IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Rządy Talkowskiego, opinie...
Kwasny
post czw, 18 sie 2005 - 23:45
Post #201

Echhhhhh

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 2

QUOTE(bzenek)
A mnie się wydaje, ze jeden człowiek dużo tu nie pomoże. Nawet jesli jest geniuszem. Urząd Miejski opanował kompletny marazm i "niedasizm". Zupełnie jak PKP. W zasadzie od kilku lat nie udało sie załatwić żadnej sprawy ważnej dla miasta. Każdego roku nawet nie są w stanie wydać tych pieniedzy, które przeznaczyli do wydania?

HYH. Zgadzam sie.
Poprostu moim zdaniem trzeba w polsce (p) jeszcze duzo pokolen aby zmienila sie mentalnosc ludzi, ktorzy dochodza do jakiejkolwiek wladzy. Kwasny by zostal prezydentem DG to by pewnie powiedzial " A cholera inni kradli to ja tez moge, olac DG . Mozna lewe przetargi robic itp. Zabezpiecze finansowa przyszlosc mojej rodziny to ustapie". ZARTUJE. ALE WLASNIE TAK W POLSCE MOIM ZDANIEM JEST. Aby to zmienic nie wystarcza nastepca poprzedniego prezola. LATA LATA LATA. NIE wiem czy nasze wnuki dozyja tego czasu. Widzicie: Koles podrobil legitymacje i go zamkneli a lepper czy Rywin sa na wolnosci. CHORY KRAJ. SZKODA SLOW BO K...a . Nie no END (TROCHE NIE NA TEMAT,ALE TEZ NA TEMAT)

Ten post edytował kwintosz czw, 28 wrz 2006 - 23:10
Go to the top of the page

+Quote Post
rafi
post czw, 01 wrz 2005 - 16:14
Post #202

Rafi

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 15

No i nowy wiceprezydent pokazal co potrafi:

zrodlo: http://www.dabrowagornicza.naszemiasto.pl/...nia/511631.html
autor: Piotr Sobierajski
data: 01.09.2005

Podczas wczorajszych obrad Rady Miejskiej na sali panowaŁa bardzo napiĘta atmosfera. Niemal kaŻde zapytanie rajcÓw skierowane do lokalnych wŁadz traktowane byŁo przez wiceprezydenta Janusza OlszÓwkĘjako prÓba ataku i kwitowane niewybrednymi komentarzami. Skutek? Obrady zakończyŁy siĘprzed rozpatrzeniem jakiejkolwiek uchwaŁy.
Winna nadinterpretacja
PoczĄtek sesji nie wskazywaŁ na szybkie jej zakończenie, ale potem byŁo juŻ tylko gorzej. W trakcie interpelacji i zapytań wiceprzewodniczĄcy RM JÓzef Juroff chciaŁ dowiedzieĆ siĘ, jak wyglĄda stan prawny targowiska miejskiego przy ul. Poniatowskiego, bo o dziaŁki leŻĄce na targowym placu upomniaŁo siĘdwÓch byŁych wŁaŚcicieli.
Po krÓtkim wyjaŚnieniu prezydenta Jerzego Talkowskiego swoje piĘĆ groszy dorzuciŁ wiceprezydent OlszÓwka.
— Wola prezydenta byŁa taka, Żeby tam targowisko funkcjonowaŁo. JeŚli chcecie je zlikwidowaĆ, to powiedzcie to wprost — stwierdziŁ.
WypowiedĹş ta wywoŁaŁa poruszenie na sali i protesty radnych. SytuacjĘopanowaŁ jednak przewodniczĄcy RM Robert KoĆma podkreŚlajĄc, Że jest to nadinterpretacja, a radnym chodzi jedynie o obronĘkupieckich interesÓw. PrÓba zŁagodzenia napiĘcia na sali przyniosŁa tylko chwilowy skutek.
Komisja za piĘĆ dwunasta
CzĘŚĆ radnych, czŁonkÓw komisji Gospodarki Komunalnej RM, zostaŁo we wtorek caŁkowicie zaskoczonych zwoŁaniem obrad tej komisji przez Janusza OlszÓwkĘ. NiektÓrzy na niĄ nie zdĄŻyli, co miaŁo konsekwencje podczas wczorajszej sesji.
Po wystĄpieniu radnego Henryka ZaguŁy wiceprezydent OlszÓwka stwierdziŁ:
— JeŚli ktoŚ znajduje na obrady komisji Gospodarki Komunalnej tylko siedem i pÓŁ minuty, to o czym tu mÓwiĆ?
Tym razem odpowiedĹş radnego ZaguŁy byŁa natychmiastowa.
— Tak siĘwŁaŚnie dzieje, kiedy komisja jest zwoŁywana za piĘĆ dwunasta. OdebraŁem telefon w trakcie jazdy samochodem o godzinie 10.30 i poinformowano mnie, Że zaraz zbiera siĘkomisja. ByŁem umÓwiony z prawnikiem w waŻnej sprawie, dotyczĄcej poruszanych dziŚ kwestii, a mimo to na proŚbĘwiceprezydenta pojawiŁem siĘna komisji. UprzedziŁem jednak, Że mam tylko 15 minut czasu, bo jestem juŻ umÓwiony — tŁumaczyŁ.
Na obrady komisji nie zdĄŻyŁ takŻe wiceprzewodniczĄcy RM Tadeusz Orpych, bo jak stwierdziŁ, zostaŁa zwoŁana zdecydowanie za pÓĹşno.
Niczym Rejtan
Atmosfera na sali sesyjnej robiŁa siĘcoraz gorĘtsza. Janusz OlszÓwka przepraszaŁ co prawda za swoje zachowanie, ale nie przekonaŁ radnego Zbigniewa Łukasika, ktÓry ostro wystĄpiŁ w obronie praw dĄbrowskich rajcÓw.
— To co staŁo siĘzdobyczĄ po roku 1989, czyli prawo do swobodnego wypowiadania wŁasnych sĄdÓw, to rzecz niepodwaŻalna. Radni nie mogĄ baĆ siĘzadawania pytań i wystĄpień publicznych, bo w przeciwnym razie powrÓcimy do systemu totalitarnego — podkreŚliŁ.
Po tym wystĄpieniu prÓbowaŁ zabraĆ gŁos wiceprezydent OlszÓwka, ale radny Łukasik stanowczo stwierdziŁ, Że do tego nie dopuŚci, bo dokŁadnie wie, co bĘdzie powiedziane. Radny kilkakrotnie prosiŁ przewodniczĄcego RM o odebranie wiceprezydentowi gŁosu, a na sali wrzaŁo coraz bardziej.
Refleksem wykazaŁ siĘradny Zbigniew WrÓblewski, ktÓry zŁoŻyŁ wniosek o przerwanie obrad na dziesiĘĆ minut. PoparŁa go zdecydowana wiĘkszoŚĆ. Podczas przymusowej przerwy w sesji radni zastanawiali siĘ, jak wybrnĄĆ z tej niecodziennej sytuacji. CzĘŚĆ z nich optowaŁa za zakończeniem interpelacji i pytań i przejŚciem do czĘŚci merytorycznej. WiĘkszoŚĆ uznaŁa jednak, Że w tak napiĘtej atmosferze nie da siĘkontynuowaĆ obrad. Sesja zostaŁa wiĘc przerwana, a radni zbiorĄ siĘponownie za kilka dni.
SkĄd takie zachowanie?
Wiceprezydentowi OlszÓwce byĆ moŻe nie spodobaŁo to, co wydarzyŁo siĘpodczas obrad komisji Gospodarki Komunalnej. CzĘŚĆ radnych stwierdziŁa, Że w przygotowywanych na ostatniĄ chwilĘprojektach uchwaŁ jest baŁagan, a proponowane przesuniĘcia kwot w budŻecie budzĄ spore zastrzeŻenia. MÓwili m.in. o zakamuflowanym przesuniĘciu 250 tys. zŁ na HalĘWidowiskowo-SportowĄ, z przeznaczeniem na spŁatĘkońcowej faktury. Wczoraj w kuluarach daŁo siĘtakŻe sŁyszeĆ, Że nowy wiceprezydent wyobraŻaŁ sobie chyba, Że bĘdzie mÓgŁ traktowaĆ radnych jako swoich podwŁadnych i rozstawiaĆ ich po kĄtach.

Widac nasze nadzieje, ze w koncu doczekamy sie kogos kompetentnego na stanowisku wiceprezydenta zostaly rozwiane zaskakujaco szybko. Wszystko zostaje po staremu. Chamstwo i niekompetencja, to chyba na razie jedyny klucz doboru wspolpracownikow przez prezydenta Talkowskiego.

+Quote Post
Master
post wto, 06 wrz 2005 - 10:47
Post #203

FdZD

Nr użytkownika: 5

Prezydent z zarzutami

Wtorek, 6 września 2005r.

Prokuratura zarzuca prezydentowi Jerzemu Talkowskiemu złośliwe i uporczywe naruszanie praw pracowniczych. W świetle kodeksu karnego to przestępstwo. Akt oskarżenia w tej sprawie już wpłynął do Sądu Rejonowego w Dąbrowie Górniczej. Jeśli zarzuty się potwierdzą, prezydentowi grozi kara nawet do dwóch lat pozbawienia wolności.

Problem interpretacji?
Sprawa ma bezpośredni związek z Jerzym Dusiem, byłym dyrektorem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Został zwolniony, jak twierdzi, w wyniku nieporozumienia. W czerwcu 2003 r. napisał prezydentowi, że jest gotowy odejścia z pracy, jeśli ZUS uwzględni wniosek o jego przejście na wcześniejszą emeryturę.

— Tego samego dnia prezydent mnie odwołał i zwolnił z obowiązku świadczenia pracy. Nie wiem, dlaczego się tak pospieszył. Albo nie zrozumiał, co mu napisałem, albo zrobił to celowo — mówi Jerzy Duś.

Jerzy Duś chciał nieporozumienie wyprostować osobiście, próbując się skontaktować z prezydentem, ale bez skutku. Skierował więc wniosek do sądu pracy i bez problemu wygrał. Mimo że od tego czasu upłynęło już 16 miesięcy, do tej pory jest bezrobotny. Prezydent nie wykonał sądowego postanowienia o przywrółceniu Jerzego Dusia do pracy, gdyż zdaniem magistrackiego prawnika brakuje do tego podstaw prawnych.

Na postpowanie prezydenta Jerzy Duś poskarżył się prokuraturze, która ostatecznie uznała jego racje, oskarżając Jerzego Talkowskiego o przestępstwo przeciwko prawom pracowniczym.

Grzywna za grzywną
W tym czasie katowicki Sąd Okręgowy już dwa razy skazywał prezydenta na grzywny. Za niezastosowanie się do wyroku nakazującego przywrócenie Jerzego Dusia do pracy 12 grudnia zeszłego roku nakazał prezydentowi Talkowskiemu zapłacił karę 200 zł. Kolejny raz, 12 sierpnia, skazał prezydenta na 500 zł grzywny i zapowiedział, że jeśli nadal wyrok nie zostanie wykonany, skaże go na 700 zł kary.

— Prezydent cały czas się odwołuje od wyroku. Za każdym razem jego zażalenia są oddalane. Za nic ma kolejne postanowienia sądu nakazujące wykonanie wyroku, czyli przywrócenie mnie do pracy. Celowo przedłuża sprawę. To wszystko wygląda bardzo dziwnie — mółwi Jerzy Duś, który po trwającej już drugi rok batalii o swoje prawa, stracił zdrowie i obecnie jest rencistą.

W identycznej sytuacji jak Jerzy Duś było jeszcze 16 innych bezzasadnie zwolnionych pracowników podległych prezydentowi. W ich przypadkach zawsze dochodziło jednak do ugody i albo byli przywracani na stanowiska, albo otrzymywali odszkodowania. W przypadku Jerzego Dusia prezydent nawet się z nim nie spotkał.

Zemsta?
Pewne światło na sprawę, zdaniem Jerzego Dusia, rzuca na tą sprawę historia znajomości obu panów. Gdy Jerzy Talkowski 14 lat temu po raz pierwszy obejmował stanowisko prezydenta, Jerzy Duś został jego zastępcą Po pół roku prezydent został jednak przez Radę Miejską odwołany, a Duś był jednym z tych, którzy za odwołaniem głosowali.

— Teraz prezydent Talkowski wykorzystuje swoje stanowisko, żeby mi pokazać, jak jest silny. To nic innego, jak zemsta po latach. Szkoda, że ma za nic postanowienia sądowe. Jako urzędnik powinien świecić przykładem, a nie ewidentnie łamć prawo — kończy Jerzy Duś.

Marcin Twaróg - Dziennik Zachodni

Ten post edytował kwintosz czw, 28 wrz 2006 - 23:46

+Quote Post
rafi
post wto, 13 wrz 2005 - 18:45
Post #204

Rafi

Podobno prezydent Talkowski po raz kolejny przegral proces cywilny z panem Dusiem a sad nalozyl klauzule wykonalnosci. Dodatkowo jeszcze sprawa karna w toku. A wszystkie odszkodowania z kasy gminnej. A jak...

+Quote Post
Master
post czw, 15 wrz 2005 - 10:51
Post #205

FdZD

Nr użytkownika: 5

Wygrywa z urzędem

Środa, 14 września 2005r.

Sprawa Jerzego Dusia, zwolnionego z pracy dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Górniczej jest już wyjaśniona.

— Wczoraj Sąd Okręgowy w Katowicach odrzucił żądania urzędu i zdecydował, że mam być przywrócony do pracy. Bardzo się cieszę. Na tym kończą się możliwości manewrów prezydenta. Wyrok jest ostateczny i nie do podważenia. Musi zostać wykonany — mówił uradowany Jerzy Duś

Przypomnijmy, że sprawa trafiła do Sąd Okręgowego za sprawą urędowego prawnika mecenasa Mirosława Nosalika. Zwrócił się on o uchylenie klauzuli wykonalnoności wcześniejszego wyroku Sądu Pracy, który nakazał przywrócenie Jerzego Dusia do pracy na to samo stanowisko, które wcześniej zajmował. Okazało się jednak, że Sąd Okręgowy w Katowicach klauzuli nie uchylił. Automatyczie oznacza to, że Jerzy Duś powinien wrółcił na stanowisko dyrektora MOPS.

Powinien, ale czy wróci?
— To jeszcze nie koniec. Sąd stwierdzil, że urząd miasta oczywście nie jest stroną w tym postępowaniu. Dlatego nie wzruszył wyroku Sądu Pracy — mółwi mecenas Mariusz Nosalik i dodaje, że z dalszym postępowaniem zaczeka na pisemne uzasadnienie wyroku.
Prezydent Talkowski już dwa razy był upominany przez sąd karami grzywny (200 i 500 zł) za niewykonywanie postanowień sądowych. Jeżeli także tym razem nie zastosuje się do wyroku, grozi mu kolejna grzywna, w wysokości 700 zł.

(ps) - Dziennik Zachodni

Ten post edytował kwintosz czw, 28 wrz 2006 - 23:35

+Quote Post
rafi
post czw, 15 wrz 2005 - 17:07
Post #206

Rafi

Mnie zas interesuja kwestia, jak do hasel gloszonych przez UM typu uczestnictwo w programie "Przejrzysta Polska" itp. ma fakt, ze Pan Artur Borowicz jako naczelnik Wydziału Zdrowia i Pomocy Społecznej w naszym UM powysylal do wszystkich (chyba) mieszkancow ankiety w sprawie bezplatnych badan (finansowane sa przez miasto), a teraz kandyduje do sejmu z listy Platformy Obywatelskiej.
Czy pan Talkowski swiadomie zgodzil sie na tak szeroko zakreslona (cala Dabrowa Gornicza) reklame pana Borowicza? I to wszystko z pieniedzy UM? Po prostu super.

Ten post edytował kwintosz czw, 28 wrz 2006 - 23:35

+Quote Post
Dami7
post wto, 25 paź 2005 - 04:07
Post #207

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

Jak prezydent DĄbrowy GÓrniczej za zasŁugi zostaŁ uwieczniony

Wtorek, 25 paĹşdziernika 2005r.

Po niedawnym zakończeniu przebudowy ukŁadu komunikacyjnego, w DĄbrowie GÓrniczej pozostaŁa niezwykŁa pamiĄtka. W Parku Hallera, w jednej z najbardziej uczĘszczanych alejek, wmurowano tablicĘ, z ktÓrej wynika, Że park ocalaŁ dziĘki prezydentowi miasta Jerzemu Talkowskiemu.
REKLAMA

„W latach 2004-2005 za kadencji prezydenta mgr Jerzego Talkowskiego uratowano przed postĘpujĄcĄ dewastacjĄ i zniszczeniem Park im. gen. JÓzefa Hallera – miejsce wypoczynku i rekreacji mieszkańcÓw DĄbrowy GÓrniczej” – gŁosi napis upamiĘtniajĄcy przebudowĘalejek, oŚwietlenia i ustawienie tu ponad stu Ławek.

Tablica upamiĘtniajĄca zasŁugi prezydenta Talkowskiego w dĄbrowskim Parku Hallera.

To jakiŚ absurd! Mieszkam w tym mieŚcie ponad 30 lat i dokŁadnie pamiĘtam, jak powstawaŁy tu kolejne obiekty: basen, korty, przybywaŁo drzew... ChĘtnie przychodziŁem tutaj z wnuczkĄ i nie przypominam sobie, Żeby park byŁ kiedykolwiek zagroŻony zniszczeniem – mÓwi BronisŁaw Marzec, mieszkaniec DĄbrowy GÓrniczej. – To wyglĄda, jakby prezydent juŻ za Życia stawiaŁ sobie pomnik.

ModernizacjĘdĄbrowskiego parku rozpoczĄŁ jeszcze poprzedni samorzĄdu, kiedy prezydentem byŁ Marek Lipczyk. W miejscu stadionu lekkoatletycznego powstaŁ aquapark, a na terenie dawnej bazy MPGK wybudowano halĘwidowiskowo-sportowĄ. Na przebudowĘparkowych alejek i modernizacjĘinfrastruktury zapewniono w budŻecie 17 mln zŁ. Za prezydentury Talkowskiego zmniejszono tĘkwotĘdo 9,5 mln zŁ. Zmieniono teŻ projekt przebudowy ukŁadu komunikacyjnego. Niefortunnie, bo niemal caŁy ruch samochodowy do hali i aquaparku skierowano wĄskĄ drogĄ dojazdowĄ koŁo wieŻowcÓw przy ul. KoŚciuszki.

Na tablicy, oprÓcz podziĘkowań dla prezydenta, widnieje reklama dĄbrowskiego PrzedsiĘbiorstwa Budowlanego „Rogbud”, ktÓre zaznacza, Że byŁo generalnym wykonawcĄ robÓt.

Jak poinformowano nas w magistracie, wmurowanie nowej tablicy odbyŁo siĘbez uzgodnień z WydziaŁem Architektury oraz WydziaŁem PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM.

Sam prezydent Talkowski zapewnia, Że o tablicy nic nie wiedziaŁ. – To nie byŁa inicjatywa prezydenta. Nikt nie uzgadniaŁ z nim treŚci napisu. Kiedy pojawiŁ siĘna uroczystym zakończeniu inwestycji w Parku Hallera, sam byŁ zaskoczony pojawieniem siĘpŁyty – mÓwi Jolanta Kocjan z Biura Prasowego UM.

Czy wiĘc „Rogbud” przygotowaŁ takĄ niespodziankĘsamowolnie? Wczoraj przez caŁy dzień prÓbowaliŚmy siĘskontaktowaĆ z prezesem dĄbrowskiej firmy, ale nie znalazŁ dla nas czasu. Z kolei Marcin StanisŁawski, kierownik prac budowlanych w Parku Hallera, twierdzi, Że tablica zostaŁa zaakceptowana przez UrzĄd Miejski.

– Nie mogŁo byĆ inaczej, bo to byŁaby samowola budowlana i nikt nie odebraŁby caŁej inwestycji. Nie wiem, kto ustalaŁ treŚĆ napisu na pŁycie granitowej i czy byŁo to ustalone z magistratem, ale podejrzewam, Że tak. Tego rodzaju pŁyty nie sĄ czymŚ nowym, bo zawsze po zakończeniu inwestycji staramy siĘzostawiaĆ po sobie takie pamiĄtki. Tutaj zostaŁ akurat wpisany prezydent, ale gdzie indziej byŁ to na przykŁad inwestor.

PochwaŁy na tablicy zbulwersowaŁy dĄbrowskich radnych.
– Nie jestem tym zaskoczony, bo to pasuje do stylu sprawowania wŁadzy w mieŚcie. Takich rzeczy nie robi siĘna pewno bez uzgodnienia z prezydentem – podkreŚla Tadeusz Orpych, wiceprzewodniczĄcy RM.

– Nie zdziwiĘsiĘ, jak kiedyŚ stanie w mieŚcie pomnik prezydenta. Kiedy z mojej inicjatywy powstaŁa szkoŁa na ŁĘknicach, nie przyszŁo mi do gŁowy, Żeby wmurowaĆ tam podobnĄ tablicĘ. A moŻe powinienem to zrobiĆ? – mÓwi Henryk ZaguŁa, radny, byŁy prezydent DĄbrowy GÓrniczej. •

Park Hallera zajmuje okoŁo 50 hektarÓw w ŚcisŁym centrum miasta. PowstaŁ na terenie byŁej odkrywkowej kopalni wĘgla „Reden”. TuŻ po II wojnie Światowej teren ten zostaŁ zagospodarowany, a w latach pÓĹşniejszych zadrzewiony – w duŻej mierze dziĘki ofiarnoŚci mieszkańcÓw, ktÓrzy wykonywali prace porzĄdkowe w ramach czynÓw spoŁecznych.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni

Czy nas to jeszcze dziwi? Megalomania czy cÓŚ???

A tak przy okazji: zagospodarowanie tego terenu nie miaŁo miejsca - jak pisze Piotr Sobierajski - "tuŻ po wojnie". Jeszcze w latach 60-tych ub. wieku z terenu Huty Bankowej im. F.DzierŻyńskiego wywoŻono rÓŻne rÓŻnoŚci i wysypywano na terenie obecnego parku. Przez MaŁpi Gaj i obecne rondo koŁo poczty jeŻdziŁa wĄskotorÓwka z wagonikami i kiprowaŁa ich zawartoŚĆ w miejscu, gdzie dzisiaj stoi hala. I pamiĘtam jeszcze, Że byŁo w tym miejscu targowisko...
A w latach 70-tych w ramach prac spoŁecznie uŻytecznych tymi rĘcami, tymi palcyma sadziŁem tam drzewka!

+Quote Post
:)
post wto, 25 paź 2005 - 17:27
Post #208

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

A druga sprawa ciekawe kto ta inwestycje odebral bo wykonanie jest niestety fatalne sad.gif
i dlaczego nie wyremontowano schodow kolo aquaparku i tych malych do skrzyzowania
Dlaczego od strony centrum pozostawiono stare i krzywe lampy
Dlaczego nie zrobiono wiekszego parkingu dla interesantow PZU (obok taxi) i dalej trzeba parkowac na trawniku

Ten post edytował kwintosz czw, 28 wrz 2006 - 23:11

+Quote Post
rafi
post wto, 25 paź 2005 - 17:49
Post #209

Rafi

a najlepsze w tym wszystkim jest to: mgr laugh.gif .
Takim tytulem to mogl sie chwalic 30 lat temu. Co innego gdyby profesorem byl laugh.gif

+Quote Post
Dami7
post pią, 28 paź 2005 - 05:20
Post #210

UZYTKOWNIK

Dalszy ciąg "miniserialu z życia wyższych sfer" pojawił sie tutaj: http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/531467.html
i tutaj:
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/531394.html

Ten post edytował kwintosz czw, 28 wrz 2006 - 23:11

+Quote Post
:)
post wto, 15 lis 2005 - 09:52
Post #211

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Byli wŁodarze DĄbrowy GÓrniczej mogĄ za kratkami spĘdziĆ nawet 10 lat!

Wtorek, 15 listopada 2005r.

CzŁonkowie byŁego zarzĄdu DĄbrowy GÓrniczej zamiast na sali obrad mogĄ niebawem spotkaĆ siĘw ktÓrymŚ ze ŚlĄskich wiĘzień. Na razie na pewno przez co najmniej kilka miesiĘcy, a moŻe i lat, 11 osÓb zawiadujĄcych jednym z najwiĘkszych miast regionu bĘdzie siĘspotykaĆ na sali sĄdowej. Prokuratura OkrĘgowa w Gliwicach postawi im w najbliŻszych dniach zarzuty niegospodarnoŚci w administrowaniu finansami publicznymi. Chodzi o kwotĘ273 mln zŁ!

Śledztwo w tej sprawie dotyczy m.in. prywatyzacji Miejskiego PrzedsiĘbiorstwa WodociĄgÓw i Kanalizacji oraz budowy Centrum Administracji. Na prywatyzacji miasto i przedsiĘbiorstwo, w ktÓrym samorzĄd ma ponad poŁowĘudziaŁÓw, stracili 53,5 mln zŁ. ZaŚ budowa, jak siĘokazaŁo zbĘdnego, paŁacu dla urzĘdnikÓw kosztowaŁa dĄbrowian aŻ 219 mln zŁ.

– Jedenastu urzĘdnikom postawimy zarzuty niegospodarnego administrowania finansami publicznymi. Jako Że chodzi o kwoty wielkich rozmiarÓw, grozi im od minimum roku do 10 lat pozbawienia wolnoŚci. CzĘŚci osÓb zostanĄ postawione zarzuty popeŁnienia dwÓch przestĘpstw – mÓwi prok. SŁawomir Świderek z Prokuratury OkrĘgowej w Gliwicach.

Tych jedenastu urzĘdnikÓw to m.in. Marek L., byŁy prezydent miasta, jego trzech zastĘpcÓw (Tomasz S., Krzysztof B., Andrzej K.), Iwona B., byŁa sekretarz miasta, BoŻena D., byŁa naczelnik strategicznego wydziaŁu planowania przestrzennego i przedsiĘwziĘĆ publicznych oraz inni czŁonkowie zarzĄdu miasta (Tadeusz O., StanisŁaw S., CzesŁawa F., BoŻena S., BoŻena P.). WysŁano im juŻ zawiadomienia o koniecznoŚci stawienia siĘprzed organami Ścigania i wysŁuchania zarzutÓw.

34 proc. MPWiK (jednego z najlepiej wyposaŻonych i najnowoczeŚniejszych przedsiĘbiorstw tego typu w wojewÓdztwie) zostaŁo sprzedane poniŻej wartoŚci niemieckiej spÓŁce AQUA gmbh. Firma ta zostaŁa wybrana wbrew opinii czŁonkÓw komisji przetargowej, ktÓrzy forowali innĄ spÓŁkĘ. Mimo Że miasto miaŁo nadal ponad poŁowĘudziaŁÓw w spÓŁce, to aŻ 51 proc. rocznej dywidendy szŁo do kieszeni NiemcÓw.

Dodatkowo biegli uznali, Że spÓŁka byŁa po prostu drenowana. Niemcy za doradztwo brali gigantyczne pieniĄdze. MogŁy to robiĆ inne spÓŁki funkcjonujĄce na polskim rynku, za duŻo mniejsze pieniĄdze.
Na dodatek przedsiĘbiorstwo windowaŁo ceny wody dla miasta na taki poziom, by uzyskaĆ planowane zyski. ZarzĄd miasta godziŁ siĘna to.

Drugi zarzut dotyczy budowy Centrum Administracji, zwanego przez dĄbrowian paŁacem urzĘdnikÓw. JuŻ w styczniu 2003 roku Regionalna Izba Obrachunkowa uznaŁa, Że Ówczesny prezydent Marek L. podpisaŁ umowĘniekorzystnĄ dla miasta. W kontrakcie z wykonawcĄ Centrum Administracji – kieleckim Mitexem zapisano, Że projekt, budowa i eksploatacja budynku warta jest 106 mln 480 tys. zŁ, co stanowiŁo 26 mln 840 tys. euro. SpŁaty oraz wysokoŚĆ czynszu uzaleŻnione zostaŁy od aktualnego kursu zŁotego w stosunku do euro. Rocznie biurowiec kosztuje dĄbrowskich podatnikÓw okoŁo 17 mln zŁ. Prokuratura kwestionuje potrzebĘbudowy takiego budynku i wytyka szereg nieprawidŁowoŚci przy podejmowaniu decyzji przez byŁy zarzĄd miasta.

– ZarzĄd miasta doprowadziŁ do zmiany projektu inwestycyjnego oraz podjĄŁ szereg innych niekorzystnych dla miasta czynnoŚci. W ten oto sposÓb powstaŁo obciĄŻenie dla budŻetu w wysokoŚci 219 mln zŁ – mÓwi prok. SŁawomir Świderek.

To nie koniec
Gliwicka „okrĘgÓwka” nadal bada sprawĘobrotu nieruchomoŚciami w DĄbrowie GÓrniczej za czasÓw Marka L. oraz budowĘaquaparku. Nie wiadomo, czy i w tych dwÓch sprawach nie zostanĄ postawione zarzuty.

Aldona Minorczyk-Cichy - Dziennik Zachodni

Ale czy budowa CA byla taka zbedna to sie nie moge zgodzic. Wszystkie inne bydynki UM trzeba byloby i tak wyremontowac a dalej bylyby poprozrzucane i nie spelnialy nowoczesnych standardow. Szczegolnie w "super" stanie byl budynek u gory 3Maja - z wydzialem komunikacji laugh.gif
Co innego sprawa umowy z Mitexem ale zasadnosc budowy to byla i chyba to akurat latwo obronia.
A reszta no comment :?

+Quote Post
Dejmon
post wto, 15 lis 2005 - 17:28
Post #212

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Prawo.

Ten post edytował Dejmon pią, 03 lis 2006 - 13:14

+Quote Post
Dami7
post wto, 15 lis 2005 - 18:02
Post #213

UZYTKOWNIK

QUOTE(Dejmon)
JuŻ dawno mÓwiŁem...

Dejmonie - zwracam Ci uwagĘ, Że to co napisaŁeŚ jest POMÓWIENIEM i jako takie podlega Ściganiu z mocy prawa. JeŚli masz jakieŚ konkretne zarzuty i potrafisz je poprzeĆ dowodami, to powinienieŚ zrobiĆ doniesienie do odpowiednich organÓw.

Dodam, Że pan Marek L. nie jest mi bratem ani swatem, maŁo tego - raczej nie jestem fanem jego osoby i tego rodzaju metod zarzĄdzania, jakie byŁy na porzĄdku dziennym za poprzedniej ekipy.

A ludzie dzielĄ siĘna DWIE kategorie:
1. tych, ktÓrzy robiĄ backupy
2. tych, ktÓrzy bĘdĄ robiĆ backupy.

+Quote Post
TeodorMotor
post wto, 15 lis 2005 - 18:20
Post #214

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(Dami7)
(...)
A ludzie dzielĄ siĘna DWIE kategorie:
1. tych, ktÓrzy robiĄ backupy
2. tych, ktÓrzy bĘdĄ robiĆ backupy.

Prawdziwi twardziele backup'Ów nie robiĄ! :twisted:

A co do afery, hm, zobaczymy, co Śledztwo pokaŻe.

+Quote Post
Dejmon
post wto, 15 lis 2005 - 20:11
Post #215

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Prawo.

Ten post edytował Dejmon pią, 03 lis 2006 - 13:15

+Quote Post
Dami7
post śro, 16 lis 2005 - 04:45
Post #216

UZYTKOWNIK

QUOTE(Dejmon)
QUOTE(Dami7)
QUOTE(Dejmon)
JuŻ dawno mÓwiŁem...

... Że to co napisaŁeŚ jest POMÓWIENIEM...

Z tych zarzutÓw, ktÓre przedstawiŁem Lipczyk juŻ od dŁuŻszego czasu tŁumaczy siĘprzed sĄdami i prokuraturĄ. PiszĘto, bo poprostu znam prywatnĄ osobĘ, ktÓra ma z nim proces w tych sprawach, ale nie chcĘwchodziĆ w szczegÓŁy. MogĘjedynie powiedzieĆ, Że byŁy prezydent pomimo swoich wpŁywÓw w rozmaitych instytucjach nie umie dowieŚĆ swojej niewinnoŚci i najprawdopodbniej przegra sprawy. A Żeby przekonaĆ siĘ, Że DĄbrowa za kadencji Lipczyka byŁa rzĄdzona przez mafiĘz "Lokatora", wystarczy domyŚliĆ siĘnazwisk "bohaterÓw" powyŻszego artykuŁu na podstawie pierwszych liter. Obiektywny proces sĄdowy z pewnoŚciĄ tego dowiedzie.

PozostanĘprzy swoim zdaniu. Z tego, co piszesz wynika, Że nie ma w tych sprawach wyrokÓw, w zwiĄzku z czym uŻywanie takich zwrotÓw, jak w Twojej wypowiedzi jest - powiedzmy - ryzykowne. Jako przykŁad weĹş sobie sprawĘ, ktÓrĄ MieczysŁaw W. wytoczyŁ Lechowi K. (obecnemu prezydentowi - elektowi) za nazwanie tego pierwszego "wielokrotnym przestĘpcĄ". Wyrok na poczĄtku grudnia - bĘdzie to pierwszy test prawa i sprawiedliwoŚci w IV RP!
Z mojej strony - to tyle. Game over.

+Quote Post
mucha
post śro, 16 lis 2005 - 12:31
Post #217

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 167

Moze bede odosobniony w swej opinii, ale nie moge sie oprzec wrazeniu, ze obecny prezydent podobnie jak wciaz jescze obecny prezydent Warszawy - Lech K. - zamiast inwestycjami zajmuje sie tylko tropieniem afer i spiskow poprzedniej ekipy. Wklada w to cala energie i nie starcza mu juz jej zeby samemu cos zbudowac. Oczywiscie nie bronie Lipczyka jezeli faktycznie dopuszczono sie naduzyc przy budowie centrum adm. ale za jego prezydentury przynajmniej cos sie dzialo - oprocz Centrum, ktore bylo bardzo potrzebne i jest teraz nasza duma (!) zbudowano jeszcze Aquapark, hale sportowa, doprowadzono do porzadku plac przed PKZ-em. A teraz...

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!

+Quote Post
Dami7
post czw, 26 sty 2006 - 08:29
Post #218

UZYTKOWNIK

A co tam spłodził nasz ulubiony pisarz z DZ?

Środa, 25 stycznia 2006r.

W piątkowym wydaniu DZ prezydent Dąbrowy Górniczej Jerzy Talkowski zamieścił specjalne oświadczenie. Wynika z niego, że szef zarządu miasta po raz kolejny został wprowadzony w błąd przez swoich współpracowników, a ważne dokumenty przeleżały w szufladzie w jednym z wydziałów ponad 2 lata i nie ujrzały światła dziennego. To nie pierwszy raz, kiedy włodarz miasta rzekomo nic nie wie na temat kluczowych spraw, które dzieją się w mieście i w magistracie.

Przez ponad dwa lata były dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej Jerzy Duś mimo wyroków sądowych bezskutecznie starał się o powrót na zajmowane wcześniej stanowisko. Prezydent, opierając się na opiniach radców prawnych, nie chciał jednak wykonać wyroku. Zupełnie niespodziewanie zmienił zdanie kilka dni temu i od 17 stycznia Jerzy Duś ponownie szefuje dąbrowskiemu MOPS-owi.

Winą za zamieszanie prezydent Talkowski obarczył radcę prawnego UM, który jak napisał w oświadczeniu, wprowadził go w błąd, twierdząc że jedyną formą załatwienia tej sprawy jest odstąpienie od wykonania wyroku I instancji. Radca stracił już pracę.

Oberwało się także naczelnikowi Wydziału Kadr i Szkoleń UM Janowi Garnkowi, który rzekomo nie przekazał prezydentowi pisma Jerzego Dusia z 17 czerwca 2003 r., w którym wyraża on chęć wcześniejszego odejścia na emeryturę.

Jak twierdzi prezydent Dąbrowy Górniczej to całkowicie zmieniłoby przebieg sprawy, więc naczelnik Garnek został przez niego zawieszony w wykonywaniu czynności służbowych. Włodarz miasta dowiedział się, jak sam przyznał, o istnieniu takiego pisma z... prasy.

To kolejny raz, kiedy prasowe artykuły otwierają oczy prezydentowi Talkowskiemu. Podobnie było kilka miesięcy temu, kiedy oświadczył, że nic nie wiedział o tablicy wmurowanej przez firmę Rogbud w Parku Hallera po zakończonych tam pracach modernizacyjnych. Treść napisu głosiła, że dąbrowski park został uratowany przed dewastacją i zniszczeniem za kadencji Jerzego Talkowskiego, co wzbudziło oburzenie ogromnej rzeszy mieszkańców.

Niemal identyczny przebieg miała też sprawa płatności odsetek za budowę hali Widowiskowo-Sportowej Centrum. Prezydent Talkowski obarczył winą za stratę 2 mln zł nie tylko poprzedni zarząd miasta, ale też współpracujących z nim wiceprezydenta Marka Piotrowskiego i skarbniczkę Bożenę Słonkę, twierdząc, że zatajali przed nim faktury. Oboje stanowczo temu zaprzeczyli, przedstawiając na to dowody.

Treścią prasowego oświadczenia prezydenta Dąbrowy Górniczej całkowicie zdumiony jest Mirosław Nosalik, który od początku prowadził sprawę Jerzego Dusia w sądach, otrzymując od Jerzego Talkowskiego stosowne pełnomocnictwa. Jego zdaniem przywrócenie byłego dyrektora MOPS-u na zajmowane wcześniej stanowisko było przedwczesne i nie ma nic wspólnego z wadliwym i niewykonalnym wyrokiem z 2003 r., na podstawie którego Jerzy Duś domagał się powrotu do pracy.

Mecenas Nosalik swoje wątpliwości i racje także wyraził w formie oświadczenia. "Oświadczenie prezydenta miasta jest pozbawione jakiejkolwiek zasadności, chyba że jego autorowi chodziło o podważenie mojej wiarygodności zawodowej, a w celu jej ochrony podjąłem już odpowiednie środki prawne" - czytamy w oświadczeniu Mirosława Nosalika.

Postanowiliśmy dowiedzieć się, dlaczego prezydent Talkowski obarcza winą we wspomnianych wyżej sprawach pracowników magistratu i jak to możliwe, że sporo kluczowych dokumentów ukrywanych jest przed nim w podległych mu wydziałach UM. Niestety, odmówiono nam odpowiedzi.

Nie uzyskaliśmy także informacji, kto jest w magistracie odpowiedzialny za przekazywanie oraz kontrolę korespondencji i dokumentów. Nie dowiedzieliśmy się czy naczelnik Wydziału Kadr i Szkoleń UM poniesie jakieś konsekwencje oraz ile pieniędzy z budżetu miasta pochłonęło wynagrodzenie mecenasa Nosalika, z którego pracy prezydent jest tak bardzo niezadowolony.

Z Biura Prasowego UM dostaliśmy jedynie lakoniczne wyjaśnienie, z którego wynika, że wszystkie potrzebne do sprawy Jerzego Dusia wyjaśnienia i informacje zawarte zostały w oświadczeniu prezydenta Jerzego Talkowskiego, opublikowanym 20 stycznia w DZ.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni

Czy nasz dąbrowski kabaret DNO ma swoją stałą siedzibę? Jeśli nie, to pora aby się przeniósł do magistratu - klimat jest tam już odpowiedni...

PS. Tytuł wątku zapożyczyłem od pana Sobierajskiego.

+Quote Post
TeodorMotor
post pią, 27 sty 2006 - 15:47
Post #219

UZYTKOWNIK

Więcej informacji: http://www.modrzew.stopklatka.pl/glowna.htm

+Quote Post
TeodorMotor
post śro, 19 kwi 2006 - 21:49
Post #220

UZYTKOWNIK

QUOTE(GAZETA WYBORCZA)
Radni Dąbrowy Górniczej doniosą do prokuratury na prezydenta

Magdalena Górna 18-04-2006 , ostatnia aktualizacja 18-04-2006 21:53

Prezydent Dąbrowy Górniczej na procesy sądowe wydał w zeszłym roku trzy razy więcej niż inne duże miasta naszego regionu. Radni zdecydowali, że sprawie musi się przyjrzeć prokuratura

Na ostatniej sesji radni Dąbrowy Górniczej zarzucili Talkowskiemu niegospodarność. Twierdzą, że na obsługę procesów sądowych wydał aż kilkaset tysięcy złotych. - Miasto równocześnie bierze udział w kilku różnych procesach, a wiele spraw przegrało. Decyzje w sprawach prawnych prezydent podejmuje samodzielnie, nie konsultując się z radnymi. Na opłaty dla prawników, adwokatów i koszty sądowe wydaje pieniądze publiczne - mówi Kazimierz Woźniczka, wiceprzewodniczący dąbrowskiej Rady Miejskiej.

Radni zauważyli, że spółka adwokacka z Katowic, która według umowy przez najbliższe trzy lata ma obsługiwać dąbrowski Urząd Miasta, otrzymuje rocznie milion złotych wynagrodzenia. Tymczasem Gliwice czy Sosnowiec za obsługę prawną płacą rocznie od 400 do 600 tys. zł. Dodatkowo prezydent Dąbrowy zlecał sprawy kancelariom adwokackim niezwiązanym z Urzędem Miasta. Tylko w zeszłym roku przeznaczył na to ok. 200 tys. zł.

Sprawą zajęła się komisja rewizyjna. - Stwierdziliśmy, że Dąbrowa Górnicza za dużo wydaje na sprawy sądowe, np. za czteroletni proces z firmą Mitex, która jest wykonawcą budynku Urzędu Miejskiego, prezydent zapłacił ostatnio kancelarii adwokackiej z Krakowa aż 270 tys. zł. Proces do tej pory się nie skończył. Co więcej, za opinie prawne, które powinni robić zatrudniani przez urząd prawnicy, prezydent zapłacił ludziom z zewnątrz po 24 tys. zł. - wymienia Tomasz Sołtysik, przewodniczący komisji rewizyjnej. - To bardzo poważne sprawy. Na szczeblu samorządowym nie jesteśmy w stanie ocenić, czy prezydent wydawał te pieniądze w interesie miasta - dodaje Sołtysik.

Prezydent Talkowski uznaje zarzuty radnych za bezpodstawne. - Dąbrowa Górnicza wydaje na obsługę procesów sądowych tyle, ile trzeba. To nie są zmarnowane pieniądze. Za poprzedniej kadencji prowadzono mniej procesów, a miasto ponosiło jeszcze większe koszty. Urząd Miasta wynajmuje prawników z zewnątrz, bo są fachowcami w swoich dziedzinach, a to kosztuje - wyjaśnia Andrzej Bęben, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3...006-04-19-03-05

+Quote Post

15 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 10:37
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza