![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: śro, 17 kwi 13 Nr użytkownika: 5,198 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Od kilku tygodni poszukuje pracy gdyż przepisy antypracownicze spowodowaly ze stracilam prace gdyż pracodawca postanowil skorzystać z oszczednosci w postaci umowy smieciowej i zmniejszenia etatow stalych i stracilam prace i co mnie zaniepokoilo?
wchodzę na portal z ogłoszeniami i dzwonie umawiam się do FIRMY 1 - Katowice ul Matejki 3 restauracja - a tak mowia proszę przynieść CV i przyjechać bo tak nie widać człowieka przyjezdzam z CV umawiają mnie na dzień próbny po którym będzie umowa - przerabiam dobrze jeden dzień za darmo i mowia ze się odezwa i cisza ZOSTALAM OSZUKANA!!! Chciałbym żeby ten pracodawca za lamanie przepisów pracy poniosl kare co mogę zrobić? 2. sytuacja - sklepik 24h w dabrowie górniczej Cedlera 14a lub 4c - pani pseudobiznesmen mi powiedziała ze najpierw darmowe szkolenie a następnie praca - bylam 3 dni i zrezygnowałam bo chciała mnie szkolić dalej za darmo - w międzyczasie zauwazylam wiele nielegalnych praktyk - sprzedawanie niepełnoletnim papierosow, sprzedawanie na sztuki papierosow alkoholu i lamanie przepisów pracy - ZOSTALAM OSZUKANA 2 RAZ - Chciałbym żeby ten pracodawca za lamanie przepisów pracy i innych (np. sprzedaż nieletnim papierosow) poniosl kare co mogę zrobić? no i przy okazji przestrzegam przed tymi firmami bo to sa oszuści |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Vacu, szkolenie trwające miesiąc? O.o Jestem zszokowany, że ktoś się zgodził na coś takiego nie mając pewnie żadnej gwarancji zatrudnienia poza słowem właściciela...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Vacu, szkolenie trwające miesiąc? O.o Jestem zszokowany, że ktoś się zgodził na coś takiego nie mając pewnie żadnej gwarancji zatrudnienia poza słowem właściciela... @Kamil - no ale to wolny wybór, brat mógłby nie zatrudnić nikogo albo w taki sposób, nie było go stać na płacenie komuś przez miesiąc za siedzenie. Sam sobie odpowiedz co lepsze. Tym bardziej, że zainteresowana nie wykonywała przez ten miesiąc żadnej pracy, ryzykowała co najwyżej darmowe szkolenie z realnej sprzedaży specyficznych produktów. Mogła też siedzieć przez ten miesiąc w domu i oglądając seriale liczyć na PUP bądź też wziąć udział w bzdurnym szkoleniu z tegoż urzędu. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Vacu, szkolenie trwające miesiąc? O.o Jestem zszokowany, że ktoś się zgodził na coś takiego nie mając pewnie żadnej gwarancji zatrudnienia poza słowem właściciela... @Kamil - no ale to wolny wybór, brat mógłby nie zatrudnić nikogo albo w taki sposób, nie było go stać na płacenie komuś przez miesiąc za siedzenie. Sam sobie odpowiedz co lepsze. Tym bardziej, że zainteresowana nie wykonywała przez ten miesiąc żadnej pracy, ryzykowała co najwyżej darmowe szkolenie z realnej sprzedaży specyficznych produktów. Mogła też siedzieć przez ten miesiąc w domu i oglądając seriale liczyć na PUP bądź też wziąć udział w bzdurnym szkoleniu z tegoż urzędu. Vacu, ja rozumiem i Twojemu bratu się nie dziwię, bo wiem, jakie są realia małego biznesu w Polsce. Tylko wiesz, ona niekoniecznie przez miesiąc miała oglądać seriale, mogła dalej aktywnie szukać pracy ![]() No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Vacu, ja rozumiem i Twojemu bratu się nie dziwię, bo wiem, jakie są realia małego biznesu w Polsce. Tylko wiesz, ona niekoniecznie przez miesiąc miała oglądać seriale, mogła dalej aktywnie szukać pracy ![]() No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu ![]() Ja mam to szczęście, że łącznie w życiu dwa miesiące byłem bez pracy ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś długo pracy znaleźć nie może a do tego nie ma zawodu lub ma zawód na który nie ma popytu to co ma taka osoba do stracenia? Oczywiście nie należy się dać wykorzystywać w sposób taki, że "szkolenie" to normalna sprzedaż bądź obsługa klienta a jedynie z nazwy jest to szkolenie. Natomiast jeżeli faktycznie jest to jakieś szkolenie, choćby z obsługi kasy fiskalnej czy coś takiego, to zawsze to jakaś wartość dodana, zawsze przy następnej okazji taka osoba może powiedzieć, że to już umie i nie potrzebuje szkolenia - i może to szybko udowodnić. Nie wiem jak jest z autorką wątku więc nie do niej piję ale w poprzedniej pracy miałem do czynienia z rekrutacją pracowników "fizycznych" i z perspektywy pracodawcy też niewesoło to wygląda. 2/10 po tygodniu uda się na L4, 1/10 to alimenciarz, który po dwóch miesiącach (i szkoleniach, które coś tam kosztowały) znika, bo dopadł go komornik, 5/10 przychodzi nie wiem po co, nie umieją nic ale chcieliby średnią krajową na rękę + umowę na czas nieokreślony na dzień dobry, ledwo 2/10 daje perspektywy dłuższej współpracy. Nie bronię tutaj oszustów, wykorzystujących "okres próby", natomiast szukający pracy musi też mieć świadomość, że w mikro biznesie ogląda się często każdą złotówkę z każdej strony więc takie praktyki niekoniecznie wynikają z chęci wyzysku i oszukania. CYTAT No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu Zależy czego się uczysz. W tamtym przypadku chodziło nie o pracę w spożywczaku a o dość specjalistyczne produkty, które - jeśli chcesz sprzedawać rzetelnie - musisz bardzo dobrze poznać. A do tego trochę teorii ogólnej i samych technik sprzedaży, naprawdę sporo nauki dla kogoś kto nigdy tego nie robił. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: śro, 17 kwi 13 Nr użytkownika: 5,198 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Vacu, ja rozumiem i Twojemu bratu się nie dziwię, bo wiem, jakie są realia małego biznesu w Polsce. Tylko wiesz, ona niekoniecznie przez miesiąc miała oglądać seriale, mogła dalej aktywnie szukać pracy ![]() No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu ![]() Ja mam to szczęście, że łącznie w życiu dwa miesiące byłem bez pracy ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś długo pracy znaleźć nie może a do tego nie ma zawodu lub ma zawód na który nie ma popytu to co ma taka osoba do stracenia? Oczywiście nie należy się dać wykorzystywać w sposób taki, że "szkolenie" to normalna sprzedaż bądź obsługa klienta a jedynie z nazwy jest to szkolenie. Natomiast jeżeli faktycznie jest to jakieś szkolenie, choćby z obsługi kasy fiskalnej czy coś takiego, to zawsze to jakaś wartość dodana, zawsze przy następnej okazji taka osoba może powiedzieć, że to już umie i nie potrzebuje szkolenia - i może to szybko udowodnić. Nie wiem jak jest z autorką wątku więc nie do niej piję ale w poprzedniej pracy miałem do czynienia z rekrutacją pracowników "fizycznych" i z perspektywy pracodawcy też niewesoło to wygląda. 2/10 po tygodniu uda się na L4, 1/10 to alimenciarz, który po dwóch miesiącach (i szkoleniach, które coś tam kosztowały) znika, bo dopadł go komornik, 5/10 przychodzi nie wiem po co, nie umieją nic ale chcieliby średnią krajową na rękę + umowę na czas nieokreślony na dzień dobry, ledwo 2/10 daje perspektywy dłuższej współpracy. Nie bronię tutaj oszustów, wykorzystujących "okres próby", natomiast szukający pracy musi też mieć świadomość, że w mikro biznesie ogląda się często każdą złotówkę z każdej strony więc takie praktyki niekoniecznie wynikają z chęci wyzysku i oszukania. CYTAT No i miesiąc to strasznie dużo, przez taki czas można się nauczyć nowego zawodu Zależy czego się uczysz. W tamtym przypadku chodziło nie o pracę w spożywczaku a o dość specjalistyczne produkty, które - jeśli chcesz sprzedawać rzetelnie - musisz bardzo dobrze poznać. A do tego trochę teorii ogólnej i samych technik sprzedaży, naprawdę sporo nauki dla kogoś kto nigdy tego nie robił. oczywiście szkolenie które jest szkoleniem a nie oszustwem polegającym na pracy za darmo jak najbardziej popieram, kiedy pracowałam w hipermarkecie miałam wcześniej 2 dni szkolenia, ale przez te 2 dni nauczono mnie obslugiwac kase fiskalna i zasad w pracy a sama pracowałam już za pieniądze, w tych formach o których napisałam po prostu pracowałam a nie szkoliłam się i mi za to nie zapłacono a jak można z tym walczyc? (poza nie odpowiada szkolenie czy praca za darmo nie korzystam bo to nie wyjście - oszust zawsze kogos zlapie i oszuka na to) Ja chce wiedzieć jak walczyc z tymi oszustami żeby ich zlikwidować albo uniemozliwic oszukańczy proceder? gdzie zglosic jakie dowody dac przedstawić zrobić? itd. itd |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:53 |