![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Zbliżają się wybory co doskonale widać po ostatnich wyczynach RM i prezydenta. Czas więc zacząć poszukiwać ich następców. Macie jakieś rozsądne propozyje ????
Sam nie mam pojęcia na kogo zagłosować. Czekam na propozyje. Może ktoś zna jakies pozytywy działalności naszych radnych. Ten post edytował pozdrawiam czw, 19 paź 2006 - 19:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 24 Dołączył: pon, 04 wrz 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 219 ![]() |
Witam ponownie!
Poruszyliście kilka bardzo ciekawych spraw i zacznę od najczęściej pojawiającej się sprawy dworca PKP. Warto spojrzeć na miasta sąsiedzkie i na to jak one podeszły do tego tematu. W Sosnowcu dworzec PKP znajduje się w ścisłym centrum miasta i zmiana wizerunku centrum nie była możliwa bez jego przebudowy. Poza tym jest on istotnym węzłem komunikacyjnym dla PKP. Mimo wszystko za remont i przebudowę dworca zapłaciło miasto, jednakże cześć środków miało być zwrócone przez PKP, niestety do tej pory nie zostało to do tej pory właściwie uregulowane. Podobna sytuacja rysuje się w Będzinie, gdzie niedawno miasto podpisało z PKP porozumienie w sprawie dzierżawy budynku dworca na okres 25 lat. W obu przypadkach PKP nie jest zainteresowane zmianą infrastruktury dworca jednocześnie nie chcąc oddać terenów. PKP samo nie inwestuje w dworce, a wymaga inwestycji od miasta od siebie nie dając nic. Jestem zwolennikiem pomysłu Związku Metropolitalnego, który chciał połączyć szybka koleją Zagłębie ze Śląskiem i uważam, że w przypadku, gdy pojawią się realne plany na to, że Dąbrowa będzie ujęta w planach szybkiej kolei uważam za konieczne, aby w Dąbrowie był nowoczesny dworzec z prawdziwego zdarzenia. Uważam, że trzeba rozmawiać z koleją, ale miasto nie może dawać prezentów nie mając nic w zamian. (nie do końca jestem przekonany do tego, czy 130 tys. podatników z naszego miasta jest zainteresowane dotowaniem PKP) Wydaje mi się, także że jeśli chodzi o lokalne połączenia kolejowe i tak większy ruch ma miejsce na dworcach PKP leżących na terenach zielonych (Ząbkowice, Tucznawa), gdyż dla mieszkańców okolic Centrum, Redenu czy Gołonoga, połączenia autobusowe są wygodniejsze i jest do nich łatwiejszy dostęp. Trzeba również pamiętać, że istotnym momentem dla przyszłości dworca w Dąbrowie Górniczej jest przeprowadzenie Drogowej Trasy Średnicowej (DTŚ), która może biec w bezpośrednim sąsiedztwie dworca i naturalnie tworzyć węzeł komunikacyjny łączący Zagłębie ze Śląskiem. Co do ankiety nie jestem ich przeciwnikiem, do kandydatów na prezydentów, których jest kilku a nie kilkuset, bardziej konkretna i odpowiednią jest forma jak sami już proponowaliście czatów i pytań otwartych, a nie punktowania w wyznaczonej skali. Jeśli chodzi o czat jestem jak najbardziej za. Odsyłam także wszystkich pod mój numer gadu gadu 6481247, pod którym jestem dostępny będąc w Dąbrowie Górniczej. Kolejną poruszoną przez Was kwestią jest współpraca z innymi zagłębiowskimi gminami. Jest rzeczą naturalną, że współpraca z sąsiednimi miastami i gminami jest potrzebna i może być przydatna do rozwoju całego regionu, choćby pod kątem pozyskiwania funduszy unijnych. Jest to trudna kwestia, ponieważ mentalność włodarzy miasta jest taka, że każdy zazwyczaj myśli o swoim i wszystkie dotychczasowe próby pełzły na niczym bo każdy zawsze chciał więcej wyciągnąć niż samemu włożyć. Będąc w Unii jesteśmy zmuszeni myśleć inaczej, bo miasto jako jednostka ma małe szanse na pozyskanie dużych środków pomocowych. Dobrą próbą takiego porozumienia jest Związek Metropolitalny, który powstał w zeszłym roku i wierzę, że porozumienie między miastami stanie się rzeczywistością. Pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam do rozmów ze mna przez gadu gadu. -------------------- "z bliska"
GG- 6481247 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 03:48 |