IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Jak walczyc z pracodawcami - oszustami w naszym regionie?
ewa24
post śro, 17 kwi 2013 - 15:39
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 5,198

Od kilku tygodni poszukuje pracy gdyż przepisy antypracownicze spowodowaly ze stracilam prace gdyż pracodawca postanowil skorzystać z oszczednosci w postaci umowy smieciowej i zmniejszenia etatow stalych i stracilam prace i co mnie zaniepokoilo?

wchodzę na portal z ogłoszeniami i dzwonie umawiam się do FIRMY 1 - Katowice ul Matejki 3 restauracja - a tak mowia proszę przynieść CV i przyjechać bo tak nie widać człowieka przyjezdzam z CV umawiają mnie na dzień próbny po którym będzie umowa - przerabiam dobrze jeden dzień za darmo i mowia ze się odezwa i cisza

ZOSTALAM OSZUKANA!!! Chciałbym żeby ten pracodawca za lamanie przepisów pracy poniosl kare co mogę zrobić?

2. sytuacja - sklepik 24h w dabrowie górniczej Cedlera 14a lub 4c - pani pseudobiznesmen mi powiedziała ze najpierw darmowe szkolenie a następnie praca - bylam 3 dni i zrezygnowałam bo chciała mnie szkolić dalej za darmo - w międzyczasie zauwazylam wiele nielegalnych praktyk - sprzedawanie niepełnoletnim papierosow, sprzedawanie na sztuki papierosow alkoholu i lamanie przepisów pracy -

ZOSTALAM OSZUKANA 2 RAZ - Chciałbym żeby ten pracodawca za lamanie przepisów pracy i innych (np. sprzedaż nieletnim papierosow) poniosl kare co mogę zrobić?

no i przy okazji przestrzegam przed tymi firmami bo to sa oszuści
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kamil_
post śro, 17 kwi 2013 - 18:51
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Vacu, szkolenie trwające miesiąc? O.o Jestem zszokowany, że ktoś się zgodził na coś takiego nie mając pewnie żadnej gwarancji zatrudnienia poza słowem właściciela...

+Quote Post
vacu
post śro, 17 kwi 2013 - 19:29
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 kwi 2013 - 18:51) *
Vacu, szkolenie trwające miesiąc? O.o Jestem zszokowany, że ktoś się zgodził na coś takiego nie mając pewnie żadnej gwarancji zatrudnienia poza słowem właściciela...

@Kamil - no ale to wolny wybór, brat mógłby nie zatrudnić nikogo albo w taki sposób, nie było go stać na płacenie komuś przez miesiąc za siedzenie. Sam sobie odpowiedz co lepsze. Tym bardziej, że zainteresowana nie wykonywała przez ten miesiąc żadnej pracy, ryzykowała co najwyżej darmowe szkolenie z realnej sprzedaży specyficznych produktów. Mogła też siedzieć przez ten miesiąc w domu i oglądając seriale liczyć na PUP bądź też wziąć udział w bzdurnym szkoleniu z tegoż urzędu.

+Quote Post
Kamil_
post śro, 17 kwi 2013 - 19:56
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(vacu @ śro, 17 kwi 2013 - 19:29) *
CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 kwi 2013 - 18:51) *

@Kamil - no ale to wolny wybór, brat mógłby nie zatrudnić nikogo albo w taki sposób, nie było go stać na płacenie komuś przez miesiąc za siedzenie. Sam sobie odpowiedz co lepsze. Tym bardziej, że zainteresowana nie wykonywała przez ten miesiąc żadnej pracy, ryzykowała co najwyżej darmowe szkolenie z realnej sprzedaży specyficznych produktów. Mogła też siedzieć przez ten miesiąc w domu i oglądając seriale liczyć na PUP bądź też wziąć udział w bzdurnym szkoleniu z tegoż urzędu.

Vacu, ja rozumiem i Twojemu bratu się nie dziwię, bo wiem, jakie są realia małego biznesu w Polsce. Tylko wiesz, ona niekoniecznie przez miesiąc miała oglądać seriale, mogła dalej aktywnie szukać pracy smile2.gif

No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu smile2.gif

+Quote Post
vacu
post śro, 17 kwi 2013 - 20:17
Post #5

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 kwi 2013 - 19:56) *
Vacu, ja rozumiem i Twojemu bratu się nie dziwię, bo wiem, jakie są realia małego biznesu w Polsce. Tylko wiesz, ona niekoniecznie przez miesiąc miała oglądać seriale, mogła dalej aktywnie szukać pracy smile2.gif

No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu smile2.gif

Ja mam to szczęście, że łącznie w życiu dwa miesiące byłem bez pracy ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś długo pracy znaleźć nie może a do tego nie ma zawodu lub ma zawód na który nie ma popytu to co ma taka osoba do stracenia? Oczywiście nie należy się dać wykorzystywać w sposób taki, że "szkolenie" to normalna sprzedaż bądź obsługa klienta a jedynie z nazwy jest to szkolenie. Natomiast jeżeli faktycznie jest to jakieś szkolenie, choćby z obsługi kasy fiskalnej czy coś takiego, to zawsze to jakaś wartość dodana, zawsze przy następnej okazji taka osoba może powiedzieć, że to już umie i nie potrzebuje szkolenia - i może to szybko udowodnić.

