![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ostatnio zauwaŻyŁem , ze administrujĄce targiem na Redenie, Stowarzyszenie KupcÓw Targowych bardzo angaŻuje sie w polityke w miescie. I popiera kaŻdĄ decyzje Talkowskiego, czegokolwiek by one dotyczyŁy. W sprawach Politechniki, Biblioteki, referendum. Kupcy Targowi zawsze majĄ coŚ do powiedzenia. Tymczasem nie zajmujĄ sie oni , tyn za co sĄ odpowiedzialni czyli Targiem. WyglĄd , estetyka i tragiczne warunki jakie na nim panujĄ, nienajlepiej swiadczĄ o tym Stowarzyszeniu i polecam sie tym zajĄc , a nie podpisywaĆ swoje poparcie pod kaŻdĄ decyzjĄ Thala. ZwŁaszcza ze dĄbrowski Targ ma coraz wiekszĄ range i liczba osob handlujĄcych stale sie zwiĘksza. I wiecej osÓb tutaj jezdzi niŻ do Bedzina. WedŁug mnie Targ powinien zostaĆ poddany gruntownej modernizacji i dobrze zagospodarowaĆ ten plac.Po pierwsze utworzyĆ duŻy parking, a nie jak teraz samochody parkujĄ wzdŁuŻ ulicy powodujĄc korki i trudnoŚci z przejazdem.Po drugie powinno sie wydzieliĆ strefe w ktÓrej bĘdĄ bary z jedzeniem, gdzie bedĄ ToiToie, a nie jak teraz miĘdzy straganami unoszĄ sie "zapachy" z WCetu.Po trzecie: podzieliĆ targ na dziaŁy np: ubrania , meble , zywnoŚĆ i inne, a nie jak teraz kupuje sie majtki miĘdzy kiszonĄ kapustĄ, a tapetami.To chyba tyle. Ciekawi mnie kiedy kupcy zmodernizujĄ swÓj targ, bo wstyd wogÓle handlowaĆ w takich warunkach. :afro:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Zdaje się Dami 7 wyznajesz zasadę, że targ wszędzie, byle nie koło mnie
![]() Na terenach postindustrialnych Huty Katowice to można sobie zbudować wiele rzeczy, ale nie targowisko miejskie. Np. cmentarz komunalny na takim odludziu i jest oki. Targowisko miejskie ma być miejskim targowiskiem, gdzie wszyscy mogą w miarę łatwo i szybko się dostać; może 806 ludzie mieliby tam jechać? A może ciuchcią dąbrowską? To z centrum Dąbrowy mieliby na ten swój targ miejski dalej niż do Będzina ![]() Zresztą obecna lokalizacja nie wydaje się zła, a jedynie problemem jest totalna improwizacja - stragany i stoiska wyglądają jak owych karawan ze wschodu. Miejska zabudowa i tak kończy się na Reymonta przechodząc w jednorodzinną w owej dziurze miedzy Dąbrową i Gołonogiem, która jeszcze długo nie będzie miejskim centrum, mimo CA czy komendy policji (podobnie poronionym pomysłem gdyby dziś otworzyć tu zarzucony pomysł stacji PKP, bo dla kogo..?). P.S. A cóż innego pisałem o fantazjowaniu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zdaje się Dami 7 wyznajesz zasadę, że targ wszędzie, byle nie koło mnie ![]() Na terenach postindustrialnych Huty Katowice to można sobie zbudować wiele rzeczy, ale nie targowisko miejskie. Np. cmentarz komunalny na takim odludziu i jest oki. Targowisko miejskie ma być miejskim targowiskiem, gdzie wszyscy mogą w miarę łatwo i szybko się dostać; może 806 ludzie mieliby tam jechać? A może ciuchcią dąbrowską? To z centrum Dąbrowy mieliby na ten swój targ miejski dalej niż do Będzina ![]() Zresztą obecna lokalizacja nie wydaje się zła, a jedynie problemem jest totalna improwizacja - stragany i stoiska wyglądają jak owych karawan ze wschodu. Miejska zabudowa i tak kończy się na Reymonta przechodząc w jednorodzinną w owej dziurze miedzy Dąbrową i Gołonogiem, która jeszcze długo nie będzie miejskim centrum, mimo CA czy komendy policji (podobnie poronionym pomysłem gdyby dziś otworzyć tu zarzucony pomysł stacji PKP, bo dla kogo..?). P.S. A cóż innego pisałem o fantazjowaniu ![]() Ani teraz nie jest tak bardzo koło mnie, ani w proponowanej przez Ciebie lokalizacji by nie był. Uważam jednak, że usytuowanie placu targowego obok osiedla mieszkaniowego przeczy trochę, nazwijmy to, zdrowemu rozsądkowi. Mało kto lubi zasikane klatki schodowe, walające się papiery, kartony i inne dziadostwo. A tak wygląda okołotargowa rzeczywistość. Generalnie jestem przeciwny usytuowaniu targowiska "na widoku". Można na pewno znaleźć jakieś ustronne miejsce. Co do dojazdu - czy ktoś jedzie samochodem 2 czy 4 km - co za różnica? Ważniejsze, żeby było gdzie zaparkować! Dla nie zmotoryzowanych można w dni targowe podstawiać autobusy - środki na ten cel można uzyskać podnosząc opłaty targowe. Do marketów ludziska jeżdżą autobusami to i na targ sobie podjadą. Obecna lokalizacja jest zdecydowanie zła. Targowisko w tym miejscu blokuje możliwość wybudowanie czegoś sensownego (patrz kilka postów wstecz). Co to jest 806? Kiedy i gdzie kursuje ciuchcia dąbrowska? Dni targowe w Będzinie i DG się mijają. Znałem kiedyś gościa, który handlował i tu i tu i tylko we środę miał wolne. Rzeczywiście - targ to targ. To jest dopiero argument! ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:54 |