![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
170 osób to jest śmieszny sondaż. Masz rację ale kto da pieniądze na lepszy sondaż ? DG nie jest centrum wszechświata i wynik wyborów tak na prawdę nie ma znaczenia dla ogólnopolskich mediów czy instytucji badania opinii publicznej. Niestety ![]() Patrzę na wyniki, które mamy i się cieszę. Mamy kilku liczących się kandydatów do fotela prezydenckiego. Są to osoby znane i dość aktywne na lokalnej scenie politycznej. Jest wybór. Takiego komfortu nie mają mieszkańcy wielu miast w Polsce. Najlepszym (najgorszym ?) przykładem są Katowice. Tam największe szanse ma urzędujący prezydent Uszok. Poprzednie wybory wygrał w pierwszej turze i najwyraźniej tym razem tez będzie tak samo. To jest dopiero tragedia lokalnej demokracji - od wielu lat nie w stolicy wielkiego województwa pojawił się żaden wyrazisty polityk. Ciągle bardzo daleko nam do modelu państwa obywatelskiego. Wielka to szkoda bo dynamiczny prezydent Katowic pociągnąłby za sobą cały region, a w tym Dabrowę Górniczą. Tak jak prezydent Dudkiewicz wyniósł Wrocław do rangi jednego z najważniejszych miast Polski. W efekcie inwestorzy walą na Dolny Śląsk drzwiami i oknami, a my ciągle siedzimy w tym górniczo-hutniczym grajdole niemocy ![]() Patrząc z innej strony, wyniki te świadczą o pewnej niemocy naszych kandydatów. Każdy z nich ma swoją własną grupkę fanów. W sporej części to betonowy elektorat, który będzie głosował bez względu na program i zachowanie kandydata. Zupełnie nie rozumiem dlaczego większość kandydatów na tym poprzestaje i nie robią nic aby zachęcić do głosowania kogoś z grupy niezdecydowanych lub niebetonowych zwolenników konkurenta. Kampania jest nędzna, hasła miałkie, programy ogólnikowe. W zasadzie udzielają się tylko panowie Podraza i Talkowski. Reszta zasiadła na laurach i zachwyca się swoją wrodzoną doskonałością. Panowie kandydaci ruszcie w końcu cztery litery i wyjdźcie do ludzi ! Pokażcie nam, że mądra demokracja lokalna ciągle żyje, że nie musi tu być takiego bagna jak w stolicy. Partyjny szyld to nie wszystko ! Szczególnie panom Zagule i Meresowi dedykuję wywiad z prezydentem Lipczykiem, który od 4 lat mam w szufladzie. Pan Lipczyk informuje tam, że zrobił dużo dobrego, zrobi jeszcze więcej ale nie opowie o tym wyborcom na spotkaniach bo jest ogromnie zapracowany i nie ma dla nich czasu. Efekty nie dały na siebie długo czekać. Wyborcom i kandydatom polecam stronę www Pawła Silberta. To obecny prezydent Jaworzna, który kandyduje na druga kadencję. Nie wiem jakie ma szanse na reelekcję ale gdyby sądzić na podstawie oględzin stron internetowych to z dąbrowskimi kandydatami wygrywa w cuglach. Szczególnie polecam zakładkę Program 2006-2010. Patrzmy i uczmy się ! http://www.silbert.jaworzno.pl/ -------------------------------------------------------------------------------------------------- ![]() gdzie sie podziewales? i dlaczego o nas zapomniales ![]() Ano jakoś tak nagle zabrakło mi czasu na forumowanie, a potem to już nie miałem sił nieustannie narzekać na nasze władze. Za to teraz, w przedwyborczej gorączce uświadomiłem sobie jak ważny w demokracji jest głos każdego mieszkańca. Zwłaszcza w czasach kiedy cały kraj, pod wiodącym kierownictwem PiS, cofa się do epoki komunizmu. ![]() Widzę, że międzyczasie ruch na forum urósł do niesłychanych rozmiarów ! Kiedy ja przestudiuję te tysiące postów ? ![]() Ten post edytował bzenek sob, 28 paź 2006 - 19:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
bzenek masz sporo racji odnosnie sytuacji naszego wojewodztwa i samego miasta.
