Hator
Wed, 25 Oct 2006 - 13:19
proponuje na tydzien-kilka dni przed wyborami do wszystkich swoich znajomych osob na gg/skype z dg wyslac wiadomosc z prosba o uczestnictwo w wyborach i nie udzielaniu poparcia (glosujac) osobom, ktore na takie stanowiska sie NIE NADAJA!!!
(nie bede pisac o nazwiskach bo chyba wiemy o jaka osobe/osoby chodzi)
Tak samo mozemy apele tego typu umiescic na forach zwiazanych z DG.
PS Namowcie rodziny, znajomych, przyjaciol z pracy itp aby poszli madrze glosowac!!! przyszlosc naszego miasta zalezy takze od Nas - wypadaloby cos zrobic w tym kierunku!!!!
Mam nadzieje, ze moj apel i prosba beda pozytywnie przez Was przyjete :)
pozdr
kursor
Wed, 25 Oct 2006 - 17:46
Ja uważam ze warto rozmawiać o nazwiskach. Szczególnie kandydatów na Radnych. Ich ilość jest tak duża że ludzie czesto nie wiedzą kto gdzie startuje.
Powinien być temat dla kandydatów podobny jak Kampania wyborcza dla Prezydentów.
Niech oni także mogą się wypowiedzieć na forum ewentualnie odpowiadać na zadane pytania.
Mozna podzielić na 5 okręgów i niech każdy kto mieszka w swoim okręgu zadaje pytania do swoich kandydatów.
Co Wy na to?
Master
Wed, 25 Oct 2006 - 17:55
Pomysl dobry , ale nie ma sensu, za malo uzytkownikow i kandydatow na forum, to sie mija z celem
pozdrawiam
Wed, 25 Oct 2006 - 18:02
W teorii twój pomysł jest dobry. Ale nie zdziw się jak będziesz rozmawiał sam ze sobą. Po prostu posty same nie będą się pisać, a zainteresowanie mieszkańców polityką jest nikłe. Ale jak chcesz założyć taki temat to bardzo proszę. Tylko fajnie jak byś się zajął okręgiem, w jakim mieszkasz i przedstawił kandydatów.
kursor
Wed, 25 Oct 2006 - 18:06
No oki sprobuje namówić parę osób niech każdy da z siebie "coś" to może powstanie dobry wątek :)
A propos pisania postów to parę osób zainteresowało się kampania prezydencką więc jest nadzieja - może nikła że i ten pomysł chwyci.
pozdro
Hator
Wed, 25 Oct 2006 - 19:29
halo - odbiegacie od tematu
co to za mody ktore same gubia watek postu
Co z moim apelem - co Wy na to????????
pozdr
vacu
Wed, 25 Oct 2006 - 19:41
QUOTE(Hator @ Oct 25 2006, 07:29 PM)

Co z moim apelem - co Wy na to????????
pozdr
Apel częściowo jest słuszny choć IMHO ta część o odradzaniu tych czy owych to już powinien być osobny apel. Namawiać do głosowania - owszem, ale niech namawiani sami pomyślą, poczytają trochę i wybiorą z rozmysłem. Jeśli namawiając kogoś na pójście do urny powie ktoś "tylko nie na Talka" [przykład

] to myślę, że skutek będzie odwrotny. Trzeba rozdzielić te 2 rodzaje agitacji - najpierw niech się przekonają do samego głosowania a potem ew. można to i owo doradzić.
pees: ja sam mam na listach 2-3 "bliskoznajome" osoby - oczywiście pojawiły się prośby o głos ale ponieważ osoby te kandydują z g...ch imo list to głosu na nie nie oddam. I tak to jest z tym namawianiem
kursor
Wed, 25 Oct 2006 - 21:47
QUOTE(vacu @ Oct 25 2006, 07:41 PM)

pees: ja sam mam na listach 2-3 "bliskoznajome" osoby - oczywiście pojawiły się prośby o głos ale ponieważ osoby te kandydują z g...ch imo list to głosu na nie nie oddam. I tak to jest z tym namawianiem

namów je do uczestnictwa na forum :)
może uczestnictwo tutaj kogos przekona
pomysł Hatora jak najbardziej tylko ktore osoby są te dobre a które są te złe?
