![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zbliża się dzień litości nad PKP z tej przyczyny chyba będę zmuszony skorzystać z ich usług, przy tej okazji chciałbym się przejechać tymi nowymi pociągami, jak można sprawdzić o której są na stacji DD Centrum? W rozkładzie PKP nie mogę tego znaleźć.i najważniejsze - bilet kupuje się w pociągu?
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No i udało mi się przejechać Elfem
![]() Zostawiłem samochód w serwisie w Katowicach wiec musiałem skorzystać z komunikacji publicznej i zamiast na "D" czy "osiemsetkę" poszedłem na dworzec. Nareszcie jest ok. czysto, klimatyzacja, jakieś punkty gastronomiczne. Po prostu OK, tylko ten sklep na placu gdzie była estakada - do mnie nie przemawia. Pewnie te dwie dekady temu jakby takie coś zbudowali byłbym zachwycony, ale teraz uważam, że żadne cuda po porosty jest ok. Kas sporo (dla różnych przewoźników) do KŚ kolejki niewielkie, z biletem idę na peron, dalej czysto. Całkowite zadaszenie, tak ma być. Przy innych stoją dwa Elfy KŚ, myślę sobie z moim szczęściem podjedzie pewnie "zwykły pomalowany i zmodernizowany kibel". Pociąg z Gliwic przejeżdża lekko opóźniony, ale ok. 5 minut więc spoko. Jedzie Elf! Wsiadam, zajmuje miejsce. W środku dużo ludzi, ale bez ścisku, pojazd jest klimatyzowany, czyściutki. Siedzenia nie zdewastowane, nie szarpie i jest cichutko. Do tego starego taboru nie ma żadnego porównania. Po prostu komfortowo. Kolejki przy kasach chyba był małe bo przy kontroli biletów tylko ja w pobliżu pokazałem ten jednorazowy, reszta miała miesięczne. Dojeżdżamy do DG, wysiadam i wracam do rzeczywistości. Peron i otoczenie jak na jakiejś obozowej bocznicy z czasów wojny. Przygnębiające wrażenie. Trawy większe niż na jakimś zadupiu. Zresztą szkoda pisać. Wstyd i tyle. Dużo ludzi wysiadło w DG, chyba nawet więcej niż w Sosnowcu. Tak podsumowując to myślę, że jeśli byłby wspólny bilet ATP na podróż w granicach tej niby metropolii to ludzie jeszcze chętniej by jeździli, a jak byłyby jeszcze parkingi dla aut i rowerów tak jak to obiecywał jeden vice prezydentów,to to też zwiększyłoby popularność transportu publicznego a zmniejszyłoby korki na drogach. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:14 |