![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na trenie Dąbrowy Górniczej i całego Zagłębia odbywają się czasem bardzo interesujące spotkania na różne tematy związane z tym miastem i regionem. Niestety, informacje o tych spotkaniach często są mało widoczne i dowiadujemy się o nich zbyt późno, aby w nich uczestniczyć.
Proponuję zatem aby ten temat został "słupem ogłoszeniowym" informującym naszych forumowiczów o takich właśnie spotkaniach. Proszę zatem wszystkich którzy posiądą informację o jakimś ciekawym spotkaniu, aby się tą informacja podzielili z innymi... 6 grudnia 2007 Zagłębiowskie rody VI Sesja Zagłębiowska w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Sosnowcu Sosnowiecka Książnica serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych tematyką regionalną oraz przyjaciół i sympatyków Biblioteki na kolejną VI Sesję Zagłębiowską Zagłębiowskie rody. Inauguracja konferencji w dniu 6 grudnia br., o godz. 10.00 w Auli Katedry Języka Biznesu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Kościelnej 11 w Sosnowcu. VI Sesja Zagłębiowska to kolejna inicjatywa Biblioteki służąca pogłębianiu świadomości historycznej oraz poczucia tożsamości regionalnej mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego, integrująca różne środowiska – akademickie, nauczycieli i młodzieży szkolnej, historyków, kulturoznawców, regionalistów i animatorów kultury. Sesję zorganizowano we współpracy z Instytutem Nauk o Literaturze Polskiej, Międzyinstytutowej Pracowni Życia Literackiego na Górnym Śląsku i w Zagłębiu Dąbrowskim oraz Katedry Języka Biznesu Uniwersytetu Śląskiego. W programie konferencji: 10.00 – promocja najnowszej publikacji Miejskiej Biblioteki Publicznej w Sosnowcu Symbole Zagłębia. Materiały V Sesji Zagłębiowskiej, będącej naukowym pokłosiem zeszłorocznej konferencji, wzbogacającej niewątpliwie kulturę regionalną o wieloaspektowe opracowanie dotyczące zagadnień symboliki zagłębiowskiej. 10.15 – 12.45 – referaty · Więzy krwi i dziedzictwo lokalne Prof. dr hab. Ewa Kosowska · Zagłębiowskie rody w zbiorach regionalnych Elżbieta Oleksiak · Rodzina Ciechanowskich – legenda i fakty Prof. dr hab. Włodzimierz Wójcik · Sosnowiec – miasto niemieckich przemysłowców Prof. dr hab. Ryszard Kaczmarek · Zarzyccy Janusz Lewanda · Sosnowieccy przemysłowcy – Schönowie Anna Makarska · Ród Mieroszewskich Jarosław Krajniewski · Sosnowieckie dzieje rodu Dietlów Agnieszka Mika 9.45 – 13.00 – kiermasz publikacji regionalnych Hol Katedry Języka Biznesu przy ul. Kościelnej 11 Okazja do uzupełnienia prywatnych i szkolnych bibliotek o ksiązki o tematyce zagłębiowskiej. 13.00 – wernisaż wystawy Zagłębiowskie rody Hol Biblioteki Głównej przy ul. Zegadłowicza 2/1 http://www.biblioteka.sos...nt/view/181/37/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT CYTAT(Bathurst @ pon, 25 mar 2013 - 22:15) * To miał nie mówić o trotylu jak miał jakieś info - przecież jest dziennikarzem śledczym. Dziennikarz śledczy to nie dziennikarz z tabloida, 'jakieś info' to za mało. CYTAT Ktoś jest w stanie udowodnić że nie było tam trotylu? Ktoś jest w stanie udowodnić, że kosmici nie uszkodzili sterów? No bez jaj. Nie rozumiem skąd u Ciebie taki brak krytycyzmu. Moim zdaniem wszystkie opcje możliwe. CYTAT IMHO zamachu nie było - nie dlatego, że putinowska Rosja nie byłaby w stanie go zrobić, ale dlatego, że nie miała powodu go robić Też tak pomyślałem w pierwszym momencie a potem poczytałem sobie trochę o KGB i posłuchałem na You tubie wypowiedzi rosyjskich intelektualistów na emigracji - daje do myślenia. Tylko trzeba mentalnie wyjść poza "Kaczyzm" i tą całą naszą wojenkę Doszedłem do wniosku że banalni z zemsty mogli to zrobić i aby odstraszyć potencjalnych naśladowców polityki "Projekt Rzeczpospolita"? To przecież KGB-owska tradycja. Już choćby dlatego nie odrzucam tej opcji. CYTAT zaczął czepiać się tego, co robiła jego matka. Żenująca zagrywka. zgodzę się że e normalnym kraju to nie byłoby etyczne ale takie są efekty "grubej kreski". Po drugi ameryki nie odkrył - układy w PRL pomogły wielu w RP Ten post edytował Bathurst pon, 25 mar 2013 - 22:51 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
CYTAT CYTAT(Bathurst @ pon, 25 mar 2013 - 22:15) * To miał nie mówić o trotylu jak miał jakieś info - przecież jest dziennikarzem śledczym. Dziennikarz śledczy to nie dziennikarz z tabloida, 'jakieś info' to za mało. CYTAT Ktoś jest w stanie udowodnić że nie było tam trotylu? Ktoś jest w stanie udowodnić, że kosmici nie uszkodzili sterów? No bez jaj. Nie rozumiem skąd u Ciebie taki brak krytycyzmu. Moim zdaniem wszystkie opcje możliwe. Chodzi mi o podejście - jednak należałoby udowodnić tezę, a nie kazać udowodnić jej niemożliwość. CYTAT CYTAT IMHO zamachu nie było - nie dlatego, że putinowska Rosja nie byłaby w stanie go zrobić, ale dlatego, że nie miała powodu go robić Też tak pomyślałem w pierwszym momencie a potem poczytałem sobie trochę o KGB i posłuchałem na You tubie wypowiedzi rosyjskich intelektualistów na emigracji - daje do myślenia. Tylko trzeba mentalnie wyjść poza "Kaczyzm" i tą całą naszą wojenkę Doszedłem do wniosku że banalni z zemsty mogli to zrobić i aby odstraszyć potencjalnych naśladowców polityki "Projekt Rzeczpospolita"? To przecież KGB-owska tradycja. Już choćby dlatego nie odrzucam tej opcji. Wydumane IMHO. Na tej samej zasadzie mogliby zrobić zamach na mnie. CYTAT CYTAT zaczął czepiać się tego, co robiła jego matka. Żenująca zagrywka. zgodzę się że e normalnym kraju to nie byłoby etyczne ale takie są efekty "grubej kreski". Po drugi ameryki nie odkrył - układy w PRL pomogły wielu w RP Akurat grzebania w przeszłości i w bliskich pisowskie środowiska nie powinny aż tak lansować... Już się (chyba w poprzedniej kadencji sejmu) śmiano, że proporcjonalnie w klubie PiS jest więcej dawnych działaczy PZPR niż w klubie SLD. Jeden z czołowych "uzdrowicieli" systemu prawnego - sędzia Kryże, Wassermann, Jasiński kariery robili już w PRL, Kaczyńscy się doktoryzowali (za polityka.pl): CYTAT Jarosław Kaczyński studia ukończył w 1971 r. W książce „O dwóch takich... Alfabet braci Kaczyńskich" przyznaje, że dzięki protekcji męża przyjaciółki mamy (posła ZSL i wiceministra oświaty) został asystentem w resortowym Instytucie Polityki Naukowej i Szkolnictwa Wyższego. Rodzice różnych figur tej partii też bez skazy nie byli. A teraz się wielce kreują na jedyne dziewice w burdelu ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:49 |