jednak z tymi inwestycjami az tak bym nie dramatyzowal - nasza KSSE to najdynamiczniejsza strefa ze wszystkich. Moze i we wroclawiu czy krakowie rosnie ilosc firm z branzy IT ale za to Slask stal sie liderem - raczej niedoscignionym - w branzy logistycznej. Dodatkowo trzeba wspomniec o duzej liczbie inwestorow z branzy motoryzacyjnej i powiazanej z nia. Co do sytuacji polit w miescie - swiadomosc i aktywnosc spoleczenstwa w kwestiach samorzadu jest niestety tragiczna. Poprostu: jakie spoleczenstwo taka kampania. Oprocz pana Podrazy, pozostali kandydaci jakos specjalnie sie nie wysilaja, liczac ze sam start w ramach jakiejs partii + kilka billboardow zalatwi sprawe. Niestety, ale poki sami nie bedziemy wymagac od samorzadowcow jak najwiekszej aktywnosci, doskonalej wiedzy o problemach miasta, jak najlepszych kompetencji itp to nie mamy co liczyc, ze w kwestii wyboru samorzadowcow cos sie zmieni na lepsze. Ludzie przypadkowo oddaja glosy na kandydatow gdyz wogole nie maja pojecia kto kim jest, czym sie zajmuje i co chce zrobic dla mieszkancow. A czemu nie maja pojecia...? bo ich to nie obchodzi... PS Mam nadzieje, ze nie bedzie sytuacji jak z zeszlych wyborow, kiedy to oplakatowanie calego miasta "talkowskimi rozyczkami" zupelnie wystarczylo aby nagle znalezc tyle glosow popierajacych i zalatwic prezydenture siwemu panu. Ten post edytował Hator sob, 28 paź 2006 - 23:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Mam wrażenie, że wszyscy oprócz Pozdrazy traktują nas tak nieco z buta - bo co tam jakieś forum.
Ale widzę, że uaktywnił się Meres - dziś dostałem trochę postal spamu. Panowie! do roboty, nas jest 130 tys. Nie jesteśmy jakimś tam byle miastem, tylko gminką, która za parę lat ma być przykładem dobrze rozwijającej się społeczności lokalnej. Po forum widać, że jest parę osób, którym dobro miasta leży na względzie, w pewnym sensie nas też można wykorzystać. Chcecie nim rządzić - ruszcie się! Na razie prowadzi Podraza. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: sob, 07 paź 06 Nr użytkownika: 226 ![]() |
Jaki jest sens zadawania pytań skoro albo kandydaci wogóle nie odpowiadają, albo jeżeli którys sie pofatyguje to tylko na te które mu odpowiadają i są mu wygodne. Żenada
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@jacu
Myslisz, ze krytyka cos zrobisz? kazdy potrafi gadac, ale nikomu sie nic nie chce zrobic. Dyskusja na forum to tylko jeden z kroczkow jakie powinnismy sami przedsiewziec dla poprawy sytuacji. Polacy potrafia tylko narzekac, a zrobic cos z wlasnej inicjatywy to juz nie. Kazdy czytajacy to forum zauwaza, ze pan Podraza nie odpowiada na wszystkie pytania, sam pare razy apelowalem i apeluje !! o bardziej konkretne i wyczerpujace odpowiedzi. Jednak problem pana Zbysia ![]() ![]() Oczywiscie z tych 2 powyzszych punktow mozna wysnuc bardziej posrednie wnioski (moze mniej trafne - choc watpie) np ze liczy sie dla nich sam stolek niz wynikajace z tego mozliwosci zrobienia czegos dobrego dla dabrowy i jej mieszkancow takze zastanow sie co jest wieksza zenada. I na koniec przemysl taka kwestie: czy wg Ciebie lepiej sie obrazic i nie isc na wybory zostawiajac decyzje mieszkancom-wyborcom, ktorzy wogole nie orientuja sie w sytuacji samorzadowej, czy tzw zelaznemu elektoratowi (jak np rok temu pisowcom i szarej sieci pod kierownictwem ojca dyrektora) czy lepiej pojsc zaglosowac i wybrac tzw "mniejsze zlo" - bo poki co w Polsce w temacie polityki nie mozna inaczej mowic. ...bo tak czy siak prezydenta na nowa kadencje w wyborach musimy wybrac... PS Panie Podraza - w dalszym ciagu oczekujemy odpowiedzi na zadawane pytania (m in na moje uwagi do Pana programu wyborczego) pozdr Ten post edytował Hator nie, 29 paź 2006 - 17:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
z racji, ze podane wczesniej linki odnosnie kandydatow na prezydenta i na radnego z niewiadomych przyczyn nie chodza
to podaje wylookane inne linki ktore powinny dzialac a wiec pokoleji Kandydaci na urząd prezydenta Okregi wyborcze z kandydatami na radnych: Okręg 1 Okręg 2 Okręg 3 Okręg 4 Okręg 5 pozdr Ten post edytował Hator nie, 29 paź 2006 - 18:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 24 Dołączył: pon, 04 wrz 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 219 ![]() |
Witam ponownie!
Na początku odniosę się do pytania zadanego przez Micka a dotyczącego mojego kandydowania jako posła. Jestem zaangażowany w sprawy lokalne i moja decyzja nie wynika z zaleceń władz partii. Zdecydowałem się podjąć to wyzwanie bo w Dąbrowie jest wiele do zrobienia. Jest silna potrzeba rozruszania tego miasta; sygnalizują to ludzie tu mieszkający. Jestem osobą, która nie boi się nowych i trudnych wyzwań. Jako chirurg nauczyłem się podejmować najtrudniejsze decyzje w obliczu walki o ludzkie zdrowie i życie. Nie będę miał także problemu z szybkim i skutecznym decydowaniem w kluczowych sprawach dotyczących Naszej lokalnej społeczności. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do moich intencji to powiem, że jeśli nie zależałoby mi na działaniu dla Naszego miasta to do końca kadencji mógłbym pozostać posłem. Nieraz już to mówiłem, ale przypomnę raz jeszcze. Mam stanowisko, mam dobre uposażenie ale niemal całkowicie pozbawiono mnie wpływu na możliwości działania. W Sejmie o wszystkim decyduje koalicja. Na wniosek posłów koalicji można zakończyć wszelkie dyskusje, decydować o wszystkim w komisjach itd. Każda konstruktywna inicjatywa opozycji oznacza najcięższy bój o najdrobniejszą sprawę. Dlatego uważam, że lepiej swój potencjał spożytkować w Dąbrowie. Co do pytań Hatora dotyczących mieszkalnictwa: Dąbrowa Górnicza jest miastem posiadającym duży obszar, na którym trzeba wygospodarować grunty pod budownictwo jednorodzinne. Należy oczywiście zapewnić uzbrojenie tych gruntów. Istnieją rozwiązania prawne i finansowe pozwalające na działanie w tej sprawie ( kredyty hipoteczne, ulgi podatkowe, firmy developerskie). Odrębną sprawą są mieszkania komunalne i socjalne. Bez wątpienia to jeden z ważniejszych problemów do rozwiązania przez samorząd przyszłej kadencji. Na mieszkania socjalne oczekuje ok. 1000 osób. Władze w ostatnich czterech latach niemalże zapomniały o tym problemie. Trzeba tu przypomnieć, że w latach wcześniejszych oddano do użytku ponad 250 mieszkań socjalnych. Tak więc obecnie z tytułu zapóźnień wyzwanie jest olbrzymie. Pytanie dotyczące ściągnięcia inwestorów do miasta: Duże możliwości stwarza Specjalna Strefa Ekonomiczna i system ulg podatkowych związanych z jej funkcjonowaniem. Mam również zamiar skorzystać z możliwości jakie daje ustawa o partnerstwie publiczno-prywatnym. Widzę w tym duże szanse na zwiększenie liczby inwestycji w Naszym mieście. http://www.projectfinance.pl/sub/ppp.htm - tutaj znajduje się wyjaśnienie czym jest partnerstwo publiczno-prywatne. http://www.projectfinance.pl/pliki/art_pra..._inwestycji.pdf - tutaj ciekawa publikacja na temat szans jakie stwarza PPP dla gmin. Dla mniejszych inwestorów jest także wiele korzystnych rozwiązań. 24 sierpnia 2006r. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 2006r. w sprawie udzielenia przez gminy pomocy regionalnej na wspieranie nowych inwestycji lub tworzenie nowych miejsc pracy związanych z nową inwestycją. To rozporządzenie stanowi od dawna oczekiwany ogólnopolski program pomocowy. Na ostatniej sesji Rada Miejska podjęła uchwałę w sprawie zwolnień z podatku od nieruchomości. Wpłynie to korzystnie na pozyskiwanie potencjalnych inwestorów, rozwój przedsiębiorstw już istniejących oraz zwiększenie miejsc pracy na terenie Dąbrowy. W sprawie pytania o problemy z prawem władz i urzędników samorządowych: Osoby obciążone wyrokami za przestępstwa umyślne nie powinny pełnić funkcji publicznych. Natomiast rodzi się poważne pytanie o to co rozumiemy przez „mocne” zarzuty. Istnieje obawa, że mogą być użyte w celu odsunięcia od władzy osób niewygodnych. Myślę, że w takiej sytuacji powinno być zawieszane wykonywania funkcji, ale z gwarancją szybkiego rozstrzygnięcia danej sprawy przez organy do tego upoważnione. W naszym społeczeństwie zbyt często wydajemy pochopne sądy i ferujemy wyroki nie znając całej sprawy. Pozdrawiam! P.S. Serdecznie zapraszam na spotkanie 3 listopada od godz.14.00 przed DH „Centrum”. -------------------- "z bliska"
GG- 6481247 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Zbigniew Meres nie jest już wiceprezydentem Piekar 02.10.2006 Zbigniew Meres, wiceprezydent Piekar Śląskich, zrezygnował w piątek z zajmowanego stanowiska. - Wiceprezydent złożył rezygnację i w poniedziałek będzie ostatni dzień w pracy - potwierdza Teresa Nowak, rzecznik prasowy w Urzędzie Miasta w Piekarach. Powód, dla którego wiceprezydent zrezygnował, jest jasny. Zbigniew Meres zamierza kandydować z ramienia Platformy Obywatelskiej na stanowisko prezydenta w Dąbrowie Górniczej. - Nie mógłbym połączyć zmagań wyborczych, z dotychczasową pracą, bo na pewno ucierpiałyby na tym sprawy Piekar i jego mieszkańców - przyznaje Meres. Dlaczego wiceprezydent, który w Piekarach jest bardziej kojarzony z Dąbrówką Wielką, gdzie ma dom, a nie z Dąbrową Górniczą, zamierza akurat w tym mieście walczyć o fotel prezydenta? - Jestem rodowitym dąbrowianinem. W Dąbrowie Górniczej się urodziłem, wychowałem, chodziłem do szkoły i pracowałem. Jestem emocjonalnie związany z tym miastem, a poza tym jestem honorowym obywatelem Dąbrowy Górniczej - wylicza Meres. Jak przyznał wiceprezydent, w Dąbrowie też ma dom, tam mieszka jego rodzina, a on jest tymczasowo zameldowany w tym mieście. W Piekarach Zbigniew Meres był odpowiedzialny za sprawy bezpieczeństwa, społeczne, oświatę, edukację, kulturę i zdrowie. (sb) - Dziennik Zachodni Jak to prosto się przemeldować, żeby wziąć udział w walce o stołeczek :) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: sob, 07 paź 06 Nr użytkownika: 226 ![]() |
Panie pośle Podraza, prosze sie tu nie wykręcać koalicją, bo ja nie chce przypominać kto rządził w sejmie poprzedniej kadencji. I co wtedy tez pan nie mógł nic zrobić?? Można dużo załatwić, myśle ze dużo wieksze zasługi dla regionu ma poseł Dolniak ale to już inna historia.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
A może Pan poseł Podraza boi się, że w razie przedterminowych wyborów do sejmu nie zdobędzie mandatu? Myslę, że w ten sposób zawiedzie Pan swoich wyborców, którzy głosowali na Pana w wyborach parlamentarnych i jaka mamy gwarancję, że w razie poprawy notowań lewicy nie stwierdzi Pan, że więcej dla miasta zrobi kiedy znów zostanie posłem....