Talki to juz wiem a inni?
vacu
Thu, 26 Oct 2006 - 13:25
QUOTE(kursor @ Oct 25 2006, 09:47 PM)

namów je do uczestnictwa na forum :)
Obawiam się, że ta "kategoria" kandydatów nie jest zainteresowana opinią ludzi
Nie, nie zrobię im świństwa i nie powiem kto to - w końcu to znajomi - ale głosu też im nie dam. Niepokoi mnie natomiast, że podejrzewam, że takie osoby przeważają na listach i w zasadzie prawdopodobieństwo trafienia w "pewnego" kandydata jest niewielkie. Stąd też chyba zniechęcenie ludzi do polityki

Słyszeliście, że w ok. 300 gminach w Polsce zgłosiło się tak mało kandydatów, że wszyscy, którzy się zgłosili zostali radnymi? To o czymś świadczy ale mam nadzieje, że większość zdaje sobie sprawę komu to zawdzięczamy...
Hator
Sun, 29 Oct 2006 - 10:30
ja rodzine juz przekabacam - wiedza ze nmaja isc do wyborow, na kogo NIE maja glosowac, a na kogo MOGA glosowac :)
Przy okazji dostali polecenie by ten temat poruszyli wsrod znajomych w pracy :))
Akcje na gg odnosnie uczestnictwa w wyborach rozpoczne na kilka dni przed wyborami :)
Pozdr
drygu
Sun, 05 Nov 2006 - 11:49
Na pewno trzeba namawiać do głosowania. I dobrze, że są ludzie, którzy tak podchodzą do sprawy :) Tylko, że do wyborów, jak wynika ze średniej z kilku głosowań,
chodzi co 3 mieszkaniec Dąbrowy Górniczej – najwyżej.
Ja myślę tak . Ludzie się do polityki zniechęcili. To efekt naszej historii i tego co dziś w polskiej polityce widzimy. 15 lat demokracji to mało. Ciągle się uczymy. Ciągle do polityki trafiają nie odpowiedni ludzie. Wyniki wyborów i efekty sprawowania władzy przez tych wybranych to taki obraz Nas Wszystkich również tych co nie chodzą głosować. Bo to oznacza głos: Nie chcę korzystać z moich praw, Nie rozumiem o co chodzi” Im mniejsza cześć społeczeństwa o tym decyduje tym większe prawdopodobieństwo, iż wybrani zostają nie odpowiedni ludzie.
(Przy 30 000 wyborców łatwiej zdobyć mandat do sprawowania funkcji po przez głosy rodziny i znajomych, niż w przypadku 80 000 wyborców, wtedy trzeba naprawdę zabiegać o głosy) Dlatego tak, ważna jest edukacja obywatelska i organizacje pozarządowe. Musimy budować odpowiedzialne społeczeństwo co dzień. Zmienić obraz polityki. „Nie mówić: polityka jest zła, a Ja jestem dobry i nie biorę w tym udziału”. (teraz bardzo uogólniam) Tak myśli większość ludzi młodych. Nasze pokolenie, żyje w systemie, który jest sterowany za pomocą mechanizmów politycznych (demokracja na tym polega) ale przyjęliśmy wygodną postawę. Te mechanizmy to zło i my w to nie wchodzimy. Zło trzeba odrzucać wiadomo!! ALE - żeby to robić, trzeba zmieniać te mechanizmy. Czyli brać udział w demokracji. Problem w tym, że to co Polacy sobie wywalczyli po dwóch wiekach niewoli, to prawa ale również i obowiązki. Tego nie rozumie większość społeczeństwa –samorząd, region, państwo, UE nie rozwija się sama z siebie. (to tak jak w organizmie, jak zaczynają chorować pojedyncze komórki to niby nic, kilka komórek, a to najgorsza z chrób naszej cywilizacji) Demokracja to również obowiązki. Min. to poświęcenie kilku chwil na podjęcie decyzji na kogo głosować i pójść głosować. Dlatego trzeba każdego namawiać do udziału w wyborach. I nie wstydzić się polityki.
Ja wierze, że nasze pokolenie powoli to rozumie i w końcu ruszy do przodu. :) To forum to też przejaw demokracji, rozwoju społeczeństwa, nauka dyskusji o sprawach społecznych. Jeżeli uznacie, że przyda wam się do namawiania ludzi do głosowania, to co od dwóch miesięcy prowadzimy na stronach
Zielonego Zagłębia, to zachęcam do korzystania.
Pozdrawiam
tomasz.wiecek
Sun, 05 Nov 2006 - 23:07
Popieram pomysł propagowania uczestnistwa w wyborach.
Robię to w czasie spotkań z wyborcami (sam kandyduje do Sejmiku) i na swojej stronie www.wartoglosowac.republika.pl.
kwintosz
Tue, 07 Nov 2006 - 21:37
Może przeprowadźmy małą akcje "spamer". Wpadłem na pomysł by zrobić "łańcuszek" na gadu

Napisać wiadomość o forum i czacie z p. Podrazą oraz także prośbę o pójście do wyborów. Zaczelibyśmy od siebie, wysyłając wiadomośc do wszystkich od siebie z listy osób mieszkających w DG. :) Znajomi powinni pomóc z tym aby wysłać innym. Może dotarlibyśmy do nowych ludzi którzy wezmą udział w czacie, no a pozatym dowiedzą się o forum. Nie wiem tylko jak mogłoby to wyglądać. Ma ktoś jakiś pomysł na treść takiej wiadomości bo czas ucieka..
Hator
Tue, 07 Nov 2006 - 22:14
jutro na stronie forum mieszkancow dabrowy gorniczej
www.dabrowa-gornicza.org
odbedzie sie czat z kandydatem na prezydenta p Zbigniewem Podraza o godz 17
Prosze o podanie tej informacji dalej swoim znajomym - zwlaszcza tym, ktorzy mieszkaja w DG.
pozdr
ctrl c ctrl v i do dziela
kwintosz
Tue, 07 Nov 2006 - 22:17
Ja proponuje coś takiego po małych poprawkach:
Jutro tj 8-11-2006 od godz. 17:00 na Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej znajdującym się pod adresem www.dabrowa-gornicza.org odbędzie się czat z kandydatem na prezydenta miasta p. Zbigniewem Podrazą. Prosiłbym o podanie tej informacji dalej swoim znajomym - wszystkim tym z Twojej listy gg, którzy mieszkają w Dąbrowie Górniczej.
Jednocześnie apeluje abyśmy poszli wspólnie wszyscy do wyborów (ja, Ty, Twoja rodzina) w dniu 12 listopada i zdecydowali osobiście o losie naszego miasta. Nie strać swojego głosu!! To my decydujemy jak wyglądać będzie życie w naszym mieście w najbliższych 4 latach..
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Jeśli tak to ma wyglądać, to prosiłbym wszystkich o wsparcie akcji. To chwila roboty a może się przydać..
Master
Wed, 08 Nov 2006 - 08:12
Taka wiadomosc na gadu wygląda jak by to Nasze forum było jednym z organów podpietych pod struktury kampani wyborczej Z. Podrazy i SLD, choc z 2 strony wiadomo ze TYLKO Z. PODRAZA odpowiedzial na apel o zorganizowanie czatu.
Druga sprawa to pamietajcie ze czat nie bedzie moderwoany, wiec lepiej zeby "przypadkowe" osoby nie braly udzialu
Hator
Wed, 08 Nov 2006 - 23:33
moze ulozymy jakis tekst ktory w sobote bedziemy rozsylac do znajomych dabrowiakow z gg z prosba o udzial w wyborach ??
Hator
Wed, 22 Nov 2006 - 12:41
prawdopodobnie jutro zamierzam rozpropagowac na gg wsrod znajomych dabrowiakow
1) info o czacie na forum
2) prosbe o udzial w glosowaniu
3) osobista prosbe o zapoznanie sie z sytuacja jaka tworzy sie miedzy p. Meresem i niegospodarnym bylym prezydencie miasta p. Talkowskim
prosze Was o to samo - nie zostawiajmy losow naszego miasta obojetnym!!
Hator
Thu, 23 Nov 2006 - 16:14
dnia 26 XI w naszym miescie odbedzie sie 2 tura wyborow na prezydenta
Tego dnia swymi glosami wybierzemy nowego prezydenta. Dlatego tez apeluje o udzial w wyborach i oddanie glosu na swego kandydata. Tymbardziej prosze o uczestnictwo, gdyz sa to wybory na szczeblu lokalnym, ktorych konsekwencje odczujemy najbardziej - przez 4 lata.
Do wyboru mamy 2 kandydatow - p. Podraze kojarzonego z lewica i p. Meresa kojarzonego z PO.
Osobiscie srednio przepadam za lewa strona sceny (... tak samo jak i za prawą) ale w tym przypadku zachecam do oddania glosu na p. Podraze - na p. Meresa na pewno nie zaglosuje, gdyz ta osoba uklada sie co do wladzy z p. Talkowskim - bylym prezydentem miasta, ktorego kadencja to 4 lata zmarnowane dla Dabrowy.
(przyklad przyjazni obu panow widac bardzo dobrze po reklamowaniu TYLKO p. Meresa w gazecie miejskiej - za publiczne/nasze pieniadze - PRZEGLADZIE DABROWSKIM - do pobrania ze strony UM)
takze zachecam do pojscia na wybory i oddania swiadomego wyboru.
pozdrawiam i prosze przeslac ta wiadomosc innym dabrowiakom na gg.taki apel dzis posle na gg - mam nadzieej ze wy podobnie zrobicie - przynajmniej ten fragment zachecajacy do pojscia na glosowanie!
pamietajcie ze chodzi o nasze miasto wiec prosze o zrobienie tego :)
PS ewentualnie mozna zareklamowac jeszcze forum w takim spamie

licze, ze kazdy forumowicz spelni "obywatelski" obowiazek :)
Hator
Thu, 23 Nov 2006 - 20:21
mam nadzieje ze moj apel nie pozostanie bez echa - takze wsrod forumowiczow
pozdr
Hator
Mon, 18 Dec 2006 - 23:07
Samo zycie czyli Piekło i Sprawiedliwość
Kliknij i zobacz więcej!Historyjka opowiadana już, po drobnych modyfikacjach, w wielu kręgach zawodowych ale wg nas po tym tiuningu do tego środowiska pasuje najbardziej i najbardziej cieszy...
Jarosław Kaczyński zginął w tragicznym wypadku. Jest przyjęty w niebie przez Św. Piotra, który rzekł mu:
- Witamy ! Ale najpierw musimy załatwić drobny problem... Tak rzadko widujemy tu premierów, że nie jesteśmy pewni, co mamy z tobą zrobić. Szef chce, żebyś spędził jeden dzień w piekle i jeden dzień w niebie. Potem będziesz musiał wybrać miejsce, w którym będziesz chciał spędzić wieczność.
- Ależ ja już zdecydowałem, chcę zostać w niebie
- Żałuję, ale mamy swój regulamin.
Św. Piotr prowadzi Jarosława do windy, która wiezie go do piekła.
Gdy drzwi otworzyły się, znalazł się na znakomitym, zielonym polu golfowym, słońce świeci na bezchmurnym niebie i jest łagodne 25°C. W dali rysuje się wspaniały pawilon klubowy. Przed budynkiem jest jego ojciec, ksiądz Rydzyk i premier Jan Olszewski. Jest tu także znaczna część prawicy. Wszystkie te piękne postacie zabawiają się, szczęśliwi, ubrani elegancko, choć swobodnie (Dior, Versace, Armani, etc.). Podążają na jego spotkanie, ściskają go serdecznie i rozpoczynają się wspomnienia z przeszłości i homeryckie debaty (ha! ha!). Zagrali przyjacielską partię golfa, potem zjedli wystawny obiad z kawiorem i homarem. Diabeł oferuje także lody...
- Wypij jeszcze Margheritę i wypocznij sobie, Jarku.
- Och, no ... , nie mogę pić, złożyłem przysięgę.
- E tam, mój drogi, tu jest piekło. Możesz jeść i pić wszystko co chcesz bez obawy. Od tej chwili będzie tylko coraz lepiej!
Kaczyński wypija swój koktajl i zaczyna nabierać przekonania, że diabeł jest całkiem sympatyczny. Jest grzeczny, opowiada niezłe kawały, lubi zabawne sytuacje itd.
Bawili się tak dobrze, że nawet nie zauważyli kiedy minął im czas... W końcu nadeszła godzina odejścia. Wszyscy przyjaciele uścisnęli go i Kaczyński wsiadł do windy wiodącej do nieba.
Święty Piotr oczekiwał go przy wyjściu.
- Teraz pora na wizytę w niebie - rzekł mu staruszek otwierając drzwi do raju.
Przez 24 godziny Kaczyński miał przebywać z Turowiczem, Giedrojciem, Szczepańskim, Kisielewskim, całym bractwem życzliwych ludzi, przechadzających się po Polach Elizejskich, rozprawiających na tematy znacznie ciekawsze niż pieniądze i traktujących się z kurtuazją.
Żadnego złego zagrania ani świńskiego kawału; żadnego zachwycającego pawilonu klubowego, tylko zwykła jadłodajnia. Jako że ludzie ci nie należeli do bogaczy, nie znalazł tu nikogo dobrze znanego, nikt też w nim nie rozpoznał ważnej osobistości ani kogoś wyjątkowego. Gorzej! Jezus jest kimś w rodzaju hippisa, osobą nieodpowiedzialną, która wciąż mówi tylko o "wieczystym pokoju" i powtarza w nieskończoność komunały bez wyrazu :
- "Wygnać przekupniów ze Świątyni", "Trudniej będzie bogaczowi wejść do mojego królestwa, niż wielbłądowi przejść przez ucho igielne" itd.
Gdy dzień skończył się, Święty Piotr wrócił ...
- No, Jarosławie, teraz musisz wybrać.
Kaczyński zastanowił się przez minutę i odrzekł :
- Nigdy nie przypuszczałem, że dokonam podobnego wyboru. Ech, dobra. Stwierdzam, że niebo jest interesujące ale jestem przekonany, że będę czuł się znacznie swobodniejszy w piekle, wśród moich przyjaciół.
Święty Piotr odprowadził go aż do windy i Jarosław Kaczyński zjechał znowu do piekła . Gdy drzwi otworzyły się, znalazł się w środku wielkiej równiny, wypalonej i pustej, pokrytej toksycznymi wylewami i odpadkami przemysłowymi.
Z przerażeniem dostrzegł wszystkich swoich przyjaciół na kolanach, powiązanych wzajemnie łańcuchami, którzy zbierali śmieci, aby je wrzucać do wielkich, czarnych worów. Stękali z bólu, zanosili skargi na swoje tortury; ręce i twarze mieli czarne od brudu. Diabeł zbliżył się, obejmując go za ramiona swoją włochatą i śmierdzącą łapą.
- Nie rozumiem - bełkotał Kaczyński w stanie szoku- gdy byłem tu wczoraj, było pole golfowe i pawilon klubowy. Jedliśmy kawior i homara i podpiliśmy sobie. Podskakiwaliśmy jak zające i bawiliśmy się świetnie... Teraz widzę tylko pustynię wypełnioną nieczystościami i wszyscy mają wygląd żałosny.
Diabeł spojrzał na niego, uśmiechnął się i szepnął do ucha:
- Wczoraj mieliśmy tu kampanię wyborczą; dzisiaj zagłosowałeś na nas!
rouse
Tue, 19 Dec 2006 - 07:11
Hator ładne bajki piszesz, masz talent do opowieści niczym z piekła rodem.
Twoi bohaterowie są nam dobrze znani – związku z tym mam pytanie na jakiej podstawie i w oparciu o jakie przesłanki dokonałeś podziału ról ??
Hator
Tue, 19 Dec 2006 - 13:09
poprostu wkleilem kawal z joe monstera.
jak chcesz to sobie zmien bohaterow.
pozdr
pulsatilla1214
Tue, 19 Dec 2006 - 15:15
rouse -
zawsze możesz podstawić do ról swoich anty-bohaterów :)
To przypowieść o charakterze uniwersalnym
Niemniej uważam, że obsada z joemonstera wyjątkowo trafna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.