IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

30 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kampania Wyborcza 2006, Kandydaci na Prezydenta DG
Ocena 5 V
Hator
post nie, 22 paź 2006 - 22:54
Post #141

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

Panie Podraza - to kiedy Pan ma nam na nie odpowiedziec? liczylem, ze m in na forum Panstwo przedstawicie swoja wizje miasta, ale nie w taki ogolnikowy sposob.
Fakt faktem, ze w przeciwienstwie do innych kandydatow, ktorzy stchorzyli badz wycofali sie po pierwszej serii pytan, to jako jedyny wciaz "uzera sie" Pan z nami - za co ma Pan u mnie plusa. Ale ja i pewnie inni wciaz nie mozemy sie doczekac konkretow.
Skoro chce Pan byc prezydentem to wypadaloby pokazac, ze na taki urzad sie zasluguje - zapewniam, ze odpowiadajac na nasze pytania (szczegolowo i konkretnie) wiecej Pan zyskuje niz traci. Prosze pamietac, ze jest nas juz 200 osob na forum - dodajac do tego rodziny, naszych znajomych, ktorych mozemy "zmanipulowac" biggrin.gif , zbierze sie PRZYNJAMNIEJ ponad 1000 glosow.
Jesli nie chce Pan otwarcie odpowiadac, to prosze odpisac na adres emailowy lub gg - zadalem Panu pytanie wiec moze mi Pan prywatnie odpowiedziec. Jestem osoba nie kandydujaca, z zadna partia nei zwiazana, ktorej zalezy na dobru miasta tylko i wylacznie - mysle, ze mozna mi zaufac.
Rownie dobrze mozemy porozmawiac na czacie z Pana osoba wylacznie - czemu wogole Pan sam nie wyjdzie z taka inicjatywa? Zadalismy przeciez pytania o termin spotkania na czacie z Nami - i zaden z Was - kandydatow narazie nic na ten temat sie nie odezwal. A przeciez ubieganie sie o tak powazne stanowisko to konkretne, aktywne dzialania, ktore trzeba podjac - to nie tylko pokazywanie sie w reklamach, usmiechanie sie z plakatow i ulotek, wymyslanie populistycznych haselek. To przede wszystkim dyskusja z mieszkancami. Rozumiem, ze jest Pan poslem i kandydatem - wyjazdy, spotkania itp - ale przeciez przegladanie forum raz na pare dni nie zajmuje duzo czasu - chyba ze ma Pan modem tongue.gif Postowanie i udzielenie kilku odpowiedzi to moze 15 min maksimum - czy to tak duzo ?? Wiem, ze inni kandydaci wogole nawet 5 min dla nas nie maja. Ale... wie Pan - taki niedosyt odnosnie naszej rozmowy jest.
Doceniam sama chec spotykania sie z wyborcami w terenie, ale wyborcow ma Pan tez tutaj - na forum. Moze mieszkancow, ktorzy z Panem rozmiawiaja osobiscie na tych spotkaniach, proste odpowiedzi i obietnice zadowola, ale nie tutaj na forum - nei mnie - jednego z mieszkancow DG.

PS Ja niestety nie mam zbytnio czasu na spotkania na zywo - mam takze inne sprawy, chocby uczelnia i praca mgr. Swego czasu wolnego chce choc troche miec dla siebie i dziewczyny. Dlatego forma pytan na forum jest dla mnie lepsza - poza tym mozna na spokojnie przemyslec i madrzec napisac to o czym chce sie powiedziec.
Chyba warto powalczyc o akceptacje takich osob jak ja, nieprawdaz?
pozdr

Ten post edytował Hator nie, 22 paź 2006 - 22:55

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Zbigniew Podraza
post pon, 23 paź 2006 - 13:38
Post #142

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 219

Witam ponownie forumowiczów!

Po pierwsze mam pytanie: czy ktoś widział ulotki moich kontrkandydatów z programem wyborczym? Jeszcze ich nie ma. Chciałbym żebyście wiedzieli, że traktuję obecność na forum bardzo poważnie i odpowiem na wszystkie zadane pytania szczegółowo, tak jak sobie życzycie. Jednak Internet nie jest jeszcze tak popularny jak ulotka czy list. Mam obawy czy moje szczegółowe założenia programowe nie zostaną wykorzystane w tradycyjnych materiałach (ulotki, listy) jako pomysły moich rywali. Nie posądzam ich o to, ale jestem ostrożny.

