![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
proponuje na tydzien-kilka dni przed wyborami do wszystkich swoich znajomych osob na gg/skype z dg wyslac wiadomosc z prosba o uczestnictwo w wyborach i nie udzielaniu poparcia (glosujac) osobom, ktore na takie stanowiska sie NIE NADAJA!!!
(nie bede pisac o nazwiskach bo chyba wiemy o jaka osobe/osoby chodzi) Tak samo mozemy apele tego typu umiescic na forach zwiazanych z DG. PS Namowcie rodziny, znajomych, przyjaciol z pracy itp aby poszli madrze glosowac!!! przyszlosc naszego miasta zalezy takze od Nas - wypadaloby cos zrobic w tym kierunku!!!! Mam nadzieje, ze moj apel i prosba beda pozytywnie przez Was przyjete :) pozdr Ten post edytował Hator śro, 25 paź 2006 - 13:21 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na pewno trzeba namawiać do głosowania. I dobrze, że są ludzie, którzy tak podchodzą do sprawy :) Tylko, że do wyborów, jak wynika ze średniej z kilku głosowań, chodzi co 3 mieszkaniec Dąbrowy Górniczej – najwyżej.
![]() Ja myślę tak . Ludzie się do polityki zniechęcili. To efekt naszej historii i tego co dziś w polskiej polityce widzimy. 15 lat demokracji to mało. Ciągle się uczymy. Ciągle do polityki trafiają nie odpowiedni ludzie. Wyniki wyborów i efekty sprawowania władzy przez tych wybranych to taki obraz Nas Wszystkich również tych co nie chodzą głosować. Bo to oznacza głos: Nie chcę korzystać z moich praw, Nie rozumiem o co chodzi” Im mniejsza cześć społeczeństwa o tym decyduje tym większe prawdopodobieństwo, iż wybrani zostają nie odpowiedni ludzie. (Przy 30 000 wyborców łatwiej zdobyć mandat do sprawowania funkcji po przez głosy rodziny i znajomych, niż w przypadku 80 000 wyborców, wtedy trzeba naprawdę zabiegać o głosy) Dlatego tak, ważna jest edukacja obywatelska i organizacje pozarządowe. Musimy budować odpowiedzialne społeczeństwo co dzień. Zmienić obraz polityki. „Nie mówić: polityka jest zła, a Ja jestem dobry i nie biorę w tym udziału”. (teraz bardzo uogólniam) Tak myśli większość ludzi młodych. Nasze pokolenie, żyje w systemie, który jest sterowany za pomocą mechanizmów politycznych (demokracja na tym polega) ale przyjęliśmy wygodną postawę. Te mechanizmy to zło i my w to nie wchodzimy. Zło trzeba odrzucać wiadomo!! ALE - żeby to robić, trzeba zmieniać te mechanizmy. Czyli brać udział w demokracji. Problem w tym, że to co Polacy sobie wywalczyli po dwóch wiekach niewoli, to prawa ale również i obowiązki. Tego nie rozumie większość społeczeństwa –samorząd, region, państwo, UE nie rozwija się sama z siebie. (to tak jak w organizmie, jak zaczynają chorować pojedyncze komórki to niby nic, kilka komórek, a to najgorsza z chrób naszej cywilizacji) Demokracja to również obowiązki. Min. to poświęcenie kilku chwil na podjęcie decyzji na kogo głosować i pójść głosować. Dlatego trzeba każdego namawiać do udziału w wyborach. I nie wstydzić się polityki. ![]() Ja wierze, że nasze pokolenie powoli to rozumie i w końcu ruszy do przodu. :) To forum to też przejaw demokracji, rozwoju społeczeństwa, nauka dyskusji o sprawach społecznych. Jeżeli uznacie, że przyda wam się do namawiania ludzi do głosowania, to co od dwóch miesięcy prowadzimy na stronach Zielonego Zagłębia, to zachęcam do korzystania. Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:53 |