IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

16 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego, Zachodnia Małopolska
Leszek
post wto, 08 sty 2013 - 18:02
Post #151

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Dzisiaj kolejna odsłona szopki herbowo-witaczowej laugh.gif

Ale muszę powiedzieć - czapki z głów dla FdZD, że udało im się namówić władze miasta na zasponsorowanie reklamy prywatnego logo, chętnie bym się dowiedział, jak takie coś się robi i umieścił swoją reklamę na wjazdach do DG...

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 08 sty 2013 - 20:30
Post #152

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Wracałem z Katowic i nie zauważyłem. Gdzież to Leszku to wiekopomne dzieło?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Leszek
post wto, 08 sty 2013 - 20:42
Post #153

UZYTKOWNIK

Na Ostrogórskiej m.in.: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...oznakowana.html

Na trasie jak widać nie, dlatego nie widziałeś.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 08 sty 2013 - 21:35
Post #154

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Dzięki. Tutaj sporo fotek: http://www.twojezaglebie.pl/sosnowiec/kier...snowcu-zdjecia/

CYTAT
Wita­cze sta­nęły na ulicy Ostro­gór­skiej, od strony wjazdu do Sosnowca z Mysło­wic, przy Sobie­skiego oraz przy zjeź­dzie z „eks­pre­sówki”. - Myślę, że dobrze, że wita­cze powstają. Nie wszy­scy wie­dzą, że woje­wódz­two śląskie to nie to samo, co Śląsk. Jeste­śmy miesz­kań­cami woje­wódz­twa śląskiego – mówi wice­pre­zy­dent Sosnowca, Arka­diusz Chęciński.

W inter­ne­cie poja­wił się komen­ta­rze, że tablice mogą przy­czy­nić się do anta­go­ni­zmów śląsko-zagłębiowskich. – My nie poka­zu­jemy, czy ktoś jest lep­szy, czy gor­szy. My przy­po­mi­namy wszyst­kim, któ­rzy mówią, że Sosno­wiec, Dąbrowa Gór­ni­cza, Będzin i inne mia­sta Zagłę­bia są Śląskiem. Jeste­śmy w woje­wódz­twie śląskim, cie­szymy się z tego, współ­pra­cu­jemy, ale jeste­śmy Zagłę­bia­kami, mamy też swoją toż­sa­mość i chcemy ją poka­zy­wać – dodał wiceprezydent.

Kolejne dwa wita­cze zostaną zain­sta­lo­wane w środę.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Kamil_
post śro, 09 sty 2013 - 13:40
Post #155

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(Leszek @ wto, 08 sty 2013 - 19:02) *
Dzisiaj kolejna odsłona szopki herbowo-witaczowej laugh.gif

Ale muszę powiedzieć - czapki z głów dla FdZD, że udało im się namówić władze miasta na zasponsorowanie reklamy prywatnego logo, chętnie bym się dowiedział, jak takie coś się robi i umieścił swoją reklamę na wjazdach do DG...

A czyje ma być logo jak Zagłębie Dąbrowskie nie ma żadnej podmiotowości prawnej?

Czepianie się w ich przypadku jest strasznie na siłę, bowiem koszt ich jest żaden...

+Quote Post
Leszek
post śro, 09 sty 2013 - 14:44
Post #156

UZYTKOWNIK

A musi był logo? Prywatnej organizacji dodajmy? Przecież wystarczyłby sam napis.

Nie mam nic przeciwko pomysłowi, żeby Zagłębie miało swój symbol (bo cokolwiek by FdZD pisało - herbu mieć nie może), nawet jestem zdecydowanie za, ale sądzę, że powinien on być wybrany - a nie narzucony przez niszowe stowarzyszenie.

A skoro koszt jest żaden - to tym bardziej, ja też poproszę o umieszczenie moich tablic na wjazdach, wystarczą same napisy tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post śro, 09 sty 2013 - 20:55
Post #157

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

No dobrze, ale Leszku gdyby nie FdZD to nie byłoby herbu/symbolu Zagłębia. Kto miałby taki herb w ogóle wybrać, kto zorganizowałby wybory? Prawda taka, że FdZD nie narzuca nic tylko proponuje - czy można coś narzucić obojętnej masie społecznej? Gdyby nie oni to nie mielibyśmy nawet tego symbolu.

a w ogóle to tutaj jest po pierwsze Małopolska a dopiero potem Zagłębie cool.gif

PS. Leszek - dlaczego nie mogą już powstawać nowe herby tylko symbole? Heraldyka jest już dziedziną historyczną?

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Leszek
post śro, 09 sty 2013 - 22:23
Post #158

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ śro, 09 sty 2013 - 21:55) *
No dobrze, ale Leszku gdyby nie FdZD to nie byłoby herbu/symbolu Zagłębia. Kto miałby taki herb w ogóle wybrać, kto zorganizowałby wybory? Prawda taka, że FdZD nie narzuca nic tylko proponuje - czy można coś narzucić obojętnej masie społecznej? Gdyby nie oni to nie mielibyśmy nawet tego symbolu.

Narzucają, mówienie "powinno się używać naszego herbu", "po co inne propozycje, skoro jest już nasz herb" to nie jest propozycja. A jak na ich forum gość ośmielił się napisać, że ten "herb" jest niezgodny z heraldyką, temat szybciutko został zamknięty.
Cytat (przy okazji - pogrubienie odpowiada na Twoje pytanie z PS.):

CYTAT
W kwietniu byłem w Warszawie na seminarium i warsztatach dotyczących samorządności w Polsce, przeznaczonych dla pracowników urzędów publicznych. W panelu dotyczącym barw i symboli Polski samorządowej, poruszano kwestię tworzenia tych symboli, bez konsultacji ze specjalistami z W-wy. Jako bardzo negatywny przykład zarezentowano m.in herb Zagłębia Dąbrowskiego zaproponowany przez FdZD. Nie ukrywam, że nie zostawiono na nim suchej nitki, krytykując nieścisłości heraldyczne, zwłaszcza tło i niektóre elementy wizerunku orła. Podsumowano też że, herby samorządowe w Polsce powinny posiadać jedynie miasta, gminy wiejskie, powiaty i województwa, względnie regiony historyczne, ukształtowane w średniowieczu.

Potem padła propozycja:

CYTAT
Wracając do całkowicie nieudanego projektu herbu Zagłębia Dąbrowskiego, wydaje się że należy go zupełnie zaniechać. W takiej formie nie ma najmniejszych szans na akceptację ze strony KH, z ks. dr. Pawłem Dudzińskim na czele. Wydaje się że najlepszym rozwiązaniem będzie zaprojektowanie logotypu Zagłębia Dąbrowskiego wraz z jakimś nośnym hasłem promocyjnym. Takie logo stałoby się rozpoznawalne dzięki umieszczeniu go na różnych wydawnictwach i materiałach promocyjnych, tak jak stało się to z logotypem Sosnowca. FdZD mogłoby zorganizować wielki konkurs na logo naszego regionu, szeroko promowany w mediach. Wtedy Zagłębie otrzymałoby bezpłatną reklamę, podobnie jak FdZD. Dzięki konkursowi na logo uniknąć można także przykrej porażki, do jakiej niewątpliwie doszło przy projektowaniu herbu.

Czego efektem było zamknięcie tematu (widać opinie inne niż pochwalne nie są dopuszczalne).

CYTAT
PS. Leszek - dlaczego nie mogą już powstawać nowe herby tylko symbole? Heraldyka jest już dziedziną historyczną?

Patrz wyżej smile2.gif

IMHO coś takiego, jak symbole ZD nie powinny być narzucone przez grupę kilku-kilkunastu osób ślepo przekonanych o swojej racji i głuchych na merytoryczne argumenty. Nie powinny być ot tak przez jednego wice jednego z miast wprowadzane, bez ustalania tego z władzami innych zagłębiowskich miast. Nie mówię o organizowaniu referendum, ale zorganizowanie głosowania internetowego nie jest jakimś wielkim wyzwaniem. Oczywiście lepiej zabezpieczonego niż plebiscyty takie jak organizuje naszemiasto.pl wink.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post czw, 10 sty 2013 - 20:30
Post #159

UZYTKOWNIK

Masz dużo racji - przytoczyłeś fakty, niestety niezbyt optymistyczne. Przyznam, że nie wiedziałem o sprawie zamkniętego wątku z dyskusją na temat herbu ZD. Nie fajnie dry.gif Teraz zadaję sobie pytanie czy FdZD jest organizacją NAPRAWDĘ dbającą o tradycję, tożsamość itd naszego regionu skoro nie rozmawia o tym z nikim innym tylko ze sobą angry.gif

Z lektury "ważnego komunikatu" dot. herbu http://herbzaglebia.pl/index.php/component/content/article/1-aktualnoci/56-herb-w-nowszym-wydaniu-komunikat wynika,że:
- herb jest super a jak się Komisji Heraldycznej nie podoba to trudno

powinien zostać bo:
- używają go działacze, politycy w regionie i jest to pozytywne
- często jest używany przez kibiców Zagłębia, którzy malują go na elewacjach budynków ( ten argument mnie powalił przyznaję - o mały włos a herbem Zagłebia byłaby szubienica z symbolem Ruchu Chorzów laugh.gif )
- otrzymał wsparcie instytucjonalne ( nie jeden absurd otrzymuje codziennie takie wsparcie)

a przede wszystkim bo
" Wśród proponowanych wzorów herbu Zagłębia Dąbrowskiego najwyższe uznanie przestrzeni społecznej posiada ten, który jest autorstwa stowarzyszenia regionalnego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego" - mnie nikt o zdanie nie pytał a jestem chyba częścią tej przestrzeni społecznej.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post czw, 10 sty 2013 - 20:48
Post #160

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ czw, 10 sty 2013 - 21:30) *
a przede wszystkim bo
" Wśród proponowanych wzorów herbu Zagłębia Dąbrowskiego najwyższe uznanie przestrzeni społecznej posiada ten, który jest autorstwa stowarzyszenia regionalnego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego" - mnie nikt o zdanie nie pytał a jestem chyba częścią tej przestrzeni społecznej.

Jeśli nie popierasz tego 'herbu', nie jesteś godzien być uznany częścią przestrzeni społecznej wg FdZD wink.gif

A ja się pewnie zaraz dowiem, że jestem kryptokormelem laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post czw, 10 sty 2013 - 23:11
Post #161

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(Leszek @ czw, 10 sty 2013 - 21:48) *
CYTAT(Bathurst @ czw, 10 sty 2013 - 21:30) *
a przede wszystkim bo

Jeśli nie popierasz tego 'herbu', nie jesteś godzien być uznany częścią przestrzeni społecznej wg FdZD wink.gif

A ja się pewnie zaraz dowiem, że jestem kryptokormelem laugh.gif

Czy tam jest napisane, że cieszy się uznaniem WSZYSTKICH członków przestrzeni społecznej? Nie, więc wasze czepianie się jest na siłę, bowiem żadna inna propozycja herbu nie jest tak chętnie i powszechnie wykorzystywana. A chyba to, że to właśnie on jest NAJCZĘŚCIEJ wykorzystywany świadczy o tym, że ma największe uznanie.

+Quote Post
Leszek
post czw, 10 sty 2013 - 23:15
Post #162

UZYTKOWNIK

Tysiące much nie mogą się mylić laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pią, 11 sty 2013 - 00:26
Post #163

UZYTKOWNIK

Dobre - grunt to dobrze kota ogonem odwrócić

Kamil - co na siłę, na litość boską. FdZD lansuje herb który ni jak się ma do zasad heraldyki i nie chce o tym słyszeć. Mamy się cieszyć że jest herb, nieważne jaki ale ważne że jest? Bo jest fajny po prostu? To jest logo a nie herb.
Ale herb brzmi dumnie. Przypomina mi się słynne "Kopernik też była kobietą" laugh.gif

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post pią, 11 sty 2013 - 20:55
Post #164

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

CYTAT
względnie regiony historyczne

ziemia krakowska wita wink.gif ? tyle, że Katowice to niestety też ona laugh.gif

heraldyka może i sięga czasów średniowiecza, lecz bynajmniej jej historia na średniowieczu się nie kończy. gwoli ścisłości członkowie osławionego heraldycznego gremium tworzą nieustannie NOWE herby, czy to samorządom (ktoś wierzy, że to ostatnia reforma administracyjna w dziejach Polski?), czy biskupom, czy osobom prywatnym.

nie wiem, co tu tak bardzo kole w oczy zasady heraldyki (konkretnie!). słyszałem już, że tło owego "logo" nie takie (a jakie?), że orzeł podzielony tłem, albo że ma być bez korony (atoli dlaczego? wszak żyjemy w obrębie Mater et Metropolis Omnium Terrarum Poloniae, z czym właśnie owo koronowanie orła się wiąże.

poczekamy - zobaczymy - same witacze wg mnie są OK smile.gif może będą dalsze propozycje... ale te "perełki" w koronie to chyba wypadek przy pracy laugh.gif

ciekawy też jestem, co jest nieheraldycznego w herbie powiatu myszkowskiego. a z drugiej strony, co jest heraldycznego w aktualnym herbie województwa, w którym żyjemy (a tu ktoś nas pytał o zdanie?). dość powiedzieć, ze w herbie Czech (!) jest herb Śląska, choć stanowi on znikomy ułamek ich powierzchni. swoją drogą pewnie niewielu wie, że historyczna flaga Czech jest identyczna z polską rolleyes.gif

a na koniec może herb powiatu bielskiego pod rozwagę wink.gif o dziwo heraldyczny?

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20110407101302

P.S.

to może jeszcze taka ciekawostka herbowa - wszak nasza "Pogoria" to nic innego jak zniekształcona forma szlacheckiej "Bogorii", co to w tej właśnie formie na starych mapach ówczesny strumyk kołem młyńskim mieszała...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bogoria_%28herb_szlachecki%29

+Quote Post
Leszek
post pią, 11 sty 2013 - 21:32
Post #165

UZYTKOWNIK

Z tego, co pisano - orzeł piastowski powinien być w jednolitym polu. Herb Bielska-Białej z tego, co widzę ma nie orła, a dwie połówki różnych orłów, więc najwyraźniej "o dziwo" jest heraldyczny. Albo i nie jest. Nie ma to najmniejszego znaczenia - nawet gdyby nie był, w niczym nie zmienia to braków logo nachalnie lansowanego przez FdZD.
Herb województwa - hmmm, ma dwudzielne tło? Nie zauważyłem.
Nowe herby dla samorządów - ależ to nie stoi w sprzeczności z tym, co było pisane wyżej.

CYTAT
Podsumowano też że, herby samorządowe w Polsce powinny posiadać jedynie miasta, gminy wiejskie, powiaty i województwa, względnie regiony historyczne, ukształtowane w średniowieczu.

Zagłębie Dąbrowskie nie jest w żadnym stopniu sformalizowaną jednostką, dlatego zgodnie z powyższymi zasadami nie może mieć herbu. Podobnie zresztą jak Śląsk. Herb ma województwo śląskie.

Kompletnie nie wiem, jaki związek z obecną dyskusją ma wtręt o herbie Czech, ale w pozostając w klimatach napiszę, że w herbie Indonezji też jest orzeł. A w herbie Zimbabwe dwie antylopy kudu (forum uczy, forum bawi...).

Wcześniej pisałem, że dla mnie też witacze są OK, ale wystarczyłby sam napis.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pią, 11 sty 2013 - 22:49
Post #166

UZYTKOWNIK

Ciekawostka:

"Komisja Heraldyczna jest organem opiniodawczo-doradczym ministra właściwego do spraw administracji publicznej, w szczególności w zakresie:

opiniowania wzorów herbów, flag i innych symboli jednostek samorządu terytorialnego,
opiniowania i przygotowania projektów wzorcowych aktów prawnych związanych z ustanawianiem insygniów władzy państwowej, herbów, flag, emblematów i innych znaków i symboli związanych z heraldyką i weksylologią,
udzielania konsultacji władzom i organom administracji publicznej w dziedzinie właściwego używania insygniów władzy państwowej, herbów, flag, emblematów i innych znaków i symboli związanych z heraldyką i weksylologią"

tekst pochodzi ze strony MSWiA - linktutaj

Czy w takim razie Starosta Będziński dając poparcie ( finansowe też ?) na promocję herbu ZD nie powinien w swoim zakresie zasięgnąć opinii Komisji?

--------------------

+Quote Post
olo
post sob, 12 sty 2013 - 01:54
Post #167

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Za 456 lat archeoroboty będą analizować znaleziska i znów będzie o czym pisać. Jeśli już mielibyśmy światu komunikować miejsce, w którym przybysz ze świata znalazł się, to najlepsza byłaby tablica po nazwą miasta: "Zagłębie Dąbrowskie".

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 12 sty 2013 - 14:07
Post #168

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

projekty herbu obecnego województwa były trzy - poza wybranym pozostałe dzieliły tarczę także na część małopolską, nieco podobnie jak w przywołanym herbie historycznie śląsko-małopolskiego powiatu bielskiego.

Śląsk oczywiście jako całość herb ma - może to właśnie można np. wynieść z "wtrętu o herbie Czech", a może i coś innego.

jeśli nie wystąpi się o konsultację, to jej nie ma - gdzieś zapis o jej obligatoryjności?

+Quote Post
Bathurst
post sob, 12 sty 2013 - 15:50
Post #169

UZYTKOWNIK

Nie wiem czy konsultacja jest obowiązkowa dlatego pytam.
Heraldyka to skomplikowana i zawiła dziedzina wiedzy, czasami też nie spójna ( w polskim wydaniu). Często wiedza heraldyczna zafałszowana jest przez różne komercyjne czy też ambicjonalne ( herb Zd?) przedsięwzięcia. Nie przekonamy się tutaj do swoich racji z resztą z całym szacunkiem ale nie ujawnił się do tej pory jakiś wybitny znawca heraldyki tongue.gif .

Kusząc się na konkluzję uważam, że herb ZD jest wizualnie i logicznie jak najbardziej OK, natomiast jego słabą stroną jest brak akceptacji ze strony Komisji Heraldycznej.
Inna kwestią choć może dla nas mieszkańców Zagłębia najistotniejszą jest to, że herb powinien łączyć - dlatego FdZD jako organizacja aspirująca do roli głównego stowarzyszenia regionalnego w Zagłebiu powinna pokazać, że jest w stanie unieść ten ciężar i skonsultować ze społeczeństwem regionu kształt herbu. Wszak Zagłebiacy to nie tylko politycy, działacze czy też środowiska kibicowskie.
Fajnie jakby ktoś z FdZD włączył sie do dyskusji tutaj - wszak nie brakuje wśród użytkowników tego Forum ludzi dla których Zagłębie coś znaczy.

Może trochę patetycznie wyszło, ale co tam...

Ten post edytował Bathurst sob, 12 sty 2013 - 16:13

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 15 sty 2013 - 12:46
Post #170

UZYTKOWNIK

CYTAT(pulsatilla1214 @ sob, 12 sty 2013 - 14:07) *
Śląsk oczywiście jako całość herb ma

Wtopa/brak precyzji, miałem na myśli śląską część naszego województwa blush.gif

--------------------

+Quote Post

16 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza