![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT BIEG NA ORIENTACJĘ V LO im. Kanclerza Jana Zamoyskiego, Centrum Sportu i Rekreacji oraz Szkolny Związek Sportowy w Dąbrowie Górniczej zapraszają do udziału w BIEGU NA ORIENTACJĘ Zawody odbędą się 15 kwietnia 2008r. w okolicach Eurocampingu w Błędowie (ul. Żołnierska 130). W biegu mogą startować tylko dziewczęta i chłopcy szkół ponadgimnazjlanych. Start planowany jest na godz. 10.00. Weryfikacja drużyn w godz. 9.00- 9.30. Uwaga! Termin zgłoszeń upływa 14 kwietnia br. _________________ tel. do organizatora: 032 262 27 67 – V LO -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zakładam osobny temat, ponieważ Imprezy na orientację nie pasują wg mnie do działu "Dąbrowa biega".
W skrócie takie imprezy można podzielić na dwie grupy: piesze/biegowe i rowerowe; poza sposobem przemieszczania dalej niczym sie nie różnią ![]() Na starcie dostajemy mapę okolicy z zaznaczonymi punktami, które musimy "zaliczyć", obecność na punkcie potwierdzamy dziurkując specjalnym perforatorem naszą kartę startową, bądź spisując numer umieszczony na punkcie. Na pokonanie trasy mamy określony limit czasu, w którym musimy dotrzeć na metę (jeśli sie spóźnimy są naliczane karne punkty/minuty, w praktyce oznacza to, że po 10-20 minutach nie ma już po co wracać). Na pierwszym miejscu liczy się ilość odwiedzonych punktów, dopiero później czas. I tu dopiero zaczyna sie zabawa, ponieważ często zdarzają się punkty mylne lub stowarzyszone, których zaliczenie kosztuje nas karne punkty. Bywało, że dochodziłem kilka godzin po innych zawodnikach, a wyprzedzałem ich w klasyfikacji ponieważ oni mieli mylny punkt, a ja nie ![]() W rajdach na orientację można startować bez większego przygotowania kondycyjnego (ale przejście 30-50km na piechotę to bez przygotowania katorga;) ), można pokonywać trasę w kilka osób, na większości imprez można również startować z dziećmi (często są krótsze trasy rodzinne). Ja zaraziłem się tym z pół roku temu i bardzo polecam taki sposób spędzania czasu: kontakt z naturą, możliwość praktycznego użycia mapy i kompasu, samodzielność w wybieraniu trasy, element rywalizacji. I nie trzeba biegać, można ale nie trzeba ![]() 03.08.2013. odbędzie się najbliższa taka impreza w okolicy, organizowana przez "Rowerową Norkę" (bardzo polecam), start i meta w CSiR na Pogorii III: ![]() Ten post edytował prezes pon, 29 lip 2013 - 15:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:55 |