![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na trenie Dąbrowy Górniczej i całego Zagłębia odbywają się czasem bardzo interesujące spotkania na różne tematy związane z tym miastem i regionem. Niestety, informacje o tych spotkaniach często są mało widoczne i dowiadujemy się o nich zbyt późno, aby w nich uczestniczyć.
Proponuję zatem aby ten temat został "słupem ogłoszeniowym" informującym naszych forumowiczów o takich właśnie spotkaniach. Proszę zatem wszystkich którzy posiądą informację o jakimś ciekawym spotkaniu, aby się tą informacja podzielili z innymi... 6 grudnia 2007 Zagłębiowskie rody VI Sesja Zagłębiowska w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Sosnowcu Sosnowiecka Książnica serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych tematyką regionalną oraz przyjaciół i sympatyków Biblioteki na kolejną VI Sesję Zagłębiowską Zagłębiowskie rody. Inauguracja konferencji w dniu 6 grudnia br., o godz. 10.00 w Auli Katedry Języka Biznesu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Kościelnej 11 w Sosnowcu. VI Sesja Zagłębiowska to kolejna inicjatywa Biblioteki służąca pogłębianiu świadomości historycznej oraz poczucia tożsamości regionalnej mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego, integrująca różne środowiska – akademickie, nauczycieli i młodzieży szkolnej, historyków, kulturoznawców, regionalistów i animatorów kultury. Sesję zorganizowano we współpracy z Instytutem Nauk o Literaturze Polskiej, Międzyinstytutowej Pracowni Życia Literackiego na Górnym Śląsku i w Zagłębiu Dąbrowskim oraz Katedry Języka Biznesu Uniwersytetu Śląskiego. W programie konferencji: 10.00 – promocja najnowszej publikacji Miejskiej Biblioteki Publicznej w Sosnowcu Symbole Zagłębia. Materiały V Sesji Zagłębiowskiej, będącej naukowym pokłosiem zeszłorocznej konferencji, wzbogacającej niewątpliwie kulturę regionalną o wieloaspektowe opracowanie dotyczące zagadnień symboliki zagłębiowskiej. 10.15 – 12.45 – referaty · Więzy krwi i dziedzictwo lokalne Prof. dr hab. Ewa Kosowska · Zagłębiowskie rody w zbiorach regionalnych Elżbieta Oleksiak · Rodzina Ciechanowskich – legenda i fakty Prof. dr hab. Włodzimierz Wójcik · Sosnowiec – miasto niemieckich przemysłowców Prof. dr hab. Ryszard Kaczmarek · Zarzyccy Janusz Lewanda · Sosnowieccy przemysłowcy – Schönowie Anna Makarska · Ród Mieroszewskich Jarosław Krajniewski · Sosnowieckie dzieje rodu Dietlów Agnieszka Mika 9.45 – 13.00 – kiermasz publikacji regionalnych Hol Katedry Języka Biznesu przy ul. Kościelnej 11 Okazja do uzupełnienia prywatnych i szkolnych bibliotek o ksiązki o tematyce zagłębiowskiej. 13.00 – wernisaż wystawy Zagłębiowskie rody Hol Biblioteki Głównej przy ul. Zegadłowicza 2/1 http://www.biblioteka.sos...nt/view/181/37/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Chodzi mi o podejście - jednak należałoby udowodnić tezę, a nie kazać udowodnić jej niemożliwość. Nie wiem skąd miał źródło - ale miał prawo jako dziennikarz postawić tezę. No i jednak detektory wskazały coś nad czym powinno się pochylić a nie wypieprzać dziennikarza z roboty. Jeśli chodzi o mnie to nie mam tezy tylko trochę pytań w głowie dot tego tematu. CYTAT Wydumane IMHO. Na tej samej zasadzie mogliby zrobić zamach na mnie Polecam naprawdę posłuchać tych rosyjskich mądrali na emigracji..... Leszek ale Kaczor namieszał Putinowi. Jakbyś rozwiązał ich agenturę WSI, bruździł na Gazociąg Północny, popierał amerykańską tarczę, Na Litwie Możejki przejął i wjechał do Tbilisi w momencie jak cały świat tam miał zwrócone oczy i co najważniejsze konsolidował wschodnią Europę w opozycji do Rosji to Wani na Twój widok mogło by skoczyć tak 230/140 ![]() CYTAT Akurat grzebania w przeszłości i w bliskich pisowskie środowiska nie powinny aż tak lansować... Już się (chyba w poprzedniej kadencji sejmu) śmiano, że proporcjonalnie w klubie PiS jest więcej dawnych działaczy PZPR niż w klubie SLD. Jeden z czołowych "uzdrowicieli" systemu prawnego - sędzia Kryże, Wassermann, Jasiński kariery robili już w PRL, Kaczyńscy się doktoryzowali (za polityka.pl): U nas myślenie - nie potępiasz znaczy jesteś za. Tymczasem w PRL nie rzadko myślano bardziej propaństwo niż teraz Ten post edytował Bathurst pon, 25 mar 2013 - 23:31 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
CYTAT Chodzi mi o podejście - jednak należałoby udowodnić tezę, a nie kazać udowodnić jej niemożliwość. Nie wiem skąd miał źródło - ale miał prawo jako dziennikarz postawić tezę. No i jednak detektory wskazały coś nad czym powinno się pochylić a nie wypieprzać dziennikarza z roboty. Jeśli chodzi o mnie to nie mam tezy tylko trochę pytań w głowie dot tego tematu. Jakoś tak krótko po tym artykule była rozmowa z Gmyzem w radiu którymś i zadzwonił facet zajmujący się zawodowo takimi tematami - w kilku pytaniach pokazał, że Gmyz bzdury wypisuje i nie ma najmniejszego pojęcia o czym pisze. CYTAT CYTAT Wydumane IMHO. Na tej samej zasadzie mogliby zrobić zamach na mnie Polecam naprawdę posłuchać tych rosyjskich mądrali na emigracji..... Leszek ale Kaczor namieszał Putinowi. Jakbyś rozwiązał ich agenturę WSI, bruździł na Gazociąg Północny, popierał amerykańską tarczę, Na Litwie Możejki przejął i wjechał do Tbilisi w momencie jak cały świat tam miał zwrócone oczy i co najważniejsze konsolidował wschodnią Europę w opozycji do Rosji to Wani na Twój widok mogło by skoczyć tak 230/140 ![]() Wiesz co, rozwiązanie WSI to oddzielny temat, ile to już odszkodowań skarb państwa musiał wypłacić za wymysły chorej głowy Antka-policmajstra? A rozwalenie wywiadu wojskowego w taki sposób w momencie, kiedy mieliśmy misje wojskowe za granicą to IMHO debilizm. Przeciwko gazociągowi chyba wszyscy w Polsce byli, jakoś nam atomówki nie zrzucili na cały kraj - coś konkretnie sam zdziałał w tej sprawie poza kłapaniem? Z tą konsolidacją wschodniej Europy to też raczej sny o potędze niż faktyczne działania. A Możejki chyba do tej pory Orlenowi bokiem wychodzą (czy przypadkiem od jakiegoś czasu nie próbują ich sprzedać?). CYTAT CYTAT Rodzice różnych figur tej partii też bez skazy nie byli. A teraz się wielce kreują na jedyne dziewice w burdelu angry.gif no prawda ale co ja mam z tym wspólnego. U nas myślenie - nie potępiasz znaczy jesteś za A czy ja piszę, że masz coś wspólnego? Jeśli tak to odebrałeś - nie było to moim zamiarem, po prostu rozwijałem (zgodnie z Twoim życzeniem ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:42 |