w takich osiedlach "parkingowych" Wodociagi - mozna pozostawic w wlasnosci samorzadu, ale tylko pod warunkiem, ze do zarzadzania wezma sie kompetentni, wyksztalceni fachowcy wylonieni z konkursow - a zlikwiduje sie obsadzanie stolkow z decyzji nominacji prezydenta (bo wtedy wiadomo o co chodzi) o co chodzi z tym przystankiem przesiadkowym w centrum? jak Pan chce stworzyc ulice zamknieta dla samochodow z pkt uslugowo-handlowymi. Ulice mozna w kazdej chwili zamknac, ale aby przyciagnac sprzedawcow, to trzeba im zaoferowac dobra lokalizacje, jako taka infrasstrukture itp-a przeciez tereny przy ulicy nie naleza do miasta. Czy nie lepiej by bylo postawic na koncepcje rewitalizacji 3maja i jakos zadaszenia tej ulicy i polaczenia bezposrednio do "powstajacego" centrum handlowego? ogolnie o tych cieciach bardzo prosilibysmy o napisanie - kosztem czego ile zaoszczedzimy? jak Pan chce uatrakcyjnic pogorie IV skoro miasto nie umie chocby dokonczyc sciezki rowerowej? poza tym pogoria IV to zbiornik retencyjny, sam akwen to teren RZGW Gliwice, a tereny wokol pogorii albo juz sa wykupione, albo miasto stwierdzilo ze pozostala czesc nie wykupi. Bardzobym prosil o jakies konkrety. skoro dts'ka jest takim priorytetem to co Pan zrobi by przyspieszyc jej realizacje - bo jak narazie to mamy koncowke 2007 a nawet plany koncepcyjne dts sa nieaktualne bo oparte na planach miasta dg sprzed 10 lat. bardzo bym prosil o konkrety do tej naszej rozmowy Prosba do kandydatow by zaznaczyli na forum jaki termin odpowiadalby, na przeprowadzenie z dana osoba czatu
Ten post edytował Hator nie, 08 paź 2006 - 15:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: sob, 07 paź 06 Nr użytkownika: 226 ![]() |
A dlaczego, nie mówimy nic o radnych sejmiku wojewódkiego, którzy są w stanie zrobić niejednokrotnie wiecej niz radni miejscy. Osobiście polecam osobe pana Krzysztofa Stachowicza który jest aktualnym radnym(od kilku miesiecy) i doskonale daje sobie rade na tym stanowisku(PLATFORMA OBYWATELSKA)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:54 |