Co do chatu to dostałem zapytanie i jestem gotowy. Kiedy pytaliście mnie o to akurat rozpoczynała się sesja Parlamentu i wyjeżdżałem do Warszawy. Teraz do wyborów planuję być cały czas w Dąbrowie. Jeżeli możecie to zorganizujcie chat, ja bardzo chętnie wezmę w nim udział.

Odnośnie zaglądania na forum: zaglądam tu bardzo często natomiast odpowiedzi staram się pisać raz dwa razy w tygodniu ponieważ zbieram pytania ( dość często powtarzające się).

W ogóle muszę przyznać, że żałuję że nie pojawiłem się na forum wcześniej. Przyznacie chyba sami, że informacja o nim nie jest rozpowszechniona a szkoda. Aktualny adres bardzo mi się podoba i wierzę, że forum będzie stale pod nim funkcjonować. Obiecuję, że będę stałym forumowiczem, niezależnie od wyniku wyborczego. Tą obietnicę możecie bardzo szybko, bo już za miesiąc, zweryfikować.

Niemniej bardzo liczę na więcej Waszych sugestii i dzielenia się ze mną pomysłami na rozwój Dąbrowy. Nie chcę być Prezydentem realizującym wyłącznie swoje wizje i autorskie pomysły, ale wsłuchiwać się w Wasz głos i korzystać z Waszych rad i koncepcji godnych zrealizowania w Naszym mieście. Chce być prezydentem-partnerem a nie nieomylnym samowładcą. Czuję, że Wam tak jak i mnie bardzo zależy na tym mieście

P.S.
Panie Hator :) rozumiem, że nie masz czasu na spotkania na żywo i chcesz zostać anonimowy, zwłaszcza to drugie bardzo rozumiem. Jednak niektórzy wolą się spotkać ze mną bezpośrednio a wierz mi, że nie zbywam ich populistycznymi hasłami. Powodzenia w pisaniu pracy magisterskiej :)

--------------------
"z bliska"

GG- 6481247

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 23 paź 2006 - 15:35
Post #143

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

Jeśli Hator ma wątpliwości co do sensowności tak postawionego pytania zadam inaczej sformułowane:

Jak zamierza Pan walczyć bedąc włodarzem miasta z czymś co od podstaw niszczy ideę demokracji wypaczając wynik wyborów? Jak do tej pory nikomu w tym mieście, łącznie z policją, zdaje się to nie przeszkadzać.

+Quote Post
Zbigniew Podraza
post pon, 23 paź 2006 - 15:55
Post #144

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 219

Witam,

Dobre pytanie. Zamierzam przeprowadzić akcję, która nieco przestaraszy osoby myślące że manadat radnego można kupić. Planuję zaangażowanie członków mojego sztabu do pracy w tzw. "białych patrolach" które miałyby monitorować miasto i zgłaszać sygnały komisjom wyborczym o fakcie, że kupowanie głosów ma miejsce. Kontaktowałem się z telekomunikacją i spróbuję uruchomić linię 0 801 - ........ , na którą będzie można anonimowo poinformować, że ktoś dopuszcza się korupcji wyborczej. Jak macie na to jeszcze jakieś pomysły to je podajcie.

pozdrawiam

--------------------
"z bliska"

GG- 6481247

+Quote Post
Hator
post pon, 23 paź 2006 - 17:08
Post #145

FdZD

"nie dziekuje" za zyczenia odnosnie pracy mgr by nic nie zapeszac :)
odnosnie czatu to we wtorek robimy test kolo 20 - moze wstepnie z Panem bedziemy mogli porozmawiac?
Pozdr

--------------------

+Quote Post
Dejmon
post pon, 23 paź 2006 - 18:12
Post #146

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

A tutaj mamy wyniki drugiej tury wyborów na prezydenta DG z 2002 r. Frekwencja 20% z kawałkiem. Mając na względzie "dokonania" polityków na szczeblu centralnym i lokalnym raczej bym nie liczył na większą frekwencję w tych wyborach, chociaż kto wie... może naród wreszcie się przebudzi :) Wszak to właśnie wyniki wyborów samorządowych, i ludzie z nich wyłonieni, najbardziej oddziałują na kształt otaczającej nas na codzień rzeczywistości. Może być lepiej, może być gorzej, ale nigdy bez zmian :)

+Quote Post
Master
post pon, 23 paź 2006 - 18:16
Post #147

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

27 tys glosów na 105 tys uprawnionych do glosowania.

Hmmm teraz rozwniez mozna sie spodziewac frekwencji w granicach 30 %

+Quote Post
Hator
post pon, 23 paź 2006 - 18:22
Post #148

FdZD

pojawily w mej glowie sie nowe pytania:

1) co Pan zrobi aby poprawic sytuacje mieszkalnictwa w miescie? obecnie mieszkan nie buduje sie zbyt wiele, a liczba tych ktore juz sa do zakupu nie jest imponujaca.

2) co Pan zrobi konkretnego aby sciagnac nowych inwestorow do miasta? czy oprocz zakladow pracy, chetnie widzialby Pan nowe centra handlowe - i mowie tu o centrum, redenie czy golonogu gdzie ewentualnie takie firmy sklonne by byky do inwestycji.

PS Zapraszamy do wypowiadania sie tez w innych tematach na forum - my nie bedziemy zasypywac tyloma pytaniami, a Pan pokaze wlasny stosunek do danych spraw.
Tak bedzie latwiej dla Pana i dla nas :)
pozdr

Ten post edytował Hator pon, 23 paź 2006 - 21:21

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 23 paź 2006 - 23:13
Post #149

UZYTKOWNIK

Nawiązując do wklejonych przez Dejmona wyników poprzednich wyborow ciekawie wygląda ich konfrontacja zwłaszcza z wynikami pierwszej tury :

http://wybory2002.pkw.gov.pl/wojt/t1/gw1/w24/m2465.html

Wskazywała ona na tak dużą przewagę kończącego urzędowanie, że zapewne wiele osób już się nie pofatygowało do urn (stąd i sporo mniejsza frekwencja niż w I turze i niespodzianka).

+Quote Post
drygu
post wto, 24 paź 2006 - 13:46
Post #150

Piotrek Drygała(drygu)
**

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 232

Odnoście tej słabej frekwencji to policzyłem kiedyś średnie z wyborów od 2000 do 2005 i wyszło dla Dąbrowy Górniczej 46,02%. Dla porównania Polska: 48,34%, Woj. Śląskie: 46,80%, Sosnowiec 44,31%, Jaworzno 48,58%. Widać, że mieszkańcy Dąbrowy Górniczej biorą jeszcze w mniejszym stopniu udział w tym co nazywamy demokracją i chodzą rzadziej do urn niż przeciętny Polak. Myślę, że bez względu na poglądy każdego z nas powinniśmy zrobić ile każdy może aby to zmieniać. Jeśli będzie więcej osób decydować, tym mniejszy będzie proces kupowania głosów. Bo nie będzie to miało sensu. Gdyby poszło 80 000 ludzi głosować, a nie 30 000 to kilkadziesiąt kupionych głosów traci swoją wartość. mad.gif

Popieram Pomysł Posła Podrazy dotyczący „białych patroli”, to genialne!!!
Nie dajmy niszczyć demokracji. cool.gif

dry.gif

--------------------

+Quote Post
mucha
post wto, 24 paź 2006 - 15:48
Post #151

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 167

Panie Podraza, ma pan moj glos. Wlasnie za podejscie do wyborcy. Czy pan spelni swoje obietnice wyborcze - zobaczymy. Teraz nie jestem w stanie powiedziec ktory z kandydatow jest bardziej wiarygodny. A na programy nie ma nawet co patrzec - po pierwsze sa niestety bardzo do siebie podobne, a po drugie obiecywac mozna wszystko, a z realizacja jak jest - kazdy widzi. A to ze pan powaznie traktuje wyborcow przez swoja obecnosc na tym forum - to wielki plus dla pana.
Pozdrawiam

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!

+Quote Post
Hator
post wto, 24 paź 2006 - 22:44
Post #152

FdZD

Lista kandydatów na prezydenta miasta DG 2006

Lista kandydatów na radnych w zależności od okręgu wyborczego w miescie DG - wybory 2006

PS nie wiedzialem ze mozna kandydowac jednoczesnie na radnego jak i na prezydenta miasta... Pan Zagula sprytnie to zrobil biggrin.gif

Ten post edytował Hator wto, 24 paź 2006 - 22:48

--------------------

+Quote Post
Mick
post śro, 25 paź 2006 - 09:55
Post #153

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Mam pytanie do p. Podrazy (i do p. Kościelniaka też, ale on akurat mi nie odpowie, bo go tu nie ma).
Dlaczego rezygnuje Pan z mandatu posła - już po roku. Czy rzeczywiście postanowił Pan zaangażować się w sprawy lokalne, czy po prostu został Pan skierowany do boju przez centralę partii, bo akurat nikogo innego nie znaleziono.
Rzecz w tym, że niezbyt przychylnie patrzę na osoby, które wybrane już gdzieś przez wyborców, rezygnują z tego, żeby walczyć w innej kampanii. Skąd mamy mieć pewność, że nie postanowi Pan np. uczestniczyć w wyborach do Sejmu i Senatu w przyszłym roku (jeśli będą)??
m.

+Quote Post
Hator
post śro, 25 paź 2006 - 10:49
Post #154

FdZD

ja tez mma pytanko. Ostatnimi czasy slyszy sie coraz czesciej o sprawach w sadzie przeciwko samorzadowcom (zarowno przeciw prezydentom jak i urzednikom).
I tu moje pytania.
1 Gdy padna pod waznym urzednikiem/prezydentem "mocne" zarzuty to czy dana osoba bedzie zawieszona czy bedzie dalej pracowac do wyjasnienia sprawy?
2 Zalozmy, ze gdy ktos z urzedu/badz nawet sam prezydent dostanie wyrok (nawet w zawieszeniu) to czy wzorem innych samorzadow bedzie dalej urzedowac majac wyrok na koncie?
3 podobna sytuacja, ale gdy urzednik/prezydent pelni swoje funkcje za krat - czego oczywiscie nie zycze i mam nadz ze nie ma ku temu jakichs przeslanek :)
4 czy skompromitowana osoba po odbyciu kary bedzie mogla wrocic do pracy w samorzadzie?

jak sie Pan do tych sytuacji odniesie?

--------------------

+Quote Post
rafi
post śro, 25 paź 2006 - 12:36
Post #155

Rafi

Nr użytkownika: 15

Niestety, ale podobno w sondazach telefonicznych Talkowski ma najwyzsze poparcie mieszkancow Dabrowy sad.gif. Okolo 20%. Przypuszczam, ze glownie wsrod mieszkancow terenow zielnonych.
Mam nadzieje, ze sondarze u nas w miescie prawdy nie mowia.

+Quote Post
Hator
post śro, 25 paź 2006 - 12:46
Post #156

FdZD

Liderzy i outsiderzy cz.2
Czy takie, jak poniżej, będą wyniki bezpośrednich wyborów na prezydentów i burmistrzów miast 12 listopada 2006 roku?

Drugi sondaż, tym razem telefoniczny, przeprowadziliśmy w sobotę 14 października 2006 w godzinach południowych. Rozmówców z czterech miast wybrano losowo z książek telefonicznych. Zadzwoniliśmy do 1150 osób, ale zgodziło się z nami rozmawiać i odpowiedziało na pytanie tylko 500. Najwięcej w Sosnowcu- 200, 170 w Dąbrowie Górniczej, 70 w Będzinie i 60 w Czeladzi.

Na pytanie o zainteresowanie wyborami uzyskaliśmy odpowiedzi – „Pójdę głosować” – 51 proc. „Nic mnie to nie obchodzi” – 37 proc., „Nie wiem, czy pójdę głosować” – 12 proc.
Oto wyniki II sondażu 14 października

Będzin - Radosław Baran (PO, KRB i TPB) – 36 proc., Bożena Respondek ( KWW BR Wyborców, SLD) – 26 proc., Kandydat PiS – 8 proc., Kandydat Samoobrony – 1 proc., kandydat LPR – 1 proc. Nie mam zdania – 28 proc.

Czeladź - Janusz Gątkiewicz (SLD + koalicjanci)- 20 proc., Teresa Kosmala (PiS) – 19 proc., Tomasz Służałek (KWW TS) – 19 proc., Marek Mrozowski (PO) – 18 proc., Kandydat Samoobrony – 3 proc. kandydat LPR - 2 proc. Nie mam zdania – 19 proc.

Dąbrowa Górnicza -Zbigniew Meres ,– 19 proc (PO i KRD) Jerzy Talkowski (KWW JT) – 19 proc Zbigniew Podraza (SLD + koalicjanci) - 18 proc., Jacek Kościelniak (PiS) – 13 proc Henryk Zaguła (KWW OBW) -11 proc., Kandydat Samoobrony – 2 proc., kandydat LPR - 1 proc., Nie mam zdania – 17 proc

Sosnowiec - Kazimierz Górski (SLD) – 27 proc., Jarosław Pięta (PO) – 19 proc., Karol Winiarski (KRS - Karol Winiarski ) – 19 proc., Krzysztof Haładus (PiS) -15 kandydat LPR - 6 proc., kandydat Samoobrony – 1 proc. Nie mam zdania – 13 proc.

Legenda
PO – Platforma Obywatelska, PiS – Prawo i Sprawiedliwość, SLD – Sojusz Lewicy Demokratycznej, LPR – Liga Polskich Rodzin, KRB – Komitet Rozwoju Będzina
TPB - Towarzystwo Przyjaciół Będzina, KWW BR - Komitet Wyborczy Wyborców Bożeny Respondek, KWW TS - Komitet Wyborczy Wyborców Tomasza Służałka, KWW JT - Komitet Wyborczy Wyborców Jerzego Talkowskiego, KRS z KW Komitet Rozwoju Sosnowca z Karolem Winiarskim, KRD – Komitet Rozwoju Dąbrowy

Uwaga – dane procentowe podano zaokrągleniu.

--------------------

+Quote Post
pozdrawiam
post śro, 25 paź 2006 - 14:12
Post #157

jasiek

Nr użytkownika: 3

No tak tylko najlepsze badania tego typu zazwyczaj obarczone są 3 procentowym błędem statystycznym. Biorąc pod uwagę, że nie było to w pełni profesjonalne badanie to wszyscy poza kandydatem samoobrony mają podobne poparcie. Co prawda dziwi mnie tak wysokie poparcie dla Tala. Ale moim zdaniem kandydaci z prawej strony teraz będą próbowali przejąć jego poparcie.

PS. Mnie tylko ciekawi ilu mieszkańców DG dokonuje świadomego wyboru – tzn. wie, na kogo głosuje, zna kandydatów i ich programy. A niestety po rozmowach z przeciętnymi mieszkańcami wiem, że ich wybór opiera się na bajkach plotach i przekłamaniach

A tu zamieszczam dla porównania poprzedni sondaż "PZ"

Dąbrowa Górnicza

Zbigniew Podraza (KWW ZP, SLD) - 19 proc.
Zbigniew Meres (PO i KRD)– 18 proc.
Jacek Kościelniak (PiS) – 17 proc.
Jerzy Talkowski (KWW JT) – 16 proc.
Henryk Zaguła (KWW HZ) -10 proc.
Kandydat Samoobrony – 5 proc.
Kandydat LPR - 1 proc.
Nie mam zdania – 14 proc.

Ten post edytował pozdrawiam śro, 25 paź 2006 - 14:55

+Quote Post
pulsatilla1214
post śro, 25 paź 2006 - 16:10
Post #158

UZYTKOWNIK

Badając grupę liczącą 170 osób margines błędu jest znacznie większy niż 3%.

+Quote Post
vacu
post śro, 25 paź 2006 - 16:29
Post #159

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

QUOTE(pozdrawiam @ Oct 25 2006, 02:12 PM) *
PS. Mnie tylko ciekawi ilu mieszkańców DG dokonuje świadomego wyboru – tzn. wie, na kogo głosuje, zna kandydatów i ich programy.

Na pewno Ci co zadeklarowali głos na kandydata LPR nie byli zorientowani (czyli 1%) no i (14-17)% niezdecydowanych - w sumie 15-18% na pewno. Jeśli doliczyć tych, którzy nie wiedzą ile kogoś zadeklarowali to wychodzi niezły odsetek... sad.gif

+Quote Post
kursor
post śro, 25 paź 2006 - 18:01
Post #160

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

QUOTE(pulsatilla1214 @ Oct 25 2006, 04:10 PM) *
Badając grupę liczącą 170 osób margines błędu jest znacznie większy niż 3%.

170 osób to jest śmieszny sondaż.

Najmniejsza próbka powinna wynosić około 500-600 osób a najlepiej ponad 1000 osób dla naszego miasta.

Osoby badane powinny być wybrane pod kątem demograficznym mieszkańców DG - czyli reprezentatywne grupy wiekowe, mężczyzna/kobieta, poziom wykształcenia itp.

Opinię o tych nowych "sondach" co chwile pojawiających się w dziwnych periodykach chyba każdy wyrobi sobie sam ...

+Quote Post

30 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza