![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 43 Dołączył: czw, 25 cze 09 Nr użytkownika: 3,369 Płeć: Mężczyzna GG: 7658648 ![]() |
Hej,
Mam do Was pytanie, planuje z chlopakiem wyprowadzke od rodzicow, zeby zobaczyc ile kosztuje zycie i jak to w ogole wyglada, tylko nie wiemy jakie sa koszty utrzymania, ile wynosza media w dabrowie. Jak wiadomo woda u nas jest najdrozsza i chcialam sie tak mniej wiecej zorientowac ile moga wynosic media (gaz, prad + woda) za 2 osoby. Wiem, ze u kazdego to jest inaczej, ale chcialam taki maly zarys ile moga wynosic rachunki no i zywnosc. Dodam, ze nie jestesmy nalogowcami, nie jadamy na miescie, nie pijemy alkoholu i nie obzeramy sie fast-foodami. Dzieki za wszelkie odpowiedzi ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Hej, Mam do Was pytanie, planuje z chlopakiem wyprowadzke od rodzicow, zeby zobaczyc ile kosztuje zycie i jak to w ogole wyglada, tylko nie wiemy jakie sa koszty utrzymania, ile wynosza media w dabrowie. Jak wiadomo woda u nas jest najdrozsza i chcialam sie tak mniej wiecej zorientowac ile moga wynosic media (gaz, prad + woda) za 2 osoby. Wiem, ze u kazdego to jest inaczej, ale chcialam taki maly zarys ile moga wynosic rachunki no i zywnosc. Dodam, ze nie jestesmy nalogowcami, nie jadamy na miescie, nie pijemy alkoholu i nie obzeramy sie fast-foodami. Dzieki za wszelkie odpowiedzi ![]() Szacunkowo przy jednej osobie: Mieszkanie: 430zł (w tym woda: 20zł, CO: 90zł) + ew. "dzialka" wynajmujacego Prad: 45-50zl (nie mnoz przez dwa bo lwia czesc to abonament) - standardowo: lodowka, TV, komputer, piekarnik, swiatlo na LED Gaz: 35zl (jw) - junkers, kuchenka Internet: 65zl To podstawa. Do tego telefon i dojazdy (to juz zalezy ile kto gada i gdzie/czym dojezdza, mnie na same dojazdy autem do pracy wychodzi jakies 250zl). Jedzenie - jakies 200-400zl (z tym, ze: kupuje produkty ze srednio-wyzszej polki, pewnie daloby sie pooszczedzac, do tego obiady w tygodniu oplaca mi pracodawca). Podsumowujac: w moim przypadku na dzien dobry znika z konta jakies 600-700zl (tylko rachunki ale mieszkanie mam wlasne, bez kredytow, rat itd. bo takowych nie posiadam), do tego jedzenie 200-400zl (mysle ze z obiadami w domu trzeba doliczyc drugie tyle), do tego dojazdy do pracy 250zl. Co do reszty to juz zalezy co tam kto chce. Moze jeszcze dodam, ze z tego co pamietam to jak mieszkalem z rodzicami (4 os.) to prad wychodzil ok. 100zl, woda 70, gaz ok. 60. [Edytka] @Leszek - strasznie duzo to ci wychodzi, jakos specjalnie nie oszczedzam (choc caly sprzet mam nowy a kupowalem maksymalnie energooszczedny) a wody zuzywam 1.5-2 m3 (zauwazylem, ze ogromne oszczednosci daje prysznic z deszczownica vs. wanna), prad ok. 50-60 kWh, gaz (z junkersem) jakies 4m3. Ten post edytował vacu sob, 24 sty 2015 - 22:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
@Leszek - strasznie duzo to ci wychodzi, jakos specjalnie nie oszczedzam (choc caly sprzet mam nowy a kupowalem maksymalnie energooszczedny) a wody zuzywam 1.5-2 m3 (zauwazylem, ze ogromne oszczednosci daje prysznic z deszczownica vs. wanna), prad ok. 50-60 kWh, gaz (z junkersem) jakies 4m3. Hmm, prąd - samo oświetlenie wychodzi mi jakieś 30 kWh miesięcznie, a czajnik ~15. Dodaj do tego ekspres do kawy, lodówkę, parę zasilaczy, dekoder kablówki + cała masa szpeju na standby, wspominany piekarnik - e voila! Gazu w tej chwili nie stwierdzę, bo na fakturze już w kWh podają. Ten post edytował Leszek śro, 28 sty 2015 - 01:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@Leszek - strasznie duzo to ci wychodzi, jakos specjalnie nie oszczedzam (choc caly sprzet mam nowy a kupowalem maksymalnie energooszczedny) a wody zuzywam 1.5-2 m3 (zauwazylem, ze ogromne oszczednosci daje prysznic z deszczownica vs. wanna), prad ok. 50-60 kWh, gaz (z junkersem) jakies 4m3. Hmm, prąd - samo oświetlenie wychodzi mi jakieś 30 kWh miesięcznie, a czajnik ~15. Dodaj do tego ekspres do kawy, lodówkę, parę zasilaczy, dekoder kablówki + cała masa szpeju na standby, wspominany piekarnik - e voila! Gazu w tej chwili nie stwierdzę, bo na fakturze już w kWh podają. Moim zdaniem warto abys sobie - jak bedziesz mial jakis wyjazd na weekend lub cos w tym stylu - spisal licznik i to samo po powrocie. Mam oswietlenie 100% na LED (ale ty tez z tego co pamietam z postu), lodowka non stop, pralka 2-3 razy w tygodniu, piekarnik ze 3h w tygodniu, do tego caly drobny szmelc jak TV, komputer, router, zelazko, rozne ladowarki, no i mi srednio wychodzi 1.7kWh na dobe, jak mnie nie ma to jakies 1.4, jak chodzi piekarnik, pralka, zelazko to max 2.2-2.5 kWh (sprawdzalem te wartosci z miesiac temu dla kolegi podejrzewajacego kogos o "pozyczke" pradu). Srednio wychodzi 50-60 kWh. Dlatego jak piszesz ze tobie przy dwoch osobach 30 kWh idzie na samo oswietlenie to ja bym sie temu przyjrzal, logiczne, ze powinno wyjsc nieco wiecej ale bez przesady. 150 zl to ja zaplacilem ostatnia fakture... ale za kwartal ![]() [Edytka] Ewentualnie cholernie pradozerna jest zmywarka, co prawda tez mam ale wlaczam 1-2 razy w tygodniu i to wyglada na glowna roznice. Poza tym jakichs dramatycznych rozbieznosci nie ma. Ten post edytował vacu śro, 28 sty 2015 - 19:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:35 |