![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 43 Dołączył: czw, 25 cze 09 Nr użytkownika: 3,369 Płeć: Mężczyzna GG: 7658648 ![]() |
Hej,
Mam do Was pytanie, planuje z chlopakiem wyprowadzke od rodzicow, zeby zobaczyc ile kosztuje zycie i jak to w ogole wyglada, tylko nie wiemy jakie sa koszty utrzymania, ile wynosza media w dabrowie. Jak wiadomo woda u nas jest najdrozsza i chcialam sie tak mniej wiecej zorientowac ile moga wynosic media (gaz, prad + woda) za 2 osoby. Wiem, ze u kazdego to jest inaczej, ale chcialam taki maly zarys ile moga wynosic rachunki no i zywnosc. Dodam, ze nie jestesmy nalogowcami, nie jadamy na miescie, nie pijemy alkoholu i nie obzeramy sie fast-foodami. Dzieki za wszelkie odpowiedzi ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Oj dawno mnie tu nie było
![]() Co do kosztów utrzymania. To możemy być dobrym odniesieniem, bo tak gdzieś od 1,5 roku mieszkamy we dwoje sami (i z psem). Jeśli chodzi o koszty mieszkania: Czynsz - 456zł - 47m Prąd - 82zł Gaz - 100 zł - co 2mc Woda - około 100zł / ~8-9metrów(na mc) - płatne co 3mc Internet - 40zł Jeśli chodzi o tryb życia, to jedno z nas pracuje w domu, co na pewno odbija się na prądzie i wodzie. Gotujemy i pieczemy raczej sporo, więc prąd z gazem mają gdzie uchodzić, do tego 'junkers' swoje zabiera. Jeśli chodzi o oszczędzanie, to raczej zdroworozsądkowo staramy się aby woda nie kapała, urządzenia elektryczne nie były włączone niepotrzebnie, ale też nie wariujemy z wyłączaniem każdej wtyczki czy wymienieniem każdej żarówki na LED. Jeśli chodzi zakupy: Ciężko mi dzielić na jedzenie, chemię czy rzeczy z których można by śmiało zrezygnować. Bo zakupy na cały tydzień robię w weekend w tygodniu jak coś to jakieś drobne jednostkowe rzeczy. W sklepach (przeważnie łącze lidla z auchan) w weekend zostawiam w okolicach 250-300zł. Ale produkty kupujemy dobre i nie najtańsze, bo wychodzimy z założenia, że dobre jedzenie to dobre zdrowie i jak można sobie na to pozwolić to na tym nie powinno się oszczędzać. A do tego lubimy dobre rzeczy ![]() My akurat mało balujemy i rzadko imprezujemy, więc po za winem i piwem co jakiś czas, używek w tych kosztach nie ma. Paliwa i utrzymania auta nie pisze, bo to dość indywidualne. Ale na pewno musicie o tym pomyśleć. Do tego jeszcze policzyć ile mc wydajecie na imprezy, wyjścia, kulturę itd. Nam do tych kosztów stałych dochodzi jeszcze pies - to jest około 200zł mc. Ten post edytował gregol czw, 29 sty 2015 - 23:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:34 |