Nie wiem jak jest z autorką wątku więc nie do niej piję ale w poprzedniej pracy miałem do czynienia z rekrutacją pracowników "fizycznych" i z perspektywy pracodawcy też niewesoło to wygląda. 2/10 po tygodniu uda się na L4, 1/10 to alimenciarz, który po dwóch miesiącach (i szkoleniach, które coś tam kosztowały) znika, bo dopadł go komornik, 5/10 przychodzi nie wiem po co, nie umieją nic ale chcieliby średnią krajową na rękę + umowę na czas nieokreślony na dzień dobry, ledwo 2/10 daje perspektywy dłuższej współpracy.
Nie bronię tutaj oszustów, wykorzystujących "okres próby", natomiast szukający pracy musi też mieć świadomość, że w mikro biznesie ogląda się często każdą złotówkę z każdej strony więc takie praktyki niekoniecznie wynikają z chęci wyzysku i oszukania.

CYTAT
No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu

Zależy czego się uczysz. W tamtym przypadku chodziło nie o pracę w spożywczaku a o dość specjalistyczne produkty, które - jeśli chcesz sprzedawać rzetelnie - musisz bardzo dobrze poznać. A do tego trochę teorii ogólnej i samych technik sprzedaży, naprawdę sporo nauki dla kogoś kto nigdy tego nie robił.

+Quote Post
ewa24
post czw, 18 kwi 2013 - 07:05
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,198

CYTAT(vacu @ śro, 17 kwi 2013 - 20:17) *
CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 kwi 2013 - 19:56) *

Ja mam to szczęście, że łącznie w życiu dwa miesiące byłem bez pracy ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś długo pracy znaleźć nie może a do tego nie ma zawodu lub ma zawód na który nie ma popytu to co ma taka osoba do stracenia? Oczywiście nie należy się dać wykorzystywać w sposób taki, że "szkolenie" to normalna sprzedaż bądź obsługa klienta a jedynie z nazwy jest to szkolenie. Natomiast jeżeli faktycznie jest to jakieś szkolenie, choćby z obsługi kasy fiskalnej czy coś takiego, to zawsze to jakaś wartość dodana, zawsze przy następnej okazji taka osoba może powiedzieć, że to już umie i nie potrzebuje szkolenia - i może to szybko udowodnić.

Nie wiem jak jest z autorką wątku więc nie do niej piję ale w poprzedniej pracy miałem do czynienia z rekrutacją pracowników "fizycznych" i z perspektywy pracodawcy też niewesoło to wygląda. 2/10 po tygodniu uda się na L4, 1/10 to alimenciarz, który po dwóch miesiącach (i szkoleniach, które coś tam kosztowały) znika, bo dopadł go komornik, 5/10 przychodzi nie wiem po co, nie umieją nic ale chcieliby średnią krajową na rękę + umowę na czas nieokreślony na dzień dobry, ledwo 2/10 daje perspektywy dłuższej współpracy.
Nie bronię tutaj oszustów, wykorzystujących "okres próby", natomiast szukający pracy musi też mieć świadomość, że w mikro biznesie ogląda się często każdą złotówkę z każdej strony więc takie praktyki niekoniecznie wynikają z chęci wyzysku i oszukania.

CYTAT
No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu

Zależy czego się uczysz. W tamtym przypadku chodziło nie o pracę w spożywczaku a o dość specjalistyczne produkty, które - jeśli chcesz sprzedawać rzetelnie - musisz bardzo dobrze poznać. A do tego trochę teorii ogólnej i samych technik sprzedaży, naprawdę sporo nauki dla kogoś kto nigdy tego nie robił.

oczywiście szkolenie które jest szkoleniem a nie oszustwem polegającym na pracy za darmo jak najbardziej popieram, kiedy pracowałam w hipermarkecie miałam wcześniej 2 dni szkolenia, ale przez te 2 dni nauczono mnie obslugiwac kase fiskalna i zasad w pracy a sama pracowałam już za pieniądze, w tych formach o których napisałam po prostu pracowałam a nie szkoliłam się i mi za to nie zapłacono

a jak można z tym walczyc? (poza nie odpowiada szkolenie czy praca za darmo nie korzystam bo to nie wyjście - oszust zawsze kogos zlapie i oszuka na to) Ja chce wiedzieć jak walczyc z tymi oszustami żeby ich zlikwidować albo uniemozliwic oszukańczy proceder? gdzie zglosic jakie dowody dac przedstawić zrobić? itd. itd

+Quote Post
Mały77
post czw, 18 kwi 2013 - 16:22
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Problem najlepiej zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy.
http://www.katowice.oip.pl/

+Quote Post

Posty w temacie
ewa24   Jak walczyc z pracodawcami - oszustami w naszym regionie?   śro, 17 kwi 2013 - 15:39
vacu   CYTAT(ewa24 @ śro, 17 kwi 2013 - 15...   śro, 17 kwi 2013 - 17:48
Kamil_   Vacu, szkolenie trwające miesiąc? O.o Jestem zszok...   śro, 17 kwi 2013 - 18:51
vacu   CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 kwi 2013 - 18...   śro, 17 kwi 2013 - 19:29
Kamil_   CYTAT(vacu @ śro, 17 kwi 2013 - 19:2...   śro, 17 kwi 2013 - 19:56
vacu   CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 kwi 2013 - 19...   śro, 17 kwi 2013 - 20:17
ewa24   CYTAT(vacu @ śro, 17 kwi 2013 - 20:1...   czw, 18 kwi 2013 - 07:05
Mały77   Problem najlepiej zgłosić do Państwowej Inspekcji ...   czw, 18 kwi 2013 - 16:22
kamillll   szkoda że tu nie można dać plusika za wypowiedź...   śro, 17 kwi 2013 - 20:46
savalas   wszędzie są oszuści. W firmie Bitron, o której ost...   sob, 20 kwi 2013 - 13:35
Bathurst   Czasem się dziwię, że Polacy godzą się na takie tr...   sob, 20 kwi 2013 - 15:10
vacu   Prawda jest taka, że jesteśmy narodem zbyt biednym...   sob, 20 kwi 2013 - 17:17
Bathurst   w sumie racja. Skoro naród przywykł no to po ptoka...   nie, 21 kwi 2013 - 11:30
vacu   CYTAT(Bathurst @ nie, 21 kwi 2013 - 11...   nie, 21 kwi 2013 - 16:11
Bathurst   no wiadomo, że uogólniamy tutaj natomiast 20 la...   nie, 21 kwi 2013 - 17:26
vacu   CYTAT(Bathurst @ nie, 21 kwi 2013 - 17...   nie, 21 kwi 2013 - 19:03
storczyk   vacu zgadzam sie z Tobą w 100% Odniosę się do pos...   śro, 24 kwi 2013 - 09:31
savalas   CYTAT(storczyk @ śro, 24 kwi 2013 - 06...   śro, 24 kwi 2013 - 10:26
Bathurst   nie rozumiem dlaczego "pracodawcy" chcą ...   śro, 24 kwi 2013 - 11:00
savalas   i właśnie to jest prawidłowe podejście, bo to uwa...   śro, 24 kwi 2013 - 12:04
vacu   CYTAT(savalas @ śro, 24 kwi 2013 - 12...   śro, 24 kwi 2013 - 18:48
Bathurst   Vacu ale przecież Ci piszę, że czasami zatrudniam ...   śro, 24 kwi 2013 - 19:21
vacu   CYTAT(Bathurst @ śro, 24 kwi 2013 - 19...   śro, 24 kwi 2013 - 19:49
Leszek   W dużym stopniu mogę się podpisać pod tym, co napi...   śro, 24 kwi 2013 - 19:58
Bathurst   No stary ja rozumiem, że wykształcenie daje lepszy...   śro, 24 kwi 2013 - 20:17
Mały77   Troszkę się odezwę ... Myślę, że problem jest po o...   śro, 24 kwi 2013 - 21:11
vacu   CYTAT(Mały77 @ śro, 24 kwi 2013 - 21...   śro, 24 kwi 2013 - 21:32
Bathurst   bycie porządnym zawsze się opłaca nawet jak nie w...   śro, 24 kwi 2013 - 21:42
storczyk   CYTAT(savalas @ śro, 24 kwi 2013 - 10...   pon, 29 kwi 2013 - 09:38
Bathurst   CYTATwiesz ile dostała z ZUSu ?? 384 zł na miesiac...   pon, 29 kwi 2013 - 17:54

Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:53
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza