![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Natrafiłem na taki smaczek wertując przepisy...
Jeszcze rok temu Pan Zbyszek nie mógłby kandydować ![]() http://72.14.221.104/search?q=cache:bBiwxM...t=clnk&cd=2 W uzasadnieniu w/w wyroku TK z lutego 2006 podoba mi się jednak choćby pierwsza teza - 1. W świetle art. 16 ust. 1 Konstytucji posiadanie praw wyborczych do organów samorządu terytorialnego jest uwarunkowane przynależnością do wspólnoty samorządowej. W myśl wymienionego przepisu wspólnotę taką tworzy z mocy prawa ogół mieszkańców jednostek zasadniczego podziału terytorialnego. Główną przesłanką przynależności do wspólnoty samorządowej jest zatem stałe zamieszkiwanie na obszarze danej jednostki samorządu terytorialnego @Mick - kandydat nie ma zamiaru rozwiać jakichkolwiek naszych wątpliwości, dziwisz się więc, że mnożą się pytania? Cóż więc pozostaje jeśli nie samemu szukać odpowiedzi..? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: pon, 22 wrz 03 Skąd: Sosnowiec Nr użytkownika: 22 ![]() |
Pan Zaguła napisał:
QUOTE Wiem że Pan Podraza jest bardzo zdeterminowany na zmiany I to jest powód dla którego np. Panowie A czy D trzęsą d... i zrobią wszystko, by pomóc Meresowi (nawet wbrew lojalności partyjnej) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tylko coś takiego znalazłem. Taka mi się nasunęła myśl... Czy ktoś ma pewną informację, ze Pan Zbyszek Meres w ogóle jest członkiem PO ![]() Tu masz odpowiedź: http://www.platforma.org/index.php/oplatfo...897638&L=pl -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@Bartek: Tylko coś takiego znalazłem. Taka mi się nasunęła myśl... Czy ktoś ma pewną informację, ze Pan Zbyszek Meres w ogóle jest członkiem PO ![]() Witam serdecznie. Tak jest członkiem PO. Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego jeśli to kandydat PO w Dąbrowie Górniczej to jest członkiem PO w Piekarach Śląskich. Czyżby PO narzekała na brak odpowiednich ludzi mogących ubiegać się o stanowisko Prezydenta Naszego Miasta. ![]() http://www.slask.platforma.org/ Szukajcie w Zarządach Powiatowych - Piekary Śląskie To jak to w końcu jest z tym Dąbrowskim PO?? Moim zdaniem jest tak, że za tym niby PO stoją dziś ludzie byłego Prezydenta Talkowskiego i próbują się podpiąć ludzie z PiS. ![]() Pozdrawiam :) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: śro, 15 lis 06 Nr użytkownika: 295 ![]() |
Witam serdecznie. Tak jest członkiem PO. Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego jeśli to kandydat PO w Dąbrowie Górniczej to jest członkiem PO w Piekarach Śląskich. Czyżby PO narzekała na brak odpowiednich ludzi mogących ubiegać się o stanowisko Prezydenta Naszego Miasta. ![]() http://www.slask.platforma.org/ Szukajcie w Zarządach Powiatowych - Piekary Śląskie To jak to w końcu jest z tym Dąbrowskim PO?? Moim zdaniem jest tak, że za tym niby PO stoją dziś ludzie byłego Prezydenta Talkowskiego i próbują się podpiąć ludzie z PiS. ![]() Pozdrawiam :) No coś mi się wydaje , ze wiele prawdy w tej wypowiedzi kolegi Dryga. PO ma w DG kiepskie zaplecze, a o kandydatach na kandydatów już nie wspomnę, posiłkuje sie zasobami zewnętrznymi (byle tylko rządzić) patrz Zb. Meres z Piekar Śl. co jest dla mnie kiepskim rozwiązaniem w wyborach samorządowych. A na dodatek powyższy fakt wykorzystują tzw karierowicze dąbrowscy (w najgorszym tego słowa znaczeniu) , czyli wszystkie D..., A.........., O...... etc. Co to postępują jak przysłowiowe chorągiewki na wietrze. A obecnie są to niestety ludzie ze stajni Pana Talkowskiego. Skoro P. Meres dogadał sie z P. Talkowskim tzn. ni mniej ni wiecej że Ci ludzie nadal będą mieli losy DG w swych szponach. Wrrr... To też poddaje pod olbrzymią wątpliwość moralność lub znajomośc spraw miast Pana Meresa Jak ktoś też wyżej napisał pany D, A, O i inni pewnie sie boją Z. Podrazy bo on z takiego pokroju ludźmi nie będzie współpracował. Pozdro dla zdroworozsądkowców ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Pan Henryk już wiele napiał na temat PO w Dąbrowie... Tym bardziej smutne, gdyż to od niego zaczęła swoją historię w tym mieście...
P.S. Zdroworozsądkowcy brzmi jak Zielonoświątkowcy, więc może lepiej nas tu nie grupuj w sekty ![]() Z całym szacunkiem dla Kościoła Zielonoświątkowego w Polsce ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 23 lis 2006 - 12:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() AdminAdminów:) ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 paź 06 Nr użytkownika: 236 Płeć: Mężczyzna ![]() |
proponuje nie pisac" d,o,a" czy inne, jeżeli to jest forum dąbrowskie, te osoby są publiczne, a piszemy: talkowski, podraza, meres, to sparwy trzeba w całości nazywać po imieniu: Dul czy Olszówka.
wiem że większość wie o kogo chodzi ale dośc cichej kurtynki na te twarze. Przeciez tak naprawde to oni najbardziej szkodzą ,Tal myśle że ma już inne zmartwienia. czyż nie?? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Chciałem zobaczyć sobie jakie niusy są na stronach kandydatów, może jakieś relacje ze spotkań z wyborcami i zobaczyłem:
www.meres.pl : Z OSATATNIEJ CHWILI ! W związku z tragedią w Kopalni Węgla Kamiennego „Halemba” i trwającą akcją ratunkową, solidaryzując się z rodzinami poszkodowanych górników odwołuję wszelkie spotkania o charakterze kamapni wyborczej. Zbigniew Meres www.podraza.pl : Rodzinom i Bliskim Ofiar katastrofy w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej składam wyrazy głębokiego współczucia. W związku z tragicznymi wydarzeniami w Rudzie Śląskiej i śmiercią 23 górników odwołuję wszystkie swoje spotkania z mieszkańcami oraz wszelkie inne spotkania wyborcze. Tak więc w piątek o 17.00 nie będzie już okazji, żeby p. Meresowi zadać parę pytań. Ciekawy jestem za to, czy p. Podraza odwołuje też czata. Aha, ciekawa jest jeszcze ulotka Podrazy, w której ocenia kampanię wyborczą, m.in. "PD". Do pobrania ze stronki w .pdf |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
Szczerze mowiac nie rozumiem jaki zwiazek ma żałoba ze spotkaniami wyborczymi. W końcu to nie jest lekka rozrywka, ale chodzi o to żeby poznać kandydatów z których jeden przez 4 kolejne lata będzie decydował o obrazie miasta i będzie miał wpływ na wydawanie setek milionów zł.
-------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mysle ze chat moze sie odbyc bo to nie jest raczej kampania wyborcza, a zwykle pogaduchy z nami forumowiczami.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Szczerze mowiac nie rozumiem jaki zwiazek ma żałoba ze spotkaniami wyborczymi. W końcu to nie jest lekka rozrywka, ale chodzi o to żeby poznać kandydatów z których jeden przez 4 kolejne lata będzie decydował o obrazie miasta i będzie miał wpływ na wydawanie setek milionów zł. Powiem szczerze, że też nie widzę powodu by odwoływać spotkania przedwyborcze. Naturalnie rozumiem, że jest to wielka tragedia, że mamy żałobę, ale przecież kampania wyborcza to jakaś "huczna impreza", ale normalna praca polityków. Przecież można formę kampanii dostosować do okoliczności żałobnych. Nikt nie mówi, że zawsze muszą być baloniki, cheerleaderki i konfetti. |
|
|
![]()
|
|
Powiem szczerze - też już wczoraj o tym myślałem. Tak samo nad tym, czy czasem nasz czat dojdzie do skutku.
Zaraz może zostanę zaszczuty, ale uważam że - tragedia tragedią, ale życie życiem. A decydują się właśnie najbliższe cztery lata w tym mieście. Oczywiście politycy jak jeden mąż starają się wykorzystać i to wydarzenie do celów politycznych, wystarczy popatrzeć na komentarze - kto i jak mówi o tym wydarzeniu. To to jest niewłaściwe, a nie dyskusje wyborcze. I szczerze mówiąc cholernie mnie wkurza, że nagle jak jest wielka tragedia (śmierć papieża, MTK w zesżłym roku, teraz Halemba) od prawa do lewa wszyscy tylko patrzą jak wykorzystac do własnych celów sytuację biadoląc tak a nie inaczej. A mija trochę czasu i z ich górnolotnych wypowiedzi nie pozostaje nic. To obłuda. Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 23 lis 2006 - 19:24 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: sob, 07 paź 06 Nr użytkownika: 226 ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć na ile to prawda (jeżeli kotś wie= że jeżeli przypadkiem prezydentem zostanie pan Podraza to mianuje naszego Meresa na viceprezydenta
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
witam,
w kwestii żałoby i odwoływania spotkań z wyborcami to troche poroniony pomysł - z pełnym szacunkiem dla ofiar i ich rodzin - przecież nie sa to festyny z orkiestrą i balonikami, a mozliwośc /jedyna - biorąc pod uwagę mizerną aktywność kandydatów, szczególnie jednego/ zapytania o wazne dla miasta sprawy. Obserwując ostatnie wypowiedzi na forum - sprawy merytoryczne schodza na dalszy plan ![]() Pan Podraza ma dobre zaplecze i profesjonalnie prowadzi kampanię, czego nie można powiedzieć o Panu Meresie (nawet jeśli ma wiedzę i doświadczenie - to nie kwapi się do pochwalenia się wyborcom, a plakaty i banery to nie wszystko). Co do wyniku wyborów do Rady Miejskiej to przeraża brak ludzi młodych (z małym wyjatkiem), brak Pana Zaguły to kolejna porażka. Słabość PO w Dąbrowie to chyba wynik cieniutkich struktur, braku ludzi, którzy maja coś mądrego do powiedzenia i brak umiejetności przyciągnięcia młodych ludzi. Z drugiej strony układanie sie z Panem Talkowskim świadczy o słabości i determinacji w wyścigu do władzy za wszelką cenę. |
|
|
![]()
|
|
@jacu007:
Pomysł ciekawy. Zwłaszcza, że jako wiceprezydent ma już doświadczenie ![]() Gdyby jednak pan Zbyszek Podraza proponował wiceprezydenturę Talkowskiemu sprawa wyglądałaby inaczej.... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: śro, 04 paź 06 Nr użytkownika: 225 ![]() |
Czy zawieszać kampanię wyborczą w obliczu takiej tragedii? Myślę że tak. Ja nie mogę się pozbierać chociaż w moim życiu w czasie pracy w HK przeżywałem taż wypadki śmiertelne. Każdy wypadek powoduje ból. Teraz jeżdżę bardzo dużo po drogach ok.70 tys. km rocznie i wiele razy widziałem śmierć na drodze. Zawsze jest ból.
I w takich chwilach po głowie chodzą mi słowa utworów " Życie choć piękne tak kruche jest, wystarczy chwila by zgasić je, a o tym wie ten co otarł się o śmierć" oraz " jak trudno żyć tym co zostali" Mam nadzieję że obaj kandydaci wykonali ten gest z potrzeby serca. Pamiętajmy że Pan Meres jako strażak wiele razy ocierał się o śmierć i wiele razy stał obok niej, Pan Podraza jako lekarz, chirurg wiele razy walczył z nią o czyjeś życie, w walce tej wygrywał i przegrywał ale musiał z nią być za pan brat.Obaj już powiedzieli chyba wszystko i nie muszą w teraz mówić, spierać się, udowadniać itp. bo obaj powinni wiedzieć że życie kruche jest. Przepraszam za ten ton, ala już się zadomowiłem u Was, a mam przeczucie że tam po drugiej stronie są rówieśnicy moich dzieci im mówię to samo. Zawsze są przejmujące taki chwile, bo ONO poszli na wieczną szychtę, a inni polegli na polu chwały jeszcze inni poszli do domu ojca/tak każe mi wierzyć moja wiara/. Moim zadniem zachowali się godnie. Panowie proszę przyjąć moje podziękowania. Z szacunkiem Henryk Zaguła |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Obserwując ostatnie wypowiedzi na forum - sprawy merytoryczne schodza na dalszy plan ![]() Eee... dlaczego ? Jak się chce to można i merytorycznie. Od pewnego czasu wszyscy najeżdżamy na pana Meresa jaki to on marny program wyborczy przygotował. Kilka stron wczesniej sprowokowany przez Adama przejechałem się po stronce kandydata PO. Swoją drogą to szkoda, że Adam nie podjął dyskusji bo w wielu sprawach moglibyśmy dojść do jakiegoś merytorycznego consensusu. Część z tych platformowch byków była łatwa do poprawy. Ale jakoś męczyły mnie wyrzuty sumienia i w związku z tym przyjrzałem się dzisiaj krytycznym okiem programowi na stronie pana Podrazy. --------------------------------------------------------------------------------------------- "zamierzam przeznaczać rocznie co najmniej 17% jego budżetu na inwestycje w infrastrukture" Jesli na infrastrukturę to niezły wynik ale dalsza wyliczanka (dworzec, mieszkania socjalne...) sugeruje, że chodzi tu o wszystkie rodzaje inwestycji. A 17% to nie jest fantastyczny wskaźnik. Ledwo troszeczkę większy od propozycji prezydenta Talkowskiego. Patrząc na inne polskie miasta to zasadzie dalsza stagnacja. zapewnienie bezpłatnej, dostępnej dla każdego młodego człowieka nauki zarówno na studiach technicznych jak i humanistycznych, utworzenie filii uniwersyteckiej, wyższej szkoły pielęgniarskiej oraz współpraca ze środowiskami akademickimi, Na ten temat to już dużo się napisałem w komentarzu do propozycji pana Meresa. Nie wierzę w kolejne filie publicznych uczelni. A wyższa szkoła pielęgniarstwa już istnieje - kierunek taki oferuje Wyższa Szkoła Planowania Strategicznego. Czyżby pan Podraza o tym nie wiedział ? kontynuowanie „zielonych szkól" Tej komunistycznej zaszłości to ja po prostu nie rozumiem. Środwisko w naszym regionie stało się już całkiem zdatne do życia i nie widzę powodu by dezorganizować naukę na kilka tygodni. Powszechnie wiadomo, że organizacja takich wyjazdów rodzi niewyobrażalną korupcję na linii biura podróży, firmy ubezpieczeniowe -> szkoły. reaktywację kina w Dąbrowie Górniczej, Ręce opadją. To samo co u pana Mersa. Po to żeby miało znowu zbankrutować ? prowadzenie dalszej modernizacji centrum miasta, Dość lakoniczna ta propozycja. uporządkowanie gospodarki wodnościekowej (...) i modernizację infrastruktury wodno-kanalizacyjnej, Masło maślane ? - poszerzenie zajęć rekreacyjno-sportowych - rozszerzenie działalności (...) sportowej poprzez (...) SKS i UKS - kontynuację powszechnych programów usportowienia dzieci i młodzeży Masło maślane II ? kontynuowanie i rozszerzanie innowacji oświatowych, w szczególności w zakresie językowym oraz wychowania fizycznego; A jakież to innowacje są ? zagospodarowanie wspólnie z PKP terenów wokól dworca kolejowego. Po prostu nie wierzę ale trzymam kciuki za powodzenie. --------------------------------------------------------------------------------------------- stworzenie rodzinnych domów dziecka. Całkiem ciekawy punkt. Trzymam kciuki. pozyskiwanie lokali socjalnych oraz budowę tanich mieszkań komunalnych i społecznych I dokładnie o to chodzi aby ludziom pomóc i uwolnić zarządców nieruchomości od ciężaru zaległości. A nie wymyślac jakieś cuda jak koledzy z PO. --------------------------------------------------------------------------------------------- Podsumowując program ułożony po pewnych przemysleniach i w związku z tym nie obfituje on w tak kompromitujące wpadki jak propozycje PO. Ale żeby to było jakieś cudo ? Troszkę jestem rozczarowany. Dziwnie mi to przyznac ale najlepszy program to miał chyba pan Kościelniak z PiS. Pomijając kilka tradycyjnych dla tej partii zabobonów (np. hipermarkety) to wyglądało to całkiem, całkiem. Niestety (albo na szczęście) wyborcy ocenili, że działania PiS na arenie ogólnopolskiej nie budzą zaufania do polityków tej frakcji. Miejmy nadzieję, że przyszły zwycięzca skorzysta z niektórych punktów programu PiS z korzyścią dla całego miasta. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Witam!
A propos merytorycznych spotkań z mieszkańcami: wczoraj w ZSZ "Sztygarka" spotkanie miał kandydat na PM Zbigniew Meres. Powielał poprzednie błędy ze spotkań (patrz spotkanie WSPS) - nastapiła poprawka w tym że już nie przyjechał własnym samochodem na Piekarskich blachach tylko go przywiózła srebna Toyota Land Cruiser :) na dąbrowskich rejestracjach. Jednak wisienką na torcie była odpowiedz generała na pytanie: "jakie ma plany i jak chce rozwiązać trudną sytuację Aqua Parku?" Odpowiedż kandydata na Prezydenta Miasta Zbigniew Meresa to: "To tajemnica" Buuuuuuuaaaaaaahhhhhhhaaaaaa - reakcja zgromadzonych |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 10 lis 06 Nr użytkownika: 282 ![]() |
Chciałem zobaczyć sobie jakie niusy są na stronach kandydatów, może jakieś relacje ze spotkań z wyborcami i zobaczyłem:
www.meres.pl : Z OSATATNIEJ CHWILI ! W związku z tragedią w Kopalni Węgla Kamiennego „Halemba” i trwającą akcją ratunkową, solidaryzując się z rodzinami poszkodowanych górników odwołuję wszelkie spotkania o charakterze kamapni wyborczej. Zbigniew Meres www.podraza.pl : Rodzinom i Bliskim Ofiar katastrofy w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej składam wyrazy głębokiego współczucia. W związku z tragicznymi wydarzeniami w Rudzie Śląskiej i śmiercią 23 górników odwołuję wszystkie swoje spotkania z mieszkańcami oraz wszelkie inne spotkania wyborcze. Tak więc w piątek o 17.00 nie będzie już okazji, żeby p. Meresowi zadać parę pytań. Ciekawy jestem za to, czy p. Podraza odwołuje też czata. Aha, ciekawa jest jeszcze ulotka Podrazy, w której ocenia kampanię wyborczą, m.in. "PD". Do pobrania ze stronki w .pdf |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 10 lis 06 Nr użytkownika: 282 ![]() |
Przepraszam ale z poprzednim postem coś mi się nie udało. Chciałam tylko zauważyć, co dokładnie jest napisane na stronie WWW. Pana Meresa w sprawie tragedii w Rudzie Śląskiej. Tam są dwa zdanie i aż trzy błędy: "Z OSATATNIEJ :) " i "KAMAPNI" a w dodatku Pan Meres jakoś tak lekko (przepraszam za wyrażenie) pisze o górnikach, którzy zginęli, nazywając ich "POSZKODOWANYMI
![]() Skoro więc jesteśmy w temacie kamPANIA wyborcza - bądź kamAPNIA WYBORCZA, jak kto woli - pozwolę sobie na podsumowanie: Pan Meres, nomen omen generał, jakoś źle to wszystko zorganizował, a poza tym w jego kampanii jest za dużo zwykłego bałaganiarstwa, niechlujstwa. Przygotowanie Pana Podrazy do wyborów wygląda dużo lepiej, choć wydaje mi się naturalne, że on musi się bardziej starać, bo jest z lewicy. A jednak pytanie, jakie się nasuwa jest ważne: KTO BĘDZIE LEPSZYM PREZYDENTEM? Człowiek źle zorganizowany, kiepsko przygotowany, także merytorycznie, czy ktoś kto wyraźnie lepiej nad wszystkim panuje, ma wokół siebie współpracowników lepiej dbających także o jego dobry wizerunek? Myślę, że i takie rozważania powinniśmy brać pod uwagę. Choć oczywiście nasze sympatie polityczne pozostaną chyba ważniejsze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32 |