CYTAT(pikunik @ sob, 24 sty 2015 - 22:35)

Hej,
Mam do Was pytanie, planuje z chlopakiem wyprowadzke od rodzicow, zeby zobaczyc ile kosztuje zycie i jak to w ogole wyglada, tylko nie wiemy jakie sa koszty utrzymania, ile wynosza media w dabrowie. Jak wiadomo woda u nas jest najdrozsza i chcialam sie tak mniej wiecej zorientowac ile moga wynosic media (gaz, prad + woda) za 2 osoby. Wiem, ze u kazdego to jest inaczej, ale chcialam taki maly zarys ile moga wynosic rachunki no i zywnosc. Dodam, ze nie jestesmy nalogowcami, nie jadamy na miescie, nie pijemy alkoholu i nie obzeramy sie fast-foodami.
Dzieki za wszelkie odpowiedzi

Szacunkowo przy jednej osobie:
Mieszkanie: 430zł (w tym woda: 20zł, CO: 90zł) + ew. "dzialka" wynajmujacego
Prad: 45-50zl (nie mnoz przez dwa bo lwia czesc to abonament) - standardowo: lodowka, TV, komputer, piekarnik, swiatlo na LED
Gaz: 35zl (jw) - junkers, kuchenka
Internet: 65zl
To podstawa. Do tego telefon i dojazdy (to juz zalezy ile kto gada i gdzie/czym dojezdza, mnie na same dojazdy autem do pracy wychodzi jakies 250zl). Jedzenie - jakies 200-400zl (z tym, ze: kupuje produkty ze srednio-wyzszej polki, pewnie daloby sie pooszczedzac, do tego obiady w tygodniu oplaca mi pracodawca).
Podsumowujac: w moim przypadku na dzien dobry znika z konta jakies 600-700zl (tylko rachunki ale mieszkanie mam wlasne, bez kredytow, rat itd. bo takowych nie posiadam), do tego jedzenie 200-400zl (mysle ze z obiadami w domu trzeba doliczyc drugie tyle), do tego dojazdy do pracy 250zl. Co do reszty to juz zalezy co tam kto chce.
Moze jeszcze dodam, ze z tego co pamietam to jak mieszkalem z rodzicami (4 os.) to prad wychodzil ok. 100zl, woda 70, gaz ok. 60.
[Edytka]
@
Leszek - strasznie duzo to ci wychodzi, jakos specjalnie nie oszczedzam (choc caly sprzet mam nowy a kupowalem maksymalnie energooszczedny) a wody zuzywam 1.5-2 m3 (zauwazylem, ze ogromne oszczednosci daje prysznic z deszczownica vs. wanna), prad ok. 50-60 kWh, gaz (z junkersem) jakies 4m3.