Moje kolejne pytanie: Jaki jest pomysł kandydatów na Prezydenta na uporządkowanie spraw z Nemo? Wg dzisiejszego DZ bank kredytujący ma wypowiedzieć umowę i zażądać spłaty całego zobowiązania. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Dobra, dobra. Myślę, że p. Podrazie należy się szacunek za fakt, iż jako jedyny uczestniczy w naszych dyskusjach, reszta ma widać ważniejsze sprawy na głowie... Kościelniaka się nie czepia nikt :)
Ale w związku z sytuację wokół Nemo mam pytanie do p. Talkowskiego: Czy Pan nas (tj. DG) nie lubi, czy chce Pan zostawić to miasto z największym długiem w Polsce?? Czy Pan może ma plan doprowadzenia gminy do bankructwa? O ile się orientuję taka gmina może nawet zostać w ostateczności zlikwidowana - może Pan chce doprowadzić do sytuacji, że przyłączą nas do Sosnowca? albo do Będzina?? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. A do innych kandydatów pytanie - czy są w ogóle zorientowani w sytuacji prawno-finansowej miasta (kredyty, procesy itd.) i jak planują wyciągnąć DG na "prostą"? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
o ile pamietam to gmina jako osoba prawna nie może upaść (wg prawa upadłościowego) -
Art. 6. Nie można ogłosić upadłości: 1) Skarbu Państwa; 2) jednostek samorządu terytorialnego;...... to tyle wtej kwesti - więc prosze nie starszyć upadłością gminy. Fakt, że Pan Podraza jako jedyny rozmawia na tym forum jest na plus dla niego, ale odpowiedzi są ogólnikowe i (dla mnie) sam fakt wypowiadania się nie jest powodem do zagłosowania na tego kandydata. |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Tak jestem zorientowany. W porównaniu z innymi gminami nie jest aż tak źle. Na pewno nie zbankrutujemy. Mogą być pewne problemy z finansowaniem inwestycji. Jedno jest pewne Talkowski pozostawia miasto o wiele bardziej zadłużone niż to zrobił Lipczyk. Wkrótce przedstawię dokładniej sytuacje, ale z dala od działu dotyczącego kampanii wyborczej.
PS. tylko ja na szczęście nie kandyduje Ten post edytował pozdrawiam wto, 31 paź 2006 - 14:16 |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście że nie, to akurat nam nie grozi, choć:
"Gminie, która osiąga maksimum dopuszczalnego długu, żadna izba obrachunkowa nie wyda pozytywnej opinii w sprawie zaciągnięcia kolejnego kredytu. Poza tym są instrumenty ustrojowe. Mocno zadłużony samorząd, spłacając zobowiązania, może nie być w stanie wykonywać swoich zadań. A to jest podstawa do mianowania przez premiera zarządu komisarycznego albo osoby pełniącej funkcję organów jednostki samorządu. Gmina nie może zbankrutować w sensie prawnym, nie ma możliwości ogłoszenia jej upadłości. Najdalej idącym działaniem byłoby - po przeprowadzeniu konsultacji z mieszkańcami - rozwiązanie gminy jako zbyt małej, zbyt słabej na samodzielny byt i podzielenie jej między gminy sąsiednie." Bogdan Cybulski, przewodniczący Krajowej Rady Regionalnych Izb Obrachunkowych Czyli teoretycznie, gmina niezdolna do samodzielnego istnienia mogłaby zostać rozwiązana - ok. rok temu jakaś mała gminka na Pomorzu znajdowała się w takiej mało komfortowej sytuacji, ale w końcu chyba nie została rozwiązana. Dąbrowie Górniczej nic takiego naturalnie nie grozi. Trudno DG uznać za zbyt małą albo zbyt słabą. Niemniej info o całej sytuacji z Nemo mocno mnie napięło. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jedno jest pewne Talkowski pozostawia miasto o wiele bardziej zadłużone niż to zrobił Lipczyk. To na jaką kwotę było zadłużone miasto, kiedy kadencję rozpoczynał oraz kiedy kończył Lipczyk, a na jaką jest teraz? Takie informacje pomogą nam ocenić, który z panów bardziej zadłużył DG, bo to że jest bardziej zadłużona niż 4 lata temu, jest oczywiste. |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
podałem informacje na temat zadłużenia w wątku budżet 2006
Ten post edytował pozdrawiam wto, 31 paź 2006 - 17:05 |
|
|
![]()
|
|
wy tu sobie off topicowej dyskusji nie robcie - co to za mody, ktore same balagan robia
![]() mam 2 pytanka do kandydata 1) czy ma pan jakis pomysl na rewitalizacje podlesia w golonogu? 2) czy moge liczyc na zajecie sie sprawa kublow na smieci na terenie miasta? obecnie tylko centrum jest dobrze "zaopatrzone" - reszta dzielnic to albo koszy brak, albo pourywane/pokradzione itp - skutek: masa smieci na trwanikach, krzakach itp. Ludzie kultury nie maja i widocznie tez tak w domu robia, wiec skoro na naszych mieszkancow nie moge liczyc to moze przyszly prezydent zobowiaze sie do rozstawienia wiekszej ilosci koszy nie tylko przy glownej ulicy. PS Mam nadzieje ze te pytania to nie ze tak sam sobie pisze - prosze o odp jak i tez odp na pozostale pytania! PS2 skoro czyta Pan ten watek to odrazu moze Pan napisze co z propozycja czatu, ktora Panu wyslalismy. pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
jako ze Pan Talkowski do nas nie zajrzy to warto chyba wkleic program wyborczy chocby z ciekawosci (wkoncu to urzedujacy przedent
![]() z http://www.naszadabrowa.com.pl/ - trzeba przyznac ze strona przejrzysta QUOTE Program wyborczy Ograniczenie poziomu bezrobocia do wielkości jednocyfrowej, z aktualnie najniższego w Zagłębiu Dąbrowskim wskaźnika (16,8 %) przez ulokowanie na terenie miasta kilkunastu nowych zakładów przemysłowo usługowych. Modernizacja centrum miasta w rejonie ul. Sobieskiego, Kościuszki, Przybylaka i Placu Wolności oraz ulic Limanowskiego i Robotniczej, tak aby centrum było piękne i nowoczesne dla mieszkańców a dla kierowców bezpieczne. Generalna przebudowa infrastruktury gospodarki wodno-ściekowej w mieście w oparciu o fundusze Unii Europejskiej. Rozbudowa infrastruktury sportowo-rekreacyjnej w rejonie jeziora Pogoria IV oraz Parku Zielona, a także budowa stadionu lekkoatletycznego, ośrodka piłki plażowej, zaplecza hotelowego oraz renowacja i unowocześnienie boisk piłki nożnej, itp. Powołanie w Dąbrowie Górniczej filii Akademii Sztuk Pięknych z Krakowa a także rozwinięcie Zespołu Szkół Muzycznych do stopnia gimnazjalnego i licealnego. Dalsza rozbudowa infrastruktury dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej przez budowę nowego ośrodka dla dzieci niewidomych i niedowidzących oraz rozbudowa Terapii Zajęciowej Kontynuowanie remontu kapitalnego Pałacu Kultury Zagłębia, Domu Kultury Ząbkowice oraz świetlic środowiskowych i przystosowanie ich dla osób niepełnosprawnych. Powołanie w mieście Instytutu Kultury Zagłębia, w celu zachowania dziedzictwa kulturowego i badań nad regionem. z modernizacji centrum to przez 4 lata udalo sie tylko wyburzyc kamienice w centrum , a nie wykonano nawet projektu dla nadbudowy sanepidu ![]() ze strony glownej QUOTE Miasto nasze od kilku lat jest wielkim placem budowy nowych obiektów przemysłowo-logistycznych. W kadencji mijającej podjętych tu zostało 21 inwestycji, z czego 6 oddanych już zostało do eksploatacji, a inne zostaną uruchomione w najbliższym czasie. gdzie ten wielki plac budowy? Ktos cos widzial? Ktos cos wie?? Bo chyba nie chodzi o rozbudowe koksowni, Saint Gobain, centrum logstycznego czy jeszcze kilka malych inwestycji w KSSE, do ktorych wladze sie nie przyczynily tak samo jak do Pogorii IV, ktora tez sie nasz prezydent chwali. Gdzie te 15 realizowanych obecnie inwestycji? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
UWAGA
Kto zna program Pana Meresa? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
UWAGA Kto zna program Pana Meresa? Chyba go nie ma .......... Na stronie internetowej tak lipa że aż żałosne, odpowiedzi z Przeglądu Dąbrowskiego,na ulotkach chwali sie gdzie jadł pomidorówke ..... itp. I to jest poważny kandydat który nie potrafi wyartykułować swojego programu???? W sumie to się nie dziwię przecież dopiero mieszka w Dąbrowie od miesiąca ....... